Kho:2019:42

" Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian.

  1. Korkein hallinto-oikeus hylkää suullista käsittelyä koskevan vaatimuksen.

  2. Korkein hallinto-oikeus hyväksyy A:n valituksen. Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu kumotaan ja uutena ennakkoratkaisuna lausutaan, että jos A myy ennakkoratkaisuhakemuksessa kuvailtua Ether-virtuaalivaluuttaa, luovutus katsotaan tuloverolain 45 §:n 1 momentissa tarkoitetuksi omaisuuden luovutukseksi, johon sovelletaan tuloverolain 46 §:n 1 momentin luovutusvoiton laskemista koskevia säännöksiä."

https://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset/vuosikirjapaatos/1553685714978.html

7 tykkäystä

Huraa HURRAA!!!
KRYPTOMAAILMAHAN ALKAA MUUTTUA!

Tarkoittaakohan tämä, että hankintameno-olettamaa voi käyttää? Toivottavasti verottaja päivittää virtuaalivaluuttoja käskevän ohjeistuksensa mahdollisimman pian.

3 tykkäystä

Tämä on todella iso juttu. Pitäisi nyt tosiaan tappiovähennykset ja hankintameno-olettama päteä ainakin 2017 lähtien. Ehkä aiemmiltakin vuosilta.

Verohallinto julkaisi tästä myös oman tiedotteen:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2019/kho-virtuaalivaluutat-ovat-tuloverolaissa-tarkoitettua-omaisuutta/

4 tykkäystä

Hienoa, että tähän on nyt tullut muutos!

Muutamia kohtia tuosta päätöksestä:

Bitcoin-valuutta on kuitenkin saamisista, shekeistä ja muista siirrettävistä asiakirjoista poiketen välitön maksuväline kyseisen valuutan hyväksyvien toimijoiden välillä.

Eli KHO:n mukaan Bitcoin on sitä käyttäville maksuväline.

Toinen mielenkiintoinen kohta:

Tuloverolaissa ei ole omaa omaisuuden määritelmää.

Hienoa, että KHO korostaa tätä asiaa.

Haetteko korjausta vuoden 2017 verotukseen hankintameno-olettaman osalta nyt saman tien vai odotetaanko vielä tarkempia ohjeita asian suhteen?

1 tykkäys

Itse en ole vielä päättänyt kummin teen. Saatan laittaa oikaisuvaatimuksen jo ensi viikolla pohjautuen tähän KHO-päätökseen. Mutta mietin asiaa.

1 tykkäys

Järkyttävän hieno uutinen. Onneksi sentään joku viranomaistaho käyttäytyy jotenkin edes rationaalisesti eikä täysin mielivaltaisesti ilman mitään järkevää perustetta tai edes ylipäätään ilman mitään perustelua kuten verottaja kesällä, onneksi kho näytti kaapin paikan kyseisille pelleille jotka parhaansa mukaan tuhoaa kaiken taloudellisen toiminnan ettei kukaan vahingossa edes vaurastu tässä hienossa maassamme. Kerrankin voisi oikein kiittää virkamiehiä työstään.

2 tykkäystä

Saako verottaja ja ehkä muutkin viranomaiset nyt sitten samalla lisää tietoa bitcoinien käytöstä ja käyttäjistä jotta osaavat tehdä vähennykset ?

1 tykkäys

Siis ne ilmoitetaan itse, verottaja ja/Tai poliisi tutkii erikseen jos epäilevät jotakuta vilpistä mutta muuten veroilmoituksen kautta. Takautuvat vähennykset täytynee myös itse hakea, korjatkaa jos olen väärässä.

2 tykkäystä

Ensimmäisillä alkaa kohtapuolin tulemaan tuo kymmenen vuotta täyteen. Millä tavalla kannattaa todistaa asia verohallintoon? Suoraan lohkoketjuun linkkaamalla ja todistamalla transaktio omaksi? Antaa aika herkullista tietoa lohkoketjuanalyysiin…

Nopealla vilkaisulla verottajan sivuilta, oikaisuaikaa on 5 vuotta verotuksen päättymisestä:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49036/verotuksen_muuttamine/

Näkisin että oikaisua voi siis hakea esimerkiksi niin että jos sinulla on ollut verotettuja ja joko 0€ hankinta hinnalla tai oikeilla hankintahinnoilla + kuluilla vähennettynä verotettuja Kryptokauppoja niin hakee niihin muutosta ja ilmoittaa vain että haluaa käyttää hankintameno olettamaa aikaisemmin käytettyjen tietojen sijaan. Hankintameno on alle 10 vuotta vanhoissa ostoissa 20% eli karkeasti jos kryptosi olivat yli 5x myydessä, hankintameno olettama saattaa olla kiinnostava.

Jos nyt tässä vaiheessa tuo esiin kokonaan uusia kauppoja / realisointeja, siitä saattaa tulla jälkiseuraamuksia…

Oikaisupyynnön voi henkilöasiakas näköjään tehdä suoraan verottajan verkkopalvelussa, valitsee oikean verovuoden ja kirjoittaa lyhyen perustelun, olettaisin että tyyliin “Toivon että ilmoittamissani kryptovaluuttakaupoissa sovelletaan ilmoittamieni arvojen ja kulujen sijaan hankintameno olettamaa.”

