Kysymyksiä bitcoineja myyville verotuksesta

Morjesta!

Olen hetken aikaa harrastanut bitcoinien louhintaa harrastuksen omaisesti ja muutama kysymykseni koskee bitcoinien myymistä.

 • Onko bitcoinien myynnistä (yksityshenkilönä) saatu tulo pääoma- vai ansiotuloa?
 • Kuinka olette itse selventäneet verottajalle myyntitulot?
 • Saako louhintalaitteiden hankinnasta tai kaupankäyntikuluista verovähennyksiä?
 • Oletteko itse varautuneet mätkyihin verottajan puolelta koska ilmeisesti verottaja ei ole antanut pysyvää ohjeistusta siitä kuinka bitcoineja pitäisi verottaa?
 • Jos jätän lompakkooni bitcoineja mahdollisesti “kasvamaan arvoa”, tuleeko tästä ilmoittaa verottajalle mitään?

Nämä kysymykset ovat askarruttaneet mieltäni hetken aikaa. Olisi mukava saada asiaan jonkinlainen selvyys tai edes suunta koska mahdolliset mätkyt eivät oikein kiinnosta. Olivat sitten minkä kokoiset tahansa. :-\

Kiitoksia mahdollisille vastanneille etukäteen!

 • Harak

En siis ilmoittaisi yhtään mitään. Vetoaisin tietämättömyyteen ja sen jälkeen vielä kiistäisin kaiken.

Ihan jos rehellisiä ollaan niin ei taida kovin moni noita ilmoittaa, jos kukaan. Verottaja tuskin kiinnostuu muutaman sadan tai parin tuhannen euron satunnaisista tuloista. Jos kuitenkin välttämättä ne haluat ilmoittaa niin pääomatuloa. Vähennyksistä en osaa sanoa. Varmastikaan et ihan kaikkea voi suoraan vähentää.

Tämä on kuitenkin oma arvioni, eikä heijasta millään tapaa omia menettelyjäni. Minulla menee firman kautta eli asiat kunnossa.

Tässä valtiossa maksetaan jo muutenkin liikaa veroja, joten en näe tarpeelliseksi tästä ilmoittaa verottajalle (puhun yksityihenkilön näkökulmasta. Yrityksiin en ota kantaa).

Bittiraha.fi:lle pieni ehdotus: Jos möisin bitcoineija, voisitteko laittaa kirjekuoressa postin kautta osoitteeseen tai vaihtoehtoisesti voisi nouto olla mahdollinen? Kiitos.

“Virtuaalinen hyödyke” lienee yleisin tulkinta bitcoineista. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisävero pitää maksaa, jos tietty raja yksityishenkilöllä liiketoiminnassa ylittyy (8000 eur tjsp).

Muutenhan hyödykkeiden myynnissä ja ostoissa ei ole juuri mitään regulaatioita. Myöskään aineettomissa hyödykkeissä/palveluissa ALV-velvollisuus on pelkästään EU-alueelle.

Verojen maksamatta jättäminenhän olisi eettisesti oikea valinta, jotta jotenkin pystyttäisiin pysäyttämään nykyinen trendi missä pian 90% ihmisistä on suoraan tai välillisesti töissä valtion väkivaltakoneistolla. Mutta idealismin puolesta ei kannata uhrautua, joten suosittelen maksamaan verot ja hoitamaan muut velvollisuudet sentilleen ;D

Tässä vielä tarkemmin tuosta arvonlisäverottomasta vähäisen myynnin rajasta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Aloittava_yritys/Arvonlisaverottoman_vahaisen_toiminnan_r(14326)

Kiitoksia vastauksista!

Eli taitaa turvallisin mätkyjen väistö keino olisi ilmoittaa bitcoineista saadut tulot pääomatuloina verottajalle. Verokarhun kanssa en jaksa miekkailla. Siinä pelissä jää äkkiä jalkoihin varsinkaan kun asiantuntemusta ei lähipiiristä saatika itseltä löydy. ???

