Pieni bitcoin tietopankki “Kaninkolo”

Bitcoin on hyvin moniulotteinen aihe. BTC:tä vain yhdeltä kantilta katseltaessa saattaa hyvinkin jäädä paljon asioita huomaamatta. Nopeasti pintaa syvemmälle katsoessa huomaa että tämä ns. “Kaninkolo” haarautuu sisäänkäynnin jälkeen useisiin eri käytäviin jotka taas edelleen haarautuvat, luoden suuren kokonaisuuden.

Listaan tässä nyt useita eri lähteitä joista pääsee tarkastelemaan bitcoinia eri kanteilta. Lisäksi muita hyödyllisiä linkkejä.

Bitcoinin historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta

Satoshi Nakamoto institute
Bitcoin instituutti josta voit löytää arkistoituna mm. Satoshi Nakamoton sähköpostit joista kaikki alkoi. Löydät sieltä myös [Bitcoin whitepaperin]

(https://nakamotoinstitute.org/bitcoin/).

Bitcoin-verkon data-dashboard
Täältä löytyy myös tämän hetken transactioden kulut ja kaikkea muuta mielenkiintoista metriikkaa.

Isot bitcoin tietopankit

Bitcoin resurssit by Jameson Lopp
btc/lightning resurssit by Jameson Lopp
Bitcoin-only tietopankki

Paljon hyviä artikkeleita suomennettuna Brandin kirjastossa.

Bitcoin kirjoja suomennettuna
Tärkeimpänä tuo Bitcoin-standardi – kohti avointa rahajärjestelmää

Keskustelukanavia

Telegram - Suomalainen telegram ryhmä ₿lockchain Revolution
Reddit - r/bitcoin
Cryptotwitter “CT” on oma kiinnostava kaninkolonsa. Seuraaminen kannattaa aloittaa tietenkin @Technom4ge , hänen twitterlistastaan löytyy liuta tilejä joita kannattaa seurata bitcoiniin liittyen.

Bitcoin lompakoita

Bitcoin core - aja omaa bitcoin-solmua (node)!
Greenaddress - mobiili/desktop - helppokäyttöinen ja hyvä
Wasabi wallet desktop - yksityisyyden parantamamiseen keskittyvä lompakko
Samurai wallet - desktop/android -yksityisyyden parantamamiseen keskittyvä lompakko
Zap wallet - mobile/desktop - bitcoin lightning lompakko
Phoenix wallet - android - bitcoin lightning lompakko

Muuta tärkeää

Bitcoin-verkon explorer - Seuraa bitcoin transactioita
Open source ja made by Blockstream

Johoe’s Bitcoin Mempool Statistics
Täältä voit seurata graafisessa muodossa bitcoinin transactioiden kuluja

Podcasteja

Tales from the crypt
Stephan livera
What bitcoin did
Toxicast - Suomalainen bitcoin podcast!

Kurssikäyrien tuijottelua
bitcoinwisdom.io - bitcoinin kurssikäyriä eri valuutoissa ja pörsseissä
digitalik.net/btc/ - bitcoinin stock-to-flow (S2F) -mallinnus livenä

Uutissivustoja
bittiraha.fi viikkojulkaisu tietenkin!
Bitcoin magazine

Mistä ostaa bitcoineja? Oletko lukenut jo tarpeeksi aiheesta?
Tietenkin Coinmotionista! Tällä kutsulinkillä saat -50% vaihtokuluista ensimmäisen 30 päivän ajan.

Hyvää kaninkolon tutkintaa! Lisään tänne uusia linkkejä kun tulee kinnostavia asioita vastaan.

2 tykkäystä

Ööh, tota kuinkas tuon coinmotionin käyttäminen lompakkona? Meinaan siis louhin kontista ammattimaisena teollisena toisena työnä tehtävää BCH->BTC valuuttaa? Rahoitus ollut ongelmana tässä. Pyydän apua vaikka tiedän, ettei se ole VÄLTTÄMÄTTÄ ilmaista.

Kysyin aloittajan mainitsemalta isojen Bitcoin tietopankkien tekijältä Jameson Lopp:lta Twitterissä Lightning Networking laillisuus haasteista ja MSB lisenssistä kaikille jotka siirtävät USA:n kansalaisten rahaa sekä Euroopan AMLD5 lain hankaluuksista.

Hän vastasi näin:
Bannasi Twitteristä.
Tämän jälkeen lisäsi ilmeisesti jollekin twitter listalle ja n. 25 seuraamaani Bitcoin ihmistä on nyt pariin vuorokauteen bannannut minut myös Twitteristä.

