Uusi verotusohje

Tarkoitatko vero-eurojen määrää vai niiden suhteellista määrää saaduista voitoista?

Eikö alt-btc-vaihdossa kirjata absoluuttiset euro-määräiset arvot? jotka on riippumattomia siitä mitä sen jälkeen tapahtuu.

btc-eur taas voi mennä pakkaselle … jos sitä verrataan alt-btc-vaihdon arvoihin. Ja tappioita ei voi vähentää.

alt-btc

100 alt -> 1 BTC (1 BTC = 5500 eur),
100 alttia ostettu v. 2015 hintaan 0.5 BTC ( 1 BTC oli silloin 800 eur)
vero = 0.30 * (myynti - osto) = 0.3 * (5500 eur - 400 eur) = 1530 eur.

esim1. jos btc ei muutu alt-btc-vaihdon jälkeen, on btc-eur-vaihdon vero 0.
Kokonaisvero jää tuohon 1530 euroon.

  Kokonaisvoitto siis 
         5500 - verot = 5500 - 1530 = 3970 eur

esim2. jos btc laskee alt-btc-vaihdon jälkeen, tulee btc-eur-vaihdossa tappiota.
Koska tappioita ei Verottaja huomioi,
Kokonaisvero jää tuohon 1530 euroon.

  Jos BTC ehtii pudota päivän aikana 5% (5500 -> 5225 eur), 
  tulee btc-eur-vaihdon tulokseksi
      voittoBTC = 5225 - 5500 = -275 eur

  Kokonaisvoitto siis 
         5500 - verot - tappio = 5500 - 1530 - 275 = 3695 eur
1 tykkäys

Morjes!

Olen lukenut viime aikoina melkoisen paljon verotuksesta, mutta silti ei päässä klikkaa kuinka toimia sen suhteen. Ostot ja myynnit ovat tehty ennen uutta verotusohjetta. Loogisesti ajatellen minua ei siis päde krypto-krypto verotus (?), koska en ole alkuvuoden jälkeen kryptoihin koskenut. Vuosi sitten alkaneen rallin aikana sain alt-treideillä nostettua omaa BTC omistusta melko hyvin alkusijoitukseen nähden. Tämä on syy, miksi verotuksen laskeminen on haasteellista.

Ostot:

Marraskuu 2017
400e -> 0.05195… BTC (BTC kurssiarvo 7547e)
300e -> 0.03625… BTC (BTC kurssiarvo 8112e)
100e -> 0.01027… BTC (BTC kurssiarvo 9561e)

Myynnit:

Tammikuu 2018
0.26789… BTC --> myyty 3130e (BTC kurssiarvo 11901e)
0.08845… BTC --> myyty 979e (BTC kurssiarvo 11249e)

Alkuperäinen ostamani bitcoin määrä (n. 0.1) kasvoi (–> n. 0.35) altcoin treideillä ja tämän lisäksi myös bitcoinin arvo oli noussut.

Ajatuksena olisi maksaa verot pois lähiaikoina. Kuinka tästä sotkusta tulisi verotus laskea kerran FIFO-periaatteella jo ensimmäinen bitcoin realisointini on suurempi kuinka alkuperäisen bitcoin määrän ostaminen?

Suuret kiitokset etukäteen mahdollisista vastauksista ja oman ajan uhraamisesta tähän näin!

Onko joku perehtynyt miten mtgoxin coineja käsitellään verotuksessa. Verottajahan on linjannut että bitcoin tappiot voi vähentää verotuksessa silloin kun tappion määrä on konkurssin takia lopullinen. Ehtikö joku vähentää mtgoxin coineja verotuksessa kun mtgox meni konkurssiin? Nythän se nostettiin pois konkurssista ja velkojat saa omaisuuttaan takaisin, mitenköhän verottaja tulkitsee sen.

Luulen, että Verottajakin on niin pihalla kaikesta, ettei se pysty syventymään tuollaisiin pikkuasioihin. Tämä on vain luulo, en ryhdy sinua enkä ketään neuvomaan veroasioissa.