Käsitinkö nyt oikein (näin ajatusleikkinä) että 8000€ ylittävästä määrästä tulisi maksaa pääoma- ja arvolisävero? On se verotus niin mukava asia…

 • Harak

itse en ole ilmoitellut mitään. ehkä sitten kun isommista kotiutuksista puhutaan (5000-10000e)

sama kai lähettää suoraa kreikalle kaikki rahat ;D

[quote=“Harak, post:6, topic:567”]Kiitoksia vastauksista!

Eli taitaa turvallisin mätkyjen väistö keino olisi ilmoittaa bitcoineista saadut tulot pääomatuloina verottajalle. Verokarhun kanssa en jaksa miekkailla. Siinä pelissä jää äkkiä jalkoihin varsinkaan kun asiantuntemusta ei lähipiiristä saatika itseltä löydy. ???

Käsitinkö nyt oikein (näin ajatusleikkinä) että 8000€ ylittävästä määrästä tulisi maksaa pääoma- ja arvolisävero? On se verotus niin mukava asia…

 • Harak[/quote]

Tuon tulkinnan mukaan joo. Muttei välttämättä tarvitse tehdä tuollaista hyödyke-tulkintaa. Kukin tehkööt sellaisella tulkinnalla minkä parhaaksi näkee. Verottajalta voi tilata maksullisia lisäselvityksiä. Itse olen tässä miettinyt että tilaanko sellaisen vai muutanko liiketoimieni kanssa ulkomaille.

Käytännössä tuollainen verotus tekee tietty kaikesta bitcoin-liiketoiminnasta mahdotonta. Eli ainoa vaihtoehto on kiertää jonkunlaisella kikkailulla tuo ALV. Yksi vaihtoehtohan on myös. se käytetyn tavaran ostossa/myynnissä oleva verotusmalli, en nyt muista miksi sitä kutsuttiin…

Hetkinen, eikös pääomavero makseta vain myyntivoitoista? Ainakin näin osakkeiden ja rahastojen tapauksessa. Eli tällä analogialla kun kotiutat bitcoineja, niin joutuisit maksamaan pääomaveron vain myyntivoitoista (arvonnousu suhteessa euroon).

Jos ne btc:t on mainattuja, niiden hankintahinta on 0. Tällöin veroa menee 30%*0,8 = 24% myyntihinnasta.

Toisaalta laitteisto pitäisi voida laittaa tulonhankkimiskuluihin.

Veronmaksulta välttyy vain tekemällä niinkuin minä ja pidättäytymällä myymästä yhtään bitcoinia ennen kuin on sellaisessa maassa missä niistä ei mene veroa.

[quote=“rpietila, post:10, topic:567”]Jos ne btc:t on mainattuja, niiden hankintahinta on 0. Tällöin veroa menee 30%*0,8 = 24% myyntihinnasta.

Toisaalta laitteisto pitäisi voida laittaa tulonhankkimiskuluihin.

Veronmaksulta välttyy vain tekemällä niinkuin minä ja pidättäytymällä myymästä yhtään bitcoinia ennen kuin on sellaisessa maassa missä niistä ei mene veroa.[/quote]
Eiköhän sinne väliin voi sähkölaskut ja rautahankinnat sentään lyödä ?

Voi laittaa. Itse olin joskus yhteydessä verottajaan kun pistin pystyyn kickstarterin tapaista palvelua suomeen (valmis mutta julkaisematta koska en jaksaisi taistella rahankeräyslain kanssa) ja siellä tuli tosiaan esille että yksityishenkilö jos tekee vaikka jonkun rahoituskohteen (rinnastuu täysin mainaamiseen tässä tilanteessa), niin verottajalle ilmoitetaan kulut ja tulot ja verotus menee voitoista.

[quote=“rpietila, post:10, topic:567”]Jos ne btc:t on mainattuja, niiden hankintahinta on 0. Tällöin veroa menee 30%*0,8 = 24% myyntihinnasta.

