Pari kysymystä verotuksesta (mm. delegointi)

Verotusasiat vaivaavat satunnaiskryptoshoppailijan mieltä. Minulla on mielessä kaksi kuviteltua tilannetta, joihin kaipaisin neuvoa

 1. Kuvitellaan, että henkilö on noin parin vuoden ajan ostanut kerran kuukaudessa kryptoja seuraavaan tapaan: Coinbasesta Bitcoineja tai Ethreumia, siirtänyt samantien ostetun määrän Binance-palveluun, jossa on puolestaan heti ostanut
  siirretyillä kryptoilla Ada-tokenia koko summan edestä. Tämän jälkeen Ada-tokenit on heti siirretty hardware-lompakkoon, jossa ne ovat keränneet pölyä tähän päivään asti. Onko tässä prosessissa jotain mitä olisi pitänyt ilmoittaa verottajalle?

 2. Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne tulevaisuudessa (käytän kivoja tasalukuja, että ei mene liian sekavaksi):

 • 1 Ada-token = 1 euro

 • Henkilö on delegoinut niin paljon Ada-tokenia johonkin Stake Pooliin, että delegoinnista maksettava
  palkkio on kuukaudessa 1000 Ada-tokenia.

 • Vuoden kestänyt delegointi tuottaa käyttäjälle siis 12 000 euroa, joka verotetaan 30% pääomaveron mukaan, eli veroja tulee maksettavaksi 3600e

 • Henkilöllä ei kuitenkaan ole tarvittavaa summaa pankkitilillä, joten hänen täytyy myydä Ada-tokenia saadakseen maksettua verot

 • Henkilö myy 5000 Ada-tokenia, joista saa 5000e. Veroja tulee maksettavaksi tästä myyntitapauksesta 1500e (30%)

 • Kaiken kaikkiaan käyttäjä siis maksaa 12 000e tuloista 5 100e veroja (3600 + 1500).

Olenko nyt ymmärtänyt tämän prosessin oikein?

Luin jostain, että myyntien verotus tapahtuu FIFO-mallin mukaan, mutta siitä ei taida hirveästi olla iloa, jos kuvitellaan, että henkilö on ostanut kaikki tokeninsa esimerkiksi 0.10e hintaisena. Eli käyttäen edellistä esimerkkiä 5000 * 0.10 = 500e, eli luovutusvoitoksi laskettaisiin 4500e, josta 30% veroja on 1350 euroa.

2.1 Olenko myös ymmärtänyt oikein, että “Steikkauspalkkiot” voi merkata päiväkohtaisesti ja verotus tapahtuu sitten sen mukaan. Eli tyyliin:

 • 01.01.2025 palkkio oli 34 Ada-tokenia ja yhden Ada-tokenin arvo oli 1.05 euroa, pääomatulo oli 34 * 1,05 = 35,7e --> veroa (30%) tulee maksettavaksi 10,71e.

 • 02.01.2025 palkkio oli 33 Ada-tokenia ja yhden Ada-tokenin arvo oli 0.98 euroa, pääomatulo oli 33 * 0,98 = 32,34e --> veroa (30%) tulee maksettavaksi 9,702e.
  …jne.

Kysymys kuuluu vaan, kuka jaksaa pitää tollaista kirjanpitoa (retorinen kysymys)?

Kuka hullu jaksaa tuommosta? Siirrä eurot tilille ja osta niillä rahastoja

1 tykkäys

Oletko lukenut Verohallinnon ohjeen? Sanot, että “luin jostain”, mutta Verohallinnolla on yksi dokumentti (Virtuaalivaluuttojen verotus), joka kai sisältää lähes kaiken, mitä verottajalla on asiasta sanottavaa.

Päivämäärästä 29.5.2018 eteenpäin on virtuaalivaluutan vaihto toiseksi virtuaalivaluutaksi määrätty verotettavaksi tapahtumaksi.

Jos hankintahinta on alle 20% myyntihinnasta saadaan alhaisempi vero käyttämällä hankintameno-olettamaa.

Verohallinnon ohjeen mukaan louhintatulon laskennassa voi käyttää päivän keskikurssia, jos sen tekee systemaattisesti. Sama periaate varmaankin pätee myös muissa samankaltaisissa tilanteisssa.

Joo joo, ei mitään tollaista! Rahastojen ostamisessakin on omat puolensa, monia hyviä sijoitus kohteita, kun jaksaa vaan kaivaa! Itse kans haaveilen pääseväni tulevaisuudessa urheiluautolla polttamaan kumia.

Älä maksa niille kiskureille veroja sun bitcoin, sijoitat ne johonkin hyvään rahastoon tai sijoitus asuntoihin (Oletan, että olet hyvin vauras) . Itse meinaan kyllä olla niin hankala ja vittumainen tyyppi verottajalle.

Tuo virtuaalivalutan vaihto toiseksi on toistaiseksi kyllä isoin kusetus verottajalta nimittäin jotkut vaihtavat niitä jatkuvasti pörssissä päivittäin ilmaiseksi. Vanhanen on ehkä järkevöittämässä taloushommia valtiolla toivon minä.

Käytä hyvä mies oikeata arvoa perusteluissa. Ada tokenin arvo on tällä hetkellä 0.07. Jos omistat 5000 tokenia niin niiden euromääräinen arvo on kurssin mukaan 5000 * 0,07 = 350 euroa.

Arviolta se voisi olla 1 euroa joskus 5-7 vuoden päästä mikäli sen arvo nousee tasaisesti.Ehkä jopa 2.5 euroa per tokeni. Omasta mielestä järkevä sijoitus, koska tuossa on oikeasti tieteilijöiden tutkimushommat joita tokenilla arvotetaan.

Joo joo näin on. Perhana pienituloisilta taas revitään rahaa, en ole onnistunut perustamaan vielä sitä bitcoin tehdasta, kun ei ole rahaa investoida

2020-luvun oikein surullisen hahmon ritari, joka ei käynyt tuulimyllyjä vastaan, vaan päätti toimeentullotuella asumisensa ohessa saada rahoitusta, niin että voisi laittaa mystisen “bitcoin-tehtaan” joka tuottaa 150k/kk ja olla kapitalisti ja vittumainen verottajaa kohtaan venäläisine vartijoineen aidatulla pihallaan.

Suomessa.

1 tykkäys

No ei toimi todellisuudessa. Sama kuin yrittäisi anarkistia käännyttää konservatiiviksi. Näyttää hyvin sen että verottaja ei ymmärrä kryptopörssiä. Käytännössä sama kuin normaalissa pörssissä aletaan verottamaan valuuttojen välistä kauppaa ja forexia. Hyvä jos globaalissa skaalassa voi käyttää eri pörssien hinta-eroja voitoksi eli ns. arbitraasia.

If I start Day trading is counted as capital gain or income? is it a profit or just as a salary tax?