SegWit sitä, SegWit tätä. Paljon on puhuttu tästä upeasta päivityksestä, joka on kuitenkin monille valitettavan mysteerinen. SegWit aktivoituu tällä viikolla, joten nyt on hyvä aika perehtyä siihen kunnolla. Tutustu Bitcoinin historian suurimpaan päivitykseen, selkokielellä.
Olisi kiinnostava tietää mikä on Henry Braden mielipide Lightning Networkia kritisoivista kirjoituksista?
Pitääkö nuo väitteet paikkansa? Pitääkö olla huolissaan, että skaalausongelma ei ratkeakaan Lightning Networkin avulla?
En ole Henry, mutta kommentoisin sen verran, että eihän noissa väitetä etteikö LN olisi (eräs) ratkaisu skaalausongelmaan, pikemminkin päinvastoin. Ensimmäisessä artikkelissa paino on sanassa “hajautettu” eli väitetään (mahdollisesti oikein) ettei salamaverkko voi olla (kunnolla) hajautettu vaan tulee riippumaan muutamista nodeista eli tullee olemaan keskitetty. Se ei väitä, etteikö keskitetty salamaverkko voisi olla ratkaisu skaalausongelmaan vaan kirjoittajalle (ideologinen?) ongelma näyttäisi olevan tuo hajautuksen puute.
Jälkimmäinen artikkeli taas väittää, että bitcoin -verkon siirtomaksut tulevat väkisinkin nousemaan. Tällöinhän nimenomaan salamaverkko on ratkaisu, koska välitysmaksuja maksetaan vain silloin kun operoidaan itse bitcoin-lohkoketjun kanssa.
Kirjoittaja on sama pseudonyymi, joka on esim. Electrum cashin takana. Melko aktiivinen kaveri, jos ei sitten porukka…
Johtopäätökset voi silti olla oikeita.
Siirtohinnat nousi, näyttää olevan nyt keskimäärin $4,39. Nopeimmaksi siirtoajaksi näyttää 0-35min, nopeutuiko vai hidastuiko?
Tuo siirtohinta on aika kova. Minulla oli yhdessä osoitteessa saldoa noin 0,2BTC. Arvo kurssin mukaan pyöristettynä 720 euroa.
Sattumoisin kyseisen osoitteen saldo koostui useista pikku siirroista louhinnasta…
Eräs aikaisempi siirto jäi jumiin kolmeksi päiväksi kun siirtopalkkio oli liian pieni koska käytin joskus miinoin hyvin toiminutta lompsaohjelman oletusta joten siitä oppineena…
Nyt tämän siirron koko oli yli 8 kilotavua. Jotta sen sai menemään läpi kohtuuajassa laskin tarvittavan siirtopalkkion käyttämällä:
No silloin oli mempool varsin kamalalla tasolla ja blokkiaikakin melko hidas ja en käyttänyt noita “pikasiirto” tasoja palkkiossa vaan katsoin sille sen hetkisen noin 6 tunnin tavoiteajan.
300 satoshia / tavu. (juuri nyt vastaava “hitaahko” taso olisi noini 400 satoshia/tavu)
(siirtojen koon mediaanilla 226 tavua tietenkin siirtohinta olisi näin ollen 0,9mBTC joka vastaisi noin 3,3 euroa)
Sensijaan tuo yli 8kt siirto maksoi tuolla hitaahkon siirron palkkiolla 34mBTC!
Siis noin 200mBTC siirto josta louhijat kuorivat 34mBTC. Noin 115 euroa!
Siirsin siis 720 euroa vstaavan arvon josta perille tuli siirtopalkkion jälkeen 605 euroa vastaava arvo,
Osoitteet joiden saldo koostuu useista pienistä siirroista ovat todella tuskallisia kustannuksiltaan. Jos tuon osoitteen saldo olisi ollut 34mBTC olisi koko saldo huvennut siirtokustannuksiin.
Tämä on ihan oikeasti BTC osalta sellainen ongelma jota ei ole syytä vähätellä. Tällä siirtohinnoittelulla jos se tällaisena pysyisi ei BTC muodostu yleiskäyttöiseksi maksuvälineeksi. Se lienee jo monille selvinnytkin.
Jotenkin vielä ymmärtäisi sen että siirtokulu olsisi suhteessa siirrettävään mutta kun 10 BTC siirto maksaa alle 1mBTC ja 0,1BTC siirto voi maksaa 0,1BTC on jossain matoja jos kuvitellaan että tästä tällaisenaan voi tulla “koko kansan” jokapäiväinen maksuväline.
Tilanne on tällä hetkellä täysin absurdi. Nopeahkoihin siirtoihin tarvitaan jo luokkaa 500 satoshia/tavu ja yhden siirron minimikoko on luokkaa 200 tavua joten nopeaan siirtoon, siirrettävästä arvosta riippumatta noin 1mBTC.
Toki vähemmälläkin menee mutta sitten voi kestää kauan tai vielä kauemmin.
Luonnollisesti siirtohinta voi olla paljonkin vähemmän mutta tällä hetkellä tilanne on tämä ja suuntä näyttää edelleen menevän huonommaksi.
Ennen siirtoa kannattaa miettiä onko viisasta siirtää juuri sellasesta osoitteesta jolla siirrron koko tuilee suureksi suhteessa siirrettävään arvoon. MIten siirtokulut tulee jatkossa olemaan menee tulevaisuuden ennustamiseksi ja se on tunnetusti hankalaa ellei katso kahvinporoista tai sitä vastaavista muodikkaammista “analysointi” menetelmistä.
Onneksi jonkinlaisia muutoksia uskotaan olevan tulossa.