Verotus, hankintamenon määrittäminen ja Koinly

Verottajan ohjeissa https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen-verotus3/ todetaan hankintamenon määrittämisestä mm. seuraavaa:

EVL 14 §:n 2 momentin mukaan vaihto-omaisuuden hankintamenon suuruus määritetään, ellei verovelvollinen muuta näytä, FIFO-periaatteen mukaisesti. Vaihtoehtoina ovat toisin sanoen joko yksilöllisesti määritetty todellinen hankintameno tai FIFO-periaate.

Eli ilmeisesti siis universaali FIFO ei ole ainoa tapa laskea, vaan jos pystyy osoittamaan milloin ja millä hinnalla myydyt kolikot on hankittu, tuon tiedon pohjalta voi määrittää todellisen hankintamenon.

Tässä nousee monia kysymyksia, kuten missä järjestyksessä sitten siirrot lompakoiden välillä on määritettävä, FIFO tyyppisestikö?

Tärkeämpi käytännön kysymys: Oletteko löytäneet ohjelmaa joka osaa tehdä tämän automaattisesti. Koinly:ssä on sellainen “wallet tracking” niminen hankintamenon laskutapa, joka alkuunsa näyttäisi tekevän juuri tämän. Ongelma on, että tuota laskutapaa käytettäessä Koinly sössii sen minkä hankintapäivän se ilmoittaa kolikoille. Vaikka Koinly kenties laskeekin hankintamenon oikein, se ei ilmoita oikeita hankintapäiviä silloin kun kolikot on alunperin ostettu toisesta pörssistä. Oudosti se antaa tällaisille kolikoille hankintapäiväksi sen päivän, jona ne on siirretty ko. pörssiin jossa myynti tapahtui. Ja tämähän ei oletettavasti kelpaa verottajalle, joka haluaa oikeat hankintapäivät.

Universaali FIFO olisi yksinkertaisempi mutta verot ovat vain helkutisti kovemmat.

niin, ei sillä taida olla mitään keinoa tietää toisen pörssin tapahtumista eikä ne (pörsseissä tapahtuvat) hankintahetket kirjaudu bitcoinien kylkeen.
Muistelen täältä lukeneeni että FIFO:t olisi lompakko-kohtaisesti käsiteltyjä - tai ainakin Verottaja sellaisen tavan olisi hyväksynyt. (Ulkomaiset pörssit kun joudutaan kuitenkin jättämään verotarkistusten ulkopuolelle)

Eikö me “jätkät” “sovittu” että kukaan ei sitten ilmoita varsinkaan verottajalle mitään… ainakaan ajoissa… Ottaen huomioon miten bitcoineja verotetaan vaikkapa saksassa. (nolla prosenttia jos yli vuoden holdannut) niin EU ei ole vielä tehnyt päätöstään miten näitä bitcoineja pitääkään verottaa. Ja kaikki siirrot on ledgerissä joten ei mitään ongelmaa. Ja kaikki on säilyttänyt kaikki kuitit ostokuitit sähköposteissa… vanhoissa työsähköposteissa… voi vittu :smiley: eihän mulla ole niihin enää salasanoja. se kännykkälompakon turvasasnat missähän nekin oli tallessa… Voisiko niitä bitcoineja vaan käyttää jotenkin maksamiseen niin olisihan se hienoa!

Itse ajattelin käyttää FIFO menetelmää verottajan kanssa. Heti kun muistavat kysyä…

mätkyjä odotellessa… toivotaan että kurssi “vähän” toipuisi viimeisestä maailmantalouden kolahduksesta ja alle 10 prosentin inflaatiossa. Cash is King…

internetmanilla on vielä töitä tehtävänä.

-Raparperi

Tarkennuksena, Koinly on verojen laskentaohjelma, ja koska siihen on ladattu käyttäjän koko kaupankäyntihistoria, kolikoiden siirtohistoria, sekä käyttäjän kaikki lompakot, niin se tietää mistä, milloin ja millä hinnalla jokin kolikkoerä on alunperin ostettu vaikka sitä olisi siirrelty, mutta kuten sanoin tästä huolimatta palvelu ilmoittaa hankintapäivät väärin jos ei käytä universaalia fifoa.

Itseäni kiinnostaa kärsivätkö muut vastaavat palvelut (kuten Cointracker) tästä samasta ongelmasta. Pitänee tuota tutkiskella.

ok :frowning: bugilta vaikuttaa tai sitten jokin looginen suunnittelu/käännös tms. virhe.
Mutta, ei hätää. Siellä niiden sivulla lukee “We’re hiring” elikkäs uusia päteviä koodaajia ovat palkkaamassa!

… eh, eipäs ookaan. Hakevat manageri-tason ihmisiä. Katsovat siis että tuote on valmis ja nyt “sedät ja tädit” alkaa kääriä fyffeä laittamalla rahastusportaan ja markkinoinnin kuntoon.

Jotenpa, en usko että koinly tekee valmiita raportteja Suomen Verottajalle jatkossakaan :wink:

Koinly vastasi eilen kysymykseeni, että toistaiseksi asia toimii näin. Lupailivat palata asiaan. Ei tuon koodaaminen tosiaan vaikeaa pitäisi olla.