Taloudellinen riippumattomuus kryptovaluutoilla

Olin aikaisin liikenteessä ja sijoitin oikealle numerolle. Omistan tällä hetkellä tarpeeksi NEOja, että pystyn elämään mukavaa elämää GAS-tuotoilla, kunhan varon elämäntyyli-inflaatiota. Harkitsen päivätyön lopettamista ja aikaiselle eläkkeelle jäämistä.

Tämän toteuttaminen käytännössä kuitenkin arvelluttaa. Tällä hetkellä NEOn tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta entä jos arvo romahtaakin nopeasti? Entä pankkien vihamielinen suhtautuminen kryptovaluuttoihin? Voiko pankki jäädyttää tilini kevyin perustein? Verot aion kiltisti maksaa.

Omaisuuden hajauttaminen vaikkapa perinteisiin osakkeisiin toisi tietysti jonkinlaista turvaa. En kuitenkaan halua yhden vuoden aikana kotiuttaa niin suuria määriä, että nimeni näkyy suurituloisten verolistoilla.

Onko muita samankaltaisessa tilanteessa? Miten sinä toteuttaisit tämän käytännössä?

2 tykkäystä

Älä jätä päivätyötäsi vielä moneen vuoteen. Kotiuta tuottoja asteittain useiden vuosien aikana. Kiihdytä kotiuttamista arvopiikkien aikana ja hidasta laaksoissa. Sijoita johonkin tasaisen tappavan tylsään firmaan perinteisillä osakemarkkinoilla. Osta vaikka jonkin hautaustoimistoketjun, Coca-Colan tai jonkin muun vastaavan osakkeita. Osta jonkin hyvän perinteisen vakaalla toimialalla toimivan osingonmaksajan osakkeita, niin ei tarvitse miettiä ostamisen ja myymisen ajoittamista.

Jätä päivätyösi vasta sitten, kun sinulla on tarpeeksi fiat-puolella, että pystyt elämään ilman työttömyyskorvauksia.

Oletko perheellinen?

2 tykkäystä

Ei ehkä ihan niin hyvä tilanne itsellä. Passiivista tuloa/pääoman tuottoa noin 25k€ vuodessa, jolla olen tullut oikein mainiosti toimeen. Jos olet onnistunut saamaan pääomaa kokoon, ehdottomasti hajauttamaan suosittelen. Eri tyyppisiin omaisuuslajeihin. Osakkeet, asunnot, fyysinen kulta, kryptot, puhdas käteinen raha.

Onnea matkaan!

1 tykkäys

Kiitos, Piensijoittaja ideasta. Tähän asti olen pitänyt mielessäni numeroa kryptoportfolioni arvon osalta, minkä ohittamisen jälkeen alan harkita eläkkeelle jäämistä. Annoit hyvän ajatuksen, että voisin jatkossa tuon lisäksi pitää mielessäni samanlaista numeroa fiat-puolen omaisuudestani. Ei tarvi sitten niin pahasti pelätä bitcoin-kurssin romahtamista.

2 tykkäystä

Tuo on oleellinen kysymys andersonille :slight_smile:
Ja myös ikä vaikuttaa… ja töiden varmuus/jatkuvuus. Jos esim. on yt-herkällä alalla töissä eikä kovin kiinnosta työkkärissä ravata, niin noista muodostuu sellainen paino, joka helposti keikauttaa vaakakuppia puoleen jos toiseenkin .

Mikä on raja sellaiselle määrälle? Paikkakuntakohtainenko vai olisitko jo kansallisen tason TOP 10:ssä ? :slight_smile:

En lopettaisi päivätyötä ennen kuin tilillä on huomattava määrä euroja. Google-haulla löytyy jo juttuja joissa sanotaan suurten Suomessakin toimivien pankkien estävän bitcoin-välittäjiltä tulevat siirrot (Tanskassa).

Kaikki dokumentaatio krypto-ostoksista ja myynneistä kannattaa säilyttää. Joudut todennäköisesti selvittämään pankille rahojen alkuperän. Pankit haluavat luultavasti tietää esim. mitä olet ostanut, milloin, millä varoilla ja milloin olet myynyt. Aihepiiriin voit tutustua esim. hakutermeillä “selvitys liiketoimeen sisältyvistä varoista” ja “asiakkaan tunteminen”. Periaatteessa pankit olisivat kai velvollisia tietämään krypto-omistuksistasi jo ennen kuin olet myynyt niitä, ainakin jos tämän tulkitaan olevan merkittävä seikka liittyen asiakkaan taloudelliseen asemaan. Myynneistä tulevat rahat voi olla myöhemmin helpompi siirtää tilillesi jos olet jo etukäteen kertonut riittävällä tarkkuudella taloudellisesta asemastasi. Tämä tosin tuhoaa aika lailla kryptojen idean, mutta en usko että tämä ainakaan parempaan päin on menossa. Myös EU-tasolta on mahdollisesti tulossa kryptoihin liittyvää lainsäädäntöä.

Miksi? Rahanpesunko takia?
Eiköhän kurssinousu 500 EUR --> 15000 EUR selitä … bitcoinin kohdalla. Ja vielä suuremmat nousut alteilla.

Omega, en ole kylla kuullut etta kenenkaan olisi tarvinnut selitella rahojen alkuperaa pankille mikali maksu on tullut tunneltulta Bitcoin-valittajalta, esim. Prasos Oy:lta. Onko sinulla muuta tietoa?