Ehkä tuossa voi sitten viitata joko KHO päätökseen tai toivottavasti lähitulevaisuudessa uuteen verottajan ohjeeseen…

1 tykkäys

Miksi pitää käyttää hankintameno-olettamaa? Eikö tässä asian ydin ole se että tappiolliset kaupat voi vähentää verotuksessa? Tämän peruspointin kannalta lienee yhdentekevää käyttääkö hankintameno-olettamaa vai todellisia ostohintoja?

riippuu tietenkin täysin tilanteesta, onhan hankintameno-olettamasta hyötyä esim tilanteessa jossa on vaikkapa ostettu 1btc joskus 2015 vaikkapa 500€ ja myyty 2017 10000€:lla. Ilman hankintameno-olettamaa verot menee 9500 euron potista, kun taas hankintameno-olettaman kanssa verot menee vain 8000 eurosta.

Nyt olisi mielenkiintoista kuulla jos jotkut jo hakevat muutosta edellisten vuosien verotukseen ja jos hakevat niin onko jotain ajatusta miten parhaiten asia muotoillaan ja mitä kaikkea pitäisi mainita.

Itse laitoin jo korjauspyynnnön vuoden 2017 verotukseen sisään. Sen voi tehdä helposti omavero.fi kautta.

Ei siihen tarvitse muuta kuin vapaamuotoisesti kertoa, että haluaa soveltaa kauppoihin hankintameno-olettamaa hankintahinnan sijaan. Aivan samoin kuin tekisi esim. osakkeiden suhteen, jos vaikka huomaa jälkikäteen, että olisi kannattanut soveltaa hankitameno-olettamaa.

Ei siitä tarvitse stressata, että miten asian ilmaisee tai muotoilee. Jos käsittelijät eivät ymmärrä jotain niin kyllä he pyytävät lisätietoja. Itse laitoin mukaan linkin oikeuden päätökseen ja verottajan omaan tiedotteeseen.

Mun mielestä tässä ei tarvitse esittää mitään varsinaisia lisätietoja tms. koska kaikki tarvittavat tiedot on jo ilmoitettu verottajalle vuoden 2017 verotusta varten.

Se on mielenkiintoista nähdä, että kuinka nopeasti verottaja alkaa näitä laittamaan täytäntöön.

2 tykkäystä

Kun ilmoittaa viime vuoden luovutuksia niin pitääkö jokainen myynti eritellä omana tapahtumana vai riittääkö että netottaa kaikki myynnit yhteen ja ilmoittaa sen könttäsummana ja luovutusajaksi esimerkiksi 31.12.2018? Sen jälkeen vähennyksissä käyttää 20% hankintameno-olettamaa koko summasta.

Juu, no tuo on tietenkin totta. Tässä on nyt kaksi asiaa 1) mahdollisuus hankiintameno-olettaman käyttöön ja 2) mahdollisuus vähentää tappiolliset kaupat voitollisten kauppojen verotuksesta. On hyvä että KHO sallii nuo molemmat kryptojen kanssa kauppaa käyville koska silloin heidät asetetaan tässä suhteessa tasaveroiseen asemaan esimerkiksi osakekauppaa tekevien kanssa. Hyvä että tässä maassa oikeuslaitoksesta löytyy vielä tajua oikeudenmukaisuudesta.

Soitin asiasta tänään verovirastoon ja virkailija oli jo tietoinen KHO:n päätöksestä. Hänkin kehotti tekemään vapaamuotoisen oikaisupyynnön ja kun kysyin kuinka kauan asian korjaaminen kestää, hän vastasi että pitäisi tulla viimeistään puolen vuoden sisään mutta voi tulla nopeamminkin. Minäkin tulen hakemaan korjausta nimenomaan vuoden 2017 verotukseen eikä ainakaan tämä virkailija osannut arvailla voiko kovin monen vuoden takaisiin päätöksiin hakea muutosta.

Sen verran totean tähän kun jouduin verotarkastuksen kohteeksi, että verottajalla oli tiedossa 5 vuoden ajalta kaikki ostot ja myynnit hintoineen eli kaikki mahdollinen tieto oli annettu heille . Minun tehtäväksi jäi antaa samat tiedot, jotta voitiiin verrata, että ne on saman suuntaiset. Asiani on ajankohtainen ja sain eilen verottajalta myös suoraan tiedon KHO päätöksestä ja edelleen heiltä tulee minulle faktatietoa vuoden 2018 veroilmoituksen laatimisen tueksi. Eli ei ole ihan sama mitä sinne lähettää kun he saavat kaikki tiedot käyttöönsä ainakin suomalaisilta tahoilta. Hyvässä yhteistyössä on kuitenkin osaltani kaikki sujunut.

Tulipa mieleen, että muuttuiko tässä louhinnan suhteen mikään? Voiko yksityishenkilö vähentää todelliset louhintakustannukset krypton hankintamenona vai onko louhittu Bitcoin ensin ansiotuloa (josta todellisia louhintakuluja ei yksityishenkilönä kai saa vähentää) ja sitten edelleen myytäessä pääomatuoa?

Eikö nyt ainakin se riski häviä että kun krypton louhittu hinta esim tippuisi niin joutuisi maksamaan louhinnan jälkeen heti olleen kurssin mukaan verot eikä arvon alenemista saisi tästä vähentää siis aiemmin mutta nyt tuon alenemisen saisikin vähentää.