Salamaverkko

Tällä hetkellä olisi salamaverkolle käyttöä.

Olen ymmärtänyt salamaverkon tarkoittavan, että oletuksena siirtoa ei varmisteta ja siksi siinä ei ole mitään viivettä ja mahdollisesti siirtopalkkiotakaan ei tarvita. Jompikumpi (?) osapuoli voi sitten halutessaan maksaa siirron varmistamisesta. Mitäs jos saan BTC-maksun salamaverkon kautta luotettavalta taholta mutta joskus myöhemmin paljastuu, että jossain vaiheessa ketjua (ennen tätä luotettavaa tahoa) on ollut huijari? Kaikki BTC-siirrot siitä eteenpäin peruuntuvat ja osoitteesta voi hävitä rahaa vuosien päästä maksun vastaanottamisesta?

Salamaverkko ei edellytä minkäänlaista luottamusta osapuolten välillä. Salamaverkko koostuu maksukanavista, joita avataan osoitteiden välillä. Maksukanavan avaamiseksi tarvitaan transaktio Bitcoin-lohkoketjussa. Kanavan sulkeutuessa joko tarkoituksella tai häiriötilanteessa toteutuu transaktio Bitcoin-lohkoketjussa, johon kirjataan transaktioiden summa. Osapuolten rehellisyys varmistetaan siten, että kanavan aukiolon ajaksi he antavat bitcoin-summan pantiksi, joka vapautetaan kanavan sulkeutuessa. Ota rahat ja juokse -huijaus ei onnistu, koska rahat ovat aikalukossa älysopimuksen takana, joka hyödyntää kryptografiaa. Protokolla toimi luotettavana kolmantena osapuolena, joka poistaa huijausmahdollisuudet.

1 tykkäys

Tarvitseeko salamaverkon siirtoja siis missään tilanteessa varmistaa nykyisin menetelmin? Lähinnä ajattelin, että joku jotenkin onnistuisi lähettämään siellä bitcoineja, joita ei ole olemassa, ei siis varastettu keltään.

Mielenkiintoinen kirjoitus salamaverkosta:

Tuossa kirjoittaja sanoo, että verkkoon tarvitaan ns. banking hubeja, joissa voidaan pitää sitä panttirahaa. Ei mielestäni haittaa, koska se on ihan sama verkon toimivuuden kannalta kenen bitcoineja siellä on älysopimuksella kanavaan lukittuna. Toiseksi mitään sellaisia ei kaikissa tapauksissa edes tarvita. Ihan hyvin voisi tehdä budjetin ja lyödä rahat maksukanaviin kiinni vaikka ruokaostoksia, yhtiövastiketta, yms. yms. varten etukäteen ja maksella salamannopeasti sitä mukaan kuin tarvitsee. Tai sitten laittaa rahat kiinni musiikin suoratoistoa varten ja maksaa per 10 sekuntia.

Itse asiassa sellainen älylompakko, joka pitäisi kirjaa rahankäytöstäni yksityiskohtaisesti, budjetoisi palkkapäivän jälkeen tai matkasuunnitelmat tietoonsa saatuaan ja avaisi niitä kanavia tai ehdottaisi niitä oma-aloitteisesti olisi aika hieno.

1 tykkäys