Toisaalta laitteisto pitäisi voida laittaa tulonhankkimiskuluihin.[/quote]

Tämä kuulostaa järkeenkäyvältä. Eli 1000€ bitcoinesta tienanneena vähennetään 24% eli jolloin käteen jää 760€. Verotuksesta vähennetään sähkö, ostettu kalusto sekä kaupankäyntikulut (toimii ainakin osakkeissa, tietääkseni?)?

Pääomavero kuulostaa jotenkin omituselta koska raha on “luotu” tyhjästä. Et varsinaisesti ole investoinut rahaa mihinkään (esim. sijoitusasunto, osakkeet yms.). Nettipokeri menee ainakin tietääkseni ansiotuloiksi mutta sillä ei tässä ole mitään tekemistä.

Siis verottaja antoi ohjeistuksen että voittoista (=myynnin tuotosta) menee pääomavero? Eli kannattaa varautua siihen että verottaja kinuaa sitä osaa itselleen? Ei kuulu ALVin piiriin?

Taitavat pitää tämän tahallaan monimutkaisena… ::slight_smile:

 • Harak

ETA:n sisällä ko. maan lainsäädäntöä noudattavalta pokerisivustolta saadut voitot katsotaan verovapaiksi arpajaisvoitoiksi.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Pokeritulojen_verotuksesta(10005)

[quote=“katlisa5963, post:14, topic:567”]ETA:n sisällä ko. maan lainsäädäntöä noudattavalta pokerisivustolta saadut voitot katsotaan verovapaiksi arpajaisvoitoiksi.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Pokeritulojen_verotuksesta(10005)[/quote]

Kiitoksia täsmennyksestä! :slight_smile:

Offtopic: Näin tosissaan on pokerin mutta myös “onnepelien” esim. lotto, ruletti, kolikkopelit. Pelihuoneen valinnassa kannattaa olla tarkkana välttääkseen ikävät mätkyt. Suurin osa suomalaistenkin suosimista sivuistoista on Maltalla, Kyproksella tai Gibraltarilla joka tekee niistä verovapaita. Jopa saman verkon sisällä voi olla verovapaita sekä “verollisia” huoneita. Mikäli aihe kiinnostaa monet pokerifoorumit auttavat tässä asiassa ja sieltä voi kysellä lisää.

 • Harak

[quote=“Harak, post:13, topic:567”]Siis verottaja antoi ohjeistuksen että voittoista (=myynnin tuotosta) menee pääomavero? Eli kannattaa varautua siihen että verottaja kinuaa sitä osaa itselleen? Ei kuulu ALVin piiriin?

Taitavat pitää tämän tahallaan monimutkaisena… ::slight_smile:

 • Harak[/quote]

Ei vaan tuloveroon tuossa tapauksessa. Tosin se perustui siihen, että lahjoitettuja varoja vastaan saatetaan tehdä työtä vaikka rahoittajana onkin yhteisö eikä yksilö tai yritys. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että mainaus kuuluu myös tuloveron alle, koska sen eteen joudutaan tekemään työtä. Siihenhän verottaja ei suoranaisesti ota kantaa paljonko työtä pitää rahan eteen tehdä.

Mainaus lienee siis ihan normaaliin ammatin harjoittajan hommiin rinnastettavaa duunia ja kulut voi vähentää verotuksessa.

Mitä arvonlisäveroon tulee, niin mm. valuutan välitys ei kuulu arvonlisäveron piiriin koska se olisi yksinkertainen mahdottomuus. Arvonlisävero lasketaan (rakennusalaa lukuunottamatta) koko summalle, ei vain voitoille. Loogisesti ajateltuna bitcoinien louhintakaan ei tuolloin kuuluisi arvonlisäveron piiriin mutta siitä tuskin saa varmuutta ellei pyydä ennakkopäätöstä. Jos voitot kuitenkin jäävät alle 8500 euroa vuodessa niin se ei täytä kuitenkaan arvonlisäveron rajaa ja siitä ei tarvitse huolehtia.

