Prasoksen Verottajalle antamat tiedot?

Henry Brade ei ole ainoa henkilö kuka voi tuohon kysymykseen vastata. Kyllä heillä riittää porukkaa ja varmasti tämäkin ketju on moneen kertaan jo luettu.

Ja kyllä Henry vastaa kysymyksiin foorumilla yleensä päivän sisällä, mikäli ne ovat oikeasti tärkeitä Prasokselle. Tämä kysymys ei näköjään sitten ole.

Siinä, että otan yhteyttä Prasokseen yksityisesti ei ole kenellekään mitään hyötyä. Toivoisin, että tähän kysymykseen vastattaisiin julkisesti, jotta kaikki, mukaan lukien alkuperäinen kysymyksen esittäjä kuulisi vastauksen.

Minua ei tämä kysymys edes henkilökohtaisesti koske, koska en asu Suomessa enää. Mutta se, jos tietojani luovutetaan ulkopuolisille ilman lupaani on sellainen asia jonka en suvaitse.

Jos verottaja haluaa jotain tietää, niin se ei siihen sinun lupiasi tarvitse.

Kuten ehkä huomasit, jos olit tarkkana, moite ei ole osoitettu tässä tapauksessa verottajalle.

Lisäksi, jos tämä pitää sinulle erikseen selittää, on täysin eri asia antaako Prasos verottajelle tietoa silloin kuin verottaja niitä pyytää, vai automaattisesti kaikista asiakkaista.

En vain ihan käsitä, että mitä väliä? Ilmoittavathan pankitkin omistusosuuksista. Miksi tässä pitäisi olla eri asia?

Henry Brade on kertonut toisessa ketjussa ettei Prasos anna verottajalle tietoja oma-aloitteisesti, mutta joutuu antamaan ns. vertailutietotarkastuksessa verottajan pyytämät tiedot.

Verottajallahan on laaja tiedonsaantioikeus ja siihen liittyy ns. sivullisen tiedonantovelvollisuus, eli jos tiedät jonkun verovelvollisen verotukseen vaikuttavia seikkoja, voi verottaja ne sinulta vaatia tiedokseen ihan vain varmistaakseen että kyseinen verovelvollinen on ilmoittanut tulonsa oikein veroilmoituksessaan. Pyyntö voi olla yksilöity (esim. nimellä tai tilinumerolla), mutta se voi olla myös ns. vertailutietotarkastus jossa voidaan kysyä esim. yrityksen kaikkien asiakkaiden rahaliikenteestä.

1 tykkäys

Taustaa

Tämä ketju on varmasti luettu Prasos Oy:n toimesta, ja on selvää, että Technomage (Henry Brade) on tästä tietoinen. (Ketju on ollut aktiivisesti esillä, ja on 17.12.2017 luettu 1 500 kertaa). Prasos Oy ei ole kuitenkaan ollut halukas ottamaan kantaa ketjussa esitettyihin kysymyksiin. Seuraavassa avaan syitä tähän.

Alkuperäinen kysymys

Alkuperäinen kysymykseni siis oli, onko Prasos antanut Verottajalle Bitcoin-osoitteet, jonne Prasokselta ostetut Bitcoinit on siirretty?

Asiaa ei ole Prasoksen puolelta kiistetty. Toisessa ketjussa toimitusjohtaja ”Technomage” (Henry Brade), kertoo seuraavaa:

”Bittiraha / Prasos ei oma-aloitteisesti ilmoita verottajalle mitään tällä hetkellä, mutta verotarkastusten yhteydessä verottajalla on valtuudet kysyä oikeastaan ihan mitä tahansa. Tarkemmin ottaen kyse on nk. vertailuverotarkastuksesta, jossa yritykseltä pyydetään tietoja, joita sitten verrataan yrityksen asiakkaiden omiin ilmoituksiin.”

Kun otetaan huomioon tästä Ylen uutisesta seuraava kohta:

” Olemme analysoineet yli 10 000 bitcoin-lompakkoa. Timo Puiro, Verohallinto

Edellä esitetyn perusteella on helppo ymmärtää, että verottaja on saanut jostakin 10 000 suomalaisen Bitcoin-osoitteet, ja tarkastelemalla markkinoita, on helppo päätellä, ettei nämä tiedot ole käytännössä voinut tulla kuin Prasos Oyltä. Ulkomaisilta toimijoilta Verottajan on huomattavan vaikeata tässä tilanteessa saada tietoa.

Asiassa ei olisi moitteen sijaan, jos Prasos Oy kertoisi tästä avoimesti. Edelleen tässä Ylen uutisessa Henry Brade kertoo seuraavaa:

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade pelkää, että verotus voi osaltaan pelottaa uusia sijoittajia. Ohjeistuksesta kerrotaan palvelun sivuilla, mutta sitä ei tuoda osto- ja myyntitilanteissa erikseen esille.
– Miksi toisaalta tarvitsisi? Kyllä ihmisten pitää ymmärtää, että kaikesta täällä täytyy maksaa veroja, Brade sanoo.”

Kun Brade antaa ymmärtää, että jokainen hoitaa veronsa itse, olisi tällöin reilua tehdä selväksi, että Verottaja on vaatinut ja Prasos antanut Verottajalle tiedot osto- ja myyntitapahtumista, sekä Bitcoin-osoitteet, jonne ostetut Bitcoinit ovat toimitettu.

