Tulli ja Bitcoinit

Tullilla on hallussaan noin pari tuhatta Bitcoinia. Uutisista olen seurannut kuinka Tulli on kipuillut coinien kanssa. Siellä on ns. puntit tärisseet.

Uskomaton pelleilyä. Tullissa eikä muissakaan valtion virastoissa taida olla yhtään asioista perillä olevaa. Myydä Bitcoinit nyt on yhtä älytön virhe kuin myydä sähköverkot sijoittajille.

Onneksi myynti on viivästynyt edes tähän asti, koska Bitcoinin arvon on noussut koko ajan. Syy tähän myymisen venymiseen on mainittu tullin toimesta pelko Bitcoinien päätyminen rahanpesuun.

Siis mitä ihmettä? Mikä se sellainen rahanpesu on, onko se jossain kaikkialla vaanivat asia, joka hyökkää heti kun jotain erikoisempaa tapahtuu. Ei taida virkamies nyt ymmärtää rahanpesua. BTCt laitetaan myyntiin pörssiin, ja pörssistä ostajat normaalin KYC-menettelyn kautta pääsee ostamaan Tullin Bitcoineja. Ei tässä ole mitään hämärää.

Tuntuu siltä että Tullissa kukaan ei ole ymmärtänyt Bitcoinia. Sen yllä leijuu vieläkin jokin hämäräperäisyys, ja Bitcoin liitetään oletusarvoisesti johonkin koiruuksia.

Bitcoin on asetti, jonka arvo suhteessa perinteisiin fiat-assetteihin tulee kasvamaan vuosikymmeniä. On todella suuri strateginen virhe myydä ne nyt! Tullin Bitcoinit pitää siirtää valtion holviin vuosikymmeniksi. Niitä pitää realisoida vain tarpeeseen ja tarpeen mukaan. Ei ole mitään mieltä vaihtaa kovaa assettia (BTC) pehmeään, kovaa vauhtia inflatoituvaan fiat-rahaan.

Meillä veronmaksajia on täysi oikeus vaatia virkamiehiltämme parasta mahdollista huolen pitoa yhteisestä varallisuudestamme. Nyt näyttää siltä että Tullissa ei kertakaikkiaan riitä ammattitaitoa tämän Bitcoin-asian hoitamiseen. Nyt tarvitaan henkilöitä, jotka ovat oikeasti ymmärtäneet Bitcoinin luonteen ja markkinoiden toiminnan. Asiantuntijoiden kuuluu päättää näistä Bitcoineista. Tavallisille Tullin virkamiehille ei voi sälyttää päätöksiä asioista, jotka ei kuuluu perinteisesti Tullin toimintaan. Kuten ei myöskään erään Suomen Pankin asiantuntijan ei pidä lausua mielipiteitään virtuaalivaluutoista julkisesti, koska selvästikään asiantuntemusta näihin ei riitä.

Tänään on 08.01.2020 ja Bitcoinin hinta on noin 39000$. Jos tämä viesti on täällä vielä muutaman vuoden päästä, ja jos Tulli on myynyt Bitcoininsa pois, niin on vain haikeaa katsoa mikä olisikaan se Tullin Bitcoin-potin arvo jos sitä pottia ei oltaisi myyty.

1 tykkäys

Toisaalta, onko valtion tehtävä harjoittaa sijoitustoimintaa veronmaksajien rahoilla? Oikeastaan valtion tulisi myydä ja vaupattaa kaikki ylimääräinen omaisuus ja liiketoiminta, mitä ei voida perustella huoltovarmuudella tai luonnollisella monopolilla. Tällöin (ainakin teoriassa) varojen tulisi vähentyä verotuksesta, jolloin kansalainen voi oman osuutensa sijoittaa arvopapereihin tai hyvinvointiinsa juuri niin kuin itse haluaa.

Kuka kantaa vastuun (vastaus: ei kukaan), mikäli tälläinen toiminta kääntyy tappiolliseksi? Ja vaikka toiminta olisikin voitollista, miten estetään että voittoja ei kanavoida kaiken maailman konsulteille tai hyvä veli -verkostolle?

Kaikki “ylimääräiset” (hyvinvointi)valtion toimenpiteet avaavat tietä korruptiolle. Muutenkaan, mikä mandaatti valtiolla on sanoa kansalaiselle, että juuri tämä maksimoi hyvinvointisi - usein kun näin ei todellakaan ole.

