Uusi verotusohje

Jos nyt oikein ymmärsin niin hodlaajilla on kovat ajat edessä. Mikäli hallussa on myös vanhoja coineja, menee nyt crypto-crypto vaihdosta veroa fifo-periaatteella lähes 30%?

Erityisen hienoa on tuo verottajan tulkintamuutoksesta tiedottaminen. Sääliksi käy kesäkuussa bottikauppaa käyneitä. Nettotulos voi olla negatiivinen ja verovelka aivan tähtitieteellinen. Ei oikein tunnu oikeusvaltion toiminnalta tämä.

Mites muuten tulkitaan, kun vanhasta jostain tammikuun forkista tuli parin kybän edestä uusia tokeneita kesä-/heinäkuun vaihteessa ja niitä muutamana kerran treidailin 3.7. parin euron verotusarvollisesti. Eihän niitä voi “yhdistää” vanhoihin kaupankäynteihin u know? En olisi sitäkään tehnyt, jos olisin tämän tiennyt. Eikö verottajan olisi kannattanut/pitänyt tiedottaa, että tämmöinen muutos on tulossa? Varmaan moni ei vieläkään tätä tiedä, jos ei keskusteluja aktiivisesti seuraa?

Yle uutisoi tänään:

“Verkkosivuilleen Verohallinto päivitti tiedon muutoksesta maanantaina 2. heinäkuuta.
– Lähtökohta on, että sitä sovelletaan siitä 29.5. alkaen, Tuunala sanoo.”

Onko tuo laillista ottaa käyttöön takautuvasti?
Yleensä on jokin siirtymäaikakin joka on tulevaisuuteen.
Jos tuo on laillista, niin mikä estää verottajaa sanomasta että 29.5.2008 alkaen ???

1 tykkäys

Juu ei ole laillista. Ihan Veron sivuilta löytyy syy: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47866/luottamuksensuojasta_verotusmenettelyss/

1 tykkäys
2 tykkäystä

Tuolla on monta kohtaa, jotka voisi tulkita verotettavan eduksi, mutta sitten on jokin ehto tai viittaus pykälään …

Tämäkin lainaus päättyy hyvin, mutta mitähän tuo 26.2 sisältää…

"Kun VML 26.2 §:ää on päätetty soveltaa, verotus on useimmiten toimitettava vielä avoinna olevalta verovuodelta aiempien vuosien tapaan. Tällöin asiakkaalle on ilmoitettava verotusta toimitettaessa virheelliseksi havaitusta tulkinnasta ja sen vaikutuksesta tuleviin verovuosiin. Muuttuvasta verotuskäytännöstä voidaan ilmoittaa esimerkiksi lähettämällä edellä 3. kohdassa mainittu muistio asiakkaalle tiedoksi. "

Ylen jutussa verottaja antaa ymmärtää että halusi “yhdenmukaistaa” …

Luulen että tässä käy niin että Suomen valtio tulee kärsimään muutoksesta. Ainakin kolmella tavalla.

  • treidausta harrastava olisi pärjännyt omillaan, mutta nyt verovelkaantuu ja päätyy sossun luukulle

  • virtuaalivaluuttakauppoja tekevät suomalaiset joutuvat minimoimaan riskit alt-alt/BTC-kaupoissa, alkavat jänistää, pelkäävät trendiä jne jne. Muiden maiden verovelvolliset voivat jatkaa rohkeasti entiseen malliin, luottaen visioihin. Tulos on se että suomalaisten voitot pienenee. => Verottaja saa vähemmän

  • Ne jotka haluavat välttää 1. ja 2. ja jotka voivat, poistuvat Suomen Verottajan kirjoilta. Selkeä tappio koko Suomelle, koska virtuaalivaluuttakaupoilla Suomeen on saatu reilusti rahaa ulkomailta.

“on ohje, ei laki …”

“yhteisön reaktiot ratkaisee…”

no, oliko tuossa sitten valoa tunnelin päässä,
Eiköhän laiteta reaktioita peliin :wink:

2 tykkäystä

Siinä puhutaan vain siitä, ettei luottamuksensuojaan voi vedota, jos uusi tulkintalinja on annettu verovelvolliselle tiedoksi. Näin ei ole tavalla tai toisella tapahtunut tässä tapauksessa, eli uusi ohje ei ole pätevä 2.7. edeltävältä ajalta.

Olet varmaan täysin oikeassa siinä, että tämä on lähinnä Suomelle vahingoksi.

ok, hyvä :slight_smile:

Tuossa teukka79:n postaamassa videossa Henri Väkeväinen kertoo eri vaihtoehdoista joita meillä verovelvollisilla on.
Paras kai olisi ettei ymmärretä koko ohjetta (ei siis ole vielä laki) …
ja eihän sitä oikein voi ymmärtää.

Toinen asia olis se että krypto-yhteisö antaa selkeää palautetta ohjeesta, niin ettei V ole lähelläkään saamassa sellaista käsitystä, että yhteisö olis muodostamassa tuosta ohjeesta KÄYTÄNNÖN.

Joo en usko, että passivoituminen kunnes osuu omaan niskaan on oikea ratkaisu. Teen omalta osaltani mitä pystyn jo tässä vaiheessa, ja tiedän että on muita jotka tekee samoin.

Tämä ohje ei toki ole laki eikä siis sinänsä sitova, mutta tuossa Miikan ja Teron välisessä keskustelussa Tero toteaa melko selvästi, että näiden ohjeiden mukaan toimitaan, kunnes asiaan otetaan kantaa KHO:n päätöksen tai lainsäädännön myötä.

