Adaptevan pari päivää sitten päättynyt Kickstarter-kampanja tuotti tulosta, ja Parallella-niminen avoimen lähdekoodin rinnakkaislaskentaa varten suunniteltu laitteistoalusta näkee päivänvalon. Tämä kunnianhimoinen projekti on saanut inspiraatiota Raspberry Pi:n ja Arduinon kaltaisista yhteisörahoitteisista menestystuotteista, ja tulee sisältämään jopa 64 rinnakkaista RISC-prosessoriydintä samalla mikropiirillä. Nämä tuottavat yhteensä yli 90 GFLOPS:n laskentatehon, ja laitteen hinnaksi tulee 99 dollaria – mikä tuo massiivisen rinnakkaislaskennan helposti kaikkien saataville.
Viime vuosikymmenen aikana kotitietokoneissakin yleistyneet moniydinsuorittimet eivät ole kuitenkaan saaneet aikaan kovin suurta paradigmanvaihdosta ohjelmistoalalla: käskyjen peräkkäinen suoritus on edelleenkin useimmissa käyttötapauksissa vallitsevassa asemassa. Parallellan avulla tähän pyritään saamaan muutosta aikaan.
Eikä Parallella-hanke suinkaan ollut vielä ihan kokonaan siinä: “Once we have a strong community in place, work will begin on PCIe boards containing multiple 1024-core chips with 2048 GFLOPS of double precision performance per chip. At that point, there should be no question that the Parallella would qualify as a true supercomputing platform.”
Yllä mainitun kaltaisia lankkuja aletaan valmistaa ehkä jo vuonna 2014. :o
Vähän kriittistä suhtautumista on ollut sen suhteen, että mihin tehtäviin tuo rinnakkaisuus skaalautuisi siten, että prosessorin teoreettisesta potentiaalista saisi jotain todellista hyötyä irti.
Mielenkiinnolla odotan tosin, sillä ainahan joku keksii jotain uusiakin käyttötarkoituksia.
Tietokoneen käynnistyminen, ruudun skrollaus ja netti on AINA hitaita. Tästä on jo yli 20 vuoden henkilökohtainen kokemus eikä komponenttien 1000-10000 kertainen teho ole tuonut täydellisyyttä elämään.
voi laittaa usb-tikulle ja kokeilla omassa koneessa. Omassa läppärissä käynnistys kestää 5 sekuntia, netissä ollaan 8 sekunnin kohdalla (4v vanha asusksen singlecore läppärinresu).
Kyllä jutut voi toimia nopeastikin kun Osataan Ohjelmoida.
Tietokoneiden toiminnallinen nopeus on tosiaan pysynyt jotakuinkin vakiona sen 27 vuoden aikana, kun koneita olen käyttänyt. Käynnistymiseen vaadittu cpu-sykli ja suorittimen laskukyky kulkevat enemmän tai vähemmän käsi kädessä. Aikoinaanhan kone käynnistyi virtanappulasta muutamassa sekunnissa, mutta ohjelman lataaminen kasetilta oli aika tuskaa - varsinkin epileptikolle. Löyhä ohjelmointi ja huonot ohjelmointitaidot on nykyajan vitsaus. Pitkälle viety välinpitämättömyys ja etäisyys itse suorittimesta (ja muistista) johtaa tähän tilanteeseen. Valitettavasti. Vähissä ovat oikeasti tehokkaasti ohjelmoidut ohjelmat (siis suorittimen kannalta tehokas, ei niinkään bisneksen kannalta), mutta niitä on.