Löytyykö täältä ketään, joka hallitsee yrityksen kirjanpidon osalta kryptovaluutat allekirjoittanutta paremmin, vaikka laskentatoimen maisteriksi opiskelenkin… Ongelmana on nimittäin seuraava:

Olen ollut yhteydessä useampaan otteeseen verottajan ns. asiantuntijatiimiin masternodejen osalta. Heidän viimeisin näkemyksensä on, että niin pitkään kuin en vaihda reward-coineja FIATtiin tai muihin kryptoihin ei synny verotettavaa tulosta. Kuitenkin he ovat sitä mieltä, että kyseiset coinit kasvattavat yritykseni vaihto-omaisuutta.

Joten ns. kirjanpidollinen kysymys: Jos vaihto-omaisuus kasvaa (joka on tase-erä) niin sille täytyisi luoda vastakirjaus jonnekin. Yleensä varastonmuutokseen, mikä vaikuttaa tulokseen. Kuitenkin verottajan näkemys on, että se ei luo tulosvaikutusta. Niin mitähän tälle pitäisi tehdä ? Taseen kasvaminen olisi positiivinen asia nettovarallisuuden kasvamisen kannalta ja sitä kautta suuremman matalalla veroprosentilla jaetun osingon kasvaminen.

Kirjanpitäjää paikalla ? Tästä tiedosta voidaan siis tosiaan maksaa.

EDIT ! Löysinkin kirjanpitolautakunnan lausunnon ja ohjeistuksen ja sitä kautta ongelmaani vastauksen.

No jaa nyt se vastaus meillekin!

1 tykkäys

“Muistaakseni jos vaihto-omaisuutta aletaan arvostamaan uudelleen, arvon nousu rahastoidaan. Verot maksetaan kun rahastointi puretaan.”

Tämä lainaus tuli nyt aivan omasta päästä, jostain laskentatoimen kurssilta, syvästä muistista. Jos tätä lähtisin tekeään, ottaisin avuksi kirjanpitäjän / vanhan opettajani, ja pyytäisin että tuttu tilintarkastaja vielä katsoo läpi.

Hyvin on jäänyt kiinnostavat asiat mieleen :wink: Kiitos hyvien opettajien. Korjatkaa jos meni väärin.

38qz2ZHRxyKJLnNcMEhALyD4jJM4NBYWcT
saa laittaa tippiä.

-Raparperi

Uusi ohje julkaistu 2.7.2018, mutta antopäivänä on edelleen 29.5.2018. Jos haluaa, että verotetaan ajalta 29.5.2018 - 1.7.2018 edellisen ohjeen mukaan, niin pitääkö nyt jokaisen erikseen vedota luottamuksensuojaan. Mihin ilmoitetaan ja milloin viimeistään?
Parempi varmaan kysyä verottajalta suoraan miten edetä, mutta kiinnostaisi onkohan kukaan vielä saanut päätöstä tästä.

Itse ymmärsin, että koska kyseessä ei ollut lakimuutos, vaan lakitulkinnan muutos, voidaan treideistä verottaa takautuvasti. Tällöin ei voisi vedota luottamuksensuojaan tai muuhun, vaan nieltävä p*ska ja maksettava verot.

6.9.2018 Verojuristi Janne Sorsan vastaus
https://www.taloustaito.fi/Rahat/Virtuaalivaluutan-verotus-muuttui-miten-suojata-omat-kaupat/

”Jos sinua verotetaan uuden ohjeen mukaisesti kaupoista, jotka olet tehnyt ennen 2.7.2018, sinun kannattaa vaatia vilpittömän mielen suojaa ja vanhemman ohjeen soveltamista.

Luottamuksensuojaperiaate antaa vilpittömässä mielessä toimineelle verovelvolliselle suojaa takautuvaa tulkinnan kiristämistä vastaan. Verovelvollisen luottamusta suojataan, jos asia on tulkinnanvarainen ja epäselvä ja verovelvollinen on toiminut Verohallinnon ohjeen tai kannanoton mukaisesti.

