Vai mistä johtuu että pankkien ja Prasoksen yhteistyö tökkii?
Miksi pankit irtisanovat yhteistyösopimuksia:
Prasoksen sähköposti :
“Yhteistyömme Säästöpankin kanssa päättyy. Keskiviikko 21.2. on viimeinen päivä tehdä talletuksia Säästöpankin tilillemme. Tämän jälkeen tehdyt talletukset palautuvat takaisin lähettäjän tilille.”
Toinen kysymys Prasokselle:
antavatko pankit aikaa varautua muutokseen?
Tuntuu siltä että ainakin asiakkaille nuo “katkokset” tulee täysin puun takaa.
Prasos huutelee kovaan ääneen pankeista ja arvostelee pankkien toimia. Kun me kaikki nyt tiedämme prasoksen kannan pankkien toimista, niin voiko prasos jäädyttää asiakkaidensa varoja.
Ei pankeilla ole edes kryptoallergiaa. Pankeilla on yhteiskuntaan yhteisesti sovitut säännöt.
Pankit eivät ole kiinnostuneita kryptoista ja/mutta prasos on astunut isompiensa varpaille. Pankkien pitää noudattaa sääntöjä rahanpesun suhteen ja sitten tulee puskista huuteleva anarkistipoppoo samalle pelikentälle ylimielisellä asenteella.
Pankkeja kyllä tarvitaan aina, mutta Prasosta ei tarvita. Tämä ei ole pottuilua prasoksen suuntaan, vaan realismia.
Koska kaikkia palveluja mitä pankit tarjovat voidaan toteuttaa ilman heitä hajautetulla järjestelmällä kuten Bitcoinilla tai millä tahansa nettilompakolla, kuten PayPal.
Nyt sinun vuoro sanoa mihin pankkeja tarvitaan. Ja Euroja tarvitaan enemmän kuin pankkeja. Euro on valuutta, mutta pankki yrittää väkisin tuonte itsensä ihmisten elämään.
Paypal on nettipankki. Pankki säilöö ihmisten omaisuutta ja tarjoaa infraan maksupalveluita. Ilman pankkeja sinä säilöt ja maksat facetoface. Kaupat ei mielellään säilö rahojaan omissa tiloissa ja korttimaksaminen on niin helppoa.
Mihin me tarvitaan investoinipankki Bitstampia, Krakenia, Biancea, tai mitä niitä nyt olikaan.
Minulla ei ole mitään ongelmaa säilöä rahaa itse ja maksaa käteisenä. Ei muuta kuin kassakaappiostoksille!
Et taida ymmärtää, että vielä 50-100 vuotta sitten lähes kenelläkään ei ollut pankkitiliä. Kaikki maksettiin vain käteisellä. Ainoa mitä silloin ei voitu tehdä, oli lähettää rahaa nopeasti ulkomaille.
Mutta jos menee tähän palveluun, niin pankit ovat hitaimpia ja kalliimpi lähettää rahaa ulkomaille. Mikä tahansa nettilompakko tekee sen paljon nopeammin.
Mitä tulee laina-, sijoitus- ja säilytyspalveluihin, niin niitä voi tarjoja mikä tahansa yritys tai yksityishenkilö. Moni näitä palveluja ei edes tarvitse ainakaan pankilta.
Lisäksi silloin kuin säilytät rahaa pankkitilillä, niin ne rahat eivät ole sinun, vaan pankki on sinulle velkaa. Siksi et voi nostaa isoa summaa nopeasti, koska pankki ei halua maksaa velkaa niin nopeasti pois, ja siksi saat myäs naurettavan pientä korkoa.
Se, että annat kaiken käteisesi jollekin toiselle velkasi ei kuulosta kovinkaan hyvältä idealta.
Koko systeemi, että jokaisen ihmisen koko rahaliikenne menee väkisin pankin kautta on absurdi. Me emme voi valita kenelle rahamme annamme!
Mut ei me sun takia niitä pankkeja tarvita, vaan infran takia. Faaraoiden aikaan selvittiin ihan pelkästään orjatyövoimalla. Ei tarvittu rahaa lainkaan, mut kulta oli kivan näköstä.
Eikä niillä sun rahoilla ole mitään arvoa ilman pankkeja.
Pankkien infra on olemsaa kaikilla nettilompakoilla sekä virtuaalivaluutoilla. Joten juuri pankeille ei ole tarvetta.
