Verohallinnon vastauksia Bitcoinista

Kysyin ihan piruuttani (mutta asiallisesti) verottajalta, miten Bitcoinia tulisi käsitellä kirjanpidossa ja verotuksessa. Tiedusteluni kuului näin

Hei, minulla olisi kysymys Bitcoinin käyttämisestä maksuvälineenä. Siis niin, että tarjoaisin asiakkaille mahdollisuutta maksaa palveluistani Bitcoineilla.

Voinko toimia esimerkiksi seuraavasti:

  1. Tilikauden aikana asiakkaat maksavat bitcoinilla.
  2. Pidän Bitcoin-maksuista oman kirjanpidon
  3. Tilikauden viimeisenä päivänä joko:
    • Vaihdan Bitcoinit euroiksi ja kirjaan ne pääkirjanpitoon kerralla. TAI
    • En vaihda niitä, mutta arvotan bitcoin-liikevaihdon tilikauden keskikurssiin ja tase-erän tilikauden päätöspäivän kurssiin.

Onko tällainen menettely sallittu (ja jos ei niin miksi ei)? Olen vuosimenettelyssä arvonlisäverotuksessa, eli arvonlisäveron takia ei tarvitse kuukausittain ruveta kurssimuunnoksia ja kirjauksia tekemään.

Voisiko Verohallinto tehdä jonkun oman infosivun Bitcoinista, kun sen käyttö maksuvälineenä yleistyy Suomessakin:


http://bittiraha.fi/content/nyt-voit-käydä-hammaslääkärissä-ja-maksaa-bitcoineilla
http://bittiraha.fi/content/vegemesta-hyväksyy-bitcoinia
http://www.reaalimarket.fi/
http://www.vannehaku.fi/uutinen/25/
http://hopea.fi/

http://areena.yle.fi/tv/1591262

Minulle on myös epäselvää, kohdellaanko Bitcoinia niin kuin valuuttaa, arvopaperia vai irtaimistoa? Toisin sanoen, jos yksityishenkilönä myyn bitcoineja, niin meneenkö mahdollisesta luovutusvoitosta vero?

Ystävällisin terveisin

Vesa Linja-aho

Ja vastaus kuului näin:

Vesa Linja-aho

Hei, kiitos yhteydenotosta.

Asian selvittely on Verohallinnossa kesken. Tarvittaessa voitte omassa asiassanne hakea maksullista ennakkopäätöstä.

Aika hiljaista, että rupean hakemaan maksullista ennakkopäätöstä. Ottanen käyttöön, kun muut kiireet vähän helppaavat.

Saa maksaa siitä, että saa tiedon miten verot pitäisi maksaa ;D Vallan huikeaa.

Jo otsikkoa lukiessa olin varma, että tarjoavat tuota maksullista ennakkopäätöstä. Mainittakoon vielä, että kyse ei ole mistään satasesta tai muutamasta kympistä. Ennakkopäätös saattaa maksaa jopa yli 500e.

Milläköhän ne antaa yksittäiselle maksavalle asiakkaalle sen ennakkopäätöksen ennen tuota virallista selvitystä? Onko ennakkopäätöksen tulos sitten parempi tai edes vähintään sama asiakkaan kannalta kuin tuon selvityksen tulos? En usko. Hutasevat sulle ennakkoäätöksen ja keräävät massit.

Mulle antoivat hieman paremman vastauksen, kun kävin ihan paikan päällä pariin otteeseen kyselemässä asiasta. Eipä siinäkään kyllä mitään uutta ollut…

[/aamuraivo]

asiakkaalla meinaan verohallinnon “asiakasta”

Hyvä että verohallintoa prässätään näillä kysymyksillä.
Erityisen hyvä oli tuo ehdotus Bitcoin -infosivusta, sillä saataisiin selvät sävelet yrittäjille.
Tällöin on helpompi saada uusia kauppiaita mukaan ja Bitcoin-taloutta kasvamaan 8)

Mieluummin niin kuitenkin, että bittinikkarit kehittävät maksutapoja, joissa kauppias ei edes tiedä asiakkaan tilin olleen bitcoineissa. Maailmassa on 500 000 000 kauppaa, ja kestää 10 vuotta että edes 500 000 hyväksyisi bitcoinin jos siitä on kauppiaalle yhtään mitään vaivaa. Valtio tuottaa niille tarpeeksi vaivaa jo nyt!

