Hankintameno-olettaman käyttö


#1

Löysin hallinto-oikeuden päätöksen, joka on annettu 29.11.2018. Kyse on siitä voiko tuloverolain 46 §:n 1 momentin mukaisia luovutusvoiton laskemista koskevia säännöksiä soveltaa virtuaalivaluutan myyntitilanteessa. Päätöksen mukaan hallinto-oikeus kumosi verohallinnon ratkaisun, jonka mukaan noita säännöksiä ei voida soveltaa eli esim. hankintameno-olettaman käyttäminen olisi tämän päätöksen mukaan sallittua?

Ilmeisesti asia on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa? Onko jollakin tuoretta tietoa tämän suhteen?


#2

Siltä näyttäisi.

Keissi hankintameno-olettamasta on ymmärtääkseni ollut KHO:ssa 2017 syksystä. Arviot oli, että nyt syksyllä tulisi siitä päätös… Ei ole vielä tullut.


#3

Toivottavasti tulee positiivinen päätös, verotusta kun voi korjailla vielä monta vuotta jälkeenpäin…

Olisi mukava saada palautuksia :slight_smile:


#4

Loistavaa, jos saadaan pos. päätös!


#5

Olisi kyllä kiva yllätys early adoptereille, joille hankintahinta on lähellä nollaa.


#6

onko hankintameno-olettama sitä että jos ei ole osoittaa todisteita hankintamenoista, niin sitten oletetaan että se on esim. 20 % saadusta myyntihinnasta?


#7

Kyllä, mutta normaalisti hankintameno-olettamaa siis voi käyttää vaikka oikea hankintahinta olisi tiedossa. Ja kannattaa käyttää jos saa verohyötyä siitä. Tämä on normaali käytäntö lähes kaikissa pääomatuloissa. Bitcoin kuuluu harvinaisiin poikkeuksiin (toistaiseksi).


#8

Ilmeisesti vuonna 2013 myyneet voivat vielä valittaa asiasta ensi vuoden puolella, jos päätös tulee. Eli ehkä päätös tulee vasta 2020? :slight_smile:


#9

jep, todella kiva :slight_smile:


#10

Prasoksen ohjeet on käytännössä höpinöitä, koska verottaja naureskeli näitä tuen palautteita:
"Hei,

Tottakai, eli komissio on eroteltu ostoista/myynneistä omalle sarakkeelle ja ne voi esittää vähennyksinä verotukseen. Liitteenä olevassa kuvassa sarake “amount_eur” ilmoittaa paljonko asiakas on saanut komissioiden jälkeen. Tämä summa ei siis sisällä veloitettuja komissiota, vaan komissio esitetään sarakkeessa “amount fee”. ".

Jos on kyse huomattavasta summasta, suosittelen joko itse perehtymään virtuaalivaluuttojen verotukseen kunnolla itse, tai palkkaamaan välimiehen.


#11

Hei !

Kyselin asiaa krypto juttujani hoitaneelta virkailijalta Verohallinosta ja sain tälläisen vastauksen:

Verohallinto ei yleensä muuta voimassa olevaa verotuskäytäntöä yksittäisten HAO päätösten johdosta. En ole itse perehtynyt tuohon mainitsemaasi Itä-Suomen HAO päätökseen vielä tässä vaiheessa, koska olen talvikauden muissa tehtävissä. En siis tiedä mikä taho on kyseistä päätöstä hakenut ja mikä on kyseisen vaatimuksen sisältö ollut.

Tällä hetkellä kun asiasta ei ole vielä saatu KHO päätöstä jonka perusteella verotuskäytäntöä tulisi muuttaa, niin mikään ei ole verotuksellisesti muuttunut. Tämä asia on KHO käsittelyssä edelleen, eli sitten kun sieltä saadaan päätös joka on mahdollisesti eriävä nykyisen verotuskäytännön kanssa, Verohallinto käsittelee asiaa ja antaa siitä uudet ohjeet. Kaikki siis riippuu siitä mitä KHO asiasta aikanaan päättää, minkä sisältöiseen ratkaisuun KHO päätyy. Asiaa kannattaa seurata KHO päätöksen jälkeen vero.fi sivustolta johon päivitetään mahdollinen uusi käytäntö ja ohjeet miten tarvittaessa voi omaan verotukseensa hakea muutosta. KHO käsittelyjen aikatauluista en osaa sanoa mitään, ei kai oikein kukaan osaa sanoa, mutta asia on joka tapauksessa ollut KHO käsittelyssä jo hyvän tovin.

Tämä siis tilanne tässä vaiheessa.


#12

Onko tästä saatu päätöstä tai onko jollain tuoretta tietoa asian etenemisestä?