Ethereum

Kenelläkään tietoa tästä blockchainin implementaatiosta?

Minusta se vaikuttaa mielenkiintoiselta idealta ja se on kerännyt suuren yhteisön ja rahoituksen taaksensa. Ethereumia on toisaalta hieman hankala käsittää joten olen joksenkin epäilevä sitä kohtaan ennen kun saan siitä paremman kuvan, valitettavasti Suomessa ei ole vielä Ethereum yhteisöä, mutta onko täällä joku joka on tutustunut siihen tai ymmärtäisi sen päälle?

Olen seuraillut Ethereumia mielenkiinnolla jo pitkään ja projektin tähtäämät uudet ominaisuudet ovat varsin nerokkaat. Näkisin tämän tosiaan olevan yksi “Bitcoin 2.0” projekteista. Ethereumi tuo ominaisuuksia bitcoin protokollan päälle eikä varsinaisesti muuta mitään fundamentaalista, joten sen adaptio on kohtuu vaivaton ja todennäköinen :slight_smile: Ominaisuuksia on huomattavasti tehokkaamman ohjelmointikielen käyttö, luottojärjestelmien, tietopankkien, hajautettu tiedostonjako, itsenäisten firmojen yms. systeemien luonti mahdollisuudet bitcoin verkossa.

Ethereum valuutasta en kyllä ole niin vakuuttunut tällähetkellä. Tosin tämän ympärillä pyörii niin paljon epävarmuuksia ja spekulaatiota, että en ole edes koittanutkaan siitä vakuuttua :smiley: Perstuntuma kuitenkin muiden projektien kehittymisen ja uusien projektien julkaisujen myötä kuiskii, että Ethereum valuutta ei tule näkemään laaja-alaista käyttöönottoa (bitcoiniin/muihin käytännöllisempiin valuuttoihin verrattuna).

Mutta niin kuin sanoit, Ethereumia on vaikea käsittää, joten sitä on tyhjästä vaikea alkaa selittämään :slight_smile: Lauo siis ihmeessä tarkempia kysymyksiä jos kirjoitteluni niitä herätti, niin koitan valoittaa vähän tarkemmin ^^

Tässä yksi artikkeli muutaman päivän takaa, mainitaan näitä mielenkiintoisimpia projekteja, Ethereum mukaan lukien :slight_smile: http://techcrunch.com/2014/10/25/bitcoin-2-0-sidechains-and-zerocash-and-ethereum-oh-my/

*edit: vielä yksi linkki jaettava; Ethereum mahdollistaisi esimerkiksi täysin läpinäkyvän ja varmistettavan tavan päätösten tekoon yhteisöissä, esimerkkinä toisessa ketjussa keskusteltu “lahjottavien puolue”: https://forum.bittiraha.fi/index.php?topic=2444

Ethereumin riveissä vaikuttaa 2 Goldman Sachsin “entistä” työntekijää. Ainakin henk. koht. tällainen nostaa suuren punaisen lipun. https://www.youtube.com/watch?v=q5FDvzj8YX4 kohdassa 8:10 minuuttia asiasta maininta.

Vaikea kuvitella että tuo pystyisi mitenkään skaalautumaan edes bitcoinin tasolle.

Pakko myöntää etten ole kovin syvällisesti perehtynyt, mutta tästä kun etsii tietoa, niin varmaan 75% mitä löytyy on jotain scam alerttia.

Teoriassahan pelkistettynä tää taitaa kilpailla Ripplen, Stellarin ja Atomicin kanssa samoista markkinoista. Ripple ei tunnu kiinnostavan massoja, Stellar ei toimi (ite oon odottanut ikuisuuksia että accon tilanne menisi eteenpäin) ja Atomic on vasta kehitysvaiheessa.

Kartatko myös jokaista uutta firmaa jossa tiedät olevan aikaisemmin korruptoituneen tai käsiinräjähtäneen lafkan työntekijöitä? Esim. Mt Gox, Moolah… Nokia? :wink: Perus rivityöntekijät tai ~pikkumanagerit ovat harvoin päättämässä, tai edes tietoisia, firman epärehdeistä puuhista, vaan tekevät työtä käskystä ja usein uskovat tekevän hyvää/kehittävää työtä.