Sama aihe sunnuntain Keskisuomalaisessa:

http://hoo.homeunix.net/stuff/ksml-bitcoin-20120902/

Arvonlisäverotuksessa voi sentään hakea ilmaista kirjallista ohjausta - jos jollain teistä on aikaa rustata vastaavankaltainen paperikirje verohallintoon, niin kudoksia täältä.

http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Ennakkotieto_ennakkoratkaisu_ja_poikkeuslupahakemus
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931501 (20 luku)

Toinen maksuton juttu jonka voisi vääntää, on lausuntopyyntö Kirjanpitolautakunnalle (käsitelläänkö Bitcoinia kirjanpidossa valuuttana vaiko minä). Sieltä tulee professoritason vastaus about puolessa vuodessa.

Hain tuolta aikanaan (olisko ollut 2010) lausunnon, jonka mukaan läppärin saa poistaa kirjanpidossa kerralla, eikä tarvitse pelleillä poistojen kanssa (eli olivat täysijärkisiä).

[quote=“teknohog, post:6, topic:305”]Sama aihe sunnuntain Keskisuomalaisessa:

http://hoo.homeunix.net/stuff/ksml-bitcoin-20120902/[/quote]

Kannattaa lukea. Ainoa juttu, mikä ärsyttää, on tuo horina “digitaalisen rahan verottamisesta” ja “verolle haluamisesta”. Tuohan ei veronkiertomielessä eroa mitenkään setelirahasta. Ongelmat liittyvät siihen, että miten bitcoineja noin niinku pitäisi käsitellä, jos niitä haluaa käyttää “laillisesti” ts. maksaa asiaankuuluvat verot ja noudattaa kirjanpitolakia. Ja sitten verottajan asenne on tämä:

  • Hei, haluaisin maksaa verot asianmukaisesti kun asiakas maksaa bitcoineilla.
  • Tota noin niinku öö mistä ei me tiedetä.

Arvonlisäverosta on turha taittaa peistä, koska firmoille se on vain läpikulkuerä.

[quote=“Vesa Linja-aho, post:7, topic:305”][quote author=kangasbros link=topic=274.msg1314#msg1314 date=1346733767]
Saa maksaa siitä, että saa tiedon miten verot pitäisi maksaa ;D Vallan huikeaa.
[/quote]

Arvonlisäverotuksessa voi sentään hakea ilmaista kirjallista ohjausta - jos jollain teistä on aikaa rustata vastaavankaltainen paperikirje verohallintoon, niin kudoksia täältä.

http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Ennakkotieto_ennakkoratkaisu_ja_poikkeuslupahakemus
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931501 (20 luku)

Toinen maksuton juttu jonka voisi vääntää, on lausuntopyyntö Kirjanpitolautakunnalle (käsitelläänkö Bitcoinia kirjanpidossa valuuttana vaiko minä). Sieltä tulee professoritason vastaus about puolessa vuodessa.

Hain tuolta aikanaan (olisko ollut 2010) lausunnon, jonka mukaan läppärin saa poistaa kirjanpidossa kerralla, eikä tarvitse pelleillä poistojen kanssa (eli olivat täysijärkisiä).[/quote]

Njoo tietääkseni juuri tuollaisen kyselyn laitoin arvonlisäverosta. Tosin pistin sen ihan sähköpostilla.

Eikös nuo ennakkoratkaisut ole jossain määrin normatiivisia? Eli ohjaavat myöhempää päätöksentekoa. Tuolla tavallahan voisi saada ihan hyvää viitettä Bitcoinin tulevaisuuden asemasta verotuksessa.

Ei suinkaan, silloin kun kyse on itse maksuvälineen bitcoinin arvonlisäverollisuudesta ja -verokannasta. Sijoitushopea (jossa on alv 23%) on Suomessa 20-30% kalliimpaa kuin jenkeissä, mutta sijoituskulta (vapautettu alv:sta) suunnilleen samoissa hinnoissa.

Ihan mahdoton ei olisi tulkinta, jossa bitcoinin “maahantuoja” yksityishenkilö joutuu maksamaan rajalla alv:n. Näin hopean maahantuojakin joutuu tekemään. Bitcoinissa maahantuonti voitaisiin todeta tapahtuneeksi vasta, kun niitä käytetään jonkin palvelun maksamiseen Suomessa. Tietenkin tällainen johtaisi vain siihen, että laillinen bitcoin-talous pysyisi kaukana Suomesta. Mutta verotuksen logiikka ei aina muutenkaan käy yksiin kansallisen hyödyn tai ihmisten hyvinvoinnin kanssa.

