Kryptovaluutta-ilmiö vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta että pakkohan siihen on itsekin tutustua. Jonkin verran olen jo aiheeseen tutustunut mutta haluaisin kysyä ihan perusteista. Eli jos haluan ostaa esim bitcoineja, litecoineja ja terracoineja, niin pitääkö jokaiselle valuutalle olla oma lompakko? Jos ostan kryptovaluuttoja euroilla esim vircurex.comin kautta, niin miten nämä valuutat käytännössä ohjataan omaan lompakkoon / lompakoihin?
Kaikille on omat lompakko-ohjelmansa. Itsekin tuossa jokin aika sitten ostin kokeilumielessä kaikenlaisia altcoineja, ainoa jolle oikeasti jaksoin asentaa oman lompakon oli Litecoin. Loput altcoinit jätin vaan pörssiin.
Kryptovaluutat ohjataan lompakoissa oleviin/olevaan osoitteeseen, niin, että lähettäjä muodostaa allekirjoitetun siirron osoitteeseesi ja julkistaa sen kyseisen kryptovaluutan p2p-verkkoon. Tällöin kaikki saavat tiedon, että jokin määrä valuuttaa on nyt sinun osoitteen omistuksessasi ja vain sinun lompakossa olevilla avaimilla sitä voi siirtää sinun lompakossasi olevista osotteista pois. Valuutta ei siis konkreettisesti ole lompakossasi, vaan avaimet, joilla valuuttaa voi lähettää eteenpäin.
Eli valuutan lähettäjä (esim. vircurex.com) osoittaa tietyn määrän valuuttaa sinun osoitteeseesi.
Laitanpa tähän vielä aloittelijan tarkennuksia. Voin siis omistaa ja ‘säilyttää’ altcoineja joko lompakossa tai sitten pörssissä. Eli minun ei ole pakko hommata lompakkoa jokaiselle valuutalle. Kiitos tästä selvennyksestä.
Onko lompakon etu lähinnä siinä, että se helpottaa rahan siirtoa ja ostoksten tekemistä? Onko pörssiäilytyksessä etuja esimerkiksi turvallisuuden /hakkeroinnin kannalta?
Helppokäyttöisyys on makuasia. Toki jos pörssi on jostain syystä pois pelistä (hyökkäys tai huoltotauko), ei bittirahat ole silloin käytettävissä. Omassa tallessa ne on aina käytettävissä.
Molemmissa on riskinsä, mutta ne ovat erilaisia. Jos säilytät omalla koneella tai paperilompakossa niitä bittirahoja, silloin turvallisuus ja riskit ovat täysin kiinni siitä miten hyvin olet hoitanut homman.
Jos epäröi omaa kykyä turvata niitä rahoja, saattaa pörssissä säilyttäminen olla turvallisempaa. Siinä on kuitenkin myös omat riskinsä, sillä pörssit ovat lähtökohtaisesti hyvin houkuttelevia hakkerointikohteita.
Niistä pörsseistä, joissa altcoineja treidataan tällä hetkellä, en pidä yhtäkään erityisen luotettavana. Kaikista pörsseistä minulla on melko korkea luotto ainoastaan Mt. Goxia ja Bitstampia kohtaan, siis sen suhteen miten he säilyttävät bitcoinejaan. Niissä pörsseissä ei altcoineja vielä vaihdeta, paitsi ripplejä Bitstampissa voi käyttää.
Tästäkin huolimatta pidän pienen määrän erilaisia altcoineja BTC-E:ssä, koska en yksinkertaisesti jaksa alkaa säätämään puolen kymmenen erilaisen lompakon kanssa. Jos pörssi hakkeroidaan, sittenpähän hakkeroidaan. Otan sen riskin.
Jokainen voi itse miettiä millaisia riskejä haluaa ottaa. Kaikista pienimmät riskit saa kyllä siten, että säilyttää bittirahojaan itse, mutta se pätee vain jos tietää mitä tekee.
Ja aika paljon löytyy valituksia joiden mukaan BTC-E:n tileiltä olisi varastettu coineja. Nykyäänhän siellä sentään saa päälle sähköpostivarmistuksen siirroille, eli aivan suoraan siirtämisen ei pitäisi onnistua. Itselläkään ei luotto ole korkealla noiden pörssien kanssa, aivan harrastelijatason virityksiltä vaikuttavat, mutta riskinsä on kyllä kaikissa säilytystavoissa.
Noissa BTC-E:n pöllimistapauksissa kyse oli ollut heikon salasanan käytöstä. Kannattaa siis käyttää vahvaa salasanaa, ja lisäksi voi kytkeä päälle lisävarmistuksia.
En ole asiaan hirveästi tutustunut mutta ilmeisesti myös “trollboxiin” eli siihen chatti-ikkunaan lähetettyjen linkkien kautta olisi onnistuttu käyttämään jotain haavoittovuutta jos niitä meni klikkaamaan. Linkitysmahdollisuus on nyttemmin poistettu. Joka tapauksessa kannattaa olla tietoinen, että missään herran kukkarossa rahat eivät välttämättä ole, jos niitä menee pörssissä säilyttämään.