Verohallinnon aiemman ohjeen vakiintunut tulkinta oli, että virtuaalivaluuttojen välinen vaihto ei realisoi tuloa ennen kuin virtuaalivaluutta vaihdetaan ”oikeaan valuuttaan”, jota virtuaalivaluutta ohjeen mukaan ei ollut. Tulkinnan vahvisti verohallinnon edustaja ylitarkastaja Puiro useissa Ylen ja Kauppalehden uutishaastatteluissa.

Luottamuksensuojaperiaatteen soveltuessa tulisi muuttunut tulkinta sovellettavaksi siitä alkaen, kun ohje on saatettu verovelvollisten tietoon. Tältä osin olisi toivottavaa, että Verohallinto ottaisi erikseen kantaa ohjeen soveltamisen alkamisajankohtaan.”

"Jos sinua verotetaan…
Tuo aloitus antaa ymmärtää, että ensin ilmoitat verot, niin kuin olet itse käsittänyt sen oikein menevän. Eli ilmoitat 2.7 jälkeiset voitolliset krypto/krypto myynnit. Sitten verottaja pyytää lähettämään tiedot koko vuoden/historiasi kaupoista ja ilmoittaa, jos verottaa myös 29.5 - 1.7. Jos sinua verotetaan, niin vedotaan luottamuksensuojaan.

Hei kellään ei varmaan ole mitään varmistettua tietoa tästä mutta teorioita otetaan myös vastaan.

Mitenköhän “kryptovaluuttojen keskenäiset kaupat” huomioitaisiin verotuksessa jos treidausta tapahtuisi vain Bitmexissä?

Bitmexissähän ei vaihdeta virtuaalivaluuttoja keskenään tai myöskään fiattiin vaan vaihdanta tapahtuu johdannaisilla joita ostetaan bitcoineilla ja jotka voi myydä vain bitcoineiksi?

Bitmexiin ei voi tallettaa kuin bitcoineja eikä sieltä voi nostaa kuin bitcoineja.

Bitmexissähän voi käyttää myös jopa 100x vipua jonka käyttäminen ei ainakaan helpottaisi tätä yhtälöä.

Heidän johdannaisillaanhan on teoriassa fiat määräinen arvo osto- ja myyntihetkellä mutta koska näitä johdannaisia ei ole mahdollista siirtää tai vaihtaa mihinkään muuhun kuin takaisin bitcoiniksi palvelun sisällä, eikä niitä ole edes mahdollista nostaa palvelusta ulos, ei niitä varmaankaan voi mitenkään laskea bitcoinista erilliseksi virtuaalivaluutaksi?

Olisiko siis jotenkin mahdollista että kaupankäynti bitmexin sisällä luokiteltaisiin arvonnousuksi vain silloin kun palvelusta nostetaan bitcoineja, eikä jokaisen “vaihdon” välillä?

En ainakaan itse ottaisi omalla riskillä selvää, kysy suoraan verottajalta kyllä sieltä vastaus tulee.

En löytänyt mistään tietoa joten kysytään täällä.

Eli kuvitteellinen tilanne jossa bitcoineista saatu voitto olisi 10000€.
Samaan aikaan myydään tappiolla esimerkiksi Nokian osakkeita.
Onko tappiot vähennettävissä virtuaalivaluutoista ja tietysti toisinpäin?

Itsellä ainakin verottaja huomioi osakkeista tulleet tappiot pari kertaa. Olen siis myynyt bitcoineja pari kertaa voitolla kahtena eri vuonna. Niin että verottaja vähensi osakeista tulleet tappiot bitcoineista tulleista voitoista ja sen jälkeen laski veron määrän.

Kysyin myös verovirkailijalta joka kerta, että meniköhän tämä nyt aivan oikein kyseessä kumminkin bitcoineista tulleet voitot? Mutta verovirkailija oli sitä mieltä että kyllä se on oikein joka kerta. En kyllä pyytänyt asiasta mitään mustaa valkoisella. Mutta kai nyt verovirkailijan sanaan voi luottaa?