ALV-jutut joutuu selittämään moneen kertaan :frowning: Järjestelmä on huono, kun kerran kaikilla kestää hirveän kauan tajuta.

  • Jos myy jotain, joutuu maksamaan alvin. Lehtiartikkelin mukaan bitcoin-kehittäjä Jeremias Kangas on maksanut alvin kaikista asiakkailta saaduista bitcoineista. Tokkopa sentään. Olettaisin hänen tarkoittaneen, että hän on maksanut alvin asiakkaille myymistään tuotteista, (silloinkin, kun vastikkeena on saatu bitcoineja). Tässä ei olekaan mitään tulkinnanvaraa.

  • Tulkinnanvara tulee siitä, onko bitcoin hyödyke, valuutta vai arvopaperi. Jos se on hyödyke, joutuu vähintään firmat käsittelemään myös tämän puolen vaihdannasta erikseen alv:n suhteen, joissain tapauksissa myös yksityishenkilöiden asema vaikeutuu.

  • Jos se on hyödyke, saa toisaalta osan myyntivoitoista verottomana, kun valuutassa raja on alhaisempi, ja arvopaperit menee aina verolle.

Juurikin näin. Vaikka itse en mitään bitcoin-bisnestä harjoita tai ole aikonut aloittaa harjoittamaan, seuraan erittäin suurella mielenkiinnolla verottajan toimia asian suhteen. Näen asian niin, että bitcoin-talous tulee pitkällä aikavälillä voimakkaasti Suomeenkin aivan riippumatta verottajan päätöksistä. Se mihin verottaja voi nyt päätöksillään vaikuttaa on, että tapahtuuko bitcoinin sisäänmarssi pääsääntöisesti kiinteänä osana perinteiostä taloutta vai tulemmeko näkemään ennen näkemättömän kasvun harmaan talouden puolella.

Luin kiinnostavan artikkelin netistä, jossa “harmaan talouden” kokoa oli arvioitu eri maissa, ja etenkin selitetty, mitä se oikein on. Harva meistä oikein tajuaakaan, että lukumääräisesti valtaosa maailman ihmisistä elää oloissa, joita täällä pidettäisiin harmaana taloutena. Osuus maailman bkt:stäkin oli kymmeniä prosentteja.

Harmaa talous on se vapaa talouden osa, joka on välttämätön, että talousjärjestelmä ylipäätään toimisi, mutta joka ei pysty sääntelyn ja (joissain tapauksissa) verotuksen johdosta toimimaan kaikkien määräysten mukaan. Ilman harmaata/vapaata taloutta neuvostokommunismi olisi kaatunut vuosikymmeniä aiemmin, mutta aivan sama pätee myös Suomen kaltaiseen järjestelmään!

Suomessa harmaan talouden osuus on yksi maailman pienimpiä, bkt-osuudella mitaten ehkä vain 10-15%. Kuitenkin se käsittää valtaisan määrän transaktioita (yksittäisiä liiketapahtumia), ja jos kaikista näistä luovuttaisiin, hyvinvointi maassamme vähenisi dramaattisesti. Olen kuullut, että 1970-luvulla ravintolaelämää ei käytännössä ollut. Jos kaikki maksaisivat veronsa ja pitäisivät kirjat viimeisen päälle, ja noudattaisivat määräyksiä, ei kaduilta nytkään saisi ruokaa.

Harmaa talous ei tällä määritelmällä kata minkäänlaisia rötösherroja, joilla säädösten kiertämisen motiivi on rikastuminen niiden kustannuksella, jotka noudattavat säädöksiä. Tietenkään sillä ei tarkoiteta myöskään niitä, jotka rikkovat poliittisia lakeja, esim. salakuljettavat kiellettyjä aineita.

Valtio järjestää aika ajoin kampanjoita, joissa se puree kättä, joka sitä ruokkii. (“Harmaa talous, musta tulevaisuus”).

Nyt on tärkeä muistaa, että enemmistö turvautuu harmaisiin liiketoimiin sääntelyn paossa, ei siksi, että verot itsessään olisivat liian korkeat tai mahdottomat. (Pl. kassan ohi myynti alvien säästämiseksi, jolla myös taloudellinen säästö on korkea.) Köyhien tulovero on Suomessa melko alhainen, rikkaat taas voivat käyttää ulkomaisia firmoja.

