Mitä verottajan ohje jättää epäselväksi

Verottajan vastikään julkaisema ohje virtuaalivaluuttojen verottamisesta jättää tiettyjä tapauksia jossain määrin auki. Loin tämän threadin sitä varten, että tähän voisimme kerätä listaa näistä tapauksista ja sitten lähettää verottajalle tarkentavaa kyselyä.

Tässä sellanen joka tuli itselleni mieleen.

Esimerkissä louhinnan verotuksesta mainitaan satunnaisuus ja annetaan esimerkkinä tapaus missä mainaaja mainaa soolona. Tämä on kuitenkin nykyään enemmän poikkeus kuin sääntö ja suurin osa mainaajista louhii pooleissa, missä tulojen saantia ei voi kutsua satunnaiseksi. Erityisesti pooleissa jotka maksavat PPS tyylillä. Tässä on olemassa paljon erilaisia rakenteita jotka poikkeavat toisistaan yksityiskohdissaan, mutta keskimäärin lopputulokset ovat hyvinkin samanlaisia. Mitä ovat tällöin verottajan kannalta poolin ylläpitäjän vastuut ja yksittäisen poolissa mainaavan henkilön? (verottajalle menevään kysymykseen tarvii paljon laajemman selonteon rakenteista)

Tuli myöhemmin esille vielä sellainen epäselvyys, että miten verottaja katsoo virtuaalivaluuttojen välistä vaihtoa. Tuleeko tästä maksaa veroa? Hyvin todennäköisesti vaihtoon ei liity minkäänlaista vaihtokurssia minkään “oikean” valuutan kanssa.

Jos louhimalla saatu “tulo” on ansiotuloa, niin eikös louhinta-koneiden hankitakulut ja sähkön kulutuksesta aiheutuneet kulut voi vähentää tulonhankkimis-menoina?

2.1.4 Virtuaalivaluutan ”louhintaan” osallistumisesta saatujen varojen verotus

Bitcoin -järjestelmässä syntyy uusia valuuttayksiköitä monimutkaiseen algoritmiin perustuvan ohjelman säätelemänä. Sen avulla bitcoin -verkoston jäsenet voivat ”louhimiseksi” kutsutulla menetelmällä hankkia uusia bitcoineja luovuttamalla verkostolle tietokoneensa laskentatehoa käytettäväksi. Tällöin verkoston jäsen saa vastineeksi algoritmin luomia bitcoineja rahaliikenteen ylläpidosta. Uusia virtuaalivaluuttoja jaetaan järjestelmään osallistuvien kesken käytännössä sattumanvaraisesti.

Louhimisesta vastineeksi virtuaalivaluuttana saatua tuloa ei voida pitää varallisuuden kerryttämänä. Tuloverolain 61 §:n mukaan ansiotuloa on muu tulo kuin pääomatulo. Siten louhintaan osallistumisesta saatava tulo on saajansa ansiotuloa. Louhinnasta saatu tulo realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun henkilö saa virtuaalivaluutan vallintaansa. Virtuaalivaluutan arvona käytetään saantohetken mukaista vaihtokurssia.

Louhinnasta:
Olen suorittanut varsin pitkän pohdinnan siitä miten juuri näihin säädöksiin päädyttiin, nimenomaan verottajan näkökulmasta:

Louhintalaitteiston tulonhankkimisvähennykset ovat ongelmallisia koska louhija voisi laittaa melkein minkä tahansa elektroniikka hankintansa vähennykseksi:
Tietokone tai mikä tahansa siihen liittyvä osa tai oheislaite: louhintaan.
Uusi tabletti: louhintaan.
Uusi kännykkä: louhintaan.
Pelikonsoli (8-bit nintendo, ps2 ja alkuperäinen xbox on muistaakseni ainakin saatu tuottamaan share): louhintaan.
Gps paikanninkin on varmaan mahdollista saada tuottamaan share!

Luonnollisestikkaan mikään edellisistä esimerkeistä ei olisi kannattavaa toimintaa, mutta käsittääkseni liiketoiminnalta ei vaadita, eikä voida vaatia kannattavuutta.

…eli kärjistäen ajateltuna voisimme päätyä tilanteeseen jossa “louhimisesta” muodostuisi ihan kansallinen harrastus jonka ainoa päämäärä olisi tuottaa verovähennyksiä harrastajille.

Onko tämä nyt esiin lyöty malli reilu ? Ei.
Aiheuttaako se suomalaisten louhijoiden kilpailukyvyn heikkenemistä ? Kyllä.
Laskeeko tämä Suomen bruttokansantuotetta ? Kyllä.
Onko minulla ehdottaa parempaa mallia ? Ei.