Hmm, tarkentaisitko vähän mitä tässä tarkoitat? :slight_smile: Ethereumihan toimii “bitcoinin päällä”, eli sen tuomat ominaisuudet ovat käytettävissä ihan niin laajalti kuin bitcoin itsessään?

[quote=“J, post:5, topic:2371”]Pakko myöntää etten ole kovin syvällisesti perehtynyt, mutta tästä kun etsii tietoa, niin varmaan 75% mitä löytyy on jotain scam alerttia.

Teoriassahan pelkistettynä tää taitaa kilpailla Ripplen, Stellarin ja Atomicin kanssa samoista markkinoista. Ripple ei tunnu kiinnostavan massoja, Stellar ei toimi (ite oon odottanut ikuisuuksia että accon tilanne menisi eteenpäin) ja Atomic on vasta kehitysvaiheessa.[/quote]

Näissä on hyvä erotella Ethereumin tekninen puoli ja Ethereumin valuutta, Ether. Niin kuin tuossa aikasemmin mainitsin, tuosta valuutasta en ole tosiaan vakuuttunut. Tuon osalta, niin kuin Bitcoin valuutankin, on vielä niin paljon spekulaatiota tulevaisuuden tuomien mahdollisuuksien osilta, että käyttötarpeita on hyvin vaikea hahmotella/ennakoida.

Väittäisin siis, ettei Ethereum varsinaisesti kilpaile samoista markkinoista mainittujen projektien kanssa… tämän selostus menisi turhan pitkäksi, joten jätänpi sen tälläkertaa väliin :smiley: Vinkkaan kuitenkin tutkiskelemaan “complementary currencies” aihetta (tämä oli mielenkiintoinen esitys, erityisesti tuossa QA jälkisessiossa tulee hyviä kysymyksiä ja vastauksia: http://www.youtube.com/watch?v=h4sTFkHeHtw) ja yrittää sisäistää tuo uusi tapa ajatella “rahaa” :slight_smile:

[quote=“BaaBlo, post:6, topic:2371”][quote author=J link=topic=2655.msg21148#msg21148 date=1414764687]
Pakko myöntää etten ole kovin syvällisesti perehtynyt, mutta tästä kun etsii tietoa, niin varmaan 75% mitä löytyy on jotain scam alerttia.

Teoriassahan pelkistettynä tää taitaa kilpailla Ripplen, Stellarin ja Atomicin kanssa samoista markkinoista. Ripple ei tunnu kiinnostavan massoja, Stellar ei toimi (ite oon odottanut ikuisuuksia että accon tilanne menisi eteenpäin) ja Atomic on vasta kehitysvaiheessa.
[/quote]

Näissä on hyvä erotella Ethereumin tekninen puoli ja Ethereumin valuutta, Ether. Niin kuin tuossa aikasemmin mainitsin, tuosta valuutasta en ole tosiaan vakuuttunut. Tuon osalta, niin kuin Bitcoin valuutankin, on vielä niin paljon spekulaatiota tulevaisuuden tuomien mahdollisuuksien osilta, että käyttötarpeita on hyvin vaikea hahmotella/ennakoida.

Väittäisin siis, ettei Ethereum varsinaisesti kilpaile samoista markkinoista mainittujen projektien kanssa… tämän selostus menisi turhan pitkäksi, joten jätänpi sen tälläkertaa väliin :smiley: Vinkkaan kuitenkin tutkiskelemaan “complementary currencies” aihetta (tämä oli mielenkiintoinen esitys, erityisesti tuossa QA jälkisessiossa tulee hyviä kysymyksiä ja vastauksia: http://www.youtube.com/watch?v=h4sTFkHeHtw) ja yrittää sisäistää tuo uusi tapa ajatella “rahaa” :)[/quote]

Jatkan aiheesta edelleen vajaalla tietämyksellä ja oikeastaan toivonkin juuri että joku selittää minulle paremmin :slight_smile:

Eikö nää kaikki kuitenkin tähtää multicurrency markkinoille, eri tekniikoilla vaan? Ripple ja Stellar toimii gateway tekniikalla, Atomic yrittää crosschain tekniikkaa ja Ethereumissa koitetaan yhdistää kaikkia juttuja yhteen blockchainiin.

