Välityspalkkion logiikka?

Välillä menee tuo 0.0001btc välitys palkkio kun siirtää coineja, mutta ei aina. Mikäs logiikka siinä on milloin sitä nyhdetään?

Ei mulla vaan. Bitcoin-Qt.

Millä softalla maksat?

[center]Tämä seuraava koskee ainakin Bitcoin-Qt:llä siirtämistä[/center]

Siirron voi tehdä ilman kulua mikäli kaikki seuraavista täyttyvät:

[ol][li]Mikäli se on pienempi kuin 10 000 tavua[/li]
[li]Siirron summa on vähintään 0.01 BTC tai se koostuu vähintään tuon kokoisista osista[/li]
[li]Prioriteetti on riittävän suuri[/li][/ol]

  1. Bitcoin-siirtojen koko on yleensä selkeästi alle tuon rajan. Jokaiselta tuon rajan ylittävältä 1 000 tavulta (pyöristetään ylöspäin, eli ilmeisesti alkavalta) maksetaan 0,0001 BTC lisää. Normaalille siirrolle ei välttämättä tule kulua laisinkaan, mutta koko otetaan huomioon kulua laskettaessa. Siirron kokoon vaikuttavat ainakin siirron outputtien ja inputtien määrä. Yksi siirto voi koostua useasta outputista ja se sisältää yhden tai useamman inputin (varsinainen yhdestä tai useammasta outputista koostuva siirto esimerkiksi yhteen osoitteeseen sekä vaihtorahat takaisin itselle)

  2. Spämmin estämiseksi kuluttoman siirron tulee olla vähintään 0.01 BTC tai koostua vähintään sen kokoisista outputeista. Vaikka siirto olisi tuon verran tai yli, siitä takaisin tulevat vaihtorahat voivat olla pienempiä kuin 0.01, jolloin siirtopalkkio on maksettava.

  3. Siirtojen prioriteettiin vaikuttavat outputtien ikä ja määrä sekä siirron koko. Siirron outputtien BTC-määräiset arvot kerrotaan niiden vahvistusten määrillä lohkoketjussa ja näin kaikista siirron outputeista saadut luvut lasketaan yhteen ja jaetaan siirron kokonaiskoolla tavuissa. Jos tulos on pienempi kuin 0,576 siirrosta täytyy maksaa siirtopalkkio. Eli odottamalla hieman siirron voikin saada tehtyä ilman palkkiota, mikäli palkkion maksaminen on ollut aiheellista vain outputtien tuoreudesta johtuen. Tälläkin kai estetään omalta osaltaan spämmiä?

https://en.bitcoin.it/wiki/Transaction_fees

Edit: Korjailtu virheitä. Täytyy näköjään puhua vain inputeista ja outputeista, että pysyy jotenkin homma hanskassa.

Synkronoimaton qt vaikuttaa useimmiten ottavan noita, mutta nyt myös multibit. Ihan normaaleista 100e suurluokan siirroista kyse.

Mitä tarkoittaa koostua tuon kokoisista osista? Entä mitä siirron koko tavuissa tarkoittaa?

Kuka saa noi kulut itselleen? ??? Kelpais kyllä mulle!

Mainaajathan ne saa.

Miten ne jaetaan? Eikös mainaajaille tule tuloja lähinnä louhinnasta, uusien coinien luomisesta? Eikä niinkään siirroista.
Saavatko poolit sitten siirtomaksut itselleen, vai miten tuo tulonjako on hoidettu?

Yksi siirto voi koostua useammista summista. Tuolla on ihan hyvä esimerkki:

[i]"The client has to decide which of your coins to use to make up the payment amount. Each time you receive a payment, the payment goes into your wallet and stays there until you spend it.

If you receive a payment of 2 BTC and another of 3 BTC, you’ll have 2 new amounts in your wallet, of 2 BTC and 3 BTC. They don’t “merge” into a single 5 BTC coin. Over time you’ll build up a collection of differently sized amounts in your wallet, and the client needs to decide which ones make the best fit for the amount you’re trying to spend.

These amounts are known as the “inputs” of your new transaction, and the amounts you are sending (including any change that gets sent back to your own wallet) are known as the “outputs”."[/i]

Tässä esimerkkinä jokin satunnainen siirto:

Tuossa on siirretty osoitteesta 9,24126975 BTC (total input) josta on maksettu siirtopalkkiota 0,0002 BTC (ilmeisesti tuplasti, tai voi olla että olisi mennyt ilman palkkiotakin, mutta varmaan haluttu varmistaa suuremman siirron nopea toteutuminen). Tuosta näkyy hyvin, miten siirto koostuu kahdeksasta eri summasta. Mikäli siinä ei näy noita kahdeksaa osaa niin alavalikosta voi valita advanced-tilan jolloin näkyy tarkemmin tietoja. Tuossa on sitten palautunut 0,01106975 BTC “vaihtorahana” lähettäjälle, sillä harvemminhan noista osasista tasan sitä siirrettävää summaa sattuu tulemaan.

Tuon esimerkkisiirtomme koko näyttää olevan 1261 tavua (bytes). Siirron kokoa kasvattavat inputtien ja outputtien määrä. Tuolta Bitcoinfees.com -sivustolta löytyy seuraavanlainen kaava:

148 * number_of_inputs + 34 * number_of_outputs + 10

Tuolla sanotaan voitavan suunnilleen laskea siirron koko, mutta Bitcoin-Qt:tä käytettäessähän se graafinen käyttöliittymä ei mitenkään kerro monestako osasta se siirto tulee koostumaan.