Näinköhän olisi käynyt niin että ison tietopankin tekijä ei ole Casa Nodea minulle myydessään tarkistanut että onko Casa Node edes laillinen laite Jenkeissä.

Vähän alkaa haiskahtamaan tämä homma. Ensin kukaan ei yritä auttaa. Sitten koodarit ja laite myyjät bannaavat asiallisista kysymyksistä ja perässä vielä kaikki muutkin heidän kaverinsa bannaavat minut.

Jotakin hämärää tässä nyt on. Mutta en oikein tiedä mitä. Ainakaan kukaan ei halua minua auttaa Lightning Networkin vaatimia lisenssejä hankkimaan.

Tämäkin sivusto on vuosikaudet hehkuttanut skaalausratkaisuja ja kun joku niistä kysyy niin asiantuntijan mielipidettä ei löydy mistään. Ihme juttu.

1 tykkäys

Itselle jäänyt vahvasti käsitys tuon Loppin jutuista, että hän on tämän anonyymin darknet huume/ase/ihmiskauppa/salamurha/jne bisneksien kannattaja, “cypherpunk” anarkisti tjsp. Sen takia koittavat tuota salamaverkkoa saada toimimaan, kun siinä voisi rahaa pestä huomattavasti helpommin kuin lohkoketjussa suoraan.
Toki varmaan ottaa myös mielellään rahanne vastaan noista “CASAHODL” halpis raspeista, jotka on koteloitu kiinalaiseen muovilaatikkoon. paitsi ettei kovalevyn kaapeli ole edes mahtunut kotelon sisään :smiley:

Eli kiteytettynä: Itse en usko, että on edes yritystä tehdä tuosta laillista.

Älkää langetko näihin FUDeihin

.

fuddi fuddi.

Puolusteletko nyt tuota Lightning Networkin laitteita myyvää ihmistä joka bannasi minut ja laittoi jollekin anti Bitcoin listalle kun kysyin ihan asiallisesti hänenkin omaa bisnestä koskevan kysymyksen?

Ei ihme ettei tämän sivun asiantuntijoita foorumilla näy jos hekin ovat samin mainitsemia anarkomarkoja. Sami tiesitkö että blockchainissa on käytännön mahdottomuus pestä rahaa? Sen sijaan LN on tarkoitettu pieniin siirtoihin missä ei rahaa pestä. Eihän Lightning Network ole edes tarkoitettu skaalautumaan niin isosti että siellä voisi rahaa pestä. Se on käytännössä täysin träckättävissä jos yrität pestä yli $2-3 summia eikä tähän auta LN overall kapasiteetin nouseminen ollenkaan. Miten ihmeessä luulet että kukaan olisi niin typerä että rahaa pesisi siellä?

Lightning Network ei voi käsitellä yli 1 000 000 ihmisen käyttöä tai se törmää routingin kanssa ongelmiin joita ei voi edes teoriassa ratkaista. En ymmärrä miksi tästä on tehty niin iso haloo. Eihän kaikki maailman ihmiset herää ostamaan aamu kahvia samaan aikaan.

Mutta vaikka Lightning Network onkin teknisesti mahdoton toteuttaa ja saada toimimaan yli miljoonan ihmisen massoille niin miten ihmeessä saan hankittua Money Transmitter ja MSB lisenssit? Eihän kaikki käyttäjät voi yhdessä yhtä aikaa koko maailman lakeja rikkoa käyttäessään LN ja ostaessaan pullaa palan kahvin painikkeeksi, onhan jonkun haettava ja saatava lisenssi itselleen edes. Vai onko?

Voi olla, että hän tulkitsi, että olet yksi trolleista. Loppia ja monia muita pommitetaan jatkuvasti vastaavilla kysymyksillä, ja usein siihen sitten reagoidaan suoralla estolla.

Sinänsä en ihmettele, koska esität LN:stä tässäkin ketjussa varsin harhaisia väitteitä totuutena.

3 tykkäystä

Voitko kertoa mitkä kohdat LN jutuista ei pidä paikkansa niin korjaan väärin ymmärryksen sekä tekstistä että tiedoistani?

Voitko myös kertoa tarvitsemistani lisensseistä lisää? Lain pykälät ovat melko yksi selitteisiä sekä USA että EU.

1 tykkäys

Tämä lanka ei koske aihettasi

Juu, rahanpesu oli huono ilmaisu, sillä tietenkään pestyä sitä ei saa. Rikoksia se ei estä, mutta vakavassa tapauksessa kiinnijääminen on vain ajan kysymys.
Jonkinlainen rahan anonymisointi onnistunee kuitenkin eri vaihtopalveluiden avulla.