Eli korjatkaa jos olen väärässä tai missaan oleellisia pointteja.

@J

En tarkalleen ymmärrä tuota multicurrency mainintaa tuossa, mutta jos tarkoitat yleisesti kryptovaluuttoja, niin periaattessa kyllä :stuck_out_tongue: Kaikki siis kyllä tähtäävät luomaan uusia/omia järjestelmiä ja ominaisuuksia joilla saisivat houkuteltua käyttäjiä nykyjärjestelmistä (vanhan pankkialan), sekä tietenkin näistä uusista mahdollissta käyttäjistä, joilla ei vielä nykyisiin pankkijärjestelmiin ole pääsy/käyttömahdollisuutta.
Ethereum eroaa mielestäni kuitenkin mainituista esimerkeistä, koska rakentaa bitcoin verkon ja block chainin (jonka kautta myös itse bitcoin valuutan) ominaisuuksia, eikä luo ns. uutta erillistä järjestelmää :slight_smile: Ether sitten taas on vain ensimmäinen julkaistava “valuutta” joka hyötykäyttää näitä Ethereum projektin tuomia uusia ominaisuuksia.

Ethereumissakin on jo tosin omat rajoitteensa, eikä tosiaan ehkä niin ideaalinen ratkaisu jokaiseen käyttötarpeeseen kuin esimerkiksi Ripple tai Stellar voisi joillekin olla. Ethereum projektia tosiaan rajoittaa tuo kytkös bitcoin blockchainiin, mutta tähänkin on jo “korjaus”; Sidechains :wink: Sidechains projekti on kohtalaisen simppeli ratkaisu, mutta oikein toteutettuna (ja projektin henkilöillä tuntuisi suunta tosiaan olevan oikea ^^) varsin mielenräjäyttävä :wink:

Kiitos vastauksesta BaaBlo,

multicurrencylla tarkoitin siis sitä että voidaan käyttää useita kryptovaluuttoja samassa “ekosysteemissä” (vihaan tätä termiä koska digitaalisella ympäristöllä ei ole mitään tekemista ekosysteemin kanssa). Käsitin että Ethereumiin voi tallettaa dataa muista blockchaineista, mutta silloin se tietty on rajoitettu siihen mitä sinne ketjuun on laitettu.

Gateway ei välttämättä ole paras ratkaisu ja crosschain varmaan tarvitsee 100% suostumuksen kaikilta osapuolilta.

Ethereum on tosi kunnianhimoinen hanke. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä perustavanlaatuisia parannuksia bitcoin-1.0 verrattuna. Tässä muutama:

[ol][li]Se on lähtökohtaisesti perusta ja rakennuspalikka mille tahansa oliolle. Kaikki muut taitavat olla käytännössä rahasampoja, vaikka muuta väittävät (NXT)[/li]
[li]Ne koittavat väkisin saada keksittyä ASIC-vastustuskykyisen louhinta-algoritmin.Tämä takaisi paremman hajautuksen ja myös reilumman “jaon” etherille[/li]
[li]Sen pohjalle toivotaan luotavan paljon valuuttoja (app-coin), eikä vain arvokkeita (asset). Ymmärtäisin että nämä coinit olisivat automaattisesti vaihdettavissa keskenään ilman kolmatta osapuolta, kun kerta oleilevat samalla lohkoketjulla. Esim Finnair poonukset voisi vaihtaa verkkotallenuskoiniin.[/li]
[li]Siihen on sisäänrakennettu “light-client” ominaisuus, eli ei tarvitsisi luottaa kolmannen osapuolen rajapintaan (blockchain.info) jotta voi hyödyntää lohkoketjua lataamatta koko maailmanhistoriaa. Hyödyllinen esim kännyköillä ja sulautetuilla laitteilla.[/li]
[li]Ether-varannon kasvu on suunniteltu niin, että näyttää siltä että varhaiset sijoittajat eivät voi rikastua tolkuttomasti. Kasvu ei pääty koskaan, ja pitkän ajan kuluttua varannon koko vakiintuu kun hävikki on yhtä suuri kuin luonti. Bitcoinhan kutistuu hävikin myötä. Tämä on vähän tylsää kun olisin mielelläni rikastunut tekemättä mitään, mutta todennäköisesti vaikuttaa positiivisesti pitkällä aikavälillä.[/li][/ol]

