Tappion vähentämisen hylkäämisen perusteet verotuksessa

Moi,

Onko verottaja hylännyt jonkun teidän ilmoittama kryptovaluutan luovutustappion vähennyksen? (verovuosi 2020) Uskon että verottaja voisi tämän tehdä ainakin kolmella syyllä. Vai pystyttekö suht varmasti sanoa ettei 1,2,3 eivät pidä paikkaansa? Verotus koskee meitä kaikki, kiitos että tuet kryptoyhteisön vastaamalla.

 1. Koska kryptovaluutta on “ostettu” Centralized EXchange CEX:istä. CryptoCurrencies (CC) only exist on the blockchain. CryptoCurrencies are only yours if they are attributed to your crypto address to which you have the keys. As such when CC is bought on CEX the CC is not yours. Therefore there are grounds that CEX trading can be equated to CFD trading by the tax man - in which looses are not deductible in taxation.
 2. Koska ostettu velkavivulla = Spot Margin trading (rinnastetaan CFD trading ehkä). Tästä jotain linkissä A videossa.
 3. Koska ostettu kryptovaluutta (altcoins usein ei voi käyttää makuvälineenä ks linkki ehto “b”) ei luokitella kryptovaluutaksi lain mukaan.
 4. Muita?

Muistakaa että johdannaisten kaupankäynti ei säännellyillä markkinoilla johtavat siihen ettei tappio voi vähentää. So don’t do it.

Hei!
En ole veroasiantuntija mutta käsittääkseni seuraavat jutut ovat selviöitä verohalliinnon kryptoverotusta koskevien sivustojen perusteella:

 1. Ihan sama mistä krypto on ostettu. Ei sillä ole mitään väliä. Ainoa mikä ratkaisee, on osto- ja myyntihinnan ero. Jos ostohinta on korkeampi kuin myyntihinta, syntyy tappiota ja tappiot ovat nykylainsäädännön mukaan huomioitavissa verotuksessa.

 2. Tässä sama juttu kuin kohdassa 1): osto-ja myyntihinnan ero on se mikä ratkaisee, ei se, onko velkavipua vai ei.

 3. Jos kyseessä ei ole krypto vaan jokin muu kuin krypto, silloin ei tosiaankaan voi mitenkään automaattisesti olettaa että kryptoja koskevat asetukset pätisivät. Sinun vain täytyy selvittää millä oikein olet kauppaa tehnyt ja kuuluvatko kaupantekokohteesi kryptovaluuttojen piiriin vaiko ei.

Hei,

Kiitos Zenmorrison vastauksestasi. Vaikka et esittänyt kokemusta tai antanut viitteitä mihinkään. Onko kenelläkään kokemuksia? Tai onko jollain viitteitä joka väittävät toisin? Jotain kovaa faktaa.

Minä tarkennan vielä…
2. Videossa veronasiantuntija ( Elmox.fi ) kertoo ettei tiedä miten verottaja näkee vivulla ostetun virtuaalivaluutan.
3. Vero.fi:


Tässä laissa tarkoitettaan virtuaalivaluutalla digitaalisessa muodossa olevaa arvoa:

 1. jota keskuspankki tai muu viranomainen ei ole laskenut liikkeeseen ja joka ei ole laillinen maksuväline;
 2. jota henkilö voi käyttää maksuvälineenä; ja
 3. joka voidaan siirtää, tallentaa ja vaihtaa sähköisesti.

Eli 1=OK, 2=Altcoins usually no, 3=OK. Eli ei läpäise.

Taidan soittaa verottajalle, mutta sen tiedän ettei luotettava vastausta saa kun vastaus yleensä vaihtelee riippuen keneltä kysyy (mulla erittäin huonoja kokemuksia tästä).

Hei!
Soita ihmeessä verottajalle! Pyydä vaikka sähköpostiisi kirjallinen vastaus. En laittanut linkkiä mutta nyt sitten laitan. Eli verottajan näkökulmasta homma menee näin:

En löytänyt tuolta mainintaa vivutetusta kaupasta. ja koska ei ole mainintaa, ei nähdäkseni ole syytä olettaa, että sillä olisi vaikutusta. Pitäisi mielestäni erikseen todistaa että sillä ON jokin erityisvaikutus Vähän sama homma kuin joku väittäisi että “kaikki korpit ovat mustia” ja joku toinen epäilisi tätä väitettä. Jälkimmäinen sanoisi ettei ensimmäinen henkilö ole esittänyt mitään kovaa evidenssiä väiteensä tueksi. Miten sellaista voisi esittää JOS mistään ei ole löydettävissä muunvärisiä korppeja? Samoin tuon vivutusväitteen kanssa. Todistustaakka on nähdäkseni sen ihmisen puolella joka esittää että vivutuskauppa menee eri tavalla kuin muu kauppa. Koska siitä ei ole mainintaa kryptoja koskevissa ohjeissa, täytyy nähdäkseni olettaa ettei mitään eroa ole - ja siis erikseen todistaa että sittenkin on (jos on). Todistustaakka on siis sillä joka väittää että eroja muhun kaupankäyntiin on.

Mutta sillähän asia tosiaan selviää kun verottajalta asiaa kysyt - ja pyydä ihmeessä kirjallinen vastaus sähköpostiisi!

Vähän käytännönläheisemmissä säännöstöissä on ao. valvoja sanonut, että kaikki mitä ei ole kielletty, on sallittu.

Mutta joo, tuo sanoja ei ollut Verottaja :slight_smile:

Zenmorrision, toi viite mitä laitoit on muuten vanha versio. Jos klikkaat “Katso uusin versio” tulet siihen version jonka laitoin kohtaan “3”. Kohdasta 2. Videossa. Minustakin olisi kummalista jos vivutuksesta synytynyt tappio ei voi vähentää.

Olin yhteyydessä verottajaan. Eivät osanneet neuvoa. Ehdottivat että pitää hakea ennakkopäätös siitä että onko joku altcoin virtuaalivaluutta. (Lähetänkö niille listan 100sta?)

 1. ← on nyt hyvin selkeä. Verottaja on 10 päivää sitten julkaissut kahdet videot virtuaalivaluutoista. Vastaus alussa. Videon määritelmän mukaan altcoinit ovat virtuaalivalutta