Älkää tehkö Bitcoinista pyramidihuijausta

Bicoinin parissa puuhastelevat tuntuvat vetävän herneen nenään, aina kun samassa yhteydessä mainitaan pyramidi. Valitettavasti perustelut ovat usein mallia “Ei ole, koska ei ole” tms. uskonnollista hömppää, jota harrastetaan aina sellaisissa yhteyksissä, jossa tosiasiat halutaan kieltää.

Mitä eroa on pyramidilla ja pyramidihuijauksella?

Kukaan, joka on Bitcoiniin perehtynyt aidosti, ilman tuota uskonnollista sokeutta, tai taloudellisia intressejä ei voi väittää, etteikö Bitcoinin rakenne ole pyramidin kaltainen. Laittakaa perustelut ja faktat esiin, mikäli niitä löytyy.

Mutta onko Bitcoin pyramidihuijaus? Se riippuu siitä, miten se markkinoidaan.

Huijaukseen liittyy se, että joku harhautetaan uskomaan johonkin sellaiseen, joka ei ole sitä millaisena se esitetään.

Jos Bitcoin markkinoidaan siten mitä se on, eli välineenä, joka on rakennettu tuomaan alku-omistajille rahaa tulevaisuudessa -jopa hyvinkin paljon, se ei ole huijaus. Tällöin Bitcoineja ostavat tietoisesti osallistuvat peliin, jossa on mahdollisuus voittaa. Mutta näissä peleissä yhden voitto on aina toisen häviö. Tavalla tai toisella.

Jos Bitcoinia markkinoidaan valuuttana, vaihtovälineenä tai “ei pyramidina”, se on huijaus. Tällöin yritetään houkutella tietämättömiä epärehellisesti nostamaan oman omistuksen arvoa, tai ottamaan nuo tappiot, joilla voittajien tulot maksetaan.

Ollaan siis rehellisiä itsellemme ja muille. Kerrotaan mistä aidosti on kyse, tällöin ei ole kyse pyramidihuijauksesta, vaan pyramidista:

“Bitcoin on pyramidi, johon osallistumalla ennenkuin se mahdollisesti stabiloituu ja muuttuu vaihdon välineeksi, on mahdollisuus ansaita rahaa, jopa hyvinkin paljon. Tulkaa mukaan, jos haluatte, mutta älkää pelatko enempää kuin pystytte häviämään”

Itselläni on 1210BTC + rapiat, joten mukana ollaan isosti. Ja aikanaan tällä omistuksellani tulen siirtymään aikaistetulle eläkkeelle. En tule yhtäkään Bitcoinia käyttämään ostoksiin.

Jos bitcoin on pyramidi, ovat myös osakkeet pyramideja.

Ja ne perustelut?

Valuuttana ja vaihdonvälineenä markkinointi ei mielestäni kyllä ole lainkaan harhaanjohtavaa. Bitcoinia voidaan kyllä käyttää vaihdonvälineenä, vaikka valtaosa käytöstä olisikin spekulatiivista.

Eihän valuuttana tai vaihdonvälineenä markkinointi edes viittaa siihen, että bitcoinien arvo tulisi nousemaan räjähdysmäisesti. On paljon esim. virtuaalipeleissä valuutaksi kutsuttavia välineitä, joist käytetään yleisesti esim. virtuaalivaluutta tai virtuaaliraha -nimitystä. Eikä kukaan noista ole ruvennut nillittämään, eikä noiden pelirahojen yms pitäisi jotenkin olla laajassa käytössä, ennenkuin niitä saa kutsua valuutaksi.

Tässä onkin se pointti. Tuo virtuaalivaluutta on kontekstissa, jossa kaikki ymmärtävät sen olevan oikeasta maailmasta irrallaan, eli virtuallisessa, -pelin sisäisessä maailmassa.

Jotta virtuaalinen jo oikea maailma eivät menisi sekaisin, lehdissä on aikanaan otettu käytäntö jossa toimituksellisen sisällön näköiset mainokset ympäröidään “mainos” tekstillä, jotta lukijat suhtautuisivat siihen oikealla tavalla.