Itse en millään tasolla tuohon LN usko, eikä se teknisesti ole edes mahdollinen skaalausratkaisu BTC:lle äärimmäisen rajoitetun lohkokoon takia. Mutta rikolliseen nappikauppaan se voisi soveltua, jos käyttäjiä on suhteessa vähän ja LN verkossa paljon rahaa lukittuna. Ja tietysti olettaen että BTC:n lohkoketjun käyttö ei lisäänny.
Silti, tässäkään skenaariossa ei ekonomiset kannustimet toimi, eli rahan tunkeminen LN on riski, mutta siitä ei saa käytännössä mitään tuloja. Vapaaehtoisesti kukin tekee tietysti mitä huvittaa.

BTC:n Lohkokoon pitäisi olla toista sataa kertaa suurempi jotta LN:ssä voisi maailman verran käyttäjiä avata edes channelit, sulkemisesta puhumattakaan. Mutta tämähän ei ollut uutinen kenellekään joka on lukenut Lightning Networkin whitepaperin ensimmäisen johdanto luvun edes vuonna 2015 tai sen jälkeen.

Ja vaikka tämä blokki koko uudistus toteutettaisiin niin itse LN sisällä on routing ongelma ja verkko ei toimi n. miljoonan käyttäjän kohdalla enää edes. Tästä devit ovat hiljaa koska ratkaisua ei ole olemassa. Mutta satunnaiseen kahvikuppien osteluun LN on vallan mainio. BTC myös toimii hyvänä turvasatamana maailman myrskyissä tarjoten digitaalisen kullan jota ei ole backatty millään paitsi Tetherillä ja vice versa. Vai onko jollain muulla?

Mutta rikolliseen nappikauppaan se voisi soveltua, jos käyttäjiä on suhteessa vähän ja LN verkossa paljon rahaa lukittuna
Valitettavasti sami suuri lukittu raha ei auta asiaan koska se on muutamassa paikassa. Pieni käyttäjä määrä taas aiheuttaa sen että trackays on entistä helpompaa. Uskoisin että tällä hetkellä n. 95-99% LN siirroista trackataan aina Bitcoin puolen KYC:iin asti joten en lähtisi tuolla edes kahvikupistani poroja pesemään.

Tähän päälle kun ynnätään lailliset puolet ja lisenssi ongelmat sekä USA:ssa että EU:ssa. Alan pikku hiljaa ymmärtämään miksi lopp minut bannasi ja laittoi trolli listalle sillä meneehän hänen koko bisnes nurin ja todennäköisesti jo pois myydyn hodling kassan arvo laskee kuin lehmän häntä jos kaikki on totta. En usko että tuokaan mies monen sunnuntai saarnaajan tavoin on niin tyhmä etteikö olisi jo peli liikkeitä tehnyt mutta ei sitä vain julkisesti voi myöntää.

Pysyisitkö aiheessa tai menisitkö muualle kirjoittelemaan täysin turhia viestejä.

Kuulisin vieläkin mielelläni mitkä näistä omista harhoistani olivat niin kovin totuuden vastaisia ja miksi? Jos on esimerkiksi näyttää toteen harhani vääristymä niin kuulisin senkin mielelläni.

Katsottavaa viikonlopuksi:

Simon Dixonin youtube-kanava, jossa aiheena talous, pankit, raha ja bitcoin. Mielenkiintoista ja selkeästi selitettyä.

Alex Gladstein : Bitcoin Versus Big Brother: Financial Rights Are Human Rights

Finanssipuolen Netflixiksi kutsutussa Real visionissa nyt tarjous 3kk 1$. Paljon kiinnostavaa sisältöä. Makromaailmankuvaa. Bitcoinistakin paljon juttua. Kannattaa aloittaa vaikka planB:n haastattelusta :slight_smile:

Global macro investorin huhtikuun uutiskirje julkaisty nyt ilmaiseksi. Kannattaa lukea. Kyseisen uutiskirjeen vuositilauksella hintaa kevyet 40 000$

Pikaisen selaamisen perusteella tuo vaikutti äärimmäisen kiinnostavalta ja pätevältä. On suorastaan pakko perehtyä tarkemmin ja lukea ajan kanssa sanasta sanaan. Suurkiitokset linkistä/vinkistä!

1 tykkäys

PlanB:n nettisivu joilta löytyy myös uusi Bitcoin stock-to-flow cross asset model (S2FX)

https://100trillionusd.github.io/