Onhan niillä jo Proof-of-consept v.6 menossa, mutta nähtäväksi jää lunastetaanko kaikki lupaukset. Rahkeita niillä ainakin on, ja se Vitalik tuntuu olevan huomattavan älykäs tyyppi. NXT, Ripple, Bitshares ovat toteutuksessa näennäisesti ainakin paljon pidemmällä, mutta Ethereumia ollaan lähdetty miettimään filosofian tasolta asti juurta jaksain uusiksi. He ovat tehneet työkalupakkia ja implementaatiota useilla ohjelmointikielillä, muttei ollenkaan kuluttajalompakkoa. Siksi kestänee aikaa ennen kuin sovelluksia alkaa näkymään, mutta sittenpä veikkaan että sitä ei pysäytä mikään.

Miten niin koittavat väkisin saada…

Mitäs väkisin koittamista siinä on. Minkä virtuaalirahalahkon markkinointihenkilöiden hoosiannaa tuo on?

Otetaanpa esimerkiksi kaksi pikkukolikkoa jotka ovat keikkuneen mainaus profit listoilla kärkikaartissa jo jonkin aikaa. (kunhan osaa syöttää niihin coinwarzeihin yms oikeat parametrit niiden huuhaa oletusten sijalle)

UTC, scrypt chacha, Nfactor 14 tällä hetkellä ja tammikussa N=15, PoW/PoS hybridi. Blokkiaika 30s.
Kolikko sai “uuden elämän” sen jälkeen kun erilaisten kähinöiden jälkeen se oli lähes kuollut. Vaan nyt kolikko on osittain uuden tiimin vetämä ja tuo tiimi tekee todella rankan lujaa hyvää työtä ja tekninen asiantuntemuskin on todella kunnossa ja ihan oikeasti aikuiset asialla. Sai myös loistavaa huomiota hiljattan Las Vegasin tapahtumassa. Ikävää että edelleen kolikon vanhaa informaatiota on paljon ja tiimillä on melkoinen työ siivota sivut ja foorumit kuntoon linkkien ja muun osalta. Mutta tekevät ihan oikeasti töitä hartiavoimin ja ilmeisesti hommien priorisointikin on kunnossa.

YAC scrypt chache N16 tällä hetkellä ja ensi kesänä N17, Pow/PoS hybridi. Blokkiaika 60s.
Muuten hiukan sama tarina kuin UTC osalta. Kolikko oli taannoin huonossa hapessa mutta sen yli se on päässyt ja hengittää nyt jo taas ihan ok. Tiimi taisi tässäkin hiukan uudistua. Edelleen hivenen heikkoa kolikon markkinointityö mutta parantunee sekin. Kuten UTC myös teknisesti aika hyvä.

UTC voi myös pörsseissä kohtalaisen hyvin. ja sillä saattaa olla muutakin tulevaisuutta kuin vain spekulaatio arvosta kaupankäynti muiden kolikoiden kanssa - tai sitten ei. Teknisesti aika hyvä. )
YAC voi hyvin vaikkakin volyymi on pieni muun muassa Cryptsyssä mutta sitten myös Bter:issä. (Bter alkaa nyt olla kondiksessa ja pelaa todella todella hyvin, eikä ole ihan pikkupörssi. Lisäksi YAC on suoraan fiatiksi vaihtuva ja se onkin osoittanut että kurssi ei heilu ihan bitcoinin tahdissa, kuten ei bitcoinin tahtia kulje myöskään UTC)

No, nyt sitten siitä että “koittavat väkisin saada keksittyä ASIC-vastustuskykyisen louhinta-algoritmin”

Noiden osalta voisi sanoa että ei ole eikä taida tullakaan ASIC louhijoita ainakaan tekniikan ollessa elektroniikassa nykytekniikkaan pohjautuvaa (eräs uusimpia muistiteknologioita saattaa tuoda mullistuksen mutta siihen lienee aikaa yhtä paljon kuin fuusiovoimalan tekoon ennenkuin ne ovat ASIC kehittäjien rakennuspalikoita). Onko scrypt chacha jokin “väkisin yritetty…” (no ei todellakaan)