Ite ainaki oon pihalla ku lumiukko noista ohjeista :laughing:

Ehkä täs pitäis pistää kryptoverotusneuvonta pystyyn :smile:

1 tykkäys

… ok … en ollut huomannut että aloittaja oli lisännyt keskustelun…

Voitko kertoa, mitä aiot tehdä?

niin, kyllä pää menee pyörälle kuin Haminan kaupunki – eikä sellaisessa kunnossa pysty mitään veroja maksamaan, ei penniäkään :slight_smile:

1 tykkäys

Alkuun soittelen Verolle kyselemään asiasta ja viikonloppuna tsekkaan lähemmin noita ohjeen epäkohtia, jotka Miika tossa keskustelussa nosti esille. Jos ei Verolta tuu niihin hyvin perusteltuja selityksiä, ni pitää miettiä kuinka sit jatkais.

kyllä tuo vanhempi ohje oli simppelimpi ja olin myös valmis maksamaan verot jos ja kun bitcoinit joskus olis vaihtanut euroiksi. Nyt lyötiin märkä rätti päin kasvoja ja laitettiin krypto-krypto verolle ja tehtiin treidaamisesta lähes mahdotonta. Isompi riski tehdä tappiota ku ei voi edes niitä vähentää verotuksessa :unamused:

1 tykkäys

Tässä nyt vain nähdään kuinka helppoa valtiovallan on räiskiä märkää rättiä kryptointoilijoiden kasvoille. Kryptointoilijat sauhuavat että “bitcoinia ei voi kieltää eikä pysäyttää” ja ties mitä muuta vastaavaa. Mutta eihän sitä suinkaan tarvitse kieltää! Laitetaan koko hommalle niin kovat verot että juttu stoppaa jo alkumetreille. Näin on nyt käynyt eli mistään kryptojen massa-adaptaatiosta on kenenkään turha haaveilla ikinä ainakaan tässä maassa. Tämä viimeisin krypto-krypto -vaihdannan verolle paneminen oli vain viimeinen pisara eikä mikään oleellinen juttu. Jos tällä kaikenmaailman bottitreidaajat heitetään pelistä ulos niin so what? EIköhän bottitreidaamista voi harrastaa ihan perinteisilläkin valuutoilla ja osakkeilla. Jos kryptot ovat olemassa vain bottitreidaajia varten niin joutavatkin kuolla pois.

Kyllä asian ydin on siinä, että kryptojen realisointi paitsi euroiksi muuntamalla niin myös tuotteiksi ja/tai palveluiksi muuntamalla voi aiheuttaa pääomatuloveroa ja tämä fakta tuhoaa täysin kryptojen mahdollisuudet toimia maksuvälineenä tulevaisuudessa. Ei kukaan tervejärkinen halua kelata paljonko joutuu maksamaan pääomatuloveroa R-kioskilta ostetusta jäätelötötterosta. Massa-adaptaatiota ei tule koskaan tapahtumaan ainakaan tässä maassa, siitä verottaja pitää huolen. Kieltoja ja banneja ei tarvita.

Vittu mitä paskaa tuo kryptojen välisten vaihtojen määritteleminen verotettavan tulon realisoimiseksi. Mitä helvetin realisoimista se on jos jotain mitä ei muutenkaan pidetä reaalisena vaihdetaan johonkin toiseen mitä ei pidetä reaalisena? Nyt menee kirjanpito naurettavan monimutkaiseksi. Ja kun tiedetään, että noita asioita on virastossa tulkitsemassa joukko henkilöitä, jotka eivät oikeasti ymmärrä näistä asioista mitään, oikein pelottaa mitä ne jostain tulostetuista liuskoista saavat päähänsä. ¨

Julkisessa sektorissa pelottaa oikeasti kaikkein eniten se, että sillä on käytössään kovia pakkokeinoja mutta että sen toimissa ei ole läheskään aina mitään tolkkua. Yksilö on sitä vastaan näissä tilanteissa käytännössä täysin avuton.

Tuo ylemmäksi linkattu video kannattaa jokaisen katsoa. Siltä varalta että sen katsomiseen ei ole aikaa, niin tiivistelmä: verohallinnon ohje on pelkkä ohje, ja sen noudattamisesta on kaikille haittaa. Koska ohje on epäselvä, niin pyytäkää siihen verottajalta selvemmät tulkintaohjeet ennen noudattamista. Jos noudatatte ohjetta sellaisenaan, niin myös hyväksytte sen, ja syntyy vaara että siitä voi tulla laki. Älkää siis “äänestäkö” tuollaisen lain puolesta.

Teittepä mitä vaan, niin Suomessa asuessa verotus hiertää pahasti joka tapauksessa. Jos vain mahdollista, niin sieltä kannattaa muuttaa pois. Neuvoja ja ohjeita löytyy http://www.pitkonaarinparatiisi.info/

Suosittelisin käyttämään myös aikaa verotoimiston yhteystietojen etsimiseen (sähköposti), että saa
kirjallisen vastauksen. Ohjeiden kysymisen suhteessa, voisi vaikka täyttää adressia.
Verohallinnon ohjeesta saa aikaiseksi aika monta tilanetta, joiden toteuttaminen/laskeminen on käytännössä sula
mahdottomuus. Tavallisen “luonnollisen henkilön” ei voi olettaa olevan veroasiantuntija, tai tässä tapauksessa taikuri,
joka tuo esiin näyttöjä sellaisesta, mitä ei ole olemassa.