Selvityspyyntö virtuaalivaluutan käytöstä - Verohallinto

Eli bitcoinit käytetään fifo-periaatteella, first-in first-out. Helppohan tuosta on laskea toteutunut arvon nousu. Jos kuitissa näkyy päivämäärä niin sen päivän kurssilla mennään.

Jos summat on tuota luokkaa niin jätä ihmeessä verottajalle vastuu pyytää lisätietoja, todennäköisesti mitään ei kuulu.

Tämän mukaan treidaamisessa tulleet tappiot otetaan huomioon ja ainoastaan voitosta maksetaan verot. Säikähdin jo koska itse yritin alussa treidaamista kovasti kunnes huomasin että vie liikaa aikaa ja ei tule voittoa. Tein päivittäin ostoja ja myyntejä parinkin tonnin edestä. En ole tarkkoja summia laskenut, mutta mikäli en ole voitolle jäänyt niin verottajalle tuskin tarvitsee ilmoittaa mitään? Ihmettelen vaan kun kaverille oli tullut verottajalta kysely kun oli coinmotionissa myynyt pari tuhatta euroa ja ostanut samana päivänä takaisin, rahat oli coinmotionissa koko ajan . Ei edes käynyt omalla tilillä. Tämä olikin verottajalle kelvannut. Mutta miten ihmeessä tällainen turhanpäiväinen tieto on edes verottajalle ilmoitettu? Itselläkin coinmotioniissa 1200€ . Pitänee ostaa coineja vähän lisää ennenkuin verottaja iskee ;:confused:
https://vero24.vero.fi/vastauspankki/#!singlePublishedAnswer?id=807af127-e955-6147-6462-7f37e152352c&query=bitcoin
Id
201785862
Päivämäärä
23.8.2017
Asiakasryhmä
Henkilöasiakas
Asia
Verotusta
Aihe
Henkilöasiakkaan tuloverotus
Kysymys
Voiko hankintameno-olettamaa käyttää virtuaalivaluutoista(Esim. Bitcoin) realisoitujen tulojen veronmaksussa?
Nimimerkki
bittikuningas
Vastaus
Virtuaalivaluutan muuntaminen oikeaksi valuutaksi realisoi virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen.
Positiivista arvonousua voidaan pitää varallisuuden kerryttämänä tulona, jolloin arvonnousu verotetaan muuna pääomatulona eikä siihen sovelleta luovutusvoiton verotusta koskevia säännöksiä. Koska tuloa ei veroteta luovutusvoiton verotuksen säännösten mukaan, ei hankintameno-olettamaa voida käyttää.

Valuuttakauppaa käyvän sijoittajan tulee verotusta varten pitää sellaisia muistiinpanoja, joista selviää mihin hintaan valuuttoja on milloinkin ostettu ja myyty. Veronalaiset kurssivoitot tulee ilmoittaa veroilmoituksella kohdassa muut pääomatulot.
Vero.fi:ssä:Virtuaalivaluuttojen tuloverotus
Kati, Verohallinnon asiakaspalvelu

Tämän linkin mukaan myös vaihtokulut ovat vähennyskelpoisia
https://vero24.vero.fi/vastauspankki/#!singlePublishedAnswer?id=47471a3c-ea75-e38f-d00c-1b71377ca0e8&query=Bitcoin

Onko esim. Coinmotionin tilillä olevat eurot ‘virallista valuuttaa’. Tietenkin ovat, mutta nehän eivät ole samalla tavalla käytettävissä kuin pankkitilillä olevat eurot? Pankkitilillä olevilla voi ostaa tavaroita, matkoja, mutta Coinmotionin euroja voi vain siirtää pankkitilille.
Verottaja ei varmaankaan tuota eroa huomioi.

Täytyi oikein rekisteröityä tänne, kun tämä aihe on niin polttava.

En vieläkään ymmärrä, täytyykö virtuaalivaluuttojen väliset treidit eritellä verotuksessa vai ei.

