Jos ostan myymäni Bitcoinin takaisin kalliimmalla, verotusseuraamus

Sanotaan, että minulla on 1 bitcoin joka on ostettu 2000e kappalehinnalla.

Myyn sen 8000 euron kappalehintaan ja ostan sen kuitenkin takaisin muutaman viikon kuluttua 8500 eurolla, jolloin minulla on enää 0.94 bitcoinia.

Olisin käytännössä hävinnyt 0.06 bitcoinia kaupoissa.

Onko tästä 6000 euron voitosta, jota ei enää siis ole, maksettava veroa?

Kyseessä olisi siis välittäjän sisällä tapahtunut tappiollinen BTC-EUR-BTC-kauppa, eikä euroja olisi kotiutettu pankkitilille.

ikävä kyllä on, nuo kaupat käsitellään erillisinä tapahtumina

Onko asia varmasti näin?

Eihän tuossa verotuksessa ole mitään järkeä.
Jos bitcoinien arvo putoaa nollaan, jäljelle jäisi vain verovelkaa.

Juu, kaupat käsitellään erillisinä tapahtumina joten veroa on maksettava eikä sillä ole mitään merkitystä onko ne siirretty pankkitilille jos ne kerran on myyty eli euroiksi vaihdettu. Toisaalta jos ehtisit myydä saman vuoden aikana tuossa kuvitteellisessa tilanteessa nuo nollaan romahtavat bitcoinit jollain nollaa isommalla summalla, veroa ei tarvitsisi maksaa jos tappio kuittaisi tuon 6000 euron voiton - koska tappiolliset kaupat saa vähennettyä verotuksessa.

Näin ainakin itse nuo ohjeistukset ymmärrän mutten ole veroasiantuntija.

1 tykkäys

Näin juuri asia on :slight_smile:

Mulla on vähän muut suunnitelmat, kun treidaaminen. Kaikki kapitalisoidut coinit löytyy https://coinmarketcap.com/gainers-losers/

Juu, kaupat käsitellään erillisinä tapahtumina joten veroa on maksettava eikä sillä ole mitään merkitystä onko ne siirretty pankkitilille jos ne kerran on myyty eli euroiksi vaihdettu.

Eli käytännössä kryptoilla ei voi treidata ollenkaan, jos vero menee jokaisesta euroiksi vaihdetusta kaupasta?

Entä siinä tapauksessa, jos sama kauppa tehtäisiin tethereillä seuraavasti BTC-USDT-BTC?

Sikäli nykysäännöillä VOI treidata euroja kryptoiksi ja takaisin että tappiollisista kaupoista tulleet tappiot voi vähentää verotuksessa. Mutta noista krypto-krypto -kauppojen verotuksesta en ole jyvällä. Kannattaa soittaa verovirastoon ja kysyä.

Lainataan ketjua. Jos haluan nyt myydä osan viime vuoden joulukuussa ostamani bitcoinit niin, että myynti kattaisi hankintahinnan onko tämä verotettavaa tuloa vai saanko nostaa tuon hankintahinnan verottomana tililleni vaikka sijoituksen arvo on noussut?

Sikäli nykysäännöillä VOI treidata euroja kryptoiksi ja takaisin että tappiollisista kaupoista tulleet tappiot voi vähentää verotuksessa.

Eli tuon hypoteettisen avauspostauksen 0.06 BTCn (500e) tappio olisi siis vähenettävissä?

Mutta hyvin epäoikeudenmukaista tässä on se, että verotus triggeröityy heti muunnettaessa kryptot euroiksi, siitäkin huolimatta hetken päästä muuntaisi ne takaisin kryptoiksi, tehden kaiken lisäksi vielä tappiota.

Tässä treidaaja ottaa suuren veroriskin mahdollisen kurssilaskun myötä.

Ei tietenkään suoraan vähennettävissä vaan vasta sitten jos mainitsemassasi esimerkissä uudelleen ostamiesi bitcoinien myynnistä koituisi tappiota. Eli:

 1. Ostat yhden bitcoinin 2000 eurolla ja myyt sen 8000 eurolla jolloin syntyy verotettavaa tuloa (voittoa) 6000 euroa ja sillä siisti aivan riippumatta siitä mitä sen jälkeen rahoillasi OSTAT.
 2. Tilanne muuttuu vasta jos ostat esim. mainitsemallasi 8500 eurolla bitcoineja JA myyt ne sen jälkeen tappiolla. Silloin voit vähentää kyseisen tappion kohdan 1) voitosta.

Se, että sinulla on uudelleenoston jälkeen vähemmän bitcoineja, ei vielä itsessään ole verottajan näkökulmasta mikään tappio, se voi muuttua tappioksi (tai voitoksi) silloin kun myyt ne pois eli vaihdat euroiksi.

 1. Ostat yhden bitcoinin 2000 eurolla ja myyt sen 8000 eurolla jolloin syntyy verotettavaa tuloa (voittoa) 6000 euroa ja sillä siisti aivan riippumatta siitä mitä sen jälkeen rahoillasi OSTAT.

Entä jos myyntitapahtumassa on euron sijasta tether (USDT). Ja tämän jälkeen ostaa takaisin BTC:t. Eli BTC-USDT-BTC-USDT-BTC-kauppa?

