Onkos porukka seurannut Bitsharesin kehitystä? Sen 2.0-versio on ilmestymässä lähiaikoina ja se vaikuttaa erittäin lupaavalta.
Bitshares on olemassaolonsa aikana kehittynyt sekä nopeasti (uusia ominaisuuksia on tullut ja vanhoja parannelt reippaasti) että hitaasti (vakaata lompakko-ohjelmaa ei ole saatu julkaistua). Tämä muuttuu 2.0:n myötä, sillä siinä “jäädytetään” kehitys niihin ominaisuuksiin, mitä on saatu aikaan ja pyritään tekemään ne vakaiksi ja bugittomiksi ennen julkaisua. Jatkokehitys tulee toimimaan demokraattisesti, eli BTS:n omistajat äänestävät mitä projekteja he haluavat toteuttaa.
Delegated Proof of Stake, johon Bitshares perustuu, tarjoaa selkeät roolit eri osapuolille. Rooleja on pohdittu juristien kanssa, jotta vältetään esimerkiksi joutuminen vastuuseen Bitsharesissa tapahtuneista transaktioista. Työntekijät ovat vain työntekijöitä, eikä heillä ole varsinaista valtaa mistään.
Todistaja on samanlainen kirjanpitäjä kuin louhija Bitcoinissa. Sen tehtävänä on vain merkitä lohkoketjuun tapahtuneet transaktiot. Eli todistaja vain todistaa, että transaktiot ovat tapahtuneet eikä hänellä ole mitään sen kummempaa valtaa asiaan. Toisin kuin Bitcoinissa, Bitsharesissa maksetaan BTS-omistajien päättämä summa palkkioksi. Se ei saa olla liikaa, jottei kirjanpidosta makseta turhaan – se kaikki on pois muilta käyttäjiltä. Sen pitää kuitenkin olla tarpeeksi, jotta todistajiksi saadaan päteviä tahoja. Sekä todistajat että todistajien määrä ovat niin ikään omistajien päätettävissä äänestyksellä.
Delegaatit tulevat olemaan palkattomia tahoja, jotka säätävät lohkoketjuparametreja, kuten esimerkiksi todistajien määrää ja palkkiota. Omistajat äänestävät sellaiset delegaatit valtaan, joiden kannattamat parametrit he näkevät parhaimmiksi.
Bitcoinin kehitys junnaa tällä hetkellä pahasti paikoillaan, koska kehittäjillä ei ole mitään selkeää prosessia, minkä kautta muutoksista päätetään. Bitsharesissa kuka tahansa voi ehdottaa projektia ja hintaa sille, ja omistajat päättävät, hyväksyvätkö he ehdotuksen. Näin lohkoketjuun saadaan lisättyä uusia ominaisuuksia hyvin kivuttomasti eikä kehittäjien tarvitse jäädä tappelemaan siitä, mitä pitäisi tehdä ja mitä ei.
Eli kaikki valta on tosiaankin BTS:n omistajilla. Bitshares onkin rakennettu siitä näkökulmasta, että se on DAC eli decentralized autonomous company (tai ehkä mieluumminkin cooperative). BTS on Bitsharesin osake, ja kuten oikeissakin yrityksissä/yhteisöissä, osakkeenomistajilla on valta päättää siitä mitä tehdään. Tavoitteena on tietenkin saada DACista taloudellisesti kannattava, eli käyttäjien maksamat transaktiomaksut tuottavat enemmän rahaa kuin mitä työntekijöille maksetaan palkkaa.
DPOS onkin suurin syy, miksi itse uskon Bitsharesin tulevaisuuteen. Pääkehittäjä Dan “Bytemaster” Larimer on yksi harvoista kryptokehittäjistä, jotka oikeasti tajuavat taloustieteen päälle. Bitshares on pyritty suunnittelemaan sellaiseksi, että se tuo kaikille osapuolille hyvät kannustimet pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi Bitcoin kannustaa liikaa kirjanpitoon (eli louhintaan) ja jättää kehityksen hyväntekeväisyyden varaan – kuten tekevät myös monet muut kryptovaluutat.
Käyttäjille Bitshares tarjoaa vaikka mitä kivaa:
- Hintavakaat valuutat. Yksinkertaisesti sanottuna BitEUR eli bittieuro edustaa aina yhden euron arvosta BTS:iä (taustalla oleva mekanismi on sitten vähän monimutkaisempi). Bitcoinin hinnan isot heilahtelut ovat olleet merkittävä este sen käytön yleistymiselle, mutta nyt siitä ei enää tarvitse välittää.