Jos poimin irrallisen lauseen verottajan sivulta, niin kuulostaa, että jokainen veivaus täytyy eritellä:
“Virtuaalivaluutan käyttö missä tahansa vaihdantatilanteessa realisoi sen arvonnousun verotuksen.”

Mutta oikeasti verotus realisoituu kuitenkin vasta sitten, kun vaihdetaan euroiksi. Eli siinä vaiheessa käyn läpi koko historian, ja joka voitollinen kauppa matkalla kohti sitä euroa verolle, ja tappiolliset veivaukset jätetään huomiotta…?
Ja jos ne välivaiheet pitää eritellä, niin se tapahtunee hakemalla jostain tilastoista sen hetken arvon euroissa sille kaupalle?

Kaveris oli siis myynyt Bitcoineja ja sitten ostanut niitä. Verottaja ei ollut yrittänyt verottaa sitä myynnistä saatua voittoa?

Ylempää polarpandan lainauksesta : “Ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta kertoo, että … Päivityksen tarpeessa olevaksi hän katsoo lähinnä kohdan, jossa kerrotaan missä tilanteessa verotus realisoituu.
Puiro tarkentaa, että virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseksi virtuaalivaluutaksi ei vielä realisoi verotusta. Verotettavaa syntyy vasta, kun virtuaalivaluuttaa käytetään hyödykkeisiin tai kun sitä vaihdetaan viralliseksi valuutaksi.”

Tuon perusteella virtuaalivaluuttojen väliset treidit ei kuulu verotuksen piiriin.

Tai sitten ei :slight_smile: ota siitä ny selvää …
Uskon, luulen ja toivon että verottajaa kiinnostaa vain se paljonko alunperin maksoit (A) niistä ensimmäisistä virtuaalirahoista. Ja sitten montako euroa (B) sait kun myit niitä.
Jos B > A, niin veroa maksat n. 0.3 * (B-A).
Jos A > B, niin voivoi :wink:

Bitcoinin erityisluonne aiheuttaa aikamoisia koukeroita. Osaisiko joku vastata tähän?

Lahjoitan bitcoinia yleishyödylliselle yhdistykselle. (esim. lasten jumppakerho). Yhdistys realisoi. Joutuuko joku maksamaan veroa?

Toisaalta on tietysti kiva kuulla että päivätreidaaminen alteilla on mahdollista ilman väliintulevaa verotusta, ja vasta lopullisista voitoista menee verot. Mutta mutta…
Mites, jos kuvitellaan sellainen skenaario jossa ensin ostan 2 bitcoinia hinnalla 3000 euroa, (yhteensä 6000 e), bitcoinin hinta nousee 4500 euroon, ostan 0.5 bitcoinilla (2250 e) ethereumia hintaan 300 e/kpl (7.5 ETH), ethereum-btc nousee sen verran että saan vaihdettua 7.5 ETH -> 2 BTC … kotiutan BTC:hn ja sit mulla on 3.5 BTC, kotiutan euroihin 0.75 BTC ja nyt bitcoin on jo 5500 euroa. Olen maksanut alussa 6000 euroa ja saanut 2 BTC, nyt mulla on 3.5 BTC joiden kokonaisarvo on 19250 euroa -> mikä on näistä 0.75 bitcoinista hankintahinta verotuksessa?

Kyllä näistä epäselviä saadaan, kun hiukan ruvetaan miettimään…

1 tykkäys

http://www.yhdistystoimijat.fi/toiminnot/talous-2/verotus/

Varainsiirtovero pitäisi varmistaa, tosin sekin on vain 1.6%. Näin siis silloin jos todella on yleishyödyllinen yhdistys.

Näkisin ja näin aion itse toimia samassa tilanteessa: niille BTClle mille on osoittaa hankintahinta FIFO periaatteella se on mitä on, lopuille se on sitten nolla. Eli esimerkissäsi ekoille 2BTC sinulla on hankintahinta jonka voit vähentää, loput on kokonaan voittoa…

Oli ensin myynyt bitcoineja parilla tonnilla ja sitten ostanut samantien ne takaisin. Verottajalta oli tullut selvityspyyntö myynnistä. Selvitykseksi kelpasi se, että osti samantien takaisin eikä saanut voittoa. Eli ei mennyt veroa. Verottaja kysyy CMltä ainoastaan MYYNNIT ei ostoja jotka voit vähentää verotuksessa. Ostoista ja myynneistä tulee itse pitää kirjaa, joista verottaja sitten verottaa jos voittoa on syntynyt.