Eli olettaisin, että kyllä Nokian osakkeista tulleet tappiot verottaja vähentää virtuaalivaluutta voitoista. Tai pitäisi vähentää jos ne tappiot osakkeista on vaan tulleet samana vuonna tai aikaisemmin, kuin voitot virtuaalivaluutoista.

1 tykkäys

Tottakai voit vähentää osakkeiden luovutustappiot bitcoin voitoista ja toisinpäin. Ei olisi edes Verohallinnon etu tulkita asiaa toisin, koska muutoin bitcoin tappioista pitäisi myöntää alijäämähyvitystä ansiotuloveroissa, jota luovutustappioista ei siis myönnetä.

Asiaan tangentiaalisesti liittyen; onko yleisesti niin että irtaimen omaisuuden (kuten esim. keräilyautojen tai muumimukien) luovutusvoitot/tappiot ovat samassa kategoriassa kuin arvopaperien vastaavat? Minun, diletantin maallikon ymmärryksellä KHO 2019:42 rinnastaa virtuaalivaluutat lähinnä irtaimeen omaisuuteen.

1 tykkäys

kaikki luovutusvoitot/tappiot ovat samassa kategoriassa. Alijäämähyvitystä ei myönnetä ja tappiot ovat vähennettävissä pääomatuloista vain 5 vuotta, kun yleensä aika on 10v.

Verottajan ohjeesta on julkaistu päivitetty versio, antopäivä tänään. En ole vielä lukenut tarkemmin.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen-verotus2/

Editoidaanpas tähän muutama poiminto joka ehkä minunkaltaisiani pienimuotoista alttitreidausta harrastavia hulluja kiinnostaa. Korostukset omiani:

Virtuaalivaluutan arvonmuutos realisoituu verotettavaksi jokaisella kerralla erikseen esimerkiksi sillä hetkellä, kun
a) virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat esimerkiksi välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen tilille.
b) virtuaalivaluutasta luovutaan siirtämällä se toiselle osapuolelle hankkimalla joitakin hyödykkeitä tai palveluita.
c) virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan.

Verotuksessa jokaista verotuksen realisoivaa käyttö-, myynti- tai vaihtotapahtumaa käsitellään erillisenä tapahtumana. Lähtökohtaisesti jokainen virtuaalivaluutan käyttötilanne realisoi verotuksessa virtuaalivaluutan arvonnousun tai -laskun.

Ja toisaalta:

Virtuaalivaluuttaan kohdistuvaa menetystä ei voida vähentää TVL 50 §:n 3 momentin mukaisena luovutustappioon rinnastettavana menetyksenä, koska virtuaalivaluutta ei ole tuloverolaissa tarkoitettu arvopaperi vaan muuta tuloverolain 50 §:n 1 momentissa tarkoitettua omaisuutta.

… eli jos on kovasti verotettavaa tuloa ja altcoin-pörssi kippaa tai hakkeroidaan tai tekee katoamistempun, voi tulla ns. “paskat paikat”? Asia selvä…

Virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseen virtuaalivaluuttaan on edellä tarkemmin perustellusti verotuksen realisoiva tapahtuma, jolloin vaihdosta aiheutuu verotettava luovutusvoitto tai vähennyskelpoinen luovutustappio.

Tässä se nyt on selkeästi.

Nyt kun uusi ohje tuli (taas), ajattelin tehdä oikaisuvaatimuksen koskien vuoden 2017 Bitcoin-myyntejäni euroiksi (hankintameno-olettaman käyttö, tappioiden vähentäminen). Jos teen oikaisuvaatimuksen noilta osin, eihän se tarkoita että verottaja käsittelisi myös 2017 krypto-krypto treidaukseni verollisina tapahtumina?

Verottaja ei ainakaan voi vaatia takautuvasti heikennyksiä. Parannuksia voit vaatia itse, koska KHO:n päätös niitä mahdollistaa. Eli hankintamenojen takia ei tarvitse treidauksia avata. En toki ole lakimies joten ihan varmaksi ei uskalla vannoa, mutta kyllä uskallan itse lähteä oikaisuvaatimukset tältä pohjalta tekemään.