Viime päivinä siirrot eivät ole menneet muutamassa päivässä läpi alle 20 EUR palkkiolla.
Päätin kokeilla auttaako coinien siirtäminen Bech32 SegWit-osoitteeseen asiaa. Loin Electrumilla SegWit-lompakon ja siirsin vanhasta Electrum-lompakostani rahat sinne normaalina Bitcoin-siirtona. Tässä vaiheessa SegWitistä ei vielä ole hyötyä ja siirtoon meni aikaa ja rahaa.
Äsken tein ensimmäinen siirron Electrumin SegWit-lompakosta (“bc” alkuisesta osoitteesta) vanhanmalliseen osoitteeseen ja laitoin palkkioksi 3 EUR, joka oli hieman vähemmän kuin lompakon ehdottama minimi. Hämmästykseni oli suuri kun ensimmäinen konfirmaatio tuli minuutin päästä ja nyt 20 minuutin kuluttua vahvistuksia on neljä.
SegWit näyttäisi siis todella olevan ratkaisu tämänhetkisiin ongelmiin!
EDIT: Näköjään siirron kohde oli “3” alkuinen eli ilmeisesi P2SH-osoite, en tiedä onko merkitystä.
Wau, tuo on kyllä suorastaan halpaa nykypäivänä.
Paljonko maksoit satosheja/bitti?
Ilmoita toki tx-id, jotta voidaan todeta asia lohkoketjusta. Toki ymmärrän kyllä jos se on liian yksityistä.
Segwit kyllä yleistyisi huomattavasti nopeammin jos Core wallet tukisi sitä kunnolla.
Halvemmilla BTC siirtokuluilla on myös kääntöpuoli, Bitcoinia ja Bitcoin cashia louhivat samat louhijat, ja Bitcoinin louhinnan kannattavuus laskee, jos siirtokulut huomattavasti pienenevät. Vaarana on, että louhintatehoa siirtyy Bitcoin Cashin puolelle.
Ollaanko tavallaan kierteessä? jos BTC siirtokulut oleellisesti pienenee ja BTC/BCH kurssi pysyy suurinpiirtein keskenään samana -> BTC louhinnan kannattavuus laskee -> louhintateho vähenee ja verkko hidastuu -> kysyntä seuraavaan lohkoon pääsemiseksi kasautuu -> kulut nousevat ja louhinta jälleen kannattavaa -> takaisin alkupisteessä?
edit: Itseasiassahan tuon^ ajatusrallin mukaan siirtokulut voisivat pienentyä vähän alle puolella, kun samaan lohkoon mahtuisi teoreettisesti 1,7 kertainen määrä siirtoja, jos kaikki siirrot olisivat segwit-siirtoja.
Näköjään tuo virtual size on se mitä käytetään, joten 30 000 satoshis / 111 Bytes = 270 satoshia per byte.
Vanhanmallisissa siirroisssani virtual size näyttää olevan sama kuin size ja alimmillaan pääsin 225 tavun kokoon.
EDIT: Nyt lähdin siirtämään toista lompakkoa Segwitiin palkkiolla 239 sat/tavu ja eka vahvistus tuli alle 10min. Siirtoruuhka ilmeisesti kulminoitui Jouluun ja rahat liikkuu taas jouhevammin vanhallakin tekniikalla.
Tässä on vain yksi pikkiriikkinen esimerkki siitä että mahdollisesti myös ns ilkimyksiä on liikkeellä. https://jochen-hoenicke.de/queue/#24h
(katso alinta kuvaa. (mempool koko jaettu satoshi/byte luokkiin)
Kuvissa voi myös rajata noita fee luokkia jolloin näkee helpommin kuinka ajoittain myös reilusti alle 200Sat/B on mennyt nopeasti läpi.
Jos katsoo tänään noin klo 5.40 alkanutta jossa koko mempoolin koko (siis sen mempoolin tai pooliryhmän josta kuva) kasvaa lähinnä siitä että yhtäkkiä <5 Satoshi/tavu siirtoja tulvii sisään kohtlaisen paljon. Koko mempoolin kasvu siitä eteenpäin on lähinnä näitä joita päivän mittaan edelleen kumuloituu lisää.
Mikä taho on asialla joka generoi tällaisessa tilanteessa melkoisen hivakan 1-2 satoshi/byte transaktioita ja lisäksi muutamaa tuntia myöhemmin alkaa hissukseen kasvaa 2-5 satoshi/byte transaktioiden määrä. Mikä on syy tällaiseen ja varsinkin tuo noin klo 5.40 - 5.50 välillä tapahtunut aika massiiivinen määrä transaktioita tuollaisella siirtopalkkiolla jolla tiedetään niiden jäävän vain lähinnä mempoolin täytteeksi.
Kysymys kuuluu: Miksi.
Tämä ei suinkaan ole ainoa tapaus. Tätä on viimeikoina “sattunut” aika paljon ja joka puolella. Yhtäkkisiä massiivisia ryppäitä transaktioita kuulutetaan mempooliin erittäin alhaisella feellä jolla ne ei mene läpi.
Viittaat varmaan väitteisiin, jossa BTC verkkoa ns. spammataan.
Itse en usko spammaykseen, sillä nuo pienellä siirtokululla lähetetyt siirrot eivät vaikuta mitenkään läpi meneviin siirtoihin, ne vain kummittelevat tuolla mempoolin alareunassa, kunnes poistuvat sieltä vanhentuneina.
Ennemminkin uskon, että monella on BTC lompakossa ns. pölyä, eli hyvin pieninä siirtoina saatuja summia, joiden lähetyskulut ovat enemmän kuin niiden arvo yhteensä, koska ne koostuvat niin monesta siirrosta. nämä varat ovat käytännössä negatiivista arvoa tällä hetkellä.
JOS minulla olisi tällaisia varoja lompakossa, niin yrittäisin jatkuvasti lähettää niitä mahdollisimman pienellä kululla, jotta jossain vaiheessa ne ehkä tuurilla menisivät läpi, jos mempooli sattuisi hetkellisesti tyhjenemään.
Jostain luin että esim. Coinbasella on iso omaisuus bitcoinia, jotka ovat tällä hetkellä täysin käyttökelvottomia, koska ne koostuvat pienistä hippusista. Luulisin että nämä ovat lähinnä joidenkin louhimia varoja coinbasen lompakoihin.
Karu totuus on että siirtokulut tällä hetkellä ovat niin korkeat, että merkittävä osa bitcoineista on täysin käyttökelvottomia. Niiden lähetys maksaa yksinkertaisesti enemmän kuin niiden arvo on.
Jos vaikka Arttu lähettää 50e arvoisesta lompakosta Bertalle rahat, kulut ovat esim 15e, Bertta saa 35e. Kun taas Bertta lähettää Cecilialle tuon lompakon sisällön, Cecilialle jää 20e, Cecilia lähettää tuon Davidille, David saa 5e. David ei pysty lähettämään tuota enää mihinkään, siitä tulee sitä pölyä.
Tuossa erittäin mielenkiintoinen pointti SegWitistä. itse en ole niin tekninen ihminen, että täysin juttua ymmärtäisin, mutta jos tuo on totta, niin ei kovin lupaavalta vaikuta.
Ei se takaisin palaa ikinä mutta feetä voi yleensä nostaa molemmista päistä (double spend ja child pays for parent). En tosin ole ihan varma onko nämä molemmat aina käytettävissä. Ainakin Electrumissa pitää erikseen ruksata [x] Replaceable, jos haluaa mahdollisuuden feen korotukseen lähettäjän päästä.