- Käyttäjien julkaisemat assetit. Aikalailla sama kuin “väritetyt kolikot”, eli peruskamaa toisen sukupolven kryptoissa. Tätä ominaisuutta voi myös käyttää oman kryptovaluutan julkaisemiseen. Banxshares, joka on kryptovaluuttojen top-kympissä markkina-arvoltaan, aikoo siirtyä omasta lohkoketjustaan assetiksi Bitsharesin lohkoketjuun.
- Sisäänrakennettu pörssi. Siellä voi tietenkin treidata näitä kaikkia valuuttoja ja assetteja.
- Velkakirjat. Mahdollistaa lainan antamisen toiselle käyttäjälle niin, että jotain valuuttaa tai assetteja asetetaan pantiksi.
- Toistuvat ja ajastetut maksut. Mahdollistaa esimerkiksi kauppiaille sellaisten palveluiden tai hyödykkeiden myymisen, jotka veloitetaan kerran kuukaudessa automaattisesti.
- Referraalimaksut. Jos onnistut hankkimaan uuden käyttäjän Bitsharesille, saat hänen maksamistaan transaktiomaksuista 80 %. Se siis antaa aika kovat tulot sellaiselle, joka onnistuu suosittelemaan Bitsharesia isolle porukalle. Markkinointi on ollut iso ongelma monille kryptovaluutoille, sillä se on jätetty hyväntekeväisyyden varaan. Tämä kuitenkin antaa merkittävän taloudellisen kannustimen markkinoida Bitsharesia kaikille – eikä ainoastaan tuoda sitä ihmisten tietoisuuteen, vaan hankkia oikeita käyttäjiä, sillä vain niistä maksetaan.
- Nimetyt tilit. Ei tarvitse käyttää vaikeasti luettavia osoitteita kuten Bitcoinissa, vaan voi itse valita sopivan nimen omalle tililleen. Siihen liitetyn privaattiavaimen voi tarvittaessa vaihtaa, jonka ansiosta saman tilin käyttöä voi jatkaa, vaikka esimerkiksi tietomurron takia privaattiavain paljastuisi muille. Tietty myös multisignature on olemassa.
- Erittäin nopea. Nyt Bitcoinin transaktionopeutta yritetään nostaa, sillä se on maksimissaan vaivaiset 7 tx/s. Mutta vaikka lohkokokoa kaksikymmenkertaistettaisiin, mikä on ollut isoin ehdotus viime aikoina, se ei silti pystyisi käsittelemään kuin 140 tx/s. Bitshares on sen sijaan suunniteltu alusta alkaen mahdollisimman nopeaksi ja se pystyy 100 000 tx/s nopeuteen, todennäköisesti vielä suurempaankin kunhan vähän optimointia tehdään ja saadaan kaikki todistajat kunnollisen nettiyhteyden päähän (mikä on vissiin tällä hetkellä suurin pullonkaula).
Aikaisemmin olen ollut sitä mieltä, että verkostoefekti pitää Bitcoinin reilussa etumatkassa kaikkiin muihin altcoineihin. Mutta enää en olisi ihan niin varma, sillä Bitsharesin tarjoama paketti on aika reippaasti parempi kuin Bitcoinin, mikä on vain pelkkä yksi valuutta. Lisäksi Bitcoinin kehitys on jumittumassa pahasti, mikä vain antaa lisäetua Bitsharesin kaltaiselle ketterään kehitykseen suunnitellulle kryptohyödykkeelle (Bitsharesia ei oikeastaan voi edes sanoa kryptovaluutaksi, sillä se on niin paljon kaikkea muutakin).
Bitshares 2.0 oli tarkoitus julkaista kesän aikana, mutta kuten normaalia tällaisissa projekteissa, se oli vähän turhan optimistinen arvio. Itse veikkaan, että lähempänä totuutta on loppuvuodesta. Kun kaikki alkaa olla kunnossa, tulee 30 päivän aika jolloin käyttäjät saavat kaikessa rauhassa asentaa uudet lompakko-ohjelmat yms., jonka jälkeen nykyinen lohkoketju lopetetaan ja uusi pistetään tulille. Kyseessä ei siis ole tavallinen päivitys lompakko-ohjelmalle, vaan ihan uuden ohjelmiston asennus, joka toimii uuden lohkoketjun päällä. Kaikki varat siirtyvät kuitenkin muuttumattomina uuteen systeemiin, eli niistä ei tarvitse huolehtia.
Lisätietoa löytyy nettisivuilta: https://bitshares.org/