Kryptovaluuttojen treidaus ja verotus

Täällä on monia aiheeseen liittyviä ketjuja mutta haluaisin selvennyksen muutamaan kysymykseen.
Vuonna 2018 hankin bitcoinia coinbasesta. Siirsin bitcoinit binanceen eli pörssiin. Pörssissä olen vaihdellut bitcoineja toisiin kryptovaluuttoihin edestakas. Kurssien laskiessa olen saattanut vaihtaa omistamiani kolikoita Tetheriin, stablecoiniin joka mukailee dollarin hintaa. Summat joilla olen vaihdellut ovat olleet melko pieniä joten en ole miettinyt veroasioita vielä tähän päivään asti.
Nyt kuitenkin huomasin että jokaisesta krypto-krypto vaihdosta pitäisi maksaa veroa jos arvonnousua on tapahtunut. Tämä järjestely tuntuu todella hankalalta varsinkin jos tykkää vaihdella paljon. Onko olemassa vaihtoehtoa, että sen sijaan että laskisi jokaisesta vaihdosta tehdyn voiton, maksaisi jonkun tietyn kiinteän veron siinä vaiheessa kun realisoi kryptot tililleen? Lasketaanko kryptovaluuttojen “Tetheröiminen” realisoinniksi jos varat ovat edelleen pörssissä ja Tetherikin kuitenkin on kryptovaluutta? Olenko ongelmissa jos en ole ilmoittanut mitään verottajalle 2 vuoden aikana treideistäni? Puhutaan toistaiseksi aika pienistä summista joten kovin isoja sanktioita tuskin on tiedossa. Olisi vain mukava saada joku selkeys siihen miten tällainen aktiivinen treidaus kannattaa/kuuluu toteuttaa verotuksen osalta.

Käytä hankintameno-olettamaa. Voittosi ovat todennäköisesti yli 5-kertaiset, joten se on myös edullisempi vaihtoehto sinulle.

Mitä se käytännössä tarkoittikaan? Tarkoittaako se että voin maksaa juurikin jonkun yhden veroprosentin koko summasta siinä vaiheessa kun päätän ottaa rahat tilille eikä minun tarvitse ilmoittaa jokaisesta vaihdosta tehtyä pientä voittoa 2 vuoden ajalta?

Hankintameno-olettama on 20% myyntitulosta. Jäljelle jäävästä summasta maksat pääomaverotuloa, joka on 30% 30.000 euroon saakka ja siitä ylöspäin 34%.

Eli esimerkki: kotiutat kryptoista euroiksi 10.000e. Siitä hankintameno-olettama on 20% eli 2000e. Voittoa jää 8000e josta maksat 30% veroa eli 2400e. Maksat siis 10.000e kotiutuksesta 2400e pääomatuloveroa.

1 tykkäys

Ymmärrän. Täytyykö minun silti ilmoittaa verottajalle tekemistäni krypto-krypto treideistä vaikka en olisi realisoinut mitään euroiksi? Riittääkö jos vasta kryptojen realisointihetkellä teen tämän hankintameno-olettama laskelman ja maksan sen koko summasta minkä olen kerryttänyt esimerkiksi 3 vuoden aikana vaihtelemalla?

Periaatteessa tarvitsisi joo. Mutta verot venevät kuitenkin euromääräisesti täysin oikein, kun käytät hankintameno-olettamaa, sillä tappiot ovat vähentämiskelvollisia. Itse en siis näkisi vaivaa alkaa jälkeenpäin selvittelemään jokaista kauppaa, kun ei sillä verojen kannalta ole väliä enää.

Tuo hankintameno-olettama on hieno juttu. Vielä tarkennuskysäriä. Jos vaikka myyn 100K edestä bitcoineja eli otan eurot tilille, niin asia on selvä. Entäpä, jos löytyy satoja voitollisia treidejä virtuaalivaluuttojen ja esim. tetherin välillä ja näitä kryptoja en kotiuta euroina tilille, vaan jätän ne kryptoina haltuuni. Täytyykö silloin noista haltuuni jäävistä kryptoista myös maksaa verot esim. hankintameno-olettamalla?

Kaikkien kannaltahan se hankintameno-olettama olis tuossakin kätevintä…
mutta jäisitköhän tappiolle siinä, koska tuskin joka kaupalla teit 400%:n voiton?

Mutta selkeintä tehdä veroilmoitus vasta kun on tullut euroja.
Krypto - krypto -kauppojen oikea tilitys ei liene helppoa …

Nousukauden aikana on aika helppoa tehdä paljon voittoa (kunhan myy ajoissa/oikeaan aikaan), kun lähes kaikki kryptot nousevat moninkertaisesti. Esimerkkinä BNB ja XRP tänä vuonna. Parikin onnistunutta treidiä voi moninkertaistaa voitot. Eli: JOS treideillä kryptojeni arvo nousee 10x tänä vuonna, mutta aionkin nostaa tilille vain 10% tuosta euroina. Jos jäljelle jäävä 90% (kryptoina) on silti verotettavaa, niin tulee raskaasti enemmän verovelkaa kuin on euroja tilillä. Helpommalla kai pääsisi, kun jossain vaiheessa tätä vuotta myy kaikki kryptot euroiksi ja siitä summasta maksaa sitten hankinta-olettaman verran veroja ensi vuonna. Kun kurssit laskevat mahdollisimman alas, niin ostaa euroilla taas uuden kryptoposition.

Olen samassa tilanteessa kuin kirjoittaja. Hankintameno-oletus on minulle täysin tyydyttävä, mutta asianajaja sanoi, etten voinut tehdä sitä. Voisin, jos ostin vain crypto ja sitten vain myyn sen. Mutta jos käyn kauppaa, en voi käyttää hankintamenoja koskevaa oletusta. Onko sinulla erilainen mielipide?

Näytät tietävän kryptojen veroituksesta, niin minulla oli yksi typerä kysymys. Jos olen myynyt vuonna 2017 vaikkapa sadalla tuhannella eurolla kryptoja ja silloin käytettiin ainoastaan ostohintoja vähennyksinä. Nyt jälkeenpäinhän ajatelle pitäisi käyttää hankintameno-olettamaa. Onkohan tälläisestä tapauksesta turha enää verottajalle valittaa ja pyytää muuntamaan tuohon hankintameno-olettamaan?? Tätä nyt oli ihan pakko kysyä, kun oisi kiva potti tiedossa jos näin voisi vielä toimia.

Ei ole turhaa ja pitäisi onnistuakin. Olikohan OmaVerossa jokin muutoksenhakukohta: haet muutosta ko. vuoden verotukseen niin että käyttäisitkin hankintameno-olettamaa.

(kirjoittaja on perunut viestin ja se poistetaan automaattisesti 24 tunnin kuluttua, paitsi jos se liputetaan)

(kirjoittaja on perunut viestin ja se poistetaan automaattisesti 24 tunnin kuluttua, paitsi jos se liputetaan)

Olin myöhässä vajaa 5 kuukautta. Oikaisuvaatimukseen on nykyään aikaa vain kolme vuotta, ennen oli viisi. Kiitos nimim fiatorb neuvosta kuitenkin, tiedänpähän jatkossa. Laitoin kuitenkin oikaisuvaatimuksen, vaikka eipä se vanhentuneena taida läpi mennä. Kyseessä olisi kuitenkin noin kymppitonni säästö. Olisi pitänyt miettiä vähän aikasemmin…