Ei tuo sinällään ole monimutkaista tai ainakaan tahallisesti sellaiseksi tehtyä, mutta ongelmalliseksi tekee valuutan käsittely jota ei kuitenkaan tunnusteta suoranaisesti valuutaksi.

Itse olin tuota rahoita.nettiä pistämässä pystyyn siten että siihen olisi ostettu virtuaalirahaa oikealla rahalla ja näin olisin saanut kierrettyä muutaman turhan mutkan laissa, mutta samalla se toi muutamia uusia mutkia mukanaan.

Jos oikeasti haluat varmuuden, joudut maksamaan verottajalle sen 120e vai mitä maksoikaan kun antavat ennakkopäätöksen.

Tulovero = ansiotuloista ja pääomatuloista maksettava vero

Bitcoin ei ole valuutta tai raha. Se on tällä hetkellä digitaalinen hyödyke.

Liiketoiminnasta täytyy ilmoittautua ALV-rekisteriin, jos olet vuoden(tilikauden) aikana myynyt bitcoineja yli 8500 euron arvosta. Vähennyksillä tai voitoilla tai ole tässä kohtaa merkitystä. Jos tilikautesi on vähemmän kuin vuosi, sovitetaan liikevaihto 12kk jaksoa vastaavaksi.

Näkisin, että bitcoinien mainaamisesta syntyneet tulos ovat pääomatuloa. Mainatut bitcoinit nimittäin ovat omaisuuttasi ja omaisuuden myynnistä saatu luovutusvoitto on pääomatuloa. En tiedä verottajan kantaa siihen, että tämän tulon saamiseksi on kuitenkin täytynyt tehdä työtä. Et nimittäin ole työsuhteessa, eikä kukaan maksa sinulla palkkaa tuosta mainauslaitteiston ylläpidosta.

Sähköt ja kalustohankinnat yms. saa tietenkin vähentää. Saako vähentää kokonaan? En osaa sanoa kuinka tarkkaan verottaja jaksaa lähteä tulkitsemaan noita. Olethan kuitenkin voinut käyttää sähköä ja osia henkilökohtaisiin tarkoituksiisi. Kaikkia ei välttämättä ole hankittu vain ja ainoastaan liiketoimintaa varten.

Nämä ovat minun tulkintoja ja saattavat hyvinkin olla väärässä. Varmaa on kuitenkin se, että verottaja ei osaa bitcoinien mainaukseen antaa minkäänlaista ohjetta. Heillä on ollut koko bitcoin selvityksessä jo yli vuoden. Kysyin 2011 yhtä sun toista, eikä sieltä osannut kukaan sanoa mitään. Maksullista ennakkopäätöstä taas en ala pyytämään henkilöltä, joka ei ole ikinä kuullut bitcoinista.

Asia riippuu paikkakunnasta, verotoimistosta ja virkailijasta, millä tuulella sattuvat olemaan pykäliä tulkitessaan. Kansalaiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, vaikka perustuslain mukaan pitäisi olla.

[quote=“Cherenkov”]On tämä vain niin hieno maa, kansalaista viedään kuin naapurin kuollutta sikaa erilaisten byrokraattien toimesta.

Onko kelläkään tietoa bitcoinin kohtelusta jos henkilö tai yritys olisikin Viron kansalainen?[/quote]

Juttelin yhden tilitoimiston kanssa, siellä oli tehty tulkinta että bitcoin olisi enemmänkin valuutta. Vaihdettaessa ALV myyntihetken mukaan euroissa, vaihdettaessa bitcoineja euroiksi ei makseta ALV. Mutta virossakaan ei kai ole mitään yleistä linjaa asian suhteen. Tosin sinne saattaa sellainen tulla hyvinkin pian, mikä saattaa tehdä virosta hyvinkin houkuttelevan maan bitcoin-startupeille.

Muuten, jos kellään on suositella luotettavaa tilitoimistoa/kirjanpitäjää, jota kiinnostaisi hoitaa erittäin kovaa kasvavan bitcoin-yrityksen kirjanpitoa, saa lähettää viestiä :slight_smile:

Missä maassa?