Itse kaipaisin kanssa mielipiteitä tuosta bitcoinilla pyöritettävästä yrityksestä. Kun tosiaan verottajan ohjeessa sanotaan, että virtuaali valuutan arvo määräyryy kurssin mukaan. Ja jos sitä ei ole saatavilla, niin osapuolten sopimuksen mukaan. Jos siis sovitaan, että kurssi on joku nimellinen, niin ostaja ei joudu maksamaan pääomaveroa, ja yrittäjälle verot konkretisoituu vasta kun coinit vaihdetaan fiatiksi, tavaraksi tai palveluksi. Onko jollain tästä käytännön kokemusta?
Ja tuosta ennakkoverosta.
Kun perustat sen y-tunnuksen, niin kannattaa alkuun ilmoittaa, että liikevaihto on alle sen muutaman tonnin, eli elä ilmoittaudu ennakkoperintärekisteriin… jos näyttää, että homma lähtee rokkaamaan, niin tee se vasta sitten, tai pistä rahat jemmaan, niin, että verottajan niitä periessä on varaa ne maksaa. Siinähän on siis kyse alvista.
Tuo on ihan verottajankin näkökanta… eniten verottajaa työllistää juuri, se kun yrittäjät ilmoittautuvat ennakkoperintä rekisteriin ja homma ei rokkaa… ensin kustaan omat asiat hirveillä veromätkyillä… ja korko juoksee… sitten niitä selvitellään jälkikäteen ja haetaan palautuksia.
Joka tapauksessa jos ilmoittaudut siihen rekisteriin, ja näyttääkin, että hommasta tulee vähemmän kapitaalia, kuin oletettu, ja verottaja muistaa verolaskulla. NIIN HAE SIIHEN VÄLITTÖMÄSTI MUUTOSTA! Pahin skenaario on, että masennut ja heität lusikan nurkkaan, annat veromätkyjen kertyä.
Niihin saa kyllä muutoksen, mutta pitää olla asialla itse. Verottaja ei lähde oma-aloitteisesti sitä muuttamaan.
Mutta mikäli et ole 120% varma, että sulla on ihan todella hyvä idea, ja se tuottaa reippaasti tulosta ja liikevaihtoa, niin elä ilmoittaudu rekisteriin… sen voi tehdä myöhemmin jos näyttää tarpeelliselta.
y-tunnus ja rekisteriin ILMOITTAUTUMATTOMUUS hoituu sillä samalla y3 lomakkeella.