Keskustelin aiheesta Facebookissa äskettäin ja ajattelin aloittaa ketjun tänne tähän liittyen. Aihe on mielestäni mielenkiintoinen.
Vähimmäisvarantojärjestelmä ei ole paha juttu itsessään, vaikka niin jotkut ajattelevatkin. Sitä on vaikea estää missään rahajärjestelmässä, ellei laita totalitäärisiä rajoituksia pankkitoiminnalle, jotka voivat sitten aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia talouteen näin muuten. On tosin merkittäviä eroja siinä minkälainen vähimmäisvarantojärjestelmä voi olla, joka riippuu pitkälti siitä minkälaista rahaa käytetään.
Nykyäänhän meillä on tilanne, jossa käytännöllisesti kaikkien ihmisten rahat ovat pankeissa. Ainakin länsimaissa. Suurin osa rahasta kulkee lähinnä pankkien välillä. Ei ole konkreettista eroa sen välillä mikä on kovaa rahaa ja mikä on velkarahaa. Itseasiassa nykysysteemissä ylivoimaisesti suurin osa rahasta on velkarahaa ja tätä velkarahaa on annettu kovalla riskillä, nämä pankit eivät kestä oikein minkäänlaista joukkopakoa. Eikä se haittaa, koska pankkien riskit sosialisoidaan.
Vaihdetaanpas tilalle sekä oikean markkinatalouden alaisuudessa toimivat pankit sekä yksityinen kova raha, kuten Bitcoin. Bitcoinin kanssa pankit eivät yksinkertaisesti voi lainata kovinkaan paljoa tyhjästä, koska bitcoineja voi käyttää kätevästi ja helposti suoraan ihmisten kesken, ilman että pankit ovat välikäsinä.
Erona tässä on siis se, että toisin kuin nykyisessä systeemissä, jossa me liikutellaan velkarahaa ihmiseltä toiselle, Bitcoin-maailmassa liikutellaan jatkuvasti kovaa rahaa ihmiseltä toiselle. Näissä transaktioissa velkarahalla ei ole mitään arvoa. Sillä on arvoa vain siellä pankkien tileillä, ei missään muualla.
Tämän takia vaikka Bitcoin-taloudessakin vähimmäisvarantolainaaminen on täysin mahdollista, ei sitä voi tehdä läheskään niin pienillä varantomäärillä. Se johtuu siitä, että Bitcoin-talouden ydin on kuitenki suoraan ihmisten välillä tapahtuvissa siirroissa, jossa vain kova raha kelpaa. Kultakin on tässä mielessä todella huono, koska se on huono maksuväline. Bitcoinilla maksaminen omalta koneelta on helpompaa kuin kirjautua sen pankin tilille ja maksaa sieltä.
Tämänkaltaisessa ympäristössä pankkien toiminta ja FRB (Fractional Reserve Banking) on oikeastaan varsin ok. Pankit voivat maksaa talletuksista korkoa ja voivat samalla lainata ulos ainakin hieman enemmän kuin mitä heillä oikeasti on. He eivät voi lainata kovinkaan paljoa tyhjästä, koska on paljon suurempi riski että ne rahat halutaan ulos kovana rahana omaan käyttöön. Tätä riskiähän ei samalla tavalla nykytaloudessa ole, harva haluaa rahojaan käteiseksi ellei ole kriisitilanne.
Tässä tilanteessa syntyy myös pankkeja, joilla on huomattavan erilaisia varantovaatimuksia. He siis asettavat vaatimuksensa itse, ei mikään keskuspankki tai valtio, niillä ei lähtökohtaisesti ole mitään roolia esim. Bitcoin-taloudessa. Ihmiset voivat itse valita mitä tekevät, heidän ei ole pakko tallettaa rahojaan pankkeihin ylipäätään ja jos tallettavat niin he voivat valita alhaisen koron pankin, joka on luotettu ja ei ota isoja riskejä, tai suuren koron pankin, joka maksaa isoa korkoa mutta riski sen konkurssiin menemisestä on paljon suurempi.