Suomen poliisi aivan pihalla

Moni on ihmetellyt, miksi jo muualla maailmalla paljon käytetty rahoitusmuoto ”crowdfunding” saa Suomessa tylyn vastaanoton.

”Kulttuurimäärärahoja leikataan, poliisihallinto valittaa resurssipuutetta ja Team Finlandin lavalla peräänkuulutetaan yrittäjyyttä ja innovatiivisuutta. Mutta sitten kun sen tekee, saa palkaksi yhteydenoton poliisista”

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/poliisi+tyrmasi+facebook-kirjahankkeen/201209257387

Olen ollut hyvin kiinnostunut crowdfundingista ja suunnittelutkin toimintaa sen ympärille. Lakitekniset hommat on vaan mietityttänyt eikä hyvältä tosiaan näytä, tietämättä tästä tapauksesta tarkemmin.

Onko poliisi siis tyrmännyt jotain, vai ovatko he vain ottaneet asian tutkittavakseen?

Minusta näytti siltä, että Senja teki pelkästä tutkinnasta mediatempun, asettamalla poliiseille määräaikoja vastaamiseen (mihin ne eivät tietenkään suostu periaatteenkaan vuoksi, vaikka määräajalla hyvä perustelu olikin).

Bitcoinhan soveltuu loistavasti crowdfundingiin ihmisvastaisessa valtiossa. Lieneekö bitcoin-osoitteen näyttäminen virallisesti edes rahankeräystä, koska rahankeräyslaki määrittelee rahan keräämisen toiminnaksi “jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa”. Bitcoinhan ei valtion silmissä ole rahaa.
Jokatapauksessa rahankeräystä bitcoinnilla on mahdotonta valvoa, koska ei voida mitenkään todistaa paljonko rahaa on siirtynyt. Aika jolloin ihmisten täytyi anoa lääninhallitukselta lupa ihmisoikeuksiensa toteuttamiseen on auttamatta ohi.

Ainakin bitcoin-siirtoja on helppo valvoa. Jos pistät oman bitcoin-osoitteesi jonnekkin nettisivuille, sen näkee kaikki ja kaikki näkevät myös kuinka paljon rahaa on lähetetty ja tarkalleen mihin aikaan. Tämä on helppo kiertää niin, että jokaiselle kävijälle generoidaan uniikki bitcoin-osoite, mutta käytännössähän kukaan ei tee niin.

Se että yhteen bitcoin osoitteeseen siirretyn rahamäärän näkee julkisesti ei ole ongelma, jos rahan kerääjä pysyy anonyymina.
Esimerkiksi tor-verkossa olevalla suomalaisella thor-laudalla (Linkki vaatii tor-ohjelman) voi halutessaan kerätä rahaa Mikko Paateron salamurhaan, eikä viranomaisilla ole mitään keinoa jäljittää rahankerääjän identiteettiä.
Kuinkahan kauan valtio jaksaa jahdata viattomia crowdfundaajia lääninhallituksen lupahakemuksilla yms.

[quote=“Monster, post:6, topic:322”]Se että yhteen bitcoin osoitteeseen siirretyn rahamäärän näkee julkisesti ei ole ongelma, jos rahan kerääjä pysyy anonyymina.
Esimerkiksi tor-verkossa olevalla suomalaisella thor-laudalla (Linkki vaatii tor-ohjelman) voi halutessaan kerätä rahaa Mikko Paateron salamurhaan, eikä viranomaisilla ole mitään keinoa jäljittää rahankerääjän identiteettiä.
Kuinkahan kauan valtio jaksaa jahdata viattomia crowdfundaajia lääninhallituksen lupahakemuksilla yms.[/quote]

Niinjoo, tietty nuo anonyymit tor-hommat… Sitten jos haluaa tehdä laillisesti/julkisesti omalla nimellään vaikkapa sen koulukirjan, niin siitä napsahtaa sakot ;D

Jotenki tuntuu että tää bitcoin/tor-homma on kääntänyt koko homman päälaelleen… Rikokset on helpompia ja riskittömimpiä kuin rehellinen työnteko ;D

Hmm… Julkisuuden henkilönä oleminen voi muuttua riskialttiiksi touhuksi tulevaisuudessa. Erityisesti julkisena vallankäyttäjänä oleminen. Hajautettujen järjestelmien kehittäminen korvaamaan keskitetty valta muuttui juuri astetta tärkeämmäksi mielessäni.