Arvonlisävero on ilmeisesti haudattu… No se tuo tiettyä logiikkaa, mutta muuten tuo “voitot verollisiksi, tappiot vähennyskelvottomiksi” on kyllä aika surullinen tulkinta.

Eipä tullut mieleen tuokaan idea verovähennysten louhimisesta. :o

Jos tuo verotusmalli toteutuu ja vähennykset todella onnistuvat, ryhdyn itsekin mainariksi.

Loistava idea!
Koko talouden tietotekniikka/pelikoneet/kännykät ja muut sopivasti modattavat
esineet (onnistuskohan sopivan automallin säätö) vähennyksiin.

[quote=“Kurdeli, post:5, topic:1129”]Eipä tullut mieleen tuokaan idea verovähennysten louhimisesta. :o

Jos tuo verotusmalli toteutuu ja vähennykset todella onnistuvat, ryhdyn itsekin mainariksi.[/quote]

Ohjeessa puhuttiin useamman kerran “Bitcoinin kurssista” sen tarkemmin määrittelemättä mistä hihasta tai hatusta sellaisen saa vetäistä. Jättää mielestäni auki kurssin määrittelyn ihan mistä vaan. Ei ole siis ollenkaan ymmärretty Bitcoinia käsitteenä ja sitä että ei sillä ole yhtä ainoata “kurssia”, kuten ei ole tomaateillakaan ympäri maailman.

Se onki mielenkiintoista, volatiliteettia riittää… tosin tarkoitetaan varmaan tapahtumassa käytettyä osto/myyntikurssia.
Eikä Ekp:n virallista päiväkurssia (jota ainakaan toistaiseksi ei ole)

Näin minäkin tulkitsin. Tuohan on aivan loistava juttu yrityksille.

Kurssauksessa on lähinnä tärkeää käyttää samaa menetelmää aina, silloin en usko sen suhteen olevan ongelmaa. Jos kurssaus tehdään milloin mistäkin pörssistä oman mielen mukaan, tai vaihdellen spot-hinnasta average-hintoihin, voi verottaja katsoa kyseessä olevan vilpillistä toimintaa.

Esimerkiksi meidän firman Bitcoin-varannot kurssataan aina kuun viimeisen päivän Bitstamp-pörssin mediaanikurssin mukaan, jonka saa näppärästi Bitcoinchartsista. Tämä konvertoidaan eurokurssiksi käyttämällä Bitstampin Slovenian pankin kyseisen päivän kurssia.

Me käytetään aina tuota metodia. Tuo ei tosin ole täysin ideaali, sillä jos Bitstampin kurssi muuttuisikin epästandardiksi syystä tai toisesta, pitäisi tätä metodia muuttaa. Parasta olisi kehittää kaava, joka automaattisesti valikoi isoimmista pörsseistä jonkinlaisen järkevän painotetun keskiarvon. Sitä ei nyt toistaiseksi olla jaksettu toteuttaa.

Tuo ohje toisaalta mielestäni kyseenalaistaa sen tarvitseeko Bitcoin-varantoja kurssata ylipäätään jos niitä ei käytä, vaan realisoituuko mahdolliset veroseuraamukset tosiaan VAIN jos niitä bitcoineja vaihtaa euroihin tai hyödykkeisiin. Siitä olemme itseasiassa kysymässä tarkennusta juurikin nyt, sillä se on aika merkittävä asia.

OT: Muutenkin pitäisi kulutusta verottaa, ei työntekoa.

Mmh. Isokiven analogia siitä että tulonhankkimiskuluina kaiken voisi vähentää ontuu, eihän toiminnan tarvitse olla voitollista jotta tulonhankkimiskulut voidaan vähentää, mutta
mikäli kulut ovat isompia kuin tulot, on kyseessä veronkierto. Ongelma syntyy kun k.o henkilö käy töissä ja ostaa työtuloillaan uutta rautaa mainaus-farmiinsa, tällöin on mahdollista
yrittää kiertää veroja väittämällä että uusi Lumia 1020 on mainauksen selkäranka tai pädi tai joku muu. Mutta todella, voisihan pädi/älykänny olla ssh-yhteyden takaa koko liiketoimintaa ohjaava väline…
Ratkaisisiko ongelman se että pitäisi yksityishenkilön perustaa tmi, jolloin tmi:n tuloa on mainaustulot ja menoa sähkö+hw-kulut, kirjanpitovelvollisuus karsisi veronkiertäjät? Voidaanko mainausta yleensäkin luokitella liiketoiminnaksi?

