Ideoita

Olisiko jollain kiinnostusta alkaa kehittämään alla olevia ideoita? Prototyyppitasolla olevaa koodia on.

Tarkoituksena on ratkaista Bitcoinin kolme suurta ongelmaa:

  1. Rahojen turvallinen säilyttäminen

  2. Rahansiirtojen hitaus

  3. Volatiliteetti

  4. Bitcoin-maailman “pankki”. Rahat lukitaan siten, että niiden varastaminen on vaikeaa. Turvallisiin osoitteisiin voidaan aina lähettää rahaa. Tuntemattomiin osoitteisiin voidaan lähettää päivittäin/viikoittain/kuukausittain vain määritettyjen rajojen mukaisesti. Toteutus toimii multisig-transaktioilla, mutta olennaista on tehdä toiminnasta loppukäyttäjän näkökulmasta tarpeeksi yksinkertainen, siten että se toimii olennaisilta osin samalla tavalla kuin tavalliset Bitcoin-tilit. Teknisellä tasolla rahojen vapauttamiseen tarvitaan yhden avaimen sijasta kaksi. Avaimia on yhteensä kolme: asiakkaan avain, asiakkaan vara-avain (valinnainen) ja pankin avain. Pankin tehtävä on ainoastaan säilyttää avaimia ja allekirjoittaa transaktoita voimassa olevan limitin mukaiseen kattoon saakka. Tärkeintä on häivyttää toteutuksen monimutkaisuus loppukäyttäjän silmistä ja kuvata toiminta ymmärrettävästi, ehkä jolloin muulla kuin pankki-metaforalla. Varasin alustavasti coinlock.org-domainin.

  5. Vihreiden osoitteiden saaminen yleisesti hyväksytyiksi. Kohdan 1 pankin allekirjoituksella varustetut transaktiot voidaan hyväksyä välittömästi, koska pankki on luotettava toimija.

  6. Volatiliteetin hallitsemiseksi on olemassa perinteisen finanssimaailman lyhyeksimyynti ja margin-kaupankäynti. Haluaisin kokeilla erilaista instrumenttia, joka poikkeaa perinteisestä futuurisopimuksesta, ja joka samalla poistaa täysin tarpeen maksaa osto- ja myyntihinnan välinen spredi. Jos hinta ei ole liikkunut osto- ja myyntihetken välillä, niin tappiota ei tule. Lainsäädännöllisistä syistä olisi toiminta Suomen ulkopuolella luultavasti tarpeellista.

Minkä tason osaamista sinulta löytyy? Bittirahan yksi pääprojekteista tällä hetkellä liittyy keskeisesti tuohon ykköskohtaan. Olemme luomassa siihen liittyvää palvelua, joka tosin launchataan aluksi vain Suomessa. Se laajennetaan myöhemmin jokapaikkaan. Suomi voidaan pitää testimarkkinana.

Meillä on tarvetta uudelle developerille, ja yksi projekti jota pääsee työstämään liittyy tosiaan tuohon.

[quote=“Technomage, post:2, topic:898”]Minkä tason osaamista sinulta löytyy? Bittirahan yksi pääprojekteista tällä hetkellä liittyy keskeisesti tuohon ykköskohtaan. Olemme luomassa siihen liittyvää palvelua, joka tosin launchataan aluksi vain Suomessa. Se laajennetaan myöhemmin jokapaikkaan. Suomi voidaan pitää testimarkkinana.

Meillä on tarvetta uudelle developerille, ja yksi projekti jota pääsee työstämään liittyy tosiaan tuohon.[/quote]

Minulla on Pythonilla tehty prototyyppikoodi, joka toteuttaa kohdan 1 toiminnallisuuden, tosin ainoastaan komentorivikäyttöliittymällä. Se käyttää bitcoind:n json-rajapintaa.

Löytyykö jostain tarkempaa kuvausta mitä olette tekemässä?

[quote=“aan, post:3, topic:898”]Minulla on Pythonilla tehty prototyyppikoodi, joka toteuttaa kohdan 1 toiminnallisuuden, tosin ainoastaan komentorivikäyttöliittymällä. Se käyttää bitcoind:n json-rajapintaa.

Löytyykö jostain tarkempaa kuvausta mitä olette tekemässä?[/quote]

Ei löydy tarkempaa kuvausta. Palvelun yksityiskohdat eivät ainakaan tällä erää ole julkista tietoa.

