VERO: Entä jos krypto vuoden lopussa pilvissä, heti perään maassa?

Olen tässä pohtinut kun esimerkiksi, oliko vuonna 2017, Bitcoinin arvo kävi jossain 15 tuhannen nurkilla vuoden lopussa. Siitä kun sitten mentiin muutama kuukausi eteenpäin niin arvo jahkasi jonkin aikaa jopa 3 tuhannen euron nurkilla.

Ongelmallista tässä on se että jos pyörität kryptoja yrityksen kautta, kuten itse teen, niin silloin tuo 15 tuhannen arvo tulee vuoden lopussa inventaarioon, ja siltä pohjalta joutuu sitten maksamaan mahdollisesti veroja.

Omalla kohdallani tuo 2017 ei ollut ongelma koska bitcoin muodosti vain osan tulosta eikä minulla muutoinkaan ollut kuin joku puolitoista bitcoinia tuolloin.

Mutta käynyt mielessä että entäpä jos olisinkin jollain ilveellä saanut tuolloin haalittua vaikka 100 bitcoinia kokoon. Se olisi silloin ollut inventaarion arvo 1.5 miljoonaa euroa. Jos ei sitten yrityksessä olisi mitään muuta kompensoimaan, niin tilanne saattaisi olla että inventaariomuutos on sen 1.5 miljoonaa, eli yritys tekee voittoa 1.5 miljoonaa, ja tästä sitten esimerkiksi osakeyhtiö tapauksessa pitäisi maksaa 20 prosenttia veroa, ja jos kolikoiden hinta onkin verojen maksun kohdalla vain 3 tuhatta, niin sinne ne kaikki 100 bitcoinia sitten menivätkin.

Ja tämä sentään vielä hyvä skenaario koska tässä tapauksessahan ei vielä menty konkurssiin, tässä sentään selvittiin niillä samoilla kolikoilla jotka omisti, vaikkakaan mitään ei käteen jäänytkään.

Mutta entäpä jos osuukin käymään niin että hinta on vuoden lopussa vaikka satakertainen heti seuraavan päivän arvoon nähden, niin mitäs sitten tehdään?

Tämähän on kryptomaailmassa ihan mahdollista tapahtua, kuten tuo 2017 bitcoinin arvokin jo antoi osviittaa, etenkin silloin kun pelataan pienemmillä kolikoilla.

Onko kellään käsitystä mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä? Onko konkurssiin julistautuminen ainoa vaihtoehto?

Että onko sitten kuitenkin niin että kryptoilla ei pitäisi pelata muutoin kuin yksityishenkilönä, koska yksityishenkilönähän tämä ei ole ongelma koska arvoa katsotaan vain osto ja myyntihetkellä.

Olen pitäisikö lähettää tässä jossain kohden ennen vuoden loppua itselle kirje jossa on sovittuna että kaikki yrityksen kryptot myydään minulle henkilökohtaisesti, maksupäivä vaikka ensi vuoden toukokuu.

Tässä siis ideana se että jos kävisi niin että arvo pompsahtaisi uuden vuoden aaton kunniaksi kymmenkertaiseksi, niin voisi vetää tämän kirjeen esille ja ilmoittaa että yrityksellä ei itseasiassa ollut enää kryptovaluuttaa vuoden lopussa kun inventaariota katsotaan.

Onko kellään käsitystä toimisiko tällainen, tai onko inventaariopäivää mahdollista siirtää vaikka kuukaudella myöhemmäksi tai vedota jotenkin muuten siihen että ei ole realistista käyttää vuoden viimeisen päivän hintaa koska se oli silloin ylihintainen?

Tai voisiko ilmoittaa odotetun myyntihinnan? Inventaarioonhan saa ilmoittaa yhtenä vaihtoehtona oletetun myyntihinnan, joten voisiko näin tehdä myös kryptojen kohdalla että kun huhtikuussa tekee kausi-ilmoituksen, niin kun hinta on tippunut reilusti alaspäin, niin näin ollen oletettu myyntihintakin on?

Otat ne bitcoinit pois sieltä varastosta ja kirjaat arvopapereihin tms., jonne ne kuuluvatkin, niin ongelma häviää saman tien. Ei bitcoineja kuulu kirjata varaston arvoksi… Hanki kirjanpitäjä tai vaihda kirjanpitäjää, mikäli näin hataralla pohjalla on tieto.

2 tykkäystä

Olin tähän asti luullut että ne kuuluvat aina inventaarioon, eli vaihto-omaisuuteen, mutta se näköjään riippuukin kuinka niitä yrityksessä käyttää.

esimerkiksi tämän mukaan: Kryptovaluuttojen kirjanpito - 4 perusseikkaa - Select Financial


2) Mihin kryptovaluutat kuuluvat kirjanpidossa?

Virtuaalivaluuttojen ostaminen ja myyminen: jos yrityksen kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen täyttää elinkeinotoiminnan tunnusmerkit, virtuaalivaluutta kuuluu lähtökohtaisesti yrityksen vaihto-omaisuuteen. Vaihto-omaisuuteen kuuluvan virtuaalivaluutan realisoitunut arvonnousu on yrityksen veronalaista tuloa (EVL 5 § 1 kohta) ja arvonlasku vähennyskelpoinen suoraan juoksevasta tulosta (EVL 8 § 1 kohta). Yritys voi myös sijoittaa tilapäisesti liiketoimintaa varten tarvittavia varojaan virtuaalivaluuttaan. Tällöin virtuaalivaluutta kuuluu lähtökohtaisesti rahoitusomaisuuteen.

Virtuaalivaluuttojen louhinta: Yrityksen virtuaalivaluuttojen louhinnasta vastineeksi saadun kryptovaluutan omaisuuslaji riippuu louhintamenetelmän lisäksi muun muassa yrityksen harjoittaman toiminnan luonteesta. Virtuaalivaluutan tulolähde ja omaisuuslaji ratkaistaan siten tapauskohtaisesti. Jos virtuaalivaluutan louhintaa voidaan pitää elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluvana toimintana, louhinnasta vastineeksi saatu virtuaalivaluutta kuuluu tällöin yleensä rahoitusomaisuuteen. Mikäli et osaa määrittää mihin laitat kryptovaluutat kirjanpidossa, käänny osaavan tilitoimiston puleen.


Mitenhän lie sitten menee kun omalla kohdalla on sekä louhintaa että treidausta. Tämän mukaanhan osa olisi varasto-omaisuutta ja osa rahoitusomaisuutta, mutta eihän näitä pysty erottamaan kun louhintatulo saattaa aina muuttua vaihto-omaisuudeksi.

Menenee sitten inventaarioksi molemmat?