Mahdollisimman pieni julkinen sektori maksimoi yksilön vapauden. Toki vapauden mukana tulee myös vastuu omista teoistaan, mikä monelta tuppaa unohtumaan. Länsimaalainen uusiliberalistinen mädätys tuntuu nykyään olevan sitä, että yksilöillä on vain oikeuksia ilman velvollisuuksia.

1 tykkäys

Hyvä ja aiheellinen kysymys. Tuleeko valtion harjoittaa sijoitustoimintaa? Mielestäni yleisellä tasolla ei. Veronmaksajien omaisuudella ei pitäisi pelata. Eikä eläkekassojen varallisuudella.

Mutta kun valtio kuitenkin pelaa. Solidiumin kautta valtiolla on valtavasti pelimerkkejä kiinni siellä täällä.

Toisaalta vaakakupissa painaa nyt se seikka, että BTCn arvo tulee vain nousemaan, koska maailmassa on käynnissä varallisuuden siirtyminen perinteisistä asseteista tähän uuteen digitaaliseen assettiin. Tämä on minun, ja muidenkin, jotka ovat ymmärtäneet Bitcoinin perusteellisesti, mielipide.

Bitcoin on universumin turvallisin sijoituskohde, joka imee finanssimarkkinoiden moneetaarista energiaa itseensä, aivan kuten Facebook imi itseensä ihmisten sosiaalisen energian. Siksi vanhassa perinteisessä sijoitusympäristössä eläneiden ihmisten on vaikea käsittää Bitcoinin valtavaa arvonnousua. Bitcoinin hinta kasvaa kuten Facebookin jäsenten määrä alkuaikoina. Puhutaan aina välillä että Bitcoinin hinta on kuplassa. Mutta kun se ei ole koskaan kuplassa. Bitcoinilla ei ole mitään fundamenttia, kuten osakkeilla on yritysten menestyminen ja tunnusluvut. Eli Bitcoinin hinta on aina oikea.

Juuri nyt BTCn hinta 41000$. Toivottavasti Tullilla kestää niiden Bitcoinien myyminen…

Tämä on myös minunkin mielipide.

Optimaalisesti jos valtio pelaisi, niin se ottaisi satoja miljardeja lainaa (joita ei edes pitää maksaa takaisin terkuin Paavo “Brrrr” Arhinmäki) ja ostaisi sillä Bitcoineja, samalla kannustaen kansalaisiaan toimimaan samoin. Ja tsädäm, Suomi kylpee rahassa muutaman vuoden päästä. Sitten voisi jopa harkita velkojen maksua. Ehkä.

Mutta todellisuudessa se on aivan sama mitä Tulli taikka hallitus tekee. Vaikka varat olisivat miljardi-luokkaa vuosien päästä, ei sillä todellisuudessa ole merkitystä, sillä ainakin nykyhallituksen viitoittaman tien mukaan, varat käytetään kaikkien muiden paitsi (kanta)suomalaisten hyväksi.

Valtio, pankit ja koko (raha)järjestelmä ovat tavallisen kansalaisen “vihollinen”. Minulle tärkeintä on kerryttää omaa varallisuuttani, ja samalla koittaa valistaa muita tästä mahdollisuudesta. Ne jotka eivät tajua hypätä mukaan kelkkaan, saavat puolestani jäädä oranvanpyörään. Valitettavan moni vain tyytyy elämässään asioihin. Itse teen kaikkeni saadakseni elämästäni juuri sellaisen kuin oikeasti haluan.

Jos vielä jatkaisin… Bulgarian valtiolla lienee valtava määrä Bitcoineja, jonkun tiedon mukaan 200 000 kpl. Tämän päivän kurssin mukaan n. 8 miljardia dollaria.

Suomen Tullilla olisi siten niin ikään noin 80 miljoonan dollarin arvosta Bitcoinia tällä hetkellä.

10 vuoden päästä noihin summiin voi laittaa pari nollaa perään. Ehkä enemmänkin, riippuen siitä kuinka hyvin keskuspankit onnistuvat fiat valuuttojen devaluaatiossa.