Perusideana on kuitenkin se, että siitä tulee offline Bitcoin-holvi, joka toimii multisig-periaatteella. Hotwallet tulee olemaan pieni, sen tarkempi koko perustuu rahavirtoihin ja riskikartoituksiin. Palvelu on tarkoitettu suurille summille eli tyyliin minimi 5 BTC, maksimi 1000 BTC per asiakas (nykyisellä kurssilla).

Tämä palvelu tulee olemaan täysin erillinen nykyisistä palveluistamme, ja se käsittelee vain bitcoineja. Rekisteröityminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Siihen tulee Bittipörssi-integraatio eli vaihto euroista bitcoineiksi tai bitcoineista euroiksi onnistuu kuitenkin hyvin näppärästi.

Tavoite olisi saada tuo palvelu puolen vuoden sisään ulos. Se on tärkeimpiä projektejamme, joten uskon kyllä että saadaan.

[quote=“Technomage, post:4, topic:898”][quote author=aan link=topic=954.msg6483#msg6483 date=1369739666]Minulla on Pythonilla tehty prototyyppikoodi, joka toteuttaa kohdan 1 toiminnallisuuden, tosin ainoastaan komentorivikäyttöliittymällä. Se käyttää bitcoind:n json-rajapintaa.

Löytyykö jostain tarkempaa kuvausta mitä olette tekemässä?[/quote]

Ei löydy tarkempaa kuvausta. Palvelun yksityiskohdat eivät ainakaan tällä erää ole julkista tietoa.

Perusideana on kuitenkin se, että siitä tulee offline Bitcoin-holvi, joka toimii multisig-periaatteella. Hotwallet tulee olemaan pieni, sen tarkempi koko perustuu rahavirtoihin ja riskikartoituksiin. Palvelu on tarkoitettu suurille summille eli tyyliin minimi 5 BTC, maksimi 1000 BTC per asiakas (nykyisellä kurssilla).

Tämä palvelu tulee olemaan täysin erillinen nykyisistä palveluistamme, ja se käsittelee vain bitcoineja. Rekisteröityminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Siihen tulee Bittipörssi-integraatio eli vaihto euroista bitcoineiksi tai bitcoineista euroiksi onnistuu kuitenkin hyvin näppärästi.

Tavoite olisi saada tuo palvelu puolen vuoden sisään ulos. Se on tärkeimpiä projektejamme, joten uskon kyllä että saadaan.[/quote]

Minun ideani näyttäisi olevan hieman erillainen. Hot- ja cold-walletteja ei ole, on vain pankin ja asiakkaan yhteinen osoite. Pankkia voisi myös kutsua allekirjoitusserveriksi. Turvallisuus perustuu siihen, että sekä asiakkaan omaan koneeseen että allekirjoitusserveriin murtautuminen on vaikeampaa kuin pelkästään asiakkaan omaan koneeseen.

Jos kiinnostusta on, niin voin vaikka julkaista client-puolen skriptini ja laittaa allekirjoitusserverin pyörimään, jos joku haluaa kokeilla miten se toimii. Voin toki myös osallistua jollain tasolla Bittirahan systeemin kehittämiseen. Ainakin yksi asia minkä huomasin oli että bitcoind:n multisig-rajapinta ei ole kattavasti dokumentoitu, mutta kyllä sieltä kaikki tarvittava toiminnallisuus
näyttäisi löytyvän. Yksi huono puoli näyttäisi olevan se, että kaikista lompakoista ei pysty lähettämään rahaa multisig-osoitteisiin, eivätkä ne näytä multisig-osoitteista tulevia transaktioita oikein. Tein nyt alustavasti sellaisen ratkaisun, että rahat kierrätetään normaalin osoitteen kautta, mikä aiheuttaa transaktiokulujen tuplaantumisen.

Jeh. Meidän palvelussa ideana on se, että potentiaalinen sijoittaja voi vaan ostaa coinit Bittipörssistä meidän holviin, eikä hänen tarvitse edes lukea “mikä on Bitcoin-lompakko”. Joutuu toki luottamaan meihin, mutta oman kokemukseni mukaan se voi monelle ihmiselle olla parempi vaihtoehto kuin säätää mitään itse. Jokaiselle kohderyhmälle on toki hyvä olla erilaisia palveluita.

Kuulostaa hyvälle tuo Bittirahan tuleva lompakko"tsydeemi" 8)

Tulevatko Bittirahan “holvit” olemaan vakuutetut? Tämä tarjoaisi nimittäin täysin riskittömän tavan omistaa BTC. Suuri yleisö kuitenkin on niin peloissaan hakkereista ja muista uhista, että tämä veisi Bitcoinia suuresti eteenpäin.

Tarkoituksena on ilmeisesti siis M of N tyyppinen ratkaisu.