Itse menen ainakin näitten outputtien ja inputtien kanssa sekaisin, joten olen voinut aiemmissa viesteissä hyvinkin sekoittaa ne. Tärkeintä ei varmaan kuitenkaan ole nämä kaksi termiä, vaan se että ymmärtää että siirto voi koostua useista “osasista” jne.

Lisäys: Täällä on joku hyvin avannut tuota siirron koon laskentakaavaa kolmannessa viestissä:

Jokainen “tavallinen” siirto omasta osoitteesta toiseen osoitteeseen on peruskooltaan 148 tavua (inputin allekirjoitus voi viedä vielä yhden tavun?). Jos siirto tehdään vain “yhdelle vastaanottajalle”, on siirrossa yleensä kaksi inputtia “vaihtorahan” vuoksi. Eli 2x148. Outputtien koko on ilmeisesti 34 tavua. Jokaisella siirrolla on lisäksi kokoa 10 tavua outputtien ja inputtien koosta riippumatta. Lasketaanpa kuinka suuri siirto on, jos outputteja on yksi ja inputteja kaksi ja sen jälkeen kuinka monesta outputista siirto voi koostua että siirtopalkkiota ei tarvitse maksaa koon takia jos inputteja on kaksi (ja jos outputit ovat riittävän vanhoja ja kaikki niistä vähintään 0.01 BTC):

148 * 2 + 34 * 1 + 10 = 340 tavua

148 * 2 + 34 * 285 + 10 = 9996 tavua

Nuo ovat varmaan aika lähellä, mutta voivat ilmeisesti heittää joitakin tavuja. Eli voi olla, että ns. perussiirrosta ei välttämättä tarvitse maksaa laisinkaan siirtopalkkiota vaikka se koostuisis 285 outputista. Siirtopalkkiot kuitenkin nopeuttavat siirtoja.

[quote=“AnttiLehtinen, post:7, topic:1299”]Miten ne jaetaan? Eikös mainaajaille tule tuloja lähinnä louhinnasta, uusien coinien luomisesta? Eikä niinkään siirroista.
Saavatko poolit sitten siirtomaksut itselleen, vai miten tuo tulonjako on hoidettu?[/quote]
Osa pooleista jakaa siirtopalkkioita käyttäjille, osa ei. Onko tällä sitten väliä, kun siirtopalkkioiden jakaminen tarkoittaa sitten varmaan suurempaa kulua ja päinvastoin? Vai voisiko tällä olla merkitystä siihen kuinka siirtoja sisällytetään blokkeihin? Onko tulos erilainen poolissa joka saa siirtopalkkiot itselleen? Eli jos pooli ei saa siirtopalkkioita niin voiko tämä jotenkin johtaa siihen että pienempi tai olematon siirtopalkkio ei välttämättä hidastakaan keskimäärin yhtä paljon siirtoa verrattuna siihen että pooli saisi siirtopalkkiot? Tämä taas voisi johtaa siirtopalkkioiden pienenemiseen, kun sille ei koeta tarvetta ja siirrot vahvistetaan ilman palkkiotakin. Tämä taas voi pidemmällä aikavälillä johtaa johonkin muuhun, kuten mainaamisen laskuun blokkipalkkion puolittuessa seuraavan kerran, mutta eiköhän tämä korjaannu itsestään tavalla ja toisella. Mielipiteitä? Eikös pooleilla kuitenkin ole aika iso merkitys tällaisessa asiassa? Kuinkahan monta prosenttia blokeista mahtaa löytyä puhtaasti itse mainaamalla ilman poolia?

Tässä kuitenkin jonkun laatima lista, josta näkee mitkä poolit antavat siirtopalkkioita käyttäjille (Pay Tx reward?-sarake):
https://bitcointalk.org/index.php?topic=104664.msg1146108#msg1146108

Eli periaatteessa poolien olemassa olo lakkaa kun kaikki bitcoinit (ja litecoinit) on mainattu. Kukaan ei kovin äkkiä pistä pystyyn omaa mainaus-interfacea.
Tällöin kukaan ei myöskään välitä maksuja, eikä saa niistä maksuja. Bitcoin kokee äkkikuoleman kun suuri yleisö pelästyy?

[quote=“AnttiLehtinen, post:10, topic:1299”]Eli periaatteessa poolien olemassa olo lakkaa kun kaikki bitcoinit (ja litecoinit) on mainattu. Kukaan ei kovin äkkiä pistä pystyyn omaa mainaus-interfacea.
Tällöin kukaan ei myöskään välitä maksuja, eikä saa niistä maksuja. Bitcoin kokee äkkikuoleman kun suuri yleisö pelästyy?[/quote]

Blokkien sisältämät transaktiomaksut kasvavat siihen mennessä sen verran arvokkaiksi, että siitä potista riittää jaettavaa minaajille. En näe poolien (saati minauksen) poistuvan ainakaan tuosta syystä.

Onkos jotain sivustoa tai ihan vaan tietoa siitä miten transaktio-maksut nousevat tulevaisuudessa?
Suurin osa pooleista kun pitää nuo itsellään ja vielä vetävät parin prosenti maksuja mainaajilta välistä, taitaa
ne suuret rahat valua poolien ylläpitäjille?

Eipä nuo välityspalkkiot tässä vaiheessa mitään ihmeitä tee. Uusia Bitcoineja tulee 3600 päivässä niin 50 BTC tekee ~1,4%

https://blockchain.info/charts/transaction-fees