Onkohan mitään tehtävissä?

Hei!

Tuli tällainen ongelma kaverilla. Kannettava kone meni rikki ja identifier numero jäi sinne (lompakko-ohjelma blockchain).
Identifier numeroa ei ole valitettavasti kopioitu mihinkään. Tilille jäi harmittavasti yli 90 BTC.
Blockchain tilinumero ja salasana ovat tallessa.

Onkohan mitään tehtävissä?

Pääseeköhän tilinumeron ja salasanan avulla selvittämään tietoja?

[quote=“ake38, post:1, topic:1076”]Hei!

Tuli tällainen ongelma kaverilla. Kannettava kone meni rikki ja identifier numero jäi sinne (lompakko-ohjelma blockchain).
Identifier numeroa ei ole valitettavasti kopioitu mihinkään. Tilille jäi harmittavasti yli 90 BTC.[/quote]

Meni rikki? Siis rikki siten että kovalevylevy/SSD on kuin haulikolla ammuttu, vai että virta ei mene päälle?

Tässä on yksi mahdollisuus :

http://www.hammardata.fi/index.php

Näin äkkiseltään, en usko. Tilinumerolla tarkoittanet julkista bitcoin-avainta. En tiedä pystyisikö sen avulla blockchain.infon admin selvittämään identifierin. Voi olla mahdollista, riippuen siitä miten blockchain.info on toteutettu. Kovasti mainostavat “foliohattuvarmuutta”, mikä siis tarkottaisi sitä etteivät tiedä käyttäjiensä lompakoista ~mitään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietoturva on omalla vastuulla.

Summa on sen verran iso, että suosittelen selvittämään identifieriä vaikka ammattimaisen datanpalautuspalvelun avulla…

Jos tarkoitat tilinumerolla bitcoinien public-osoitetta, Blockchain.infon ylläpito saattaa pystyä sen perusteella kertomaan mikä walletin identifier on. Voi olla, että blockchain.infon walletit ovat kryptattu niin, että heillä ei ole tietoa siitä mikä bitcoin-osoite on missäkin walletissa.

Jos kiintolevy ei mennyt rikki, tiedot saanee palautettua.

Kannettavasta kiintolevy irti ja kiinni toiseen koneeseen ja sieltä noutamaan.

Identifieriä ei tarvitse mihinkään jos löytyy varmuuskopio lompakon yksityisavaimista, kryptattuna tai kryptaamattomana. Nykyään Blockchain pyytää jopa liittämään sähköpostin kaikkiin tileihin, jotta he voivat mailata sen kryptatun varmuuskopion.

Oliko siis tilanne se, että kaverillasi ei ole yhtään varmuuskopiota kyseisestä lompakosta? Siinä tapauksessa kyse olisi käsittämättömästä huolimattomuudesta. Jos varmuuskopio löytyy ja salasana on tiedossa, bitcoinit on toki pelastettavissa aina.

Identifier saattaa tosin olla kalastettavissa Blockchainin ylläpidon kautta, tiedä siitä sitten. Heillä tosin on aika huono asiakaspalvelu. Ja tosiaan läppärin tiedot kannattaa tutkia ammattimaisen palvelun avulla, kuten olikin jo neuvottu.

Itsekin olen joskus kaverin pelastanut pinteestä ku oli hukannut sähköpostin salasanan johon oli linkitettty kaikki xbox livestä netticasinoihin… Latasin googlen kautta jonkun pikku softan joka etsi koneesta salasanoja ja löysi useampiakin , jopa kaverin pikkuveljen sähköpostin käyttäjätunnuksen ja salasanan, toki auttaa vain jos blockchainiin ilmoitettu s-posti hukassa…

No minulla on blockhainessa myös lompakko. Olen sijoittanut kolmeen eri fyysiseen paikkaan tulostamani bitcoin-osoitteen, yksityisavaimen ja ja blockchainelta tulleen emailin joka sisältää mm confirmation coden ja login linkin joka on varmaankin se identifier.