[quote=“UniqRebel, post:5, topic:749”]Tässä onkin se pointti. Tuo virtuaalivaluutta on kontekstissa, jossa kaikki ymmärtävät sen olevan oikeasta maailmasta irrallaan, eli virtuallisessa, -pelin sisäisessä maailmassa.

Jotta virtuaalinen jo oikea maailma eivät menisi sekaisin, lehdissä on aikanaan otettu käytäntö jossa toimituksellisen sisällön näköiset mainokset ympäröidään “mainos” tekstillä, jotta lukijat suhtautuisivat siihen oikealla tavalla.[/quote]

Myös eurot ja dollarit ovat virtuaalisia.

En kyllä edelleenkään näe, miksi bitcoinien kutsuminen valuutaksi olisi huijausta. Onhan myös näitä aikapankkeja yms muita viahtoehtoisia rahakokeiluja ollut ennen bitcoineja, ja ei niissä ole lähdetty kieltämään “valuutta” tai “raha”-nimikkeellä markkinointia. Kyllä tässä todistustaakka on väitteen tekijällä.

Hesarin toimittajan kutsuminen bitcoinia pyramidihuijaukseksi oli mielestäni asiaton, koska samalla siinä kutsutaan bitcoinien käyttäjiä rikollisiksi.

Nyt, hyvä toveri… olet joukossa, jonka manitsin aluksi. Olet vetänyt herneet isosti nenään, molempiin sieraimiin. Tämä tunnetusti hämärtää ajattelua ja ymmärrystä.

Luin ko. artikkelin toiseen kertaan, enkä missään löydä mainintaa, jossa käyttäjiä syyllistettäisiin. Siinä hyvin asiallisesti taustoitetaan rahan olemusta ja sitä, miksei Bitcoinista ole rahaksi.

Sinulla on varmasti hyvin vahva uskonnollinen tai taloudellinen intressi yrittää kääntää tuota kirjoitusta “käyttäjiä syyllistäväksi”. Kumpi näistä, uskonnollinen vai taloudellinen?

Tuossa hesarin artikkelissa tosin syyllistytään kyllä siihen virheeseen, että lopussa sen mainitaan olevan pyramidihuijaus. Siis Bitcoinin, ei niiden käyttäjien (koska kukaan ei näitä käytä, lue: haltijoiden). Bitcoin ei ole huijaus, ellei sen syvintä olemusta yritetä piilottaa, kuten aloituksessani kävin läpi.

[quote=“UniqRebel, post:7, topic:749”]Nyt, hyvä toveri… olet joukossa, jonka manitsin aluksi. Olet vetänyt herneet isosti nenään, molempiin sieraimiin. Tämä tunnetusti hämärtää ajattelua ja ymmärrystä.

Luin ko. artikkelin toiseen kertaan, enkä missään löydä mainintaa, jossa käyttäjiä syyllistettäisiin. Siinä hyvin asiallisesti taustoitetaan rahan olemusta ja sitä, miksei Bitcoinista ole rahaksi.

Sinulla on varmasti hyvin vahva uskonnollinen tai taloudellinen intressi yrittää kääntää tuota kirjoitusta “käyttäjiä syyllistäväksi”. Kumpi näistä, uskonnollinen vai taloudellinen?

Tuossa hesarin artikkelissa tosin syyllistytään kyllä siihen virheeseen, että lopussa sen mainitaan olevan pyramidihuijaus. Siis Bitcoinin, ei niiden käyttäjien (koska kukaan ei näitä käytä, lue: haltijoiden). Bitcoin ei ole huijaus, ellei sen syvintä olemusta yritetä piilottaa, kuten aloituksessani kävin läpi.[/quote]

Tuosta viimeisestä lauseestahan minä nimenomaan puhuin. Muuten artikkelin sisällöstä keskusteleminen ei minua kiinnosta.