Bitcoinille ehkä tulossa oleva alv-tulkinta on niin kömpelö, että se saattaa ajaa bitcoinin kokonaan marginaaliin (jolloin sen käyttöalaa olisi “vain” 10-15% taloudesta). Verottajan kannalta haitta olisi se, että paitsi että bitcoinit eivät tällöin tuota verotuloja, myös bitcoinia vastaan myyty hyödyke jää ilmoittamatta, koska ilmoittamisesta on tehty nykyistäkin suurempi riesa!

Lopuksi - uskon, että verottajan kannalta olisi järkevää rinnastaa bitcoin valuuttaan ja uhitella sillä, että niillä tehdyt maksut tulee ilmoittaa siinä missä käteismaksutkin. Tämä olisi realistinen ja kansan oikeustajun mukainen skenaario. Varmasti rikolliset lisäisivät bitcoinin käyttöä maksuliikenteessään, ja eurojen käyttö vähenisi. Tärkeämpää kuitenkin on, että säännösten mukaisen talouden osuus bitcoinin käytöstä kasvaisi merkittävästi.

Yleiselle hyvinvoinnille voi kuitenkin olla siunauksellista, että verottaja tekee omalta kannaltaan typerän päätöksen ja määrää bitcoinille alvit ja marginaaliverot. Tämä varmistaa, että bitcoin-transaktiot pysyvät valtaosin harmaan/vapaan talouden puolella, eikä sääntely pääse tappamaan bitcoin-liiketoimintamalleja (koska koko toimintaympäristö on määritelty niin ahtaaksi, että sen sisällä ei missään nimessä kuitenkaan voi toimia; on siis toimittava ulkopuolella, missä ei ole mitään valtion sääntöjä hidastamassa innovaatiota).

Uutta tietoa:

Yritysverotusyksikön Arvonlisäveron ratkaisutoiminnan verkosto on tehnyt Bitcoin -asiassa päätöksen, että asiakkaita ohjataan tekemään ennakkoratkaisuhakemus. Ennakkoratkaisu on maksullinen, mutta siitä on valitusoikeus.

Pitää pistää mietintään, laitanko ennakkoratkaisuhakemuksen menemään.

No voi v**tu sanon minä. Pitäis maksaa siitä, että saan maksaa veroja. Koittaisivat nyt saada jonkin päätöksen aikaan ihan omin avuin. Google ja lakikirja auki ni johan rupee selkiämään.

Minua ainakin kiinnostaa verotusratkaisu, ja voin osallistua kustannuksiin jos joku muu näkee vaivan. Onhan bitcoin sen verran suuri juttu että jos Suomi haluaa hukata mahdollisuutensa niin se on hyvä tietää riittävän ajoissa että perustaa btc-liiketoimensa sitten suoraan muihin maihin. Tietenkin harmittaa maksaa siitä että pääsee maksamaan veroja mutta ei kai sille nyt mitään voi.

[quote=“kangasbros, post:15, topic:305”]Uutta tietoa:

[quote]Yritysverotusyksikön Arvonlisäveron ratkaisutoiminnan verkosto on tehnyt Bitcoin -asiassa päätöksen, että asiakkaita ohjataan tekemään ennakkoratkaisuhakemus. Ennakkoratkaisu on maksullinen, mutta siitä on valitusoikeus.
[/quote]

Pitää pistää mietintään, laitanko ennakkoratkaisuhakemuksen menemään.[/quote]

Arvonlisäverotuksessa ennakkoratkaisu on onneksi halpa (tai no, halpa on suhteellista, mutta halvempi kuin tuo 900 euron ratkaisu):
http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Ennakkotieto_ennakkoratkaisu_ja_poikkeuslupahakemus/Maksu_ennakkotiedosta_ja_ennakkoratkaisu(9848)

Eli 175 euroa. Mä voin tulla mukaan pottiin. Eli Kangasbros, Risto ja minä niin siinä on 58 euroa per lärvi. Kuka väsää? Väsätään vaikka avoimuuden hengessä, eli laitetaan melkein valmis versio tänne kommentoitavaksi.

Go for it.

Ratkaisupyynnössä on hyvä valmiiksi “uhkailla” niitä siitä, mitä käytännössä tapahtuu jos bitcoinit pistetään alville. Hirveä laillinen sekasotku, aivovuoto, ja kansalaisten lainkuuliaisuuden heikentyminen tulee ensiksi mieleen :slight_smile:

Hauska kirjoitella kun tietää että tännehän verottaja ensiksi tulee kun miettii, millaisen vastauksen antaa…=D