Itse olen ajatellun sen soveltuvuutta esimerkiksi takuuvuokrien säilytykseen. Vuokralaisella olisi osa avaimesta, vuokranatajalla osa ja luotetulla escrowlla (pankilla) kolmas. Riitatilanteissa escrow voisi toimia arbitraattorina ja vuokravakuus olisi mahdollista vapauttaa kahden osapuolen suostumuksella.

[quote=“majere, post:9, topic:898”][quote author=aan link=topic=954.msg6481#msg6481 date=1369737926]

  1. Bitcoin-maailman “pankki”. Rahat lukitaan siten, että niiden varastaminen on vaikeaa. Turvallisiin osoitteisiin voidaan aina lähettää rahaa. Tuntemattomiin osoitteisiin voidaan lähettää päivittäin/viikoittain/kuukausittain vain määritettyjen rajojen mukaisesti. Toteutus toimii multisig-transaktioilla, mutta olennaista on tehdä toiminnasta loppukäyttäjän näkökulmasta tarpeeksi yksinkertainen, siten että se toimii olennaisilta osin samalla tavalla kuin tavalliset Bitcoin-tilit. Teknisellä tasolla rahojen vapauttamiseen tarvitaan yhden avaimen sijasta kaksi. Avaimia on yhteensä kolme: asiakkaan avain, asiakkaan vara-avain (valinnainen) ja pankin avain. Pankin tehtävä on ainoastaan säilyttää avaimia ja allekirjoittaa transaktoita voimassa olevan limitin mukaiseen kattoon saakka. Tärkeintä on häivyttää toteutuksen monimutkaisuus loppukäyttäjän silmistä ja kuvata toiminta ymmärrettävästi, ehkä jolloin muulla kuin pankki-metaforalla. Varasin alustavasti coinlock.org-domainin.
    [/quote]

Tarkoituksena on ilmeisesti siis M of N tyyppinen ratkaisu.

Itse olen ajatellun sen soveltuvuutta esimerkiksi takuuvuokrien säilytykseen. Vuokralaisella olisi osa avaimesta, vuokranatajalla osa ja luotetulla escrowlla (pankilla) kolmas. Riitatilanteissa escrow voisi toimia arbitraattorina ja vuokravakuus olisi mahdollista vapauttaa kahden osapuolen suostumuksella.[/quote]

Joo, M of N:ää voi käyttää erilaisissa sovelluksissa. Lähdin liikkeelle tuosta pankkicasesta koska rahojen vapauttaminen voidaan automatisoida ohjelmallisesti suoritettavaksi. Arbitraattorin tarvisi olla todellinen henkilö.

Mielestäni escrown voisi myös toteuttaa “burn-escrow”-mallin mukaisesti, jossa ristiriitatilanteissa rahat jäävät lukittuun osoitteeseen ikuisesti. Tosin tästä mallista ihmiset eivät tunnu olevan kovin innostuneita koska se tuntuu omituiselta eikä sillä ole vastakappaletta reaalimaailmassa.

Vaikka tuo burn-escrow on ihan mielenkiintoinen malli, karsastan sitä sen takia että se sallii rahan lukitsemisen ikuisesti. Tästä on kyllä tiettyjä hyötyjä, mutta potentiaalinen haitta on mittava.

Todellakin, siinä vaiheessa kun Matti tai Maija Meikäläinen voi ostaa bitcoineja pelkästään siirtämällä rahaa bittiraha.fi :lle.
avautuu tämä markkina jokaisen ulottuville.
Monesta tuntuu liian rasittavalta alkaa säätämään omaa lompakkoa ja voi myös pelottaa jonkin asian väärin tekeminen.
Tämä uusi palveluhan toimii siten, että rahoja (osoitteita) säilytetään pankkilokerossa lukuunottamatta pientä “käteiskassaa”
jottei joka siirtoa varten tarvitse pankkiin juosta.
Tunnen henkilökohtaisesti Prasos Oy:n (omistaa siis bittiraha.fi:n) osake-enemmistön haltijat yli kahdenkymmenen
vuoden takaa ja voin vakuuttaa että yrityksen tietotaito ja vastuullisuus ovat aivan huippuluokkaa.
En kyllä näe minkäänlaista riskiä rahojensa menettämiseen bittiraha.fi:n toiminnan seurauksena.

En ymmärrä miksi/miten bitcoinien säilytystä pankkiholvissa pitäisi vakuuttaa.
Kerro kuitenkin minkälaista/minkä nimistä vakuutusta ajattelit ja mistä vakuutusyhtiöstä ?

