Näkisin, että siihen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. BIP 148 tulee aktivoitumaan 1. elokuuta, eikä ole se ole mikään epämääräinen uhka siitä että jotain tapahtuu. Se tapahtuu. Se millä tavalla se sitten vaikuttaa asioihin jää nähtäväksi. Se ettei kiinnitä asiaan mitään huomiota on mielestäni kuitenkin jokseenkin typerää.
Itse tosin uskon nyt melko vahvasti, että SegWit tulee aktivoitumaan MASF:n kautta 1. elokuuta mennessä, tai ainakin niin että 50%+ louhintatehosta asettuu BIP 148:n taakse. Niissä skenaarioissa mitään disruptiivista ei tapahdu kenellekään, SegWit vaan aktivoituu.
Itse olen tästä taas täysin eri mieltä. Kehittäjillä ei ole loppupeleissä valtaa siihen mitkä verkon säännöt ovat, vaan se on täysin kiinni siitä mitä sääntöjä verkon käyttäjät päättävät ajaa. Ja koska mitään kovin hyviä konsensusmuutosten määrittelymekanismeja ei ole, käytännössä siihen ei ole mitään muita keinoja kuin a) promota netissä omaa näkemystään ja b) selvittää bitcoin-firmoilta mitä sääntöjä he kannattavat ja aikovat enforcata.
Toki jos louhijat vaan vetävät suorilta jotain läpi niin kaikki on hauskaa ja helppoa. Nyt ei kuitenkaan ole niin käynyt.
Mainaajien signalointi on helpoin ja turvallisin tapa vetää päivityksiä sisään (viitaten nyt soft forkkeihin, hard forkeissa mainaajilla ei ole merkittävää valtaa), mutta se ei suinkaan ole ainoa tapa. UASF flag day implementaatiota (vastaava kuin tuore SegWitiin liittyvä BIP 149) käytettiin P2SH-päivityksen aktivoimisessa. Se ei mennyt sisään puhtaasti louhija-aktivoinnilla, vaan louhijat painostettiin päivittämään.
Koko UASF:n pointtihan on painostaa louhijoita tekemään se aktivointi, koska ilman louhijoita mistään ei tietenkään tule mitään. Siinä käytetään käyttäjien valtaa painostuksena, that’s it. Ja SegWitille on käyttäjien ja yritysten keskuudessa todella laaja tuki, nythän lähinnä enää kiistellään siitä miten se saadaan aktivoitua.
[quote]
Tätä ei ole mitenkään osoitettu, eikä tämän osoittamiseen myöskään ole mitään objektiivista metriikkaa. Ainoa hyvin selkeä metriikka on mainaajien signalointi, ja se osoittaa aika selkeästi että mainaajat eivät halua segwittiä.[/quote]
Niin, siis ihan sattumalta Litecoin, joka on ollut ikuisuudet tasaisessa 4-5 dollarin kurssissa, kuusinkertaistaa arvonsa SegWitin tulon jälkeen. Toki kukaan ei voi todistaa, että asia liittyy täysin tai edes osittain siihen, mutta ainakin minun mielestäni yhteys tässä on melko ilmiselvä. Litecoinilla ei ole ollut mitään hypeä tai tractionia pitkään aikaan, SegWit sai sen aikaan.
Bitcoinissa setuppi on paljon vahvempi, skaalauskiista on ollut selkeästi negatiivisin asia Bitcoinissa viimeiset pari vuotta. SegWitillä on yleisesti ottaen vahva kannatus. Jos se saataisiin sisään, se olisi ihan äärimmäisen positiivinen seikka sekä insidereille että ulkomaailman näkökulmasta.
Metriikasta sen verran, että vaikka louhijoista (joka on nykyään melko keskitettyä toimintaa) vain kolmannes signaloi SegWitin puolesta, on kaikki muut metriikat hyvin vahvasti SegWitin puolella.
Tässä nyt olisi syytä ymmärtää että louhijoiden signaloinnissa ja käyttäjien sekä yritysten signaloinnissa on näin vahva ristiriita ensimmäistä kertaa Bitcoinin historiassa. Sitä varten UASF on olemassa. Se on radikaali ratkaisu, mutta jos Bitcoinia halutaan kehittää eteenpäin, ei nyt juuri parempiakaan vaihtoehtoja ole pöydällä.