Ja kun… Näitä Tullin Bitcoineja ei ole suoranaisesti kerätty kansalaisilta veroina, vaan ne ovat tupsahtaneet Tullin kassaan kuin Manulle illallinen takavarikoista. Niistä pitää huolehtia kuin muustakin valtion omaisuudesta, niin hyvin kuin mahdollista. Eli valtion Bitcoin-omaisuudesta pitäisi laittaa huolehtimaan todellinen virtuaalivaluuttojen asiantuntija …ja niitähän ei löydy pankeista, eikä virkamiehistä !!!

1 tykkäys

“”“Vaikka varat olisivat miljardi-luokkaa vuosien päästä, ei sillä todellisuudessa ole merkitystä, sillä ainakin nykyhallituksen viitoittaman tien mukaan, varat käytetään kaikkien muiden paitsi (kanta)suomalaisten hyväksi.”""

Olen samaa mieltä, näin se ikävä kyllä menee. Se jolla on valtaa, käyttää sitä aina omaksi edukseen. Vain varastamisen määrässä on vaihtelua eri maiden välillä. Bitcoin on demokraattinen, se auttaa vähän tässäkin problematiikassa.

1 tykkäys

Tulli ei oikeastaan parempaan aikaan voisi myydä kuin juuri NYT. Yksinkertaisempikin ymmärtää että kurssi lähtee jyrkkään laskuun aivan kohta, markkinat vaan toimii niin vaikka miten bitcoinia fanittaisi. Hypetys ja tether manipulaatio tämän kurssinousun taustalla eikä mikään kestävä. Instikat rupeaa myymään kun ovat tarpeeksi plussalla ja lumipallo on valmiina pyörimään alaspäin.

Sen aikaa kun Tullin hallussa on ollut, puntit täristen, nämä n. 2000 Bitcoinia, on ollut jo lukemattomia laskuja/romahduksia. Entä sitten?
Isossa kuvassa nousu on jatkuvaa. Notkahdukset kuuluu asiaan. Yleensä ottaen instikat ei pelaa. Varallisuus lyödään kiinni vuosikausiksi.

Toivottavasti Tulli ei myy, ettei tarvitse parin vuoden päästä palata asiaan tyyliin “mitä minä sanoin…”

Fidelityn raportista:

““We also think there is very high stakes game theory at play here, whereby if bitcoin adoption increases, the countries that secure some bitcoin today will be better off competitively than their peers. Therefore, even if other countries do not believe in the investment thesis or adoption of bitcoin, they will be forced to acquire some as a form of insurance. In other words, a small cost can be paid today as a hedge compared to a potentially much larger cost years in the future. We therefore wouldn’t be surprised to see other sovereign nation states acquire bitcoin in 2022 and perhaps even see a central bank make an acquisition.””

https://www.fidelitydigitalassets.com/articles/2021-trends-impact

Viimeisimpien uutisointien mukaan Tulli on vieläkin myymässä Bitcoinejaan. Silkkaa hulluutta olisi myydä ne nyt ja ostaa myöhemmin paljon kalliimmalla takaisin. Nimittäin kaikki, jokainen instituutio, yritys ja valtio tulee lukitsemaan varallisuuttaan Bitcoiniin, joskus.

Toivon että Tullissa tai muualla Suomen valtion hallinnossa riittäisi viisautta olla tekemättä tyhmyyksiä, eli myydä tätä sangen mukavaa parin tuhannen Bitcoinin pottia.

Silkkaa hulluutta myydä pois sellaista minkä arvo kasvaa keskimäärin 150% vuodessa pitkässä juoksussa.

Jokaiselle kansanedustajalle ja virkamiehelle iltalukemiseksi “Bitcoin Standardi”, Saifedean Ammous.

Hän, joka on Bitcoinin ymmärtänyt, tietää miten asiat etenee!

Noniin, täällä ollaan…
Tänään on 01.02.2023.
Bitcoin on palannut kuopan kautta jälleen 39000€ tuntumaan. Tullin Bitcoinit on myyty, voihan kyynel!

Saksa takavarikoi 50 000kpl Bitcoinia rikollisilta. Onko Suomen valtiolla yhtään? Me hävitään tää peli…

Palaan taas vääntämään veistä haavassa Bitcoin kurssin noustua mukavasti…

ei olla :wink: ainakaan tuolla päivämäärällä…