SegWit ihmettelyä

Varmaan joku viisaampi osaa selittää tämän kaavion

https://blockchain.info/fi/charts/bip-9-segwit?timespan=all

Tarkoittaako tuo todella segwitin tuen määrää ? jos näin on niin miksi se on noin alhaalla ?

Segwit tuli käyttöön jo kuukausia sitten. Se on käytössä, joten ei ole mitään mieltä enää signaloida, että on valmis aktivoimaan sen.

1 tykkäys

Ok, hyvä homma :relaxed:

Jos olen oikein ymmärtänyt niin SegWitistä ei ole mitään hyötyä jos ei käytä native SegWit-osoitteita, jotka alkavat “bc”. Käytännössä kukaan ei niitä käytä ja tukeeko edes muut lompakot kuin Electrum? Elecrumissakin uuden lompakon luonnissa default on edelleen vanhan mallinen lompakko/osoitteisto.

Segwittiä voi käyttää myös osoitteilla, jotka ovat taaksepäin yhteensopivia. Segwit tukiset lompakot osaavat luoda 3-alkuisen osoitteen, joka on käytännössä Segwit osoite ja siihen voi lähettää mistä tahansa lompakosta. Tämä yhteensopivuus maksaa muutaman extra tavun verran kokoa lisää transaktioihin joita lähetät jälkeenpäin niistä ulos, että lievästi parempi, jos voit saada maksuja native Segwit osoitteisiin, mutta ero ei ole iso.

Osaatko kertoa, mitkä nykyisistä yleisimmistä lompakoista osaavat luoda Segwit-osoitteen?
Luovatko osoitteen automaattisesti, ehdottavatko kenties osoitteen luomista vai pitääkö käyttäjän osata vetäista hihasta taikasana? Jääkö asetus/viritys pysyvästi “päälle” koskemaan myös kaikkia uusia transaktioita?
Pitääkö tuossa vaiheessa osata arvata jokin sopiva hinta tai peräti ryhtyä tinkaamaan?

Itse olen ymmärtanyt, että 3-alkuiset osoitteet vievät ojasta allikkoon, koska transaktion koko kasvaa 10%:

“it is some kind of hack, which results in SegWit transactions needing around 10 percent more space. Obviously, this contradicts the goal of increasing capacity.”

Riippuu vähän lompakosta millä tavalla se on toteutettu. Esim Electrum tarjoaa ihan lompakon luomista Segwit moodissa. En ole tutustunut siihen onko siinä mahdollista päivittää olemassaoleva lompakko sellaiseksi, että jatkossa käyttäisi Segwit osoitteita, mutta jatkaisi aiemmilla ei segwit osoitteilla vastaanottamisen tukemista siltä varalta, että niihin vielä sattuu jotain tulemaan.

Olen myös siinä käsityksessä, että Bitcoin Coreen on lähitulevaisuudessa tulossa tuki siten, että se vain mitään kyselemättä alkaa tarjoilemaan Segwit osoitteita (3-alkuisia yhteensopivia sellaisia) sekä lähettämään vaihtorahat sellaisiin.

Tämä on asia, joka tulee olemaan täysin lompakkokehittäjistä kiinni, että missä muodossa se tarjoillaan käyttäjille.

Kyse on puolitotuudesta, jossa kerrotaan tosia asioita valikoivasti ja yrittätään saada Segwit näyttämään huonolta.

Ensinnäkin kyse on tilapäisestä osoite-formaatista, jota on tarkoitus käyttää vain siihen asti, että lompakkotuki segwitin omille transaktiotyypeille on yleistynyt riittävästi, että osoitemallia ei käytännössä enää käytetä. Markkinavoimat tukevat päivitystä, koska ne, jotka suosivat natiiveja Segwit osoitteita säästävät transaktiokuluissaan.

Toisekseen, vaikka itse transaktiot veisivätkin tavuissa laskettuna 10% enemmän tilaa, niitä mahtuu silti lohkoihin reilusti enemmän kuin ennen. Tuossa lainauksessa on yksi puhdas vale. Se on se, että siinä annetaan ymmärtää, että tavujen määrä sellaisenaan olisi jollain tavalla kriittinen kriteeri, jolla mitata kapasiteettia.

Se on osa yhtälöä, mutta sen merkittävyys ei ole lähelläkään sitä tekijää, mikä eniten rajoittaa järjestelmän kapasiteettia, eli millä tavalla transaktio vaikuttaa UTXO setin kokoon. UTXO setti on sellainen asia, joka jatkaa kasvamistaan suhteessa käyttäjämäärään, vaikka lohkokoa ei enää koskaan nostettaisi. Lohkokokoraja käytännössä rajoittaa vain sen kasvunopeutta. Sille ei käytännössä voi määritellä ylärajaa.

OK mutta käyttääkö näitä 3-alkuisiakaan kukaan? Electrumissa niiden käyttöönottoon löytyy jostain palstoilta kikkailuohjeet, joissa osoitteet pitää generoida muualla.

Electrumin lompakkoa ei käsittääkseni voi päivittää SegWitiin vaan on luotava uusi SegWit-lompakko ja siirrettävä Electrumilla coineja sinne. Tämä uusi lompakko sisältää sitten pelkästään Bech32-osoitteita myös vastaanottamiseen.