Esim. 2000 dollarilla hankittu 1 BTC:n tappiollinen esimerkkikauppa seuraavasti:

 • myynti 1 BTC -> 8000 USDT
 • osto 8000 USDT -> 0.94 BTC
 • myynti 0.94 BTC -> 7520 USDT
 • osto 7520 USDT -> 0.88 BTC

Realisoituuko tuossa luovutusvoitto(ja), ja minkäsuuruisia? Kyseessä siis tappiollinen krypto-krypto treidaus.

Noista krypto-krypto - vaihdoista ei käsittääkseni KHO:n päätöstä ole eli menee hapokkaaksi. Soita verovirastoon ja kysy miten asia on.

Ei ehkä KHO:n suoraa päätöstä, mutta verottaja on ulottanut uusimmassa ohjeistuksessaan tulkinnan myös krypto-krypto -vaihtoihin:

Mitä sitten taas tulee tuohon monen virtuaalivaluuttakaupan ketjuun, niin kannattaa ihan ensiksi unohtaa ainakin verojen suhteen virtuaalivaluutan mieltäminen rahana, jossa olisi voittoja ja tappioita. Ne ovat omaisuutta, ja kaikki arvonmuutokset tulee tulkita euromääräisisistä vaihtohetken arvotuksista. Se että miten ne arvot lasketaan on sitten vähän enemmän ilmassa. Itse käytin cointracking.infon laskuria ja sen antamia arvoja ja nyt odottelen tuleeko kovasti ruoskintaa verottajalta. Ja USDT on verottajan näkökulmasta virtuaalivaluutta ihan yhtä paljon kuin Dogecoin, ja senkin arvo muuten heiluu jonkin verran vaikka enimmäkseen dollarin tuntumassa pyöriikin.

Innostuin vähän kirjailemaan. Minä en sitten ole veroasiantuntija, kysy itse meneekö näin. Tällä logiikalla olen itse nyt mennyt v. 2018 alttikaupoissa (29.5.2018 jälkeen) ja verottajan mielipidettä odotellaan… Huomattakoon että tein ilmoituksen melko viime tipassa ennen ilmoituksen jättöpäivää, kun KHO:n tuomio oli jo tullut ja vetosin jo silloin luovutustappioiden vähentämiseen ajatuksella että verottaja kyllä sitten katsoo mitä katsoo. Ilman KHO:n päätöstä en olisi tosin edes yrittänyt.

Teen nyt ensin muutaman yksinkertaistus-oletuksen:

 • USDT-USD on pysyvästi 1:1
 • USD-EUR on 1.11:1 tai EUR-USD 0.9:1 , ja pysyy siinä
 • Tässä on kaikki virtuaalivaluutat joita pitää tarkastella, eikä jossain takataskussa ole esim. vielä lisää 2000 dollarin hinnalla ostettua bitcoinia joka sotkisi asioita FIFO-laskennan mukaan. Jos jotain pientä jäi omaan lompsaan ja siirsit jonnekin bittipörsseihin, niin verolaskennallinen juttu voi mennä vielä vaikeammaksi tai ainakin pitää olla tarkkana kun käyttää laskentakoneita.

Sitten mennään:

 • Ostat 1 Bitcoinin hintaan 2000 USD
 • Vaihdat 1 BTC -> 8000 USDT

Syntyy luovutusvoittoa 6000 USDT, 6000 USD, 0.9 * 6000 = 5400 EUR. Samalla 8000 USDT:n hankintahinnaksi tulee 7200 EUR.

 • Vaihdat 8000 USDT -> 0.94 BTC

Hankintahinta määrälle X USDT:lle on 7200 EUR, ja oletettavasti saat siitä senhetkisen hinnan mukaan 7200 EUR edestä määrän Y BTC:tä. Ei voittoa eikä tappiota.

 • Vaihdat 0.94 BTC -> 7520 USDT

Hankintahinta määrälle Y BTC:tä oli 7200 EUR, ja sait siitä 6768 EUR edestä USDT:tä määrän Z. syntyy tappiota 7200-6768 eli 432 EUR.

 • Vaihdat 7520 USDT -> 0.88 BTC

Hankintahinta määrälle Z USDT oli 6768 EUR, ja saat siitä oletettavasti saman euromääräisen (senhetken) arvosta BTC:tä. Ei voittoa eikä tappiota. Sillä ei ole väliä että bitcoinia on vähemmän kuin aiemmin, koska “bitcoin ei ole valuuttaa” vaan omaisuutta.

Näin siis, jos olen tulkinnut verottajaa itse oikein, on voittoa 5400 EUR ja tappiota 432 EUR. Ainakin tappioiden vahvistamista varten täytyy sitten varautua esittämään tositteita oikein kunnolla. Jos ei ole siihen valmis, kannattaa niellä ne tappiot koska jos yrittää ilman niitä ilmoittaa tappioita, tulee satikutia kuten veronkorotusta jne.

1 tykkäys

todella notkeaa toimintaa. Onko teillä nää kaikki sähköisenä?

Ainakin itselle tämä oli verrattain helppoa kun alkuperäisiä bitcoin-ostoja on vain yksi, kaikki alttikaupat ovat yhdessä bittipörssissä josta sai excel-taulukossa tiedot ja cointracking.info osasi syödä ko. pörssin excel-formaatin sellaisenaan. Jos olisi monessa pörssissä kauppoja ja sitten joitakin pitkoja ostettu käteisellä nimettömästi ja sitten ne olisivat vielä menneet sekaisin samaan lompakkoon … sitten voisi olla cointrackinginkin kanssa vaikeampi ottaa selkoa tästä kaikesta.