Edit: mahdolliset riskit liittyvät siis bittiraha.fi:stä riippumattomiin seikkoihin, verkon lopullinen romahtaminen tms.

No ihan samasta syystä kuin pankitkin on vakuutettu. Mitä tahansa voi tapahtua. Joku voi ryöstää heidät fyysisesti, tulipalo tuhota serverit ym. Voisin jatkaa listaa loputtomiin, mutta ymmärsit varmaan pointtini.

[quote=“Alex, post:13, topic:898”][quote author=katlisa5963 link=topic=954.msg6500#msg6500 date=1369759959]
En ymmärrä miksi/miten bitcoinien säilytystä pankkiholvissa pitäisi vakuuttaa.
[/quote]No ihan samasta syystä kuin pankitkin on vakuutettu. Mitä tahansa voi tapahtua. Joku voi ryöstää heidät fyysisesti, tulipalo tuhota serverit ym. Voisin jatkaa listaa loputtomiin, mutta ymmärsit varmaan pointtini.[/quote]

Olemme harkinneet myös vakuutusta, mutta se voi käytännössä osoittautua hankalaksi, koska veikkaan että Bitcoinia ymmärtävien vakuutusyhtiöiden määrä on tässä vaiheessa aika todella pieni.

Bitcoin-holvi ei kyllä ole riskialtis oikein millekään muulle kuin huolimattomuudelle, tai jollekin äärimmäisen ovelalle kiristyskeinolle. Holvihan toimisi niin, että siitä on olemassa huomattava määrä varmuuskopioita, jolloin mikään tulipalo, luonnonmullistus, tai regulatiivinen/muu takavarikointi ei ole riski. Lisäksi holvin bitcoineihin ei kukaan henkilö pääse yksin käsiksi edes halutessaan, vaan se vaatii aina useamman vastuuhenkilön koodit samanaikaisesti. Riskit ovat siis aika hyvin hallittavissa.

Suurimmat riskit ovat meidän oma tietotaito ja huolellisuus, sekä Bitcoin-teknologian toimivuus ylipäätään. Emmekä aio julkaista palvelua ennen kuin olemme käyttäneet sitä oman yrityksemme varojen hallintaan jo pitkän aikaa, eli luotamme siihen paljon jo valmiiksi. Käyttämämme hot wallet tulee olemaan huomattavasti riskialttiimpi, mutta sen suhteen riski rajataan summaan, joka meillä on pahimmassa tapauksessa varaa menettää.

En siis oikeastaan tiedä onko tähän ylipäätään mahdollista saada vakuutusta, jossa olisi meidän kannalta kannattavuus kunnossa. Sitä aion kyllä selvittää ihan mielenkiinnosta ennen kuin tämä palvelu avataan.

Coinlockin client-puolen koodi näyttäisi suurin piirtein seuraavalta:
https://gist.github.com/anonymous/5665725.

Tarkoituksena olisi saada se mukaan johonkin olemassa olevaan wallet-ohjelmistoon, esim. Armory näyttäisi yhdeltä vaihtoehdolta.

Systeemi parantaa tietoturvaa seuraavasti:

  1. Pankki ei pysty varastamaan asiakkaiden rahoja
  2. Pankkiin murtautuja ei pysty varastamaan rahoja
  3. Jos asiakkaan koneelle murtaudutaan, niin coineja voi varastaa limittiin saakka

Pankin kanssa jaettu osoite näkyy blockchainissa samoin kuin tavalliset osoitteet, esim. http://blockchain.info/address/34FpeqCTstGvUpjD9xxkfhCVXpbcEn8n9z. Jaettuun osoitteeseen voi lähettää rahaa samoin kuin tavalliseen osoitteeseen (ei tuettu tällä hetkellä kaikissa walleteissa).

Coinlockissa on siis suurin piirtein sama idea mistä Gavin Andresen puhuu tässä:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JfF5mJDgZWc#t=598s. Jos Bitcoin-protokollaan tulee tuki allekirjoitustenvaihtoon, niin sitä voi myös käyttää, mutta se on enemmänkin toteutusyksityiskohta.

Gavinin esimerkissä avaimet on jaettu käyttäjän oman kännykän ja oman tietokoneen välille, ja ilmeisesti jokainen transaktio pitäisi hyväksyä manuaalisesti molemmilla laitteilla. Mielestäni olisi kuitenkin parempi jos transaktiot hyväksyttäisiin jossain ammattimaisesti ylläpidetyllä serverillä sääntöjen mukaisesti (esim. päivittäinen maksukatto), tai toteuttaa joku älykkäämpi mekanismi epäilyttävien maksujen hylkäämiseen.