Tuo arvonnousun täsmäyttäminen 30% pääomaveroksi hyödykkeitä ostettaessa on melkoista tappokamaa, joka varmasti nostaa byrokratian ja näin ollen ilmoituskynnyksen helposti naurettavan korkeaksi.

Vai kuka hullu coineja runsaammin käyttävä yksityishenkilö haluaa - tai edes pystyy - listata kaikkien coiniensa hankinta-ajankohdan kurssin ja samojen coinien käyttöajankohdan kurssin, ja sitten tehdä valtavan työn eritelläkseen kaikki nämä veroviranomaiselle vain pystyäkseen maksamaan helposti kymmenien prosenttien lisäveron ostoksistaan kuten on ohjeistettu? Bitcoin-protokolla on tarkoituksellisesti suunniteltu välttämään tällaista coinien korvamerkintää, joten käytännön hankaluudet ovat kovia, oli kuinka lainkuuliainen tahansa.

[quote=“Fitcoin, post:13, topic:1129”]Tuo arvonnousun täsmäyttäminen 30% pääomaveroksi hyödykkeitä ostettaessa on melkoista tappokamaa, joka varmasti nostaa byrokratian ja näin ollen ilmoituskynnyksen helposti naurettavan korkeaksi.

Vai kuka hullu coineja runsaammin käyttävä yksityishenkilö haluaa - tai edes pystyy - listata kaikkien coiniensa hankinta-ajankohdan kurssin ja samojen coinien käyttöajankohdan kurssin, ja sitten tehdä valtavan työn eritelläkseen kaikki nämä veroviranomaiselle vain pystyäkseen maksamaan helposti kymmenien prosenttien lisäveron ostoksistaan kuten on ohjeistettu? Bitcoin-protokolla on tarkoituksellisesti suunniteltu välttämään tällaista coinien korvamerkintää, joten käytännön hankaluudet ovat kovia, oli kuinka lainkuuliainen tahansa.[/quote]
Nimenomaan:
9000+ transaktiota, pitäskö printata blockchain paperille, kantaa verottajalle ja kysyä paljonko on velkaa ?

Sellainen tuli mieleen, että kun bitcoineja käytetään paljon esim blogeissa tippiosoite tyylisesti. Laskeekohan verottaja tipin antamisen arvon nousun realisoimiseksi. varmaan ainakin haluavat veroa tipin vastaanottajalta ja todennäköisesti samalla verotuskäytännöllä kuin ansiotulo.

[quote=“Isokivi, post:3, topic:1129”]Louhinnasta:
Olen suorittanut varsin pitkän pohdinnan siitä miten juuri näihin säädöksiin päädyttiin, nimenomaan verottajan näkökulmasta:

… snip …

Onko tämä nyt esiin lyöty malli reilu ? Ei.
Aiheuttaako se suomalaisten louhijoiden kilpailukyvyn heikkenemistä ? Kyllä.
Laskeeko tämä Suomen bruttokansantuotetta ? Kyllä.
Onko minulla ehdottaa parempaa mallia ? Ei.[/quote]

Miten olisi hyväksyä verovähennyskelpoiseksi vain nimenomaan louhintalaitteina markkinoidut vehkeet? Se riittäis kyllä.

Lahjoittaminen ja lahjan vastaanottaminen on verovapaata melko suuriin summiin asti. En näkisi, että bitcoin tuo tähän olennaista muutosta.

[quote=“Joel Kaartinen, post:16, topic:1129”][quote author=Isokivi link=topic=1211.msg9174#msg9174 date=1379745266]
Louhinnasta:
Olen suorittanut varsin pitkän pohdinnan siitä miten juuri näihin säädöksiin päädyttiin, nimenomaan verottajan näkökulmasta:

… snip …

Onko tämä nyt esiin lyöty malli reilu ? Ei.
Aiheuttaako se suomalaisten louhijoiden kilpailukyvyn heikkenemistä ? Kyllä.
Laskeeko tämä Suomen bruttokansantuotetta ? Kyllä.
Onko minulla ehdottaa parempaa mallia ? Ei.
[/quote]

Miten olisi hyväksyä verovähennyskelpoiseksi vain nimenomaan louhintalaitteina markkinoidut vehkeet? Se riittäis kyllä.[/quote]
Tai edes verovähennyksiksi louhintatuloista, eivät siis kelpaisi vähennyksiksi mistään muusta tulosta.

Entäs TMI? Tuohan ei ole kuin ilmoitus-asia, tuon tmi:n perustaminen.
Mutta miten vähennykset menee? Ei taida verottaja hyväksyä yksityiskäyttöön soveltuvia tuotteita vähennyksiin?

Edelliseen ei liene sitten kellään tietoa?

PS. Sori up-postaus.