Treidausverotus?

Henkilö A ostaa 1 btc, ja tienaa x btc treidaamalla btc/eth. Hän vaihtaa kaiken omistaman btc:n euroiksi. Mitä veroja maksetaan voitetuista x btc:stä?

Ilmeisesti A:lla on nyt 1+x BTC, minkä summan hän kokonaan myy.

Olkoon alkuperäisen ostetun 1 BTC:n ostohinta OH.
Olkoon kokonaismyyntihinta 1+x BTC:lle MH.

Euromääräinen summa, josta maksetaan pääomatuloa on nyt MH-OH = VT (verotettava tulo).

Verottaja hoitaa verojen laskemisen mutta kerrottakoon, että 30 000 alittavalta osalta veroprosentti on 30 ja ylimenevältä osalta 34.

Eli tarkoittaako tämä sitä, että kannattaa ostaa alle euron maksavia virtuaalivaluuttoja, koska verotus ei ota huomioon hinnan prosenttimäärän nousua?

Ei ole mitään merkitystä mitä yksi yksikkö maksaa. Bitcoiniakin voit ostaa aivan helposti vaikka eurolla.

Verotettavan tulon osuus myyntihinnasta on täysin riippuvainen hinnan suhteellisesta muutoksesta. Jos hinta ei muuttunut tai laski eli myyntihinta/ostohinta =< 1, et maksa lainkaan veroa. Jos hinta nousi eli myyntihinta/ostohinta > 1, niin maksat veroa myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta. Jos hinta kaksinkertaistui, niin puolet myyntitulosta on verotettavaa tuloa. Jos hinta kymmenkertaistui, niin 90% myyntitulosta on verotettavaa tuloa. Jos satakertaistui, niin 99% myyntitulosta on verotettavaa tuloa.

No niin kiitos, tämä aika selvää. Ei ihme, että olen hävinnyt treidauksessa, kun en edes matikkaa osaa yhtään.

Valitettavasti tilanne on Suomessa tässä suhteessa aivan surkea. Pääomatuloa ei lasketa lopullisen x:n mukaan, vaan jokainen yksittäinen kaupankäynti tarkistetaan. Voitollisista kaupoista kertyy veroa, mutta näin saadusta voitosta ei vähennetä tappiollisten kaupankäyntien aiheuttamia menetyksiä. Tämän vuoksi treidaus ei Suomessa lainkuuliaiselle kansalaiselle ole käytännössä mahdollista ollenkaan.

Toivottavasti tähän järjettömyyteen joskus saadaan jotain parannusta, mutta en ole kovin luottavainen “päättäjiemme” suhteen.

Itseasiassa Suomessa on parempi tilanne kun esimerkiksi USA:ssa jossain suhteessa, koska BTC/ETH kaupoista ei makseta Suomessa veroja. Toisaalta tosiaan tappioiden vähennyskelvottomuuden osalta huonompi, mutta kaikista huonoin tilanne olisi jos myös kryptojen välisistä kaupoista verotettaisiin kauppakohtaisesti samalla kun vähennysmahdollisuutta ei ole.

Aina voi käyttää USD Tetheriä voi käyttää päivätreidauksessa. Se on kryptovaluutta eikä kryptovaluutan vaihtaminen siihen laukaise verotusta.

Totta, mutta tetheria ei kylla uskalla holdata yhtaan pidempaan. Toivottavasti Digixin DGX tai MakerDAO DAI korvaavat sen pian!

Kaikki stablecoinit ovat epäilyttäviä, koska sellaisen arvon vakaana pitämiseen tarvitaan valtavasti tulivoimaa.

DGX kultaan sidottuna ei kyllä vaadi arvon vakaana pitämiseen juuri mitään taikatemppuja tai tulivoimaa. Pitää tietysti luottaa siihen ettei Digix huijaa tai Singaporen viranomaiset käy hankaliksi, mutta paljon läpinäkyvämmältä ja uskottavammalta homma silti vaikuttaa kuin Tether.

DAI vaatii kyllä tosiaan vakuudeksi muutakin kuin Ethereumia ennen kuin voidaan puhua edes jonkinlaisesta luotettavuudesta.

Tämä on totta. Jenkkilässä synkkä juttu tuo, että ihan kaikki kryptotransaktiot ovat verotuksen alaisia.

Mutta mitenhän tämä menee Suomessa olettaen seuraava tilanne: Alun perin ostettu 1 BTC hintaan 1000€, ja sitten kryptotreidaamalla onnistuttu muuttamaan tuo 1 bitcoini 2 bitcoiniksi. Kun nyt sitten lopulta myy puolet stashista, eli yhden bitcoinin hintaan 2000€/BTC, niin onko tässä nyt hankintakustannus 500€ vai 1000€? Eli katsotaanko se ensimmäinen omistettu bitcoin hankituksi hintaan 1000€ ja jalkimmainen bitcoin ilmaiseksi saaduksi, vai meneeko se niin, että alkuperäinen ostohinta 1000€ jaetaan nyt sitten molempien bitcoinien hankintakustannukseksi?

Jaaha, se DGX on kultaan sidottu. Kullan volyymi on valtavan suuri, satoja miljardeja dollareita päivässä, joten tarvittaessa Digix voi myydä tai ostaa kultaa DGX:ään kohdistuvan kysynnän mukaan. Tuon firman täytyy kyllä olla tarkassa viranomaisvalvonnassa, jotta siihen voi luottaa. Tether on erittäin ongelmallinen.

Ilmeisesti niin, että se toinen bitcoin on saatu ilmaiseksi eli on kokonaisuudessaan pääomatuloverotuksen alaista tuloa.

Kysyisin vielä, että kuinka paljon maksat veroa, jos olet tehnyt näin €->btc->eth->€. Mistä tietää mikä oli tarkka btc kurssi, kun vaihtokauppa eth->€ tapahtui?

Näillä pääsee pitkälle:

https://cointracking.info/

Trump9000, BTC:n hankintahinta siirtyy kai sellaisenaan ETH:in hankintahinnaksi? Vaikea kuvitella mitään muuta laskentatapaa.

Ei hankintahinta kiinnosta, vaan myyntihinta

Olisi kyllä kaikille niin paljon helpompaa kun voisi miettiä pelkät eurot mitä on laittanut ja mitä kotiuttanut…

Jos oli sarkasmia, niin en siltikään vieläkään ymmärrä. Ostetaan 1 BTC 10000 eurolla. 1 BTC vaihdetaan 10 ETH. 10 ETH vaihdetaan 9000 euroksi. Tappiota siis 1000 euroa. Mutta tämä ei ratkaise, vaan BTC:n kurssi kertoo mitä tulee maksettavaksi veroa. Mistä saa tietää tarkan BTC:n kurssin ETH:n myyntihetkellä?