Sähkönkulutus ja louhinta


#1

Elikkäs mielessä oisi kasata taikka ostaa valmist louhinta kone, mutta eniten mietityttää tuo sähkönkulutus.
Miten sitä lähtisi laskemaan kun pitää ottaa huomioon sähkönsiirto maksu joka on huomattavasti kalliimpaa kuin itse sähkö.

eli jos perus fortumin soppari ja louhinta kone pyörisi 24/7 (780w) niin jääkö siinä edes enään voitolle jos altcoineja louhii?

tuollaista katselin https://www.ethereumminer.eu/product/Ethereum-Mining-Rigs/ETHEU-MINER-150MH-V2/Ethereum-Miner-150MH.html

150mh/s tehoa ethereum louhintaan.


#2

Onkohan tuo louhinta ylipäänsä järkevää vaikka sähköä ei edes oteta huomioon? Tuo laite maksaa 2800€ ja tekee noin 10,50€ päivässä (6 kk sitten). Eli menee noin 9 kk, ennen kun saat rahasi takaisin. Ja voi käydä niinkin, että tuo vaikeustaso nousee niin paljon, että omien rahojen saamiseen menee yli vuosi.

Paljon enemmän tienaat, jos vaan sijoitat samat rahat bitcoiniin ja jäät odottamaan.

Mainaus on todella kallista ja eikä kovin kannattavaa puuhaa, tarvitaan paljon pääomaa jotta saadan kohtuullinen korvaus. Siksi ne mainarit taistelevatkin nyt likaisesti käyttämällä kaikkia likaisia keinoja, ettei vaan se pieni tulos muutu entistä peinemmäksi.


#3

Totta mutta ei sinänsä olisi paha sijoitus vaikka maksaisi itsensä takaisin vuodessa ja samalla saisin ethereumia säilöön joka varmasti tulee nousemaan hinnassa.
ainostaan kiinnostaa tuo sähkön laskeminen jota en osaa.


#4

Kulutus tunnissa 0,78kWh, päivässä 24x0,78=18,72 ja kuukaudessa 30x18,72=561.6.
Sähkönhinta on aika katsoa sähkölaskusta sähkö+siirto+vero.

nuo pitäisi saada yhteensä alle 0.1€/kWh eli kuukaudessa menisi sähköön noin 56€.

Jos intoa/osaamista riittää niin tuo kone kannattaa kasata itse, säästät noin puolet hinnassa.


#5

Jos ajattelit tienata nopeasti louhinnalla, niin kannattaa unohtaa koko juttu. Louhinta on pääsääntöisesti tappiollista suomessa, koska sähkön hinta on täällä järjettömän korkea ja sisältää mm. sähköveroa, jonka päälle sitten vielä ALV - eli veroa veron päälle. Jos/kun louhit yksityishenkilönä, niin edes tuota ALV osuutta ei voi vähentää verotuksessa. Lisäksi itse mainauslaitteen hankintahinnat ovat aina sellaisia, että niiden takaisinsaaminen edellyttää useamman vuoden louhintaa, koska vaikeustaso kasvaa erittäin nopeasti. Voi olla, ettei hankintahintaa saa koskaan takaisin.

On silti pari poikkeusta: ensinnäkin, jos omistat sähkö -tai öljylämmitteisen omakotitalon (tai oikeastaan mitä tahansa, jonka lämmityskustannukset joudut kustantaman itse) voi olla kannattavamaa lämmittää tiloja louhintakoneiden hukkalämmöllä kuin että polttaa sama sähkömäärä tyhmään sähkövastukseen, joka ei tuota mitään muuta kuin lämpöä. Eli tässä minulla on ideana se, että pakollinen lämmittämien jota et voi talvisin välttää, tuottaa sivutuotteena jotakin kryptovaluuttaa.