Pitäis olla varmaan riittävä varmuskopio?

En ole vielä selvinnyt mikä tuo confirmation code on.

Mutta eikö jo pelkkä yksityisavain riitä bitcoinien turvaamiseen? Senhän avulla bitcoin osoitteen voi viedä mihin lopakkopalveluu tahansa?

Eikös muuten sama bitcoin-osoite voi olla yhtä aikaa useassa eri lompakkopalvelussa?

Sama osoite voi olla eri lompakkopalveluissa, sitä ei kuitenkaan suositella tietoturvan yms. vuoksi. Pelkkä yksityisavaimen turvaaminen turvaa bitcoinit - se on avain bitcoiniesi käyttöön. Sen voi viedä lähes mihin vaan lompakkopalveluun.

Mielestäni turvallisin tapa säilöä bitcoinit on paperilompakko.

Jos sulla oli vahvistettu sähköpostiosoite blockchainissa, koita käyttää sitä identifierinä. Periaatteesa ei pitäisi toimia mutta joskus näin sellaimeni historiassa sellaisen rivin :o

[quote=“Anduck, post:9, topic:1076”]Sama osoite voi olla eri lompakkopalveluissa, sitä ei kuitenkaan suositella tietoturvan yms. vuoksi. Pelkkä yksityisavaimen turvaaminen turvaa bitcoinit - se on avain bitcoiniesi käyttöön. Sen voi viedä lähes mihin vaan lompakkopalveluun.

Mielestäni turvallisin tapa säilöä bitcoinit on paperilompakko.[/quote]

Joo. Tuossa blockchainissa on se hyvä puoli, että lompakkoa luodessa siihen aukeaa paperille tulostettava pdf-tiedosto, jossa on bitcoin-osoite ja yksityisavain sekä merkkijonona että qr-koodina. Eli blockchain tarjoaa lompakkopalvelussaan olevasta bitcoin-osoitteesta automaattisesti myös paperilompakon. Ja tuon paperilompakon voi milloin tahansa tulostaa uudestaan. Se on siitä kohdasta backup ja sieltä paper.

Tämän vuoksi tosiaan pidän blockchainista. Mitkä muut lompakkopalvelut tarjoavat saman?

Toki paperilompakko jonka yksityisavain ei ole missään lompakkopalvelussa, on vielä turvallisempi. Varsinkin jos lompakon on luonut ofline-tilassa vaikka linux-live CDllä ja vielä tuhonnut tulostimen muistipiirejä myöten. Pieni riski on, että tulostin tallettaa tulosteen ja vuotaa sen jotenkin nettiin. Tosin en raaskinnut muokaroidan tulostintani vaikka se halpa olikin. Sitten jos pitäis tehdä yyberturvallisia paperilompakoita suuria summia varten, noin vois menetellä.

Kokeilin tuota emalia tyrkätä, mutta ei toiminut. Asetuksiin voi näköjään lisätä aliaksen, jota luvattiin voivan käyttää identifierin sijaan, mutta jos sitä käyttää, niin emailiin tulee viesti, jossa on se identifier ja kehotus käyttää sitä.

Nyt kävi kaverilla ihan uskomaton tuuri. Identifier numero oli jäänyt talteen toisen koneen selaimen puskuriin. Asia tuli esille ihan vahingossa.
Sai bitcoinit talteen siirrettyä toiselle tilille.

Tuntui olevan ilon hetki !!! Olipa aivan mahtava säkä.

Nyt tulee eittämättä mieleen, onkohan oma varmuuskopiointini riittävä?
Monella muulla varmaan ihan sama tilanne.

Olen tehnyt “vain” niin että oma identifier numero (alias), salasana ja BTC tilinumero on tulostettu paperille.
Tämä fyysinen kopio tiedoista (eli paperituloste) sijaitsee toisessa rakennuksessa.

Onko tämä riittävä tapa?

Luulen että suurin osa käyttäjistä kopioi vain näin.

Jos tämä kannattaa tehdä muutoinkin, kertoisitko ihan “palikkakielellä