Eikös UK:ssa ole näitä isoja vedonlyöntitoimistoja, joissa voi halutessaan luoda oman kohteen (esim. bitcoin-holvin tulipalo ennen päivämäärää X), näille sitten asioista perillä olevat matemaatikot laskevat oddsit, joilla yhtiö kuvittelee pitkässä juoksussa voittavansa. Tuollaiseen peliruutuun lapioidaan sitten riittävä määrä krediittejä. Matkavakuutuksetkin ovat tavallaan vedonlyöntiä omasta kuolemasta, vammautumisesta tai matkatavaroiden katoamisesta.

Sinällään originaali idea. Asiasta mitään enempää tietämättä veikkaan että “vakuutusmaksut” saattaisivat nousta aika huimiksi tuolla tavalla. Muistan kyllä aikoinaan kun Neil Hardwick löi vetoa siitä että marssista löytyy elämää ennen kuin suomi voittaa euroviisut (vituiks män) - kerroin ei ollut mitään päätä huimaava.

[quote=“Technomage, post:14, topic:898”]Olemme harkinneet myös vakuutusta, mutta se voi käytännössä osoittautua hankalaksi, koska veikkaan että Bitcoinia ymmärtävien vakuutusyhtiöiden määrä on tässä vaiheessa aika todella pieni.

Bitcoin-holvi…[/quote]

Bitcoin-holvi on muuten erittäin hyvä nimi. Eikös pietilällä ollut jotain fuulaa silverbankin käytöstä (koska tuolla ei ole talletussuojaa), ja vaihtoi nimeksi silvervault.

Toisaalta säästöpankkimuotoinen yhtiömuoto ei tunnu olevan enää kauhean kaukana core-ideastanne. Pankin ei ole pakko käsittääkseni tarjota koron maksua tai luotonantoa, joten jos onnistutte neuvottelemaan talletussuojan (onko se sitten enään talletussuoja jos sen takaa vakuutusyhtiö eikä valtio/talletussuojarahasto) voisitte alkaa käyttää pankki sanaa nimessa. ^^

Mutta kaiken kaikkiaan idea kuulostaa hyvältä ja nostankin teilla hattua yritteliäisyydestä!

Ps. Itse en suosi pankkilokeroita minkään isomman summan talletuksessa (varsinkaan bitcoinieni, jotka on hajautettu M of N suunnitelman mukaan. Pankkilokerosta löytyy kyllä yksi osa), ihan siitä syystä että meillä on historian esimerkki siitä miten pankkilokeroiden sisältö voidaan laillisesti varastaa (viittaan vuoden 1933 kultatakavarikkoon http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_confiscation, vaikkakin tarkemmin asiaa tutkiessani huomasin että takavarikko saattaa olla ns. urbaani myytti).

Säilytystapa olisi jokatapauksessa sellainen, että se olisi useassa eri paikassa, ja varmuuskopioita on myös useassa eri maassa, erilaisilla lakialueilla. Yhden säilytyspaikan takavarikointi tai tuhoutuminen ei haittaa mitään.

Kehittelin alkuperäisen viestini kohdan 3 ideaa hieman pidemmälle, ja nyt alkaa vaikuttaa, että se voisi toimia. Teen seuraavaksi demoversion, josta näkee paremmin mistä siinä on kyse. Jos joku haluaa kokeilla miten se toimii tai muuten osallistua, niin minulle voi lähettää yksityisviestiä. Kehitysympäristönä on ilmeisesti Node.js. Aikataulua ei ole.

Lopullinen versio tulee blokkaamaan ainakin suomalaiset IP-osoitteet juridisista syistä, samoin kuin SatoshiDice blokkaa amerikkalaiset osoitteet. Tarkoitus ei ole myöskään jatkossa mainostaa suomenkielisillä foorumeilla.

Tarkoituksena on aluksi tarjota mahdollisuus spekuloida USD/BTC -hinnalla samoin kuin nyt voi tehdä esim. Mt.Goxissa, mutta Bitcoineja tai dollareita ei oikeasti myydä tai osteta, kyseessä on siis vedonlyönninomainen toiminta. Merkittävin etu olisi toiminnallisuuden strukturointi siten, että kaupankäyntikulut ovat lähellä nollaa, verrattuna esim. Mt.Goxiin, jossa bid-ask -spreadi on tällä hetkellä 0.6% ja välityspalkkio on 0.25 - 0.6%. Esim. yhteensä 0.1% olisi huomattavasti parempi arvo. Systeemi ei tietääkseni duplikoi mitään olemassaolevaa instrumenttia.