Verottaja on tietysti sitten asia erikseen. Minun kasitykseni mukaan pankki suuren bitcoin-noston nahdessaan tekee ilmoituksen verottajalle, muttei kylla todellakaan ala kysella milloin ja mihin hintaan bitcoinit oli ostettu.

Jos tama ei ole asian laita, niin sitten taytyy kylla sanoa etta fiat-systeemi on aivan mahdottoman epaonnistunut ja tarve siirtya massoittain kryptoon on suurempi kuin osasin kuvitellakaan.

Ja mita tulee topicciin, niin en kylla vapaaherraksi jaisi pelkan NEOn varaan. Oma strategiani taloudellisen riippumattomuuden saamiseksi onkin hiljalleen kotiutella voittoja niin pitkaan kuin kryptovaluuttojen osuus portfoliosta on liiian suuri ja siirtaa varat osinko-osakkeisiin ja ETF:iin.

Toivottavasti Ethereum joskus onnistuneesti siirtyy Proof of Stakeen, jolloin Casper voisi muodostaa yhden osan passiivista tulovirtaa.

1 tykkäys

En ole löytänyt dokumentaatiota miten pankkien rahanpesukontrolli toimii. Luultavasti sitä ei edes julkaista koska se toimisi ohjeena miten rahanpesua voi tehdä. Yleisperiaatteet on nähtävillä netissä. En ole nähnyt mitään viittausta että tunnetuilta bitcoin-välittäjiltä tulevien rahojen alkuperää ei tarvisi selvittää. Nämähän ovat rahanpesun kannalta juuri oleellisia maksajia.

Maksajan lisäksi on muitakin kriteereitä kuten siirtojen suuruus ja miten ne poikkeavat asiakkaan normaalista maksuliikenteestä.

En usko että kukaan haluaa tätä julkisesti sen enempää avata, mutta joku tietysti voi kirjoittaa tähän ketjuun kuinka paljon on siirtänyt, mihin pankkiin ja mitä tietoja on kysytty. En keksinyt kirjoittamiani kohtia omasta päästäni.

Ei tässä ole suoraan kysymys fiat-systeemistä vaan kansan valitsemien edustajien kirjoittamista laeista.

Mitään tuskin kysytään miltään taholta jos yksittäiset siirrot max. muutamia satasia ja vuoden aikana ei ylitä kovin paljon 1000 euroa yhteen suuntaan.
Tämä nyt ihan oman kokemuksen päätelmä.

Rahanpesun estämisen ohjeet
http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Valvonta/Rahanpesun_estaminen/Pages/Default.aspx

Mielenkiintoinen topikki. Samankaltaista keskustelua ollut myös hackernews foorumilla aikoja sitten.
Millaista fiat summaa pidätte taloudellisen riippumattomuuden takaavana? Arviot vaihtelee 500k ja 3milj välillä.
Jos haluat pysyä pois verokalentereista siihen on olemassa ihan laillinen keino. Perusta sijoitusyhtiö ja siirrä coinit sinne. Kaupan voinet tehdä haluamallasi summalla. Arvonnoususta maksat 20 pinnaa ja sitten nostat matalan veron osinkoina( n. 7%) pikkuhiljaa pois. Vain tuo nostettu osinko näkyy sinun tuloina.

500k€ kuulostaa aika vähäiseltä tuohon tarkoitukseen. Hyvin osinkoa maksaviin pörssiosakkeisiin tai luxin sijoitusvakuutukseen, kun 1.5-2miljoonaa runttaa, niin aika hyvin pullat uunissa.

Tuolla tasolla pystyisi elämään jo ihan mukavasti.

Omasta mielestä miljoona riittäis hyvin, näin vähän päälle kolmikymppisenä. 300 taloon (maaseudulta), 200 leluihin ja loput osakkeisiin tai muuhun millä eläis koroilla. En tiedä mutta luulen että aika paljon porukkaa sijoittanut bitcoiniin alle tonnissa ja nyt odottelee kurssin vielä kerran keulivan jolloin myyvät kaikki coinit pois ja elelevät tyytyväisinä.

Jos coinit laittaa apporttiomaisuutena yhtiöön, niin käsittääkseni verottaja tulkitsee sen luovutukseksi.

Ja ongelma on myös että joka treidistä menee verot. Fiat-btc

Itse tekisin tuon niin, että myisin ne valmiiseen yhtiöön samalla hintaa kuin olen ne ostanut. Yksityishenkilöähän ei mikään estä tekemästä huonoja kauppoja.
Veroriski tuossa toki on. Jos osinkoverotus muuttuu homma voi kosahtaa.

Lasketaan veronkierroksi hyvin äkkiä.

Täällä on päädytty niinkin alhaiseen summaan kuin 200 k€:

Jos asunto on, ja leluja, niin 500k riittää …

Lisaksi jos on vahan royhkea, niin 600-700 euroa kuukaudessa voi nostaa tyomarkkinatukea kuussa osinkotulojen paalle elintasoa korottamaan. Alentaa huomattavasti riippumattomuuteen tarvittavaa osinkotulomaaraa.

Jos ottaa huomioon miten paljon verottaja vie valista kryptoa myydessa Suomessa, niin aika kevein mielin voisi jopa nostaa.

1 tykkäys