Tarjoan “esson baarissa” sinulle munkkikahvit heti kun kerrot noihin kolikoihin kykenevän ASIC louhijan olevan maailmalla todistettavasti olemassa. Tarjous on voimassa ainakin seuraavat 5 vuotta. Noiden kolikoiden osalta jo niiden Nfactor aikataulu on sellainen että eipä ole ASIC maailma ihan äkkiä hengittämässä niskaan + lisämausteeksi vielä chacha algoritmi.
Kiinalaiset asiantuntijat sanoivat että “lähes mahdotonta ellei ihan mahdotonta”
Sensijaan tavalliseen perus scryptiin jopa N15 saakka on tulossa patarautaa kokolailla “pian”.

Siinä menee monta ASIC resistentiksi tahallaan tai ainakin virheellisesti mainostettua kolikkoa vaikka tiedossa oli että jo silloin suunnittelupöydillä leivottiin ASIC juttuja.

Esimerkiksi nämä UTC ja YAC ovat vain kaksi pikku esimerkkiä. Oikeasti ASIC resistenttiä esimerkkiä eikä kummassakaan ole mitään väkisin keksittyä. Muitakin on näiden lisäksi.

Mutta jostain syystä näitä ei ASIC firmojen (tai niihin kytkeytyvien, kytköksensä salaavien toimijoiden) taholta “markkinoida” ja luoda niille suosiota. Kolikoille joihin he luultavasti ovat pistäneet näppinsä omia bisneksiään tukemaan voi vaan ennustaa pikaista rappiota. Ei tarvi kovin suuri neropatti olla kun katsoo muutamien kolikoiden suosiota ja mitä ilmeisimmin sitten lähes tahallista niiden jättämistä suoraan ASIC kaupan ruuaksi ja osa voi olla jopa ihan suunniteltu strategiakin. Joidenkin kolikoiden ympärillä pyörii “lähes fanaattisia lahkoja” jotka ovat äänessä joka paikassa hypetyksineen ja osa ei edes tiedä kuka heidät on saanut “uskomaan” ja oikeasti tukemaan. ASIC bisnes ei kestäisi täyttä läpinäkyvyyttä. Jopa eräät pörssit saattavat olla mukana tässä rahastuksessa.
No, oma lukunsa on sitten ihan sellaiset koulupoikien tm hippiryhmien lanseeraamat “äkkirikastumisen” toiveissa generoidut shitcoinit jota on - paljon – tai siis vielä enemmän ja koko ajan syntyy lisää. Jokun osa niistä ajoittain saattaa myös tulla nostetuksi suosioon osaksi sitä peltoa josta ASIC busines mylly saa ravintoaan.

Esimerkiksi ottamiani UTC ja YAC kaltaisia sensijaan ASIC business maailma vihaa kuin ruttoa ja tekevät kaikkensa estääkseen ASIC resistenttien kolikoiden laajamittaisemman nousun jonkinlaiseen massojen suosioon.

Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta tarjoilit niin hyvän paikan… ehkä sun 5 v voimassaoloaika tarjoukselle on ihan hyvin laskettu, jos näitä on uskominen:


;D

Sori huonosti muotoiltu :-). Tarkoitan että he suhtautuvat ilmeisen vakavasti uhkaan, että jos ethereum saavuttaa massiivisen suosion, niin pitkällä tai erittäin pitkällä aikavälillä kannustin kehittää ASIC kasvaa melkoisen suureksi. Eli pidän tuota suhtautumistapaa hyvänä asiana. He tunnustavat avoimesti, että ASIC-vastustuskyky ei ole kovin helposti todistettavissa. Näin ainakin luulen ymmärtäneeni.