Sitten toinen poikkeus on seurata uusien kryptovaluuttojen syntyä todella tarkasti ja mennä heti julkaisupäivänä mukaan louhimaan, siinä vaiheessa kun kyseistä valuuttaa ei ole edes vielä pörssissä noteerattuna. Louhit siis täysin arvotonta kryptoa ja jätät ne säästöön odottamaan, mitä tuleman pitää. Voi olla, että työ valuu täysin hukkaan mutta voi myös olla että jos kyseinen krypto tulee pörssiin, voit kuitata pikavoitot heti alussa (hinta käy heti alussa usein pilvissä ja sitten laskee) ja jättää myös osan hautumaan useammaksi vuodeksi. Jos kyseinen krypto joskus yleistyy ja louhijoita tulee paljon, niin saman määrän louhinta mikä alussa onnistuu vuorokaudessa, voi vaatia myöhemmin jopa vuosien louhintatyötä. Tällä tavoin louhintapäivänä 100% tappiollinen louhinta voi kääntyä voitoksi pidemmän ajan kuluessa ja kattaa jopa louhintalaitteiston hinnan takaisin.


#6

Korjataanpa heti alkuun muutama juttu:

Suomessa sähkö on maailman mittakaavassa halpaa, varmasti kehittyneistä maista halvimpia. Kiitos raskaan teollisuuden. Halvemmalla löytyy jostain vesivoimalaitosten kyljestä Kiinasta tai jostain Itä-Euroopasta.

Laitteista, altcoinien jauhaminen tapahtuu näytönohjaimilla jolloin vuoden päästä saat luultavasti vielä 50% takaisin jos myyt laitteet. Tämä siis uusilla laitteilla, jos ostat käytetyt laitteet niin saatat saada jopa omasi vielä takaisin. Laitteiden metsästys kuitenkin oma hommansa + takuut jo menneet jne…

Sijoittamalla noihin altcoineihin pörssien (esim Kraken) kautta selviät kuitenkin jauhamisen vaivalta…riskit tietysti hieman suuremmat mutta silloin pääset myös heti kiinni kurssinousuihin.

Mutta jos päätät laiteet ostaa niin onnea matkaan :slight_smile: Homma vie helposti mukanaan, Hommaa voi kokeilla ihan kotikoneellakin jos löytyy edes suht tuore nvidian tai amd:n näyttis.

Apuja löytyy helposti bitcointalk sivustolta altcoinien alta sekä laskelmia voi tehdä whattomine sivustolta.


#7

Eiköhän ne kohtuulliset suomalaiset sähkön hinnat kohta korjaudu 15% vuosikorotusten myötä samoin kun peruskännykkäliittymän hinnat ovat nousseet muutamassa vuodessa 50 sentistä viiteen euroon kuussa. Itselläni taisi olla pelkkä Elenian siirtomaksu jo kahdeksan senttiä per kWh + perusmaksu päälle. Pitäisin itsekin sähkön nykyhintaa kohtuullisena louhinnan tuottoihin nähden toisin kuin monasti pelotellaan.

Minäkään en maksaisi tonnin provikkaa myyjälle valmiista rigistä. Ostamalla käytetyt rojut pääsisi heti tienesteihin kiinni. AMD:n Polaris-kortteja taitaa olla aika nihkeästi liikkeellä käytettynä, koska ne eivät ole olleet pelaajien suosiossa. Joku nVidia GTX 1070 hakkaa AMD:n rojut kädet alhaalla käytön helppoudessa sekä nopeudessa että virrankulutuksessa jos louhitaan jotain muuta kuin Ethereumia tai Moneroa, mutta ovat vain pirun kalliita.

Niin, ja Ethereumin louhinta on tarkoitus lopettaa lähitulevaisuudessa ja siirtyä POS:iin. Ehkä vuodenvaihteen jälkeen? Itse en Ethereumin roadmappeja seuraile.


#8

Selvästi siirtomaksuissa reilusti eroja Suomen sisälläkin, kesäaikaan itsellä tuo taitaa olla 1,15 snt/kWh
(talvi 3,86 snt/kWh) + vero 2,79372 snt/kWh. Perusmaksunhan joutuu joka tapauksessa maksamaan,
louhii tai ei. Sähkönhinta pyörii siinä 4 snt/kWh paikkeilla tällä hetkellä.

Helpoimmalla varmasti selviää kun ostaa

4xNvidia 1070 tai 4xAMD RX570/RX580
Emolevyn missä 4xPci-e, näitä on huomattavasti helpompi löytää kuin 5-6 paikkaisia.
4 Gb ram + halvin prossu mitä emolevyyn löytyy.
SSD + Win 7-10, kaikki käy.
ja vähintään 850w virtalähteen. Esim Corsair

Vaihtoehtoisesti ostat esim murosta AMD 7950 -> 280x näyttiksiä, näitä saa 50-80€/kpl
Noissa taitaa ROI olla tällä hetkellä 2-3kk.

Rungon rakentamiseen löytyy helposti ohjeita googlettamalla mining rig.
Kannattaa ottaa huomioon että kone tuottaa aika reilusti lämpöä.


#9

Kun tilaa jenkeistä, takuu 3 vuotta. Itsellä ollut kovasti haaveena.
Powerit joutuu ostamaan EU:n alueelta, koska siellä eri systeemit.
EthOS on semmoinen linuxilla pyörivä käyttis, joka on mun mielestä ihan hyvä, vakaa, versiopäivitykset toimii hyvin ja etäkonffattavissa.

Yksi ILMEISESTI Insinööri perheenäiti yhdysvalloissa oli rakentanut semmoisen laitteiston, joka tuottaa noin 150 dollaria tunnissa. Erilliset tilat joutui hommaamaan ja tuuletusjärjestelmät.

Niin tai hitsauttaa jollakin runko/rakentaa vaikkapa alumiinistä. Näitä virityksiä näkee esim laitettuna pyykkikoriin. Aika huono homma, jos sulaa lämmön vaikutuksesta.


#10

GPU-rigin tilaaminen jenkeistä kuulostaa 100% huonolta idealta kaikin puolin. Hirveät rahtikulut ja ALV tulee hinnan päälle, hinnassa on massiivinen kate firmalle, koska pääsevät vapaasti rahastamaan sitä ahnetta louhijaporukkaa joka ei ymmärrrä tietokoneiden päälle, jne. Lisäksi takuuhuolto rapakon välillä edestakaisin hoidettuna kuulostaa yhtä fiksulta, nopealta ja kätevältä kuin jos tilaisi pesukoneen jenkeistä ja alkaisi lähetellä sitä omaan laskuun takaisin Yhdysvaltoihin.


#11

Olisiko jollakulla heittää esimerkkiä kuinka louhintalaitteita ollaan valjastettu omakotitalon lämmitykseen?

Tämähän kuuluu tähänkin aiheeseen sillä tuo vaikuttaa kulutetun sähkön hyötysuhteeseen. =) Olisi mukava kuulla vuoden pari kuluttua että Suomesta on tullut valtava louhinta keskus sillä 10% omakotitaloista on lämmitetty louhintalaitteilla. =)


#12

Laitoin nyt talven ajaksi isäni omakotitalon vanhan perunakellarin lämmitykseen. Arviolta joku 50-60 € lisäkulua sähköön /kk mutta kellari ja välipohja pysyy lämpimänä. Laskettu 0.1 Kwh:n mukaan. Aiemmin kellarissa ollut tavallinen sähkölämmitin joka on lämmittänyt siellä. Hyvä juttu myös, että pottukellarissa oli ennestään toimiva sähköliitäntä olemassa. Aina kun noista vanhoista taloista ei tiedä.
Käytössä Antminer L3+. Isä innostui asiasta ja kyseli heti jo toista maineriakin.

En ole tosin varma lämpiääkö tuo tarpeeksi “Engineered to Remain Powerful yet Cool”. Slogani väittää, että se pysyy viileänä :smiley:
https://shop.bitmain.com/overview.htm?name=antminer_l3_litecoin_asic_scrypt_miner


#13

Kuinka herkkiä nuo louhintalaitteet on jos niitä laittaa muualle kun “normaaliin sisätilaan” eli just kellariin ym missä voi olla vaikka kosteutta, pölyä ym enemmän ?


#14

Kellarissa voi olla kyllä pölyä enemmän kuin muualla ja se kannattaa esim. imuroida ennen laitteen sinne laittamista.