Onko Tether USDT fiat-valuuttaa veroteknisesti?

Hei, eka postaus :slight_smile: Onko tietoa käsitelläänkö vaihtopörsseissä käytössä olevaa Tether / USDT-valuuttaa fiat:ina veroteknisesti? Toistaiseksi olen treidaillut eri kryptovaluuttojen välillä koemielessä Poloniexissa. Mutta jos haluaisin vähentää volatiliteettia hankkimalla USDT (Tether) valuuttaa pörssin sisällä, tulisiko jo tässä vaiheessa suorittaa vero (30%) pääomatuloista Suomeen? Eli onko USDT/Tether virtuaalivaluutta vai fiatia verottajan kannalta?

En ole mikään asiantuntija, mutta jos et niitä euroiksi omalle pankkitilille nosta, niin en nyt lähtisi mitään veroja makselemaan.

Itse asiassa kysymystä voisi laajentaa puhtaasti fiat/bitcoin-.kauppaa käyville Coinbasessa ym. Pitäisikö verot pykälien mukaan laskea aina kun mennään pitkosta usd:n puolelle vai onko vaihtopörssien usd-fiat ainoastaan joku “token” ja verot aktualisoituu vasta kun myydään pitkot euroiksi tilille?

En ole itsekään ihan varma, mutta näitä pörssien puhalluksia on sen verran, että pitäisin sitä fiattina vasta kun se on virallisen pankin tilillä.

Ainakin niin kauan kun tappioita ei voi vähentää verotuksessa.

USDT on virtuaalivaluutta, jonka arvo on yritetty kiinnittää USD:hen. Vertailuksi, esimerkiksi Argentiinan Peso on toinen valuutta, joka yhdessä vaiheessa yritettiin kiinnittää USD:hen. Kummassakaan tapauksessa kiinnitys ei ole aina toiminut, vaan esimerkiksi jossain vaiheessa USDT:n kurssi USD:n suhteen oli 0,9 (kun se yleensä on 1). Vaikka kiinnitys olisi toiminut, olisi silti absurdia väittää, että Argentiinan Peso olisi sama asia kuin Yhdysvaltain Dollari. Kyseessä ovat eri valuutat. Vastaavasti olisi absurdia väittää, että yksityisyrityksen liikkeellelaskema virtuaalivaluutta USDT olisi sama asia kuin Yhdysvaltojen liikkeellelaskema USD. Kyseessä ovat eri valuutat. Veroteknisesti USDT tosin ei ole valuutta, koska virtuaalivaluuttoja ei tunnisteta virallisiksi valuutoiksi.

Verottaja ei ole antanut minkäänlaisia toimintaohjeita, jotka koskevat kahden virtuaalivaluutan välistä vaihtoa. Myöskään laissa ei ole mitään kohtaa, jota voisi soveltaa tähän. Veroteknisesti liikutaan siis harmaalla alueella.

Sitä vastoin kryptopörssin tilillä oleva USD on veroteknisesti oikeaa valuuttaa (ainakin normaalitilanteessa, jossa voi odottaa pystyvänsä nostamaan rahat pankkitilille). Aivan samoin kuin pankkitililläsi oleva USD tai EUR on oikeaa valuuttaa. Kummassakin tapauksissa sinulla on velkasuhde yksityisyritykseen, joka sanoo säilyttävänsä sinun puolestasi valuuttaa. Virtuaalivaluutan vaihto USD:hen pörssin sisällä mielestäni laukaisee mahdollisten voittojen verotettavuuden. On tosin epäselvää, milloin pörssin sisällä oleva omistus voidaan katsoa virtuaalivaluutan omistukseksi. Esimerkiksi margin-positioissa on kyse vedonlyönnistä, joka kohdistuu virtuaalivaluutan hintaan. Vedonlyöntivoittoja verotetaan eri tavalla kuin virtuaalivaluutan myynnistä tulleita voittoja. Ilman lakia tai verottajan ohjetta on mahdoton arvailla, mihin verotukselliseen “lokeroon” tällaiset tuotot kuuluvat.

USDT ei ole rahaa pankissa. USDT ei ole dollari.

Kiitos, tämä selvensi tilannetta. Toisin sanoen BTC-USDT kaupassa ollaan turvallisilla vesillä vaikka verottaja joskus haluaisikin selonteon bitcoinien hankkimisesta.

Pitää pitää maltti mukana jos juna vähän karkaakin.

1 tykkäys

Kiitos, tämä selvensi tilannetta. Toisin sanoen BTC-USDT kaupassa ollaan turvallisilla vesillä vaikka verottaja joskus haluaisikin selonteon bitcoinien hankkimisesta.

