Tapaus Sipulikanava

Tor-verkossa toimineen Sipulikanava (2014-2017) -sivuston perustajalle vaaditaan vähintään 7 vuoden vankeusrangaistusta. Miestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta.
“Sipulikanavasta kasvoi vuosien myötä yksi suurimmista Suomessa toimivista huumausaineiden kauppapaikoista”, syyttäjä toteaa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005958968.html IS 8.1.2019

Tor-verkosta on suljettu aiemminkin sivustoja joilla käydään avointa huumekauppaa mutta Sipulikanavan kaltaista kokonaista palvelinta ei ole ennen suljettu. https://yle.fi/uutiset/3-10242436 YLE 7.6.2018

Tästä tulee monta asiaa mieleen. Sipulikanavan sulkemisen jälkeen tuli uusia sivustoja tilalle ja en tiedä mitä muita palveluja on tullut tilalle mutta veikkaan että kaupankäynti siirtynyt johonkin kännykkä viestintäsovelluksiin.
Jos kaikkiin meinataan puuttua (joka tuskin mahdollista) niin aika loputon suo ja onko hyöty oikeasti suuri, ainakaan taloudellisesti ?
Tässäkin sipulikanavan jutussa “syytetty on hyötynyt taloudellisesti bitcoineina”… en löytänyt muutakuin loppusaldon yhdeltä bitcoin tililtä :sunglasses:

Holviala on kommentoinut summaa https://twitter.com/KimHolviala/status/1082615836391731200

Laki on tietysti laki ja huumeet ei varmasti monelle pitkään iloa tuo… Silti tuntuu vähän hämmentävältä lukea näitä juttuja kun osa asioista tuntuu hakemalla haetuilta.

Sipulikanavan kohdalla on moni tullu kyseleen et miten ne bitcoinit, mitä sinne on jääny, saa pois, kuulemma näkyvät edelleen siellä…

toinen mitä ollaan mietitty, että entäs ne bitcoinit, mitä ei oltu käytetty mihinkään laittomaan tai tienattu laittomuuksista??

Nyt kyllä sekoitat asiat, sipulikanava oli kuvalauta-tyylinen foorumi missä ei bitcoineja säilytetty. Jos kauppoja tehtiin, tehtiin ne sivuston ulkopuolella, ja sivusto toimi pelkästään julkisena mainosalustana. Ainoa bitcoineihin liittyvä asia oli ilmeisesti toi palvelu, millä pystyi ostamaan lisänäkyvyyttä mainokselle bitcoineilla. Ei ollut ilmeisesti kovin menestyksekäs, koska vain 14 euron edestä bitcoineja jäi hanskaan… Valtion bitcoin-lompakko paisuu :joy:

Osittain totta, mutta tuo nosto ominaisuus oli voimassa vain hetken aikaa ja sitten se jäi pois. Sivustot johon bitcoineja ostetaan darknetissä ovat kauppapaikat kuten silkkitie, dream market jne. jossa niillä bitcoineilla saa tilattua huumeita tai muita hyödykkeitä postilla tai maastokätköllä. Kim Holviala eli sipulikanavan ylläpitäjä kustansi ja teki kaiken itse. Ylläpitämisen, koodauksen, serverit jne. Muistaakseni 2016 sipulikanavan servuihin hän päivitti ssd-kovot ja sipulikanava olikin erittäin sujuva kuvafoorumi vaikkakin tor-verkko ei koviin nopeuksiin itsessään pysty. Free YP R.I.P Sipulikanava

joo, sorry sorry, my bad, meni kauppapaikat ihan sekasin :smiley:

Ihan ok kolumni Aamulehdessä

Käräjäoikeuden tuomio 3v 4kk.
Oikeus katsoi tuomitun syylliseksi avunantoon huumausainerikoksissa.
Holviala auttoi poliisia esitutkinnassa ja avasi tietokoneidensa salaukset. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1084e7dd-468c-4e05-8d5e-db428217f401

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Jo oikeusprosessin aikana Holviala ilmoitti valittavansa oikeuden ratkaisusta hovioikeuteen jos hänet tuomitaan. https://www.aamulehti.fi/a/201453411?c=1522737894164