[quote=“UniqRebel, post:3, topic:749”][quote author=mtrlt link=topic=791.msg5137#msg5137 date=1366481312]
Jos bitcoin on pyramidi, ovat myös osakkeet pyramideja.
[/quote]

Ja ne perustelut?[/quote]

Googlen osakkeita aikaisessa vaiheessa ostaneet saivat paljon rahaa, kun osakkeen arvo nousi järjettömästi. Samaan tapaan voidaan ajatella bitcoineja, yksi bitcoin on about 1/21M:s osa bitcoin-taloudesta.

Lisäksi: “yhden voitto on aina toisen häviö”

Maailma ei ole reilu. Ei kannata olla naiivi.

Bitcoinissa muodostuu jonkinlainen pyramidirakenne, se on kyllä totta. Pyramidihuijaukseksi sen väittäminen on mielestäni absurdia. Tässä on vissi ero.

Markkinoinnillisesti nimenomaan valtamedia itsessään puhuu Bitcoinista sijoitusinstrumenttina. Harva Bitcoinissa mukana oleva korostaa sen olevan “erinomainen sijoituskohde” tai sijoituskohde ylipäätään. Se nähdään potentiaalisesti vallankumouksellisena vaihtoehtovaluuttana.

Nyt olet kyllä hakoteillä. Bitcoinia on käytetään. Jos sinä et sitä käytä niin ok, ei siinä mitään. Mutta älä kyseenalaista ettei niiden käyttäjiä löytyisi. Bitcoin-määräistä kauppaa käydään ahkerasti, livenä ja netissä, sekä ihmisten välillä keskenään, että yritysten ja ihmisten välillä. Yritysten keskinäinen bitcoin-määräinen kaupanteko on alkuvaiheessa, mutta hyvässä kasvussa. Yhteensä globaalisti kauppaa käydään oman arvioni mukaan jollain sadoilla tuhansilla bitcoineilla.

Itse olen viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt sekä määrällisesti että yhteisarvoltaan enemmän Bitcoin-transaktioita kuin vaikkapa luottokorttimaksuja. Ei tässä vanhaan aikaan kaipaa enää.

Vielä kommentti pyramidilässytykseen:
Ei ole kyse pyramidihuijauksesta, pyramidista, pyramidipelistä, ponzista tai muusta kikkakakkareesta. Kyse on turvallisesta ja hajautetusta “saldokirjasta”, jonka käyttöarvoa hinnoitellaan vapailla markkinoilla kun saldokirjan rajoitetuista nappuloista käydään kauppaa. Täysin samalla koodilla pyörivän saldokirjan jokainen voi perustaa vaikka kavereidensa kesken, lähdekoodi on vapaasti jaossa. Haastavaa on saavuttaa tälle kaveripiirin verkolle Bitcoin-verkon laskentateho, tunnettavuus sekä hajautusta edistävä levinnäisyys.

Siitä voin olla samaa mieltä että Bitcoinin arvostus ja käyttö on vain hetkellistä. Sama on maapallon ja ihmisrodunkin tarina. Kaikki on muutoksessa, on aina ollut ja tulee aina olemaan.

“…käyttäjien (koska kukaan ei näitä käytä, lue: haltijoiden)”

Uskoisin amerikkalaisen Bitpayn jo luovuttaneen jos kukaan ei niitä käyttäisi.
Viime syksynä saivat 1000. firman asiakkaakseen.
Arvaapa paljonko Bitcoinin maksuvälineenä hyväksyviä firmoja on nyt…

Edit: kannattaa muistaa että suuri joukko ihmisiä ei pysty tai halua pitää
säästöjä.

Jeh, pelkästään BitPayllä on jo 5 000 kauppiasta asiakkaanaan. Maaliskuussa he käsittelivät Bitcoin-maksuja 5 miljoonan dollarin arvosta. Tämäkään ei anna koko kuvaa, koska vaikka BitPay on isoin maksunvälittäjä, ei se tosiaankaan ole ainoa tapa vastaanottaa Bitcoin-maksuja.