Asia ei vänkäämällä muuksi muutu.

Johtopäätökset

Jos et halua joutua viranomaisten kanssa tekemisiin ilman omaa ilmoitusta,käytä maksuliikenteeseen jotakin ulkomaista toimijaa.

Jotta liiketoiminta olisi pitkässä jouksussa kestävällä pohjalla, olisi tärkeää, että Prasos Oy tiedottaisi edellä esitetyistä asioista avoimesti. Samalla toiminta profiloituisi voimaakkaammin kohti vakavasti otettavaa Bitcoin-toimijaa, jonka kanssa myös uskottavien institutionaalisten sijoittajien olisi turvallista toimia.

Oli miten oli niin jokainen Coinmotion käyttäjä on hyväksynyt nämä ehdot kun alkanut käyttämään palvelua…
https://coinmotion.com/fi/käyttöehdot
https://coinmotion.com/fi/yksityisyys

Kayttakaa hyvat ihmiset Moneroa jos ahdistaa se, etta verottaja nuuskii omaa lompakkoa. Meilla on oikeus yksityisyyteen!

Verotetaanko nostettuja fiatrahoja Suomessa vai missä asun (Kolumbiassa). Siis myös Prasolsen kautta nostettuja?

Jos olet asunut Suomen ulkopuolella yli 3 vuotta, olet Suomeen vain rajoitetusti verovelvollinen, eika sinun tarvitse maksaa paaomaveroa Suomeen.

Cryptopay.me bitstamp.net kulta ja kortti
Wirex, näitä löytyy ja verottaja voi ottaa munan suuhu

Minuakin ihmetyttää, miksi on niin vaikeaa vastata suoraan kysymykseen!?

Ei se oma maine puhtaaksi tule sillä, että jätetään huomioimatta asia.

itellä pompsahti yli 20tuhatta egee verovelkaa tästä vertailutarkotuksessa otetuista tiedoista =) ty

Prasos eikä mikään muu yritys saa luovuttaa henkilötietoja ilman asiakkaan lupaa tai tietoisuutta koska tuli uusi laki jonka tarkoitus on suojella väärinkäytöiltä. Jos epäilet väärinkäytöstä, niin silloin kannattaa ottaa oikeusasiamieheen yhteyttä.

1 tykkäys

Veroviranomaisille on käytännössä pakko antaa kaikki pyydetyt tiedot, jos ne voi antaa. Laki vaatii. Firmoilla on myös kirjanpitovelvollisuus siinä määrin että haluttuja tietoja ei voi tuhotakaan.

Laki verotusmenettelystä 19 §:

Sivullisen erityinen tiedonantovelvollisuus

Jokaisen on annettava Verohallinnon kehotuksesta nimen, pankkitilin numeron, tilitapahtuman tai muun vastaavan yksilöinnin perusteella tietoja, jotka saattavat olla tarpeen muun verovelvollisen verotusta tai muutoksenhakua koskevan asian käsittelyä varten ja jotka selviävät hänen hallussaan olevista asiakirjoista tai muutoin ovat hänen tiedossaan, jollei hänellä lain mukaan ole oikeutta kieltäytyä todistamasta asiasta. Verotukseen vaikuttavia, taloudellista asemaa koskevia tietoja ei kuitenkaan saa kieltäytyä antamasta.

Tää ei päde veroviranomaisiin. GDPR on niille relevantti lähinnä mitä tulee siihen kuinka ne käsittelee/säilyttää dataa.

Se on ihan paskaa väittää että Prasos toimisi minkään eettisen ohjeen saatika lainvastaisesti luovuttaessa verottajalle tietoja pyydettäessä. Heidän on vain pakko. Jokaisen Suomessa toimivan yrityksen on pakko.

On vain huvittavaa että verottajalta tulee flabaa jossa kotiutettuja summia. Muttei lainkaan ostoja! Ihan kuin kaikki myynnit olisi taivaan lahjaa, ilmaiseksi saaduista kolikoista. Voi vain kysyä että ilmoittaako Prasos vain myynnit muttei ostoja? Tämä kritiiikki ei kohdistu Prasokseen vaan verottajaan. Aivan sairasta touhua kaikkiaan ja niin kai sen kuuluukin olla. Ei näillä eväillä kryptoista tässä maassa koskaan tule massojen maksuväline, valtiovallalla on hyvin tehokkaat keinot estää se.

Prasos ei nk. vertailuverotarkastuksissa ilmoita pelkästään myyntejä. Se on vain verottajan ihan oma käytäntö, että pyydetään verovelvollista erikseen ilmoittamaan ne hankinnat. Helpoimmalla pääsee kun alunperin ilmoittaa molemmat.

Tämä maa nyt on yhdentekevä mitä Bitcoin käytön laajenemiseen tulee. Suomi mukautuu sitä mukaan kun maailmalla asiat etenee.

Jos nuo verottajan kyselyt ärsyttävät niin miksi myydä Prasoksen kautta? Ihan yhtä hyvin voi käyttää jotakin ulkomaista pörssiä, vaikka Krakenia joka toimii euroopassa. Sieltä ei verottaja saa ulos mitään tietoa ja niiden tulee tyytyä siihen mitä verovelvollinen niille ilmoittaa.