Kuvitteellinen tilanne: puhelin + bitcoin lompakko takavarikoidaan

Pientä pohdintaa lähteiden kera ajankohtaiseen aiheeseen liittyen kun HS toimittajalta takavarikoitiin puhelimia ja samaan aikaan bitcoinin kurssinousun takia voi joillakin puhelimen lompakon arvo noussut vähän yllättäenkin.

Monella on puhelimissa pankki- ja tunnuslukusovelluksia ym millä hoitaa rahaliikennettä ja muita tärkeitä omia tai työasioita. Onko oikein että tällainen puhelin voidaan takavarikoida mikä voi vaikeuttaa henkilön toimimista eri palveluissa jonkin aikaa kunnes puhelin tutkittu? Uuden puhelimen ja liittymän voi hankkia mutta pankkisovellusten ym lataaminen uudelleen teettää työtä.

”Puhelimet kopioidaan teknisten tutkijoiden toimesta luettavaan muotoon” - Yle/HS 21.12.2017

Tässä esimerkki laitteesta jolla voidaan tutkia puhelimia

Tietenkin syyt tutkintaan täytyy olla mutta vasta muutaman vuoden ollut käytössä pakkokeinolaki antaa siihen poliisille oikeuden. On mahdollista ettei poliisi voi hyödyntää kaikkea näkemäänsä aineistoa.

”Pääsääntöisesti kännykän tai muun tietoteknisen laitteen sisältö voidaan tutkia jos on syytä epäillä rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Mutta poikkeuksia laissa on paljon, päätökset ovat tilannekohtaisia” - Keskisuomalainen 10.10.2014

”Laitteen salasanaa tai pin-koodia poliisin ei tarvitse kysyä, sillä poliisilla on keinot niiden ohittamiseen… Joskus poliisi takavarikoi kuitenkin laitteita joiden salaus ei murru. Jos rikos on vakava, poliisi voi vielä kääntyä maahantuojan puoleen ja pyytää apua. Muuten asia jätetään. Suomessa epäillyn ei lain mukaan tarvitse auttaa laitteensa avaamisessa.” – Tekniikka&Talous 8.6.2016

Suomessa on takavarikoitu myös puhelimia joissa bitcoin lompakko ja siirretty varat eteenpäin.

"Käytännössä bitcoin-takavarikko tapahtui niin että epäillyn sähköisestä lompakosta bitcoinit siirrettiin tullin sähköiseen lompakkoon" - Aamulehti 26.3.2015

Jos vähän pilkkua viilataan ja väännetään niin poliisi on monesti todennut ettei pankkitunnuksia tule luovuttaa ulkopuolisille eikä poliisi tai kukaan muukaan niitä kysele.
En tarkoita tällä jutulla pelotella tai että olisi jotain tapahtumassa mutta ennakkoon ehkä hyvä miettiä vaikka sitä että kantaako aina mukanaan koko omaisuutta.

Eihän poliisin niitä edes tarvitse kysellä kun voivat vain pyytää pankkia että ottavat rahaa sun tililtä pois.

Bitcoiniin kun valtion valta ei ylety, niin pitää turvautua muuhun epärehelliseen toimintaan.

Monesti miettinyt tätä itsekin. Jos koneet lähtee valtiolle, onko se “voi voi” jos sinne jäi miljoonan edestä Bitcoineja? Tietty palautusavain on jossain fyysisessä muodossa turvassa, mutta entä jos ei ole?

“Käytännössä bitcoin-takavarikko tapahtui niin että epäillyn sähköisestä lompakosta bitcoinit siirrettiin tullin sähköiseen lompakkoon”

Ja minkä takia tässä on tullille siirretty varat? Taustaa en tietenkään tapauksesta tunne mutta kuulostaa oudolta, kun valtion linjaus on aina ollut se, että Bitcoin ei ole rahaa eikä sitä ole edes olemassa… mutta sitten kuitenkin tahdotaan verottaa se tappiin asti ja otetaan rikollisten Bitcoinit hyvään talteen arvoa nostamaan vaikkei niillä virallisissa tiedotteissa mitään arvoa ole.

Koska valtio on kusipää.

Unohtui linkit mutta näköjään tuo aamulehden juttu ei jostain syystä toimi enään.
Löysin kuitenkin ylen jutun 29.10.2015 “Poliisi napannut rikollisilta jo jättisumman bitcoineja”
https://yle.fi/uutiset/3-8410869
siinä puhutaan ehkä samasta tai eri jutusta jossa tehty samanlailla…
"Tulli takavarikoi bitcoinit omaan sähköiseen lompakkoonsa."

Ehkä erikoisinta tuossa jutussa on alun kohta
"Poliisi ei voi pelailla takavarikoidun virtuaalivaluutan kanssa, vaan se realisoidaan heti, kun mahdollista."
Jutussa käy ilmi että virallinen ohjeistus on puuttunut poliisilta jo tuolloin 2015.

Kaikki tämä on ehkä ristiriidassa käynnissä olevan jutun osalta jossa bitcoineja pantattu jo melkein pari vuotta

Tuosta on juttuketju jo olemassa Suomessa tulossa bitcoin huutokauppa ?

Ei varmaan hirveen hyvä idea säilyttää noita priva-avaimia puhelimessa niin että ne vois sieltä ehkä kuka tahansa varastaa jos saa näppäinlukon auki. Vai miten ne nuo kryptot vie…
Kyllä nyt järki sanos että tarttis olla jotenkin salattuna ne, vahvan salasanan takana koko lompakon avaaminen millään tavalla.

Tietokone kannattaa salata Bitlocker, Truecrypt tai VeraCrypt ohjelmilla. Ei pääse muut varastamaan tiliäsi.

1 tykkäys