Maaliskuun alun jälkeen olen tehnyt bitcoin-transaktioita tuhansilla bitcoineilla. Määrä on voimakkaassa kasvussa, koska vasta eilen sain vahvistuksen, että Viro kohtelee niitä valuuttana (alv=0; luovutusvoitto=0). Veikkaanpa, että shortit kannattaa ostaa takaisin nyt, sillä seuraava nousujalka voi olla aika raju.

Suosittelen olemaan varovaisempi. BitCoinin markkina-arvo on 125 USD*11 000 000 = 1,375 miljardia dollaria. Kuinka suuri on vaihdanta (pl. treidaus tai spekulaatio) osuus tästä BTC-määrästä? Mitä jos BTC ei reaalisesti lyökään läpi ikinä? Mitä jos BTC kuolee? Tällöin olen mielummin heikko käsi, kuin vahva käsivarsi. Tällä hetkellä hinnassa saattaa olla jo taas ilmaa, joka on tullut coinin hypetyksestä. Suosittelen olemaan äärimmäisen varovainen, kun hinta on noussut näinkin paljon. Nyt on hyvä aika myydä Coineja. Perustelu: hinta on noussut ja moni on voitolla.

Voiko BTC:tä oikeasti edes shortata? Ei kai… Ainoa mitä shorttaisin, olisi Riston tuntihinta. Lainaisin markkinoilta Riston tuntiin oikeuttavia kuponkeja ja täyttäisin markkinat niillä. Kun Riston kiireet vähenee ja tuntihinta laskee, ostaisin vastaavat kupongit takaisin halvemmalla ja tekisin erotuksesta muhkean tilin. Tätä kutsutaan shorttaukseksi.

Haluaisitko kertoa lisää tästä aiheesta?

Jos täällä menee BTC:n myynnistä alv 24% ja toisessa EU-maassa 0% niin verotuskäytäntö on syrjivä ja EY-tuomioistuin olisi oikea osoite tällaiselle jutulle.

Toisaalta… BitCoinit voivat lähteä nousukiitoon kohti all time highta.
Minulle on sama sinänsä - sain ostettuaa arbitraasina kolikoita. Osan arbitraasista jätin käyttämättä, mutta on myös käteistä jonkin verran venailemassa mikäli hinta laskee.
Oikeastaan tällä hetkellä itseni kannalta huonoin skenaario on stabiili-hintataso BTC:llä. Toivon siis joko hinnan laskevan (ostot käynnistyvät) tai hinnan nousevan merkittävästi, mielellään yli ATH:n ja mielummin nopeammin kuin hitaammin. :smiley:

[quote=“Kimmo, post:16, topic:749”][quote author=rpietila link=topic=791.msg5151#msg5151 date=1366489461]
eilen sain vahvistuksen, että Viro kohtelee niitä valuuttana (alv=0; luovutusvoitto=0)
[/quote]
Haluaisitko kertoa lisää tästä aiheesta?[/quote]

Toki. 2000 € perusmaksu (sisältää yrityksen Viroon mutta ei sen alkupääomaa - joudut myymään osan coineista, siirtämään rahat euroina yhtiön tilille, ja ostamaan coinit takaisin), 500€ per kk (sisältää kirjanpidon, toimitusjohtajapalvelun, ym. sälät).

Eikä ole. ALV on jäsenmaiden päätettävissä oleva asia.

Käsittääkseni suomessa verottaja ei ole tehnyt mitään linjausta bitcoinien ALV-käsittelyn suhteen. Toiminta on yksittäisten yrittäjien tulkintojen varassa.

Voidaanko “maksamatta” jääneitä veroja periä, ajalta jolloin ei ollut asiasta ennakkopäätöstä?
Tässä lueskelin kirjanpito-ketjua ja siellä mainittiin niinkin korkea veroprosentti kuin 30%…
Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla, Virossa siis jo päätös. Miksi jäädä odottelemaan mahdollisesti
takautuvaa veroa?
Veroparatiisiin pitäisi firma perustaa, sehän ei ole laitonta veronkiertoa vaan verosuunnittelua.