Miten olisi fiksuinta/helpointa/parasta järjestää anteja listaamattomiin yhtiöihin tai erilliseen SPV-yhtiöön BTC:lla?
Minulla on startuppeja omassa portfoliossa joitain ja ajattelin kokeilla, miten virtuaalivaluutalla voisi tarjota osuutta kasvaviin yhtiöihin.
Normaalistihan näitä listaamattomia osakkeita myydään ihan fiateilla. Samoin hoidetaan suunnatut annit.
Nämä yhtiöt toimivat uusiutuvan energian, ekologisen rakentamisen, li-ion akkujen, energiavarastopalveluiden, sähköautojen ja latauspalveluiden aloilla. Patentteja näillä firmoilla on luonnollisesti suojanaan.
Riskejä näissä firmoissa on aina. Tuotot ovat toistaiseksi olleet 0 ja 20.000% välillä.
Totta. Ei nämä ilmastotalkoot pelkillä palopuheilla edisty. Uusiutuvat ja akkuteknologiat ovat onneksi jo erittäin kilpailukykyisiä. Siksi onkin jo paljon helpompaa puhua jo aidoista sijoituksista.
Suomi on toisaalta ihan hyvä ponnahduslauta näille teknologioille, koska täällä on aika hyvin säädellyt, mutta avoimet markkinat. Volyymiä markkinoilla voisi olla enemmän, mutta on hyvä hioa asiat valmiiksi ennen maailman markkinoille menoa.
Yksi isompi projekti tässä on käynnissä, missä sähkön kotituottajat voivat vaihtaa energiaa järjestelmän sisällä helposti ja vapaasti. Tähän löytyy teknologiaa ja liiketoimintamalli. Energiakauppa P2P-mallilla olisi ihan hyvä tehdä lohkoketjulla. Tässä siis käytännössä Inarissa asuva voi ostaa Hangossa tuotetun aurinkoenergian ilman merkittäviä siirto- ja käsittelykuluja.
Näitä erilaisia, mutta hyvinkin potentiaalisia startteja pitäisi pystyä joustavammin rahoittamaan.
Mutta millainen tämä BTC:llä tehty sijoitus pitäisi olla (osaketta? VVK?) ja miten se kannattaisi järjestellä? Tuloksen kotiuttaminen BTC:nä “arvolompakkoon” vai mitä? Kaikki varainsiirtoverot jne pitää kuitenkin laittaa fiatteina Verottajalle.
Odotan innolla sitä aikaa kun akkujen energiatiheys vastaa nestemäisiä polttoaineita. Se avaisi oven kyllä ihan uusiin ulottuvuuksiin.
Korjaa jos olen väärässä, mutta eikös tällä hetkellä ole niin, että jos asiakas vaihtaa sähkösopimuksensa aurinkoenergiaan niin käytännössä linjoja pitkin tulee kuitenkin samaa sähköä kuten ennenkin esim kivihiilellä tuotettua, mutta aurinkosähkön osuus potista kasvaa jossain muualla?
No riippuu vähän sopimuksesta. Jos kilpailuttaa energian ja siirron samalla, niin sitten ei.
Nyt pystyy jo ottamaan aukustollisia aurinkojärjestelmiä PPA-sopimuksella. Laitteet siis omistaa sijoittaja ja käyttäjä maksaa vain energiastaan.
Energiatiheydellä ei ole sinänsä merkitystä energiavarastoissa, jotka ovat sähköverkossa kiinni. Autoissa kyllä, mutta paikallaan olevissa sovelluksissa kaikista tärkeintä on hinta. Hinta muodostuu valmistuksesta, käytönaikaisesta hyötysuhteesta, huolloista ja kierrätyksestä.
Sähköverkon energiavarastojen volyymi ja liiketoimintapotentiaali on noin 100-kertainen verrattuna automotiveen.
Kyllä sitä joutuu sen maksamaan ihan osakevaihdoissakin. Ainoita poikkeuksia on esimerkiksi tilanne, missä emoyhtiö ostaa osittain omistamansa yhtiön loput osakkeet maksamalla omilla osakkeillaan. Tällöin katsotaan, että osakkeenomistaja on edelleen samassa “veneessä”.
Mutta joku rahasto-malli voisi kyllä toimia. Ajattelin, että se voisi olla myös sellainen, että perustetaan uusi osakeyhtiö, mikä rahoitetaan BTC-lainakirjoilla, jolla vuosituotto ja takaisinmaksuaika. Pääomilla hankitaan portfoliollinen eri osakkeita, joiden tuotoista sitten maksetaan lainat korkoineen pois. Tässä etuna olisi se, että sijoittajan ei tarvitse olla kiinni varsinaisesti osakkeissa, mutta niiden tuotto-odotukset voidaan tilittää. Voisi olla likvidimpi ja lainoittajia voisi olla <mrd kpl.
No siksipä siinä oli tuo hymilö, koska tässä on juju.
Tämä menee nyt jo näiden startuppien tarinoihin, mutta poiketaan siihen nyt hetkeksi sitten.
Normaalisti jakelua ei voi kilpailuttaa, mutta nyt akkuteknologian ollessa jo riittävän halpaa, voidaan tarjota akkuvarmennettua liittymää. Tuon akun omistaa yhtiö, joka käyttää akkua mahdollisimman paljon energia-, teho- ja joustavuusmarkkinoilla (kysyntäjousto). Samalla se mittarin takana oleva akku voi puskuroida kotona tuotetun aurinkosähkön ilman sähköveroa.
Näin toimittaessa se liittymä siirtyy ko. akkuoperaattorin nimiin (koska liittymän sulakekoko nostetaan maksimiin) ja talon asukkaalle tulee vain yksi sähkölasku tai hyvitystilitys sovitussa aikavälissä. Isolla paneelistolla olevat taloudet voivat siis teknisesti jopa päästä eroon sähkölaskusta.
Eli: Voit tilata puskuroidun sähköpalvelun akkuoperaattorilta (BSO), joka takaa, että sähkölaskusi ei enää nouse. Hinta voidaan lukita tapauksesta riippuen 10-15 vuotta eteenpäin.
Voi vitsi puhutkin firman perustamisesta tai vastaavasta tulee oikeesti niin hyvä mieliala. Itsellä ei ole, kun 1 Th/s bitcoin hashaus tehoa, joku tyyliin iso farmi (BSO:n päähän kiinni)
Niin. Tässähän on sellainen hauskuus, että louhinnan kuluttama energia voi tulla jopa ilmaiseksi, kun sen osaa oikein junailla. Tässä on Helen ja vastaavat koittaneet jujuttaa kaikkia, mutta me ollaan valppaana Kysehän on siis siitä, että kaukolämpöä voisi tehdä sähköllä edullisesti silloin, kun sähköä on liikaa jakeluverkossa ja taajuus alkaa ukaavasti nousemaan. Akusto voi olla tuossa välissä, jotta voidaan puskuroida tehoa oikeaan aikaan tapahtuvalle lämmöntuotannolle (lue: louhinnalle) ja voidaan pitää prosessorit tasalämpöisinä (ROI paranee).
Mutta. Olennaisinta ei ole ne pelkät ideat. Se on tärkeää, että ne saa vietyä aina liiketoimintaan asti.
me ollaan täällä kryptokeskuksella suunniteltu louhinta, millä prossulämmöt ja gpulämmöt yms ohjataan lämminvesikiertoon, tarvikkeitakin on jo hommattu…