Verottaja siis huomioi myynnit ja vaikka raha on Coinmotionin tilillä (asiakas ei voi ostaa niillä ruokaa, ei tavaroita) eikä asiakkaan pankkitilillä, niin silti se katsotaan veronalaiseksi. Reilua?

Voin maksaa verottajalle jos ottaa verot vastaan bitcoineina

2 tykkäystä

Moikka. Kirjoitan Tax Fenixini puolesta… www.taxfenix.fi Nettisivujeni kautta voitte esittää minulle kysymyksiä, jos haluatte. Tietty kaikkiin kysymyksiin ei vastauksia löydy, koska edes kaikki kysymykset eivät ole vielä selvillä… :slightly_smiling_face: Ajankäyttö luo myös reunaehtoja. Kaikkea en myöskään ilmaiseksi tee. Tarvittaessa tehdään toimeksianto. Mulla on pöydällä monenlaisia cryptojuttuja tällä hetkellä. Käytännön syistä en ehdi usein vastaamaan täällä, mutta mielelläni juttelen cryptoista noin muuten.

Ottakaa ihmeessä yhteyttä.

-Miika

Kaverin puolesta kysyn.
Hän on louhinut Bitcoineja aika mukavan määrän vuosina 2010-2013 ja haluaisi nyt myydä suurimman osan pois.
Hän ei kuitenkaan ole muistanut tai tiennyt ilmoittaa louhituista bitcoineista Suomen verottalle. Onko hän nyt kusessa?
Voiko noi ilmoittaa näin vuosien jälkeenkin verottajalle ilman että saa tuomiota veronkierrosta?
Noiden vero menee varmaan ansiotulona ja sen hinnan mukaan joka oli 2010-2013?

Ansiotulona louhintahetken arvosta, ja arvonnoususta pääomatulona.

Tämä kuullosti erityisen kivalta:

Suomen verokäytäntö 2017. Pankki tekee ilmoituksen verottajalle. Kun myytte tai ostatte bitcoin-valuuttaa suomalaisen pankkitilin kautta. Pankkitilitapahtumat liittyvät tunnettuun vaihdantapalveluun tai tilisiirron selitysosassa esiintyy sanoja; “bitcoin”, “virtuaaliraha”, ymv., tästä siirtyy pankkinne toimesta tieto veroviranomaisille (virtuaalisen rahan käytön valvonta). Näin olette siirtäneet itsenne seurantaan. Kaikki suomalaiset pankit ovat velvoitettuja seuraamaan mahdollista virtuaaliseen rahaan liittyvää rahaliikennettä ja tekemään siitä ilmoituksen veroviranomaisille. Verottaja tiedon saatuaan tutkii kaikki suomalaiset tilinne (myös lopetetut) takautuvasti kolme vuotta taaksepäin.

http://posti39.wixsite.com/pankki/verotus

Bitcoinpankki … hmmm
Vaikuttaa kyllä hyvältä idealta.
Joidenkin asioiden toimivuus kuitenkin mietityttää. Esim “Soittakaa pankkiimme ja pyytäkää tilisiirtoa hotellin ilmoittamalle bitcoin-tilille”. Ilmoittaminen tuskin tarkoittaa puhumista??

Henkilöstö esitelty. Suomalaisia nimiä, naamat - no vois ehkä käydä suomalaisista nippa nappa.
Sivusto vain suomeksi, mutta asiakastuessa häärii Smith :neutral_face:
Guuggeli ei juuri ko. nimiä / naamoja löydä ?

Pyydä kaveria ottamaan yhteyttä: [email protected] Isosti Bitcoin-keissejä päällä tällä hetkellä.

Tartteeko Afrikan tähden timantit ilmottaa? Entä jos antaa lapsille viikkorahan bitcoineina?