Dogecoinin päälläkin on jo kaikki ominaisuudet mitä Ethereumissa tulee olemaan. Riittääkö sitten pelkkä asic resistanssi ym tuomaan suosiota ja käyttäjiä muista ja erityisesti Bitcoinista pois. Pitää muistaa että bitcoinilla ja sen päällä jo toimivilla protokollilla on melkoinen johto asetelma ja etulyönti asema ja samat ominaisuudet kuin Ethereum on tarjoamassa vasta pitkällä tulevaisuudessa.

Veikkaan että iso floppi tulossa koko Ethereumista…öitä

[quote=“MatiasK, post:14, topic:2371”]Dogecoinin päälläkin on jo kaikki ominaisuudet mitä Ethereumissa tulee olemaan. Riittääkö sitten pelkkä asic resistanssi ym tuomaan suosiota ja käyttäjiä muista ja erityisesti Bitcoinista pois. Pitää muistaa että bitcoinilla ja sen päällä jo toimivilla protokollilla on melkoinen johto asetelma ja etulyönti asema ja samat ominaisuudet kuin Ethereum on tarjoamassa vasta pitkällä tulevaisuudessa.

Veikkaan että iso floppi tulossa koko Ethereumista…öitä[/quote]

Piti ihan lähtiä haeskelemaan että näin olisi… en kuitenkaan löytänyt mittään muuta, kuin spekulaatiota että näitä ominaisuuksia voitaisiin Ethereumin tultua ~portata dogecoiniin? Laittelisitko siis vähän linkkejä, jos tiedät näitä olevan… tai edes meneillään olevia aktiivisia projekteja näitä ajavan? Eniten kiinnostaisi juurikin DAC ja decentralized voting ^^

[quote=“BaaBlo, post:15, topic:2371”][quote author=MatiasK link=topic=2655.msg21398#msg21398 date=1416103417]
Dogecoinin päälläkin on jo kaikki ominaisuudet mitä Ethereumissa tulee olemaan. Riittääkö sitten pelkkä asic resistanssi ym tuomaan suosiota ja käyttäjiä muista ja erityisesti Bitcoinista pois. Pitää muistaa että bitcoinilla ja sen päällä jo toimivilla protokollilla on melkoinen johto asetelma ja etulyönti asema ja samat ominaisuudet kuin Ethereum on tarjoamassa vasta pitkällä tulevaisuudessa.

Veikkaan että iso floppi tulossa koko Ethereumista…öitä
[/quote]

Piti ihan lähtiä haeskelemaan että näin olisi… en kuitenkaan löytänyt mittään muuta, kuin spekulaatiota että näitä ominaisuuksia voitaisiin Ethereumin tultua ~portata dogecoiniin? Laittelisitko siis vähän linkkejä, jos tiedät näitä olevan… tai edes meneillään olevia aktiivisia projekteja näitä ajavan? Eniten kiinnostaisi juurikin DAC ja decentralized voting ^^[/quote]

Ethereum on avointa koodia ja käsittääkseni Dogepartylla on testnetissä jo ainakin Ethereumin Smart Contracts ominaisuudet. Luultavasti iso osa muitakin ominaisuuksia voidaan helposti kopioida. Tuli pikku aamu hiprakassa vähän väärin sanottua, mutta ei ole itsellä varmaa tietoa. Joku asioista enempi ymmärtävä voi toki tutkiskella asiaa :slight_smile: http://www.reddit.com/r/dogethereum

No, tein nyt ircnettiin kanavan #ethereum.fi jos jotain joskus kiinnostaisi keskustella tästä aiheesta. Yritän seuraavaksi varmaan kirjoittaa jotain pidempää aiheeseen liittyen…

Tässä englanniksi DEVCON raportti: http://bravenewcoin.com/news/vcon1-a-watershed-moment-for-the-ethereum-ecosystem/

Luvattoman vanha ketju, mutta viimeistään nyt syytä nostaa pinnalle.

Jos viime päivien kryptorallin myötä kiinnostus Ethereumiinkin on lisääntynyt, kirjoittelin aiheesta blogipostauksen:

http://lohkaisut.blogspot.fi/2017/05/mika-on-ethereum.html

Eikö täällä tosiaan ole enempää kiinnostusta Ethereumiin? Ihan vakavasti otettavia veikkauksia alkaa olla, että se ohittaa markkina-arvossa Bitcoinin viimeistään ensi vuonna: