Suomeen avataan kauppapaikka lohkoketjuun "tokenisoiduille" arvopapereille


#1

Stoxchange-niminen palvelu avaa Suomeen ensi vuoden alkupuolella Pohjoismaiden ensimmäisen kauppapaikan niin sanotuille lohkoketjuun tokenisoiduille digitaalisille arvopapereille.

https://www.stoxchange.io

En ihan pysynyt kaikessa kärryillä mutta varmaan hieno juttu :slight_smile:
Ehkä tuosta kauppapaikasta voisi olla hyötyä myös asunnon vuokrauksen yhteydessä (yksityiseltä) niin että pystyisi varmistamaan mitä/keneltä on vuokraamassa ?


#2

Vau, ihmiset jotka eivät ole perehtyneet pitävät tätä varmastikin aika hienona ja kehityksenä. Valitettavasti kyse on vain siitä että automatisoidaan hallintoa algoritmeille, elikkäs hyvä, saadaan korruptiota ja virheitä vähennettyä. Tässä ei kuitenkaan ole mitään mullistavaa eikä uutta, vaikka siihen pystyttäisiinkin.

Se mihin pystytään ja mitä ei vielä tehdä.
Automatisoitu rahaliikenne virtuaalivaluutoilla, smart contractien avulla. Smart contract = joka korvaa osakeyhtiön, eli helppo esimerkki tontti, josta maksetaan vuokraa. Tontin vuokra maksetaan smart contract “lompakkoon” ja smart contract jakaa vuokran omistuksien mukaan. Mikään ei silloin voi estää vastaanottopään jälleenmyymistä, eli osuuden voi myydä kenelle vaan, ja vuokrarahat tulevat automaattisesti.
Tämä on muuten kaikki ihan jo valmista tekniikkaa, tätä vaan ei halua kukaan päästää pandoran lippaasta, sillä sitä ei voi enää perua jos se laitetaan ethereumiin pyörimään.
Kaikki on mahdollista tehdä internettiin. Ongelma on siinä rajapinnassa “oikean maailman kanssa”.

Esimerkin tontin vuokraisäntä voi päättää että nyt se vuokra pitääkin maksaa tänne tilille, ja smart contract on arvoton.

Elikkäs vaikka me kuinka keksitään hienoja sopimuksia, niiden noudattamisen pakottaminen ei parane tasan mitenkään näissä ehdotetuissa malleissa. Se että firma käyttää työkalunaan “blockchainia” on aivan hopönlöpöä. Jos kyseessä on kaikille avoin hajautettu lohkoketju, silloin asia on aivan eri.

Nämä tulee vielä kaikki, ja olisi kyllä hienoa kun pääsisi kertomaan aina välillä mikä on tulevaisuutta ja mikä bullshittiä :wink:

-Raparperi


#3

Aivan totta. Sopimusten voimaan pakottamista reaalimaailmassa ei ole vielä digitalisoitu. Jos joudutaan menemään pakottamisessa viimeisen päälle Pohjanmaan kautta se tarkoittaa sitä, että ensin asia käsitellään tuomioistuimessa ja kun päätös on saatu, laitetaan kerberokset asialle toteuttamaan sitä. Tämä tarkoittaa, että ulosottomiehet ulosmittaavat omaisuutta tarvittaessa poliisin (tai ääritapauksessa jopa Puolustusvoimien) virka-apuun turvautuen. Esim. kiinteistövarallisuuden ulosmittauksen kaltaisten asioiden hoitaminen alusta loppuun asti älysopimuksilla tarkoittaisi yhteiskunnan väkivaltakoneiston digitalisoimista loppuun asti eli sitä, että ulosottomiehinä ja poliiseina toimisivat robotit älysopimusten ohjaamina. Kehitys kehittyy kyllä joskus vielä sillekin tasolle mutta jonkinverran se vielä vaatinee kehitystyötä. :wink:

Mutta sitten, kun joskus vuosikymmenien kuluttua, kun yhteiskunnan väkivaltakoneistoakin ohjaa koodi, kannatan absoluuttisen jyrkästi sitä, että sen perussäännöt ovat hajautetussa tilikirjassa. Mikään ei ole vaarallisempaa kuin, että siinä kohtaa olisi single point of failure.