Kuinka maksan verot?

Lue postaukseni 8 kesäkuuta ja 26 elokuuta, joka
koskee pääomatulon verotusta, vaikka onkin tuossa lahjavero-ketjussa.

Tuosta 9a-lomakkeesta sen verran, etta sivustollahan on lomakkeesta vain versiot 2016 ja 2015. Voiko noilla ilmoittaa 2017 myynteja?

Terve! Kovasti selasin näitä vero-osioita, vaan ei millään satu silmään:
Myin jonkin verran Bitcoineja tässä ja haluaisin selvittää itselleni (ja myöhemmin verottajalle) voitot, joita olen tehnyt. Koska ostoja ja myyntejä on ollut vuoden aikana iso määrä, on ne pyöriteltävä excelissä, jotta saa jotakin tolkkua niistä. Kuitenkin kun ilmeisesti käytetään fifo-periaatetta, on voittojen laskeminen noista kaikista kaupoista ainakin meikäläisen excel-päälle liian monimutkaista. Millä tavalla te muut olette itse tätä ratkaisseet?

Selvittelystä ei kannata huolehtia ellei erillistä pyyntöä tule. Vähentää hankintahinnan myyntivoitoista ja maksaa 30% (32% 30 000 ylittävältä osalta) ennakkoveroina.

Mulle ei ole selvinnyt että ovatko kaupat kryptovaluutasta toiseen verotettavia tapahtumia?

Toisesta vero-ketjusta:

Eivät kuulu. Vasta kun muutat niitä euroiksi tai dollareiksi. Tämä pitää myös sisällään pörssin sisällä tapahtuvan muunnon (rahojen ei tarvitse tulla tilille ollaksesi verovelvollinen).

Ehkä vähän huonosti muotoilin tuon tekstini: siis perusasiani se, että onko täällä porukalla suositella hyvää tapaa laskea muodostunut voitto/tappio? Riippumatta siitä, täytyykö asiaa selvitellä verottajalle, haluaisin itse olla selvillä siitä, kuinka paljon voittoa/tappiota on syntynyt fifo-periaatteen mukaan. Kun on treidaillut edes-takaisin, niin laskeminen ei ole ihan niin yksinkertaista että vähentäisi yhteistuloksesta yhteenlasketun hankintahinnan, vaan pitäisi aina tietää, millä hinnalla hankittuja pitkoja on myynyt millä hinnalla… Kun niitä tapahtumia on kymmeniä, joissa aina eri summat niin ainoa miten itse keksin on laskea näitä käsipelillä. Miten tätä olette ratkoneet? Onko esim olemassa jotain hyvää excel-pohjaa, johon ostot ja myynnit löisi ja joka osaisi niitä sitten laskea?

En vastaa kysymykseen mutta vastaan kuitenkin :smiley:

Kun maksat sen 30% voitosta veroa niin ei se veronmaksu siihen lopu.
Sitten kun loppurahoilla ostat tavaraa kaupasta niin maksat alv 24% niistä (ellet pelkkää ruokaa osta)
Eli loppujen lopuksi valtio on saanut saman verran kuin sinä siitä sinun alkuperäisestä voitosta.

Itse tein softanpätkän joka laittaa ostot ja myynnit aikajärjestykseen, ja täsmää myynnit ostoihin vanhimmista alkaen. Jos ostettu määrä on myyty useammassa erässä, hankitameno täytyy jakaa myyntitapahtumille samassa suhteessa. Myyntiä vastaava hankintameno on sitä vastaavien ostojen hankintamenojen summa, ja siitä sekä luovutushinnasta voidaan laskea vero.
Kryptojen välisissä kaupoissa siirretään alkuperäinen hankintameno eteenpäin seuraavalle kryptolle, ja jaetaan se tarvittaessa osiin jos jälkimmäinen krypto on ostettu pienemmissä erissä, samaan tapaan kuin tuossa ylempänä. Tästä ei nykytulkinnan mukaan mene vielä veroa.

