Virtuaalivaluutan verotus - ennakkopäätös

Olen pyytämässä verottajalta kirjallista ennakkopäätöstä. Tuo kun kumminkin maksaa 860 EUR, niin ajattelin kysyä tätä kautta ensin. Täällä oletettavasti liikkuu henkilöitä, jotka ovat tekemisessä virtuaalivaluuttojen verotuksen kanssa. Tahi voivat suositella jotain lakitoimistoa joka asiassa voi auttaa. Kiitos etukäteen.

On kysymys perustettavasta yhtiöstä, joka tarjoaa immateriaalisia palveluja (aineettomia). Palvelut liittyvät virtuaalivaluutan bitcoin käsittelyyn. Käsittelyn johdosta yrityksen bitcointilille (bitaddress) kertyy saldoa.
Yrityksen alkuvaiheessa 3-4 vuotta on tarkoitus kerätä ja kartuttaan yhtiön vakavaraisuutta. Tänä aikana kertynyttä varallisuutta ei nosteta. Kaikki jätetään vakavaraisuuden kasvattamisen lisäksi myös sijoitusmielessä yhtiön ko. tilille. Tämä ihan senkin vuoksi että bitcoin -valuutan arvo on noussut 5 vuotta/+6858%, 2 vuotta/+2033%, 6kk/+301%, 30vrk/+45%, 3vrk/+14%, 1vrk/+3,75%. Näiden lukujen valossa tuntuu FIAT -valuutan kerääminen arveluttavalta.
https://bitcoinity.org/markets/kraken/EUR

Verotuksellisesti huomioitavaa.
Yhtiö ei ota koko tuona aikana vastaan, vaihda tai luovuta FIAT -valuuttaa (esim. €). Yhtiön rakenne on kuluton ja se ei myöskään vastaanota tai laskuta mitään normaaleja €-laskuja. Ainoa valuutta jota käsitellään on bitcoin.

Ongelma?
Alustavien verottajan kanssa käytyjen keskustelujen myötä on tullut ongelmaksi se että missä vaiheessa yritys maksaa verot? Virtuaalivaluutta astuu verotuksen piiriin siinä vaiheessa kun se vaihdetaan johonkin hyödykkeeseen tai FIAT -valuuttaan. Aikaisemmin sitä ei veroteta, koska se myös teknisesti on mahdotonta, koska valuutan arvo (verotusarvo) heiluu jatkuvasti. Verottaja ei voi seurata tuhansia eri kurssintarjoajia, varsinkaan kun mikään niistä ei ole toistaan virallisempi. Verottajan pitäisi valita veropäätöksen ajoitus ja kurssin palveluntarjoajan valinta “arpomalla” ja tämä luonnollisestikaan ei ole mahdollista. Ainoa mahdollinen hetki ja verottajan päätöksen mukainen on se jolloin valuutta vaihtuu toiseen valuuttaan tai hyödykkeeseen. Tässä toimintamallissa tätä ei tapahdu 3-4 vuoden aikana.

Alustavien selvitysten myötä näyttää näin että tällaisen yrityksen ei tarvitse maksaa mitään veroja niin kauan kunnes ko. vaihtoa tapahtuu. Verotonta toimintaa voi olla vuosia. Todennäköisesti vuosien saatossa EU -tasolla tehdään virtuaalivaluutoille uusia ohjeistuksia ja tilanne tulee muuttumaan, muuta nyt kuitenkin näyttää olevan näin.

Tähän saa verottajalta kirjallisen vahvistuksen, mutta se maksaa 860,-. Todennäköisesti verottaja tällaista ennakkopäätöstä tehdessään käyttää tällaisessa tilanteessa mahdollisuutta jättää vastaamatta, eli jättää asian “sillensä”. Näin olen ymmärtänyt Tällöinkin käsittelynaksu on 160 EUR.

Tässä on myös kirjanpidollinen ongelma. Yritys joka ei käsittelee lainkaan rahaa, ei ole kirjanpitovelvollinen. Tästä ongelma on edennyt siihen pisteeseen, että nyt olemassa olevien lakien mukaan tällaista yritystä ei tarvitse rekisteröidä yritykseksi.

Verottaja on hieman hankalassa tilanteessa. Kuka tahansa yksityinen ihminen pystynee nyt aloittamaan yritystoiminnan perustamatta yritystä ja olemaan tekemättä kirjanpitoa, sikäli jos hoitaa laskutuksen kokonaan bitcoin -valuutalla ja kustantaa toiminnan kulut omasta pussista.

Tällainen tilanne valitettavasti synnyttää rajattomat harmaantalouden markkinat. Viranomaisten on vaikea puuttua, jos olemassa olevaa lakia ei rikota. Tarkoin asiaa tutkineena ja asiantuntijalausuntoja hankkineena niin kuin se oudolta kuulostaa niin tilanne on tämä.

Nyt olisi mielenkiintoista nähdä yrityksen verojuridiikkaa tuntevien kommentointia. Jätän oman ennakkopäätös -hakemukseni verottajalle marraskuun loppuun mennessä.

ps. On hyvä huomioida että verottaja on myöntänyt sen, että he eivät voi vaatia minkään hetkistä bitaddress -tilin tilitystä. Esim. tilikausi voi vaihtua ja tilittämätön (ei vaihtoa FIAT -valuuttaan tai hyödykkeeseen) tili jää verotuksessa huomioimatta.

Mielenkiintoinen projekti. Miten olet ajatellut saada yrityksen tuoton osakkeenomistajalle?
Jotenkin tuohon pitäisi ympätä kevyesti verotetun osingon nostaminen, vai tapahtuuko tämä vasta tulevaisuudessa?

Nyt muuten menee metsään ja pahasti, asia seisoo jo kirjanpitolain ykköspykälässä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971336

Eikö tuo jälkimmäinen juuri ratkaise ensimmäisen? Palvelukin on hyödyke, joten sillä olisi siis jonkinlainen arvo. Tuo arvo on silloin verotettavissa. Jos tarjotaan palvelua ja vastineeksi otetaan bitcoinia, on ainakin palvelun ostaja silloin muuttanut bitcoininsa hyödykkeeksi jollakin “kurssilla” ja siten verovelvollinen, jos asiaa oikein tulkitsen. Tällöin yritys olisi myynyt hyödykkeen, jonka arvo realisoituu osto/maksuhetkellä. Toki on mahdollista hinnoitella pelkästään bitcoinissa, mutta todennäköisesti hinta olisi silloinkin jollakin tasolla verrannollinen ostohetken bitcoinin arvoon suhteessa muihin valuuttoihin. Ongelma tuolloinkin on se, mistä tuon arvon johtaa.

Miten louhijat laskevat louhimiensa bitcoinien arvon(-nousun) verotukseen? Lasketaanko hankintahinnaksi hankittujen laitteiden ja sähkön hinta, ja jos niin tehdään, mitä tapahtuu, kun hankinnat on kuoletettu? Onko tällöin koko louhittu bitcoin-summa puhdasta voittoa, josta maksetaan veroa?

En ole veroasiantuntija, mutta mielestäni tekemäsi päätelmät ovat suoraan ristiriidassa verottajan ohjeen kanssa.

Verottaja:

“Vertaisvaluuttaa vastaanotettaessa näiden välineiden arvo muunnetaan Suomen rahaksi maksupäivän kurssiin niiden kirjanpitoon merkitsemistä varten, jos se on saatavilla; muussa tapauksessa osapuolten sopimaan arvoon.”