Ei, nimenomaan ei olla turvallisilla vesillä, vaan ollaan harmaalla alueella, koska verottaja ei ole antanut ohjeistusta tämän tyyppiseen tilanteeseen eikä laista myöskään käy ilmi, miten nuo transaktiot kuuluu verottaa. Eli jos jotain kyselyä tulee, on täysin arpapeliä mikä verottajan tulkinta lopulta on.

Ok. No sanotaan sitten että harmailla vesillä (USDT) versus varmasti verotettavilla vesillä (USD).

On kyllä verottajalta aika arseraiskaus jos tappioita ei voi vähentää ja voitot verotetaan.

Koitin vähän katsoa asia ja näyttäisi siltä ettei myöskään tavallisesta Fiat valuuttakaupasta syntyvää tappiota saa vähentää ainakaan yksityishenkilön. Eli siinä mielessä kohtelu on sama.

Koitin löytää esimerkkejä kuinka verotus lasketaan jos kauppaa käy useamman valuuttaparin kesken niin ettei välillä käydä euroissa eli vähän samalla lailla kuin BTC/altcoin kauppa mutta huonosti on dokumenttia verottajalta.

Joku KHO päätös löytyi, mutta sekin oli vähän eri tilanteesta…

Joo. Ei voi vähentää… sitä tarkoitinkin.

Olen ajatellut vain, että näitten pörssien sisällä käytävä kauppa ei olisi “oikeaa” kauppaa.

Koska osa pörsseistä on mitä on. Nimim. Näitä on nähty.

Aika näyttää saako niistä mitään pihalle. Voi olla, että nyt saa… mutta jos tuleekin uusi mtgox. Niin tappiot on omia ja voitot verottajan. Nice!

Pitää kyllä huomioida, että USDT näyttää heiluvan aika paljon suhteessa dollariin…

Onhan verottaja tuohon antanut ohjeen, USDT on virtuaalivaluutta ja

“Olemassa olevat virtuaalivaluutat eivät ole oikeaa, virallista valuuttaa”

“Virtuaalivaluuttojen vaihto voi tapahtua käytännössä joko olemassa oleviin virallisiin valuuttoihin, hyödykkeisiin tai palveluihin.”

“Virtuaalivaluutan muuntaminen oikeaksi valuutaksi realisoi virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen.”

1 tykkäys

Eipä välttämättä mene ihan noin.

Verottajan ohje: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen_tuloverotu/

Kuten itsekin sieltä lainasit:
“Virtuaalivaluuttojen vaihto voi tapahtua käytännössä joko olemassa oleviin virallisiin valuuttoihin, hyödykkeisiin tai palveluihin.”

Ja:

2.1.2 Virtuaalivaluutan käyttö hyödykkeiden tai palvelujen hankintaan
Jotkut yritykset hyväksyvät maksuvälineeksi virtuaalivaluutan. Näiden yritysten joukossa on niin tavallisia liikkeitä, kuin myös internetissä toimivia verkkokauppoja. Verotuksellisesti ostosten suorittamisessa virtuaalivaluutalla on kyse sopimukseen perustuvasta vaihdosta, jossa virtuaalivaluutta vaihdetaan joko hyödykkeisiin tai palveluihin. Vaihto realisoi virtuaalivaluutan mahdollisen arvonnousun verottamisen pääomatulona.

Esimerkki 2: Henkilö on aikanaan ostanut 1 000 eurolla bitcoineja, jolloin yhdellä eurolla sai kaksi bitcoinia. Yksi bitcoin maksoi siis 0,5 euroa. Hänellä on hankinnan jälkeen omistuksessaan 2 000 bitcoinia.

Hän ostaa nettikaupasta tavaroita yhteensä 1 000 bitcoinilla hetkellä, jolloin bitcoinit maksavat kymmenen euroa kappaleelta. Hän ostaa siis tavaroita yhteensä 10 000 euron arvosta.

Tavaroiden osto realisoi virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen, jolloin hänelle syntyy tässä tilanteessa pääomatulona verotettavaa tuloa 10 000 euroa - 500 euroa = 9 500 euroa.

Henkilölle jäi ostosten tekemisen jälkeen vielä jäljelle 1 000 bitcoinia, joiden hankintahinta on ollut 500 euroa.

Voi olla, että joka kerta kun kryptovaluuttaa vaihtaa toiseksi kryptovaluutaksi, niin verottaja tulkitsee tämän “virtuaalivaluutan vaihtamiseen hyödykkeeksi”, eli käytännössä sama tilanne kuin jos ostaisit virtuaalivaluutalla verkkokaupasta tuotteen. Ja tällöin siis: “Vaihto realisoi virtuaalivaluutan mahdollisen arvonnousun verottamisen pääomatulona.”

tuo ei ole aivan ongelmaton tulkinta,
tässä keskusteltu siitä aiheesta: