Steem: Sosiaalinen media lohkoketjussa

Steem on uusi sosiaalisen median alusta, joka on rakennettu oman lohkoketjun päälle. Ensimmäinen käyttöliittymä sille on Steemit.com, mutta muitakin varmasti on tulevaisuudessa tulossa.

Steemissä on muutamia uniikkeja innovaatioita ja merkittäviä ominaisuuksia, jotka saivat minut kiinnostumaan siitä.

Transaktiomaksuton lohkoketju

Pääkehittäjä Dan Larimer kuvasi helmikuussa blogissaan mallin, jonka avulla on mahdollista toteuttaa lohkoketju, jossa transaktioiden tekemisestä ei tarvitse maksaa mitään.

Se perustuu siihen, että lohkoketjun tokeneiden omistajilla on oikeus käyttää sitä suhteessa omistamiensa tokeneiden määrään. Mitä enemmän omistat, sitä useammin saat tehdä transaktion. Tällä estetään spammaaminen: mitä enemmän joku omistaa lohkoketjusta, sitä vähemmän hänellä on kannustinta spammata sitä, koska se alentaisi hänen omaisuutensa arvoa radikaalisti.

Tällainen malli on välttämätön kun kyseessä on sosiaalisen median alusta. Sosiaalisen median rakentaminen tavallisen lohkoketjun päälle on hankalaa, koska käyttäjien täytyy maksaa jokaisesta postauksesta, kommentista ja tykkäyksestä/äänestämisestä. Kaikki ovat jo tottuneet siihen, että somen käyttö on täysin ilmaista, joten ei olisi kovinkaan helppoa saada ihmisiä mukaan sellaiseen systeemiin, jossa heidän pitäisi maksaa kaikesta (vaikka se maksu olisikin pieni).

Sensuroimaton keskustelu

Koska Steem on rakennettu lohkoketjun päälle, sitä ei tietenkään voi sensuroida/manipuloida mitenkään. Viime aikoina tyytymättömyys sosiaalista mediaa kohtaan on kasvanut, koska monet firmat ovat alkaneet karsimaan “vihapuhetta” tai vähentämään sellaisten käyttäjien näkyvyyttä, joista he eivät satu tykkäämään. Tämä on luonut kysyntää aidosti vapaalle keskustelualustalle, johon Steem pystyy vastaamaan.

Steem ei myöskään ole riippuvainen mainostuloista, joten keskustelun laatua ei tarvitse manipuloida millään tavoin vastaamaan mainostajien tarpeita.

Subjektiivinen proof of work

Steem palkitsee sekä sisällöntuottajia että hyvän sisällön puolesta äänestäviä käyttäjiä. Periaate on sama kuin perinteisessä proof of workissa, eli kun joku tekee jotain hyödyllistä lohkoketjulle, hänet palkitaan siitä. Bitcoinissa tämä koskee vain louhijoita, joita siis palkitaan siitä, että he tuottavat lohkoja. Steemissä palkitaan lohkotuotannon lisäksi myös niitä, jotka tuottavat subjektiivista hyötyä lohkoketjulle, eli sosiaalisen median tapauksessa sellaista sisältöä, mistä muut tykkäävät.

Tykkäykset mitataan sillä, kuinka paljon positiivisia ääniä kirjoitukset saavat ja kuinka paljon painoarvoa kullakin äänellä on (eli kuinka paljon äänen antaja omistaa Steem Poweria). Tykkäyksiin kannustetaan maksamalla palkkiota myös niille, jotka löytävät hyvän sisällön ensimmäisenä, eli tykkäävät ensimmäisenä sellaisista postauksista, jotka tulevat keräämään paljon ääniä. Tämän tarkoituksena on kannustaa käyttäjiä etsimään kaikista paras sisältö ja äänestämään sen puolesta mahdollisimman nopeasti. Tämän avulla oikeasti hyvät kirjoitukset saadaan kaikkien nähtäville, mikä kasvattaa koko yhteisön saamaa hyötyä Steemistä.

Hintavakaa Steem dollar

Kryptovaluuttojen arvo on perinteisesti heilahdellut erittäin paljon. Se on hankaloittanut niiden käyttöönottoa, koska tavalliset ihmiset eivät halua altistaa itseään hintavaihteluista seuraavalle riskille.

Steem helpottaa asiaa tuomalla markkinoille hintavakaan valuutan, Steem dollarin. Sen hinta on taattu viimekädessä siten, että sitä pystyy aina vaihtamaan steemiksi halutessaan (tosin siinä on viive, minkä tarkoituksena on hankaloittaa turhaa keinottelua). Suurin osa kaupankäynnistä steemin ja dollarin välillä tullaan käymään sisäisessä pörssissä, jossa pieneen spreadiin kannustetaan likviditeettipalkkion avulla.

Osa lohkoketjun maksamista kirjoittajapalkkioista tulee Steem dollareina. Näitä ei ole vielä markkinoilla, sillä ensimmäiset palkkiot maksetaan vasta 4.7.

Somen ja maksusysteemin yhdistäminen

Fiksuimmat ehkä jo tajusivatkin, että Steemin lohkoketjussa on siis yhdistetty näppärästi sekä sensuroimaton sosiaalinen media ja maksusysteemi (hintavakaa valuutta, ilmaiset siirrot, kolmen sekunnin lohkoajat). Kumpikin näistä olisi jo yksinään hyödyllinen palvelu, mutta yhdistämällä ne samaan systeemiin saadaan buustattua verkostoefektiä ihan mielettömästi.

Ajatelkaa jos Facebook perustaisi pankin, jota kaikki käyttäjät saisivat käyttää ilmaiseksi, rahansiirrot olisivat nopeita eikä olisi mitään rajoituksia kenelle tai kuinka suuria summia saa siirtää. Kaikkihan sitä käyttäisivät, eikös vaan?

Ensivaikutelma on erinomainen

Vaikka Steem on vasta hyvin nuori palvelu, se kerää jo nyt sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet lainkaan kiinnostuneita kryptovaluutoista tai lohkoketjuista.

Kryptoskenessä on mietitty pitkään, miten tavikset saataisiin innostumaan aiheesta, mutta tuloksetta. Ainakin omien havaintojeni mukaan Steem on tässä suhteessa huomattava poikkeus: se ei eroa tavallisesta somealustasta juuri mitenkään, vaan on hyvin helppokäyttöinen.

Tavikselle voi olla vaikeaa ymmärtää miten täsmälleen ottaen lohkoketju toimii palvelun taustalla, mutta sillä ei ole juuri mitään merkitystä käyttäjäkokemukselle. Palvelu on toimiva vaikkei toimintaperiaatetta tajuaisikaan syvällisesti.

Plussaa tulee vielä siitä, että kirjoitus- ja äänestyspalkkioiden toivossa käyttäjät tulevat palveluun uudestaan ja uudestaan, ovat aktiivisia eivätkä unohda koko hommaa parin päivän päästä tunnuksen luomisesta.

Monet lohkoketjujen päälle rakennetut palvelut epäonnistuvat siksi, että ne eivät pysty tuottamaan mitään oikeaa hyötyä käyttäjille. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka edistynyt lohkoketju on teknisesti – jos se ei tarjoa käyttökelpoista palvelua, se tullaan hylkäämään. Steem on sekä teknisesti edistyksellinen että tarjoaa palvelua, joka kiinnostaa aidosti ihmisiä, mikä lupaa hyvää sen tulevaisuuden kannalta.

Systeemin valuutat

Steemissä on kolme eri valuuttaa. Tai periaatteessa yksi, jonka lisäksi kaksi johdannaista.

Steem: Tarkoitettu lähinnä treidaajille. Hyvin inflatorinen, joten ei kannata säilyttää pitkiä aikoja. Saa siirtää vapaasti toisille käyttäjille sekä käydä kauppaa Steemin sisäisessä pörssissä Steem dollaria vastaan.

Steem Power: Ikään kuin osake, jonka avulla omistaa osan Steemin lohkoketjusta. Steem Power on se, mikä antaa painoarvon käyttäjän antamille äänille sekä mahdollistaa lyhyemmät väliajat transaktioille. Steemiä voi muuttaa Steem Poweriksi niin paljon kuin huvittaa, mutta toisinpäin muunnosta on hidastettu. Mikäli koko SP-potin haluaa muuttaa takaisin steemiksi, se tapahtuu 104 erässä viikon välein, eli siihen kestää kaksi vuotta. Tämän tarkoituksena on estää steemin dumppaaminen markkinoille ja kannustaa käyttäjiä suhtautumaan Steemiin pitkäaikaisena sijoituksena. Steem Poweria ei voi siirtää kenellekään muulle (paitsi tietenkin myymällä koko tilin).

Steem dollar: Saa siirtää vapaasti ja käydä kauppaa sisäisessä pörssissä steemiä vastaan. Steem dollareita lasketaan liikkeelle kirjoituspalkkioina.

Likviditeettipalkkio

Steem dollarille on tärkeää säilyttää pieni spread, jotta hintavakaus voidaan taata mahdollisimman hyvin. Täydellistä hintavakautta ei voida saavuttaa, mutta siihen suuntaan päästään aika hyvin lohkoketjun maksaman likviditeettipalkkion avulla.

Steemin sisäisessä pörssissä voi jättää osto- ja myyntitarjouksia steem/steem dollar -parissa. Likviditeettipalkkiota maksetaan niille treidaajille, jotka ovat parantaneet likviditeettiä jättämällä sellaisen tarjouksen, jonka joku on ostanut. Tämä kannustaa jättämään tarjouksen mahdollisimman lähelle oikeaa hintaa eli yhtä dollaria. Palkkiota saa sitä enemmän, mitä tasapuolisemmin käyttäjän jättämiä osto- ja myyntitarjouksia on käytetty. Tällä pyritään saamaan yhtä suuret tarjoukset sekä osto- että myyntipuolelle.

Tämä ominaisuus tulee mahdolliseksi 4.7. Steem dollarin käyttöönoton myötä.

Kokeile

Steemit.comissa saa tehtyä uuden tilin Facebook- tai Reddit-tilin avulla. Tämän tarkoituksena on estää tilitehtailu, koska uuden tilin luodessa saa kolmen dollarin arvosta Steem Poweria. Bitcointalk-tunnuksella voit mahdollisesti saada myös ilmaisen tilin.

Lisätietoa saa parhaiten joko jättämällä kysymyksen Steemiin tai lukemalla whitepaperin. Tietty myös minulta voi kysyä, vastailen parhaani mukaan.

1 tykkäys

Ilmainen (ainakin toistaiseksi) e-kirja Steemistä saatavilla Kindlelle: Steemit 101: Discover How to Make Money and Have Fun on the Social Media Site that Pays YOU to Post and Vote on Content

En ole vielä ehtinyt lukemaan, mutta pikavilkaisulla vaikuttaisi ihan hyvältä. Tosin hieman skeptinen olen sen suhteen, oliko fiksua julkaista kirja jo nyt, vaikka esimerkiksi Steem dollaria ei ole vielä ehditty ottamaan käyttöön ja palkkioalgoritmiin on pohdittu muutoksia.

Tänään tapahtui muutama merkittävä asia:

  • Ensimmäiset Steem dollarit (SD) laskettiin liikkeelle. Tämä tapahtuu kirjoituspalkkioiden muodossa. Tänään tapahtuneeseen maksuun oli laskettu yhteen kaikki lotkoketjun starttaamisesta lähtien kertyneet palkkiot. Tästä eteenpäin ne tullaan maksamaan kerran vuorokaudessa.
  • Sisäinen pörssi avattiin. Siellä voi treidata steemiä ja Steem dollaria.

Tykätyin kirjoittaja ansaitsi yli 12 000 SD (ja siihen päälle vielä Steem Poweria, jona osa kirjoituspalkkiosta maksetaan). Ihan hyvä palkka, ottaen huomioon ettei hän ollut edes ihan alusta asti mukana.

Täältä näkee rikkaimmat tilit: https://steemd.com/richlist (järjestyksessä Steem Power, Steem, Steem dollar)

Treidaajia voi kiinnostaa sisäisen pörssin likviditeettipalkkio:

Tarjolla on 1200 steemiä (300 dollaria tämän hetken kurssin mukaan) tunnin välein. Sen saadakseen täytyy jättää sellaisia osto- ja myyntitarjouksia, jotka joku toinen ottaa. Tästä ansaitsee pisteitä, ja eniten pisteitä omistava saa palkkion. Kun palkkion on saanut, pisteet nollautuvat. Eli ei tarvitse olla edes mikään erityisen aktiivinen treidaaja, pisteitä pikkuhiljaa keräämällä voi myös saada osansa palkkioista. Liian laiska ei voi kuitenkaan olla, sillä pisteet nollautuvat myös silloin jos käyttäjä ei ole tehnyt yhtään kauppaa viikon aikana.

Miten Steam dollarien arvo määräytyy?

SD:n arvo on “sidottu” Yhdysvaltain dollariin. Lainausmerkeissä siksi, että mitään tiukkaa sitomista ei ole tehty, vaan hinta pyritään pitämään vakaana sopivilla kannustimilla.

Ensisijaisesti sisäisen pörssin tarkoituksena on (likviditeettipalkkion avustamana) taata, että yhden SD:n pystyy aina vaihtamaan yhden dollarin arvoiseen määrään steemejä.

SD on myös mahdollista konvertoida steemeiksi suoraan lohkoketjussa. Tätä on kuitenkin hankaloitettu hintakikkailun estämiseksi niin, että konvertoinnissa kestää viikko. Sen tekijä ei siis voi olla varma, millä hinnalla hän tulee steeminsä saamaan. Se sopiikin lähinnä vain sellaisille, jotka haluavat ostaa suuren määrän steemiä yhdellä kertaa ilman, että se vaikuttaa hintaan (hintahan voi liikkua rajusti ylöspäin, jos haluaa ostaa yhdellä kertaa paljon).

Eli Suomeksi “lainausmerkeissä” siksi ettei sitä ole sidottu mihinkään ja koko juttu ei ole sidottu mihinkään muuhun kuin ilmaan?

Normaalisti jos jokin asia on “sidottu” johonkin niin sitä vastaava arvo löytyy jostain “jotain muuta” kuten nyt niitä yhdysvaltain dollareita. Eikö?

Montako sovittua yhdysvaltain dollariin sidottua Steemiä mahtaa löytyä ja ollaanko niitä printtaamassa vielä lisää?

Eli siis mitään takuita ei ole mistään, vaan systeemi on rakennettu sellaiseksi, että aina kun hinta lähtee harhautumaan väärään suuntaan, käyttäjille syntyy kannustin korjata se takaisin oikeaksi.

Ei, vaan kyseessä voi myös olla johdannainen, joka on sopimus siitä, että johdannaisen omistaja voi lunastaa sitä vastaan jotain valuuttaa tai muuta hyödykettä tietyn arvon verran. SD voidaan siis katsoa johdannaiseksi, jossa SD:n omistaja voi aina vaihtaa sen yhden dollarin arvoiseen määrään steemejä.

Tällä hetkellä on liikkeellä 330 000 Steem dollaria. Lisää printataan koko ajan kirjoituspalkkioiden muodossa sekä korkona SD:n holdaajille. Aina kun yksi SD luodaan, luodaan samalla myös uutta steemiä 19 dollarin edestä ja se talletetaan Steem Powerina (jolloin se ei ole kovin altis inflaatiolle).

Steem Power muodostuu puolestaan niin, että yksi SP on osuus isompaan steem-pottiin. Steemissä on suhteellisen kova inflaatio, jolta käyttäjät voivat suojautua muuttamalla steeminsä SP:ksi. Aina kun uutta steemiä luodaan, luodaan samalla myös extraa joka pistetään Steem Power -pottiin.

Inflaation avulla voidaan säädellä sitä, kuinka suuri osuus on SD:n vakuutena olevassa rahastossa ja kuinka suuri käyttäjien omistamana Steem Powerina. Lyhyellä tähtäimellä nämä voivat heitellä, mutta pitkällä tähtäimellä inflaatio kohdistuu aina niin, että hinnat pyrkivät pitämään suhteellisen tasapainonsa. Eli jos siis SD:n vakuutena oleva rahasto hupenee steemin hinnanlaskun ansiosta, inflaatio kohdistuu ensisijaisesti sinne, jolloin vakuuden arvo pysyy riittävän suurena pitkällä tähtäimellä. Uutta SD:tä luodaan aina suhteessa lohkoketjun kokonaisarvoon, joten jos se on laskussa, SD:täkin luodaan vähemmän.

Pohjimmiltaan tässä on siis kyse siitä, kuinka suuren osuuden lohkoketjun arvosta kukakin käyttäjä omistaa. Jos lohkoketjun markkina-arvo laskee, SD:n omistajat omistavat suuremman osuuden siitä. Jos taas nousee, voittajia ovat SP:n omistajat.

Mutta ensisijaisesti tietenkin SD:n hinta pyritään pitämään dollarissa sisäisen pörssin avulla. Tällä hetkellä sitä ei vielä voi treidata muualla, mutta ilmeisesti ihan lähiaikoina sen pitäisi olla mahdollista. Tämän jälkeen pitkäkestoiset hinnanvaihtelut muuttuvat melko hankaliksi. Jos esimerkiksi sisäisessä pörssissä treidattaisiin SD:tä 80 sentin hintaan, olisi treidaajien helppo ostaa sitä sieltä halvalla ja myydä muualla.

Jos hintaan kohdistuu johonkin suuntaan painetta, veikkaan sen olevan enemmänkin ylöspäin. SD on hyvin käyttökelpoinen valuutta jos sitä vertaa Yhdysvaltain dollariin. SD:llä on kaikki Bitcoinin edut ja vielä vähän enemmän: kolmen sekunnin lohkoaika ja siirto onnistuu ilman transaktiomaksua. Tämä voi houkutella tietyillä markkinoilla toimivia yksilöitä suosimaan SD:tä USD:n sijaan.

En ole onnistunut vielä itse löytämään mitään heikkoa kohtaa SD:stä. Jos se failaa, syy on todennäköisesti siinä, että koko lohkoketju failaa, eikä siinä, että SD:n hintavakausmekanismissa olisi ollut jotain mätää. Mutta tokihan tässä voi käydä mitä tahansa, kun kerran täysin uutta systeemiä ollaan luomassa.

:zipper_mouth: .
.
.

Dumpatkaa nii ei tarvitse paskaa holdata loputtomiin. :smiley:

Kokeilin käyttää STEEMiä ja täysin roskalta vaikutti. Onneksi en sijoittanut tuohon yhtään mitään.

Palvelussa menestyy se aivoton sisältö kuten kaikkialla muuallakin, mutta nyt siitä saa rahaa: “testaa mikä Harry Potter-hahmo olet”, “katso tätä hassua kissaa!” ja niin edelleen. Harkittu, älykäs ja kriittinen postailu vajoaa pohjalle ja käyttäjän on pakko muuttaa kirjoitustapaansa saadakseen rahaa. Koska sen takiahan tuolla ollaan. Rahan.

STEEM rohkaisee käyttäjää tekemään postauksistaan clickbaitteja, postaamaan kuvia tytöistä uikkareissa ja sitten niitä perus eläinkuvia ja luonnetestejä. STEEM on löytänyt sosiaalisen median ongelman, sen faktan, että suurin osa ihmisistä on aivan helkkarin yksinkertaisia ja tyhmiä ja heidän äänensä on kuuluvin, ja nyt on kärjistänyt tätä palkitsemalla siitä rahallisesti.
Se että jossain uudessa ideassa on sana “lohkoketju” ei välttämättä tee siitä sijoittamisen arvoista.

1 tykkäys

Kertomasi mukaan nimenomaan olisi kannattanut sijoittaa “rahanaamakirjaan” :wink:

Kannattaa käyttää vähän kauemmin ja pistää seurantaan mielenkiintoisia kirjoittajia. Sillä tavalla ne parhaimmat jutut löytää. Jos lukee pelkkää trending-sivua, niin varmasti alkaa kyllästyttämään aika nopeasti.

Joo, eihän tuota voi kieltämäänkään alkaa. Sellaisia ihmiset ovat, kaikenlainen hömppä kiinnostaa eniten. Mutta kyllä hyvätkin kirjoittajat voivat saada ihan kohtuullisia palkkioita ilman sortumista klikkihuoraamiseen. Vaatii vain vähän aikaa ja viitseliäisyyttä kerätä tarpeeksi seuraajia.

Sijoituksena Steem on ollut ihan kohtuullinen, market cap huitelee yli 500 miljoonassa tällä hetkellä.

Lohkoketjusovelluksena se on kuitenkin ihan omaa luokkaansa. Se on tällä hetkellä paras lohkoketju tuomaan täysin uusia käyttäjiä kryptomaailmaan, koska se on niin helppokäyttöinen. Eroja ei ole juuri lainkaan tavallisiin blogialustoihin, salasanasta vain täytyy osata pitää kunnolla huolta, koska tilin rahoineen menettää jos sen unohtaa.

Steem on myös osoittanut toimivansa teknisellä tasolla oikein mainiosti. Transaktioista ei tarvitse maksaa mitään, joten niitä tehdään paljon (viime aikoina transaktiomäärä on ylittänyt jopa Bitcoinin silloin tällöin). Systeemi hanskaa ne kaikki kuitenkin ongelmitta, kapasiteetti ei ole lähelläkään ylärajaa.

Eihän se täydellinen systeemi ole, itsekin kyllä olen löytänyt siitä paljon kritisoitavaa. Mutta se ei poista sitä faktaa, että Steem on tällä hetkellä sekä teknisesti että käyttökelpoisena sovelluksena yksi parhaimmista lohkoketjuista.

Pakko nostaa tätä kejua esille! Olen nyt alkanut Steemittiä käyttämään, ja on kyllä aivan fantasitinen keksintö. Helppokäyttöinen, ja valtavasti uusia käyttäjiä ja jopa suomeksi.

Kirjoittelin sinne testimielessä bitcoinien holdaamisen riemuista ja tuntemuksista. https://steemit.com/bitcoin/@reliikki/bitcoineilla-yloes-ja-alas-millae-fiiliksillae

Steemit on siis tärkeimpänä ilmainen, ja siellä on “mahdollista” tienata rahaa julkaisuilla.
Valitettavasti Steemitissä ei ole mainoksia… :frowning:

Bittiraha.fi :n foorumi on aivan uskomattoman hyvä, ja täällä on valtavasti informaatiota. Suurin osa foorumin käyttäjistä voisi kirjoittaa samat asiat tai jopa copy pastettaa informaationsa ja uutisensa steemitin välityksellä. Jos niitä äänestetään hyviksi ja luetaan paljon, niistä kilahtaa muutama virtuaali Steemit dollari wallettiin jonka voi äkkiä käydä pelaamassa altcoinporsseissä :smiley:

Steem-lohkoketjussa on muutakin kuin blogialusta ja kryptovaluutta. Siellä on videotoistopalvelu (DTube), meemialusta (DMania), äänialusta (DSound) ja koodirepositorio (Utopia). Utopiassa on open source -lähdekoodeja ja data-analyysejä. Kaikella tuolla sisällöntuotannolla voi tienata.

Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, mutta “founder” nimiset henkilöt omistaa jo suosituimmat nichet jotka esim steemit sivustolla on top 20 joukossa. Katotaan nyt mitä tuosta tulee, maailma on niin täynnä ahneutta ja muuta sontaa että pessimistisesti olen mukana kuitenkin.

1 tykkäys

Hmm, aika paljon vaikuttaa Steemitissä huomio menevän juurikin siihen systeemin antamien palkkioiden seurailemiseen. Sisällöntuottajat voivat lisäksi julkaista näille alustoille, siten saavat myös uuden alustan hyödyt.

Mielestäni Steemit on edelleen mielenkiintoinen lohkoketjusovellus, ja käytän sitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Toki en ole missään muissa medioissa, eli itselle se on leikkimistä.
Sanotaan näin että nämä alustat mahdollistaa olemassaoleville blogaajille saada lisää seuraajia ja jopa pientä teostomaksua ylläpitäjiltään. Toki monilla blogaajilla taitaa olla ihan hyvin tuo ansaintapuoli hanskassa asiakkaittensa tai sponsoreittensa puolesta.

Ketkä meistä haluaa olla ammattibloggaajia :open_mouth:

Suosittelen aina kokeilemaan uutta ja ihmeellistä, antamaan mahdollisuuden. Tästäkin Steemit projektista on maailmalle ihan oikeaa iloa, eikä ilmeisesti haittavaikutuksia ole.
Suhtaudun siis hyvinkin myönteisesti.

Raparperi

1 tykkäys