Pankkien suurin ongelma on siinä, että valtio pakottaa käyttämään pankkeja. Jos ne olisivat täysin vapaaehtoisia, kuten esim. Bitcoin, niin ei niitä edelleenkään kovin moni käyttäisi.
Pankkien aino tarkoitus on valvoa tavallisten ihmisten rahaliikennettä, koska valtio näkee jokaisessa kansalaisessa potentiaalisen rahanpesijän yms.
P.S. FIAT rahaa ei takaa pankki, vaan valtio. Sulla on perusasiat hukassa.
Se on sidottu dollariin ja loput tulee kysynnän ja tarjonnan kautta. Euroa ei ole sidottu mihinkään. Arvo tulee maailman valuuttakursseista ja vähän eniten dollarista. Yhdellä eurolla saa euron kahvin tänään ja huomenna. Yhdellä bitcoinilla saa tänään kahvin ja huomenna kerrostalon.
Siellä missä tällä hetkellä bitcoineja eniten louhitaan, on dollarilla vahva asema.
Pankit luottaa enempi perinteiseen pörssiin ja siihen luottaa valtio ja elkerahastot ja niin näinä päivinä muuan Rovio sukelsi kuin Bitcoin konsanaan ja sinne meni ihmisten eläkerahoja joille bitcoin on kupla. Nyt meillä on vihaisia lintuja joilla voidaan nakella kuplassa eläviä päättäjiä.
Kaikilla pankeilla euro alueella ei ole lainkaan pitkoallergiaa. Sellainen pankki löytyy esimerkiksi Hollannista. Eikä Bitfinex ole mikään ihan pieni toimija pitkomaailmassa eikä myöskään aivan vain kuraa lattialle kantava pikkuasiakas. Pankit vaan sittenkin kumartavat rahaa. Ja kohta kumartavat syvempään kun “se” alkaa (pian).
Sensijaan Suomi on kyttäyksen ja byrokratian suurvalta. Ihan kärkimaita EU alueella. Oliko peräti jollain mittarilla ihan mitalisijoilla. Alkaa muistuttaa joissain asioissa lähivanhan ajan valtiota josta käytettiin kolmen kirjaimen yhdistelmää DDR.
Tein ja teen piruuttani pienen kiusan Nordealle. Saa nähdä kuinka pankki alkaa reagoida. Aina kun maksan minkä tahansa laskun jossa maksun saajan viitenumero eikä muuta informaatiota maksun aiheesta tai muusta. Siihen on helppo lisästä ns haikoukku.
Laskussahan on aina mahdollisuus lisätä viitenumeron lisäksi vapaata tekstiä viestikenttään. Siihen kirjoitan jotain johon pankin tarkkailubotit reagoivat (tai sitten eivät) Sinne tulee lyhyt teksti joka sisältää sanan Bitcoin ja lyhenteen BTC ja siten että ikäänkuin maksun euromäärä olisi johdettu BTC kurssista jossain nimetyssä erittäin tunnetussa pörssissä.
Odotan kauanko kestää kun tulee selvityspyyntö tai tilin sulku. Mikäli sen tekevät lähtee dokumentit naurettavaksi parillekin taholle. Minua ei sitten pätkän vertaa muuten kiinnosta sulkeeko esim Nordea tilini tai alkaa urputtaa. Siinähän velallinen (=pankki) päätään aukoo ihan vapaasti. Maailma on pankkeja täynnä.
Fiat rahaa ei missään yksikäsitteisessä mielessä takaa valtio. Keskuspankki on ns. lender of last resort eli se taho, joka viime kädessä takaa likviditeetin eli myöntää lainoja niille persaukisille, jotka ovat liian isoja olemaan maksukyvyttömiä. Euroopan keskupankki on myöntänyt suoraan lainoja esim. Kreikan valtiolle, vaikka saksalaiset eivät siitä tykkää yhtään. Fiat-rahan arvoa ylläpitää sosiaalisen konsensuksen ohella se, että 1) se on laillinen maksuväline eli valtio pakottaa maksamaan verot sillä, 2) kirjanpitovelvolliset joutuvat käyttämään sitä yksikkönä ja 3) jos velkoja ei suostu ottamaan laillista maksuvälinettä velkansa maksuksi, valtion väkivaltakoneisto ei auta perimään velkaa. Keskuspankki siis ylläpitää valuutan käytettävyyttä takaamalla likviditeetin eli luomalla kaikissa mahdollisissa oloissa tarjontaa ja valtio taas luo sille väkivallalla uhkaamalla kysyntää.