Hm!

Olen myynyt Bittimaateilla useampien tuhansien edestä tänä vuonna ja vain osalta niistä kaupoista olen tajunnut säilyttää kuitteja. Voin varmaan pyytää kuitit Prasokselta, mutta missä vaiheessa kuitit kannattaa pistää mukaan - nn tiedä verotuksesta vielä mitään, vaan sen, että pitää maksaa vuoden 2018 alusta. Hankintakuitteja minulla ei myöskään ole tallessa, paitsi ehkä osan…, Kelpaako vanha tiliote?

Sitten toinen juttu… olen treidannut tosi paljon eri kryptovaluuttojen välillä, mutta olikohan nyt niin, että Puiro totesi, että kryptovaluuttojen välisistä kaupasta ei tarvitse maksaa veroja? Muuten joudun vararikkoon, koska veroja olisi enemmän kuin mitä koskaan voisin tienata - ellei BTC nousee vielä johonkin 50K$-luokkaan.

Kryptovaluuttojen välisistä kaupoista ei tarvitse maksaa veroja. Ainoastaan kun vaihdat kryptot fiat-valuuttaan.

Lasket etukäteen 30% voitoista ja siirrät odottelemaan mätkyjä. Jos verottaja ei kyselekään niin pyyhit kylmää hikeä ja jatkat sijoittamista niin kuin ei mitään. Olen aiemmin sijoittanut rahastoihin ja pankista kysytään pääomista verotiedot automaatilla joten niitä ei voi välttää. Bitcoini sen verran uusi ilmiö, että siinä voi varmaan vielä suunnitella verotusta helpommin kuin perinteisessä sijoittamisessa.

Verotuksen kannalta olisi mielenkiintoista tietää millä tavalla verojen suhteen käyttäytyy BTC suora vaihto fyysiseen sijoituskullan kriteerit täyttävään kultaan joka on verovapaata.

Toki siitä sitten joskus tulevaisuudessa toki pitää verojakin maksaa jos sen viralliseksi fiat valuutaksi tms vaihtaa.

Katsooko verottaja nyt kullan arvon verotettavaksi kun se kulta onkin saatu vaihtamalla päikseen pitkoja ja kultaa, käyttämättä välissä rahaa, vai realisoituuko se sijoituskulta vasta sitten verotettavaksi kun sillä ostetaan jotain hyödykkeitä tai fiat velkakirjoja.

Tuli vaan mieleen…kun on huhuja että jossain päin myyvät kultaa saadakseen pitkoja…

Six Fenix! Nämä jutut on perusteiltaan aika simppeleitä, mutta oikeustila ei ole vieläkään selvä.

Jos iso myynti, yhteyttä muhun. Asiat eivät ole edes kvl-päätöksen jälkeen yksinkertaisia. Mulla useita erilaisia cryptojuttuja pöydällä. Säästön paikat edelleen mahdollisia. Olen aika harvoin täällä. Nyt unettomana yönä eksyin. Minut saa parhaiten kiinni nettisivun kautta www.taxfenix.fi

-Miika, tax fenix oy

1 tykkäys

Maksetaanko louhintatuloista veroa? Kuka pöljä maksaa?

Verottaja: “maksetaan”

Ehkä verottaja voi jäljittää sen, että coinit on tulleet louhinnasta?
Ja jos ei, niin sitten se on pääomatuloa ----> 30% veroa.

Ennen oli sanonta, että mikään ei ole varmaa, paitsi kuolema.
Ehkä Suomen verottajalle voidaan keksiä vastaava hauska kompa :slight_smile:

Verosuunnittelija sanoo ei makseta

Beatcoin, asutko veroparatiisissa vai perustuuko verosuunnittelusi vain toiveeseen ettei verottaja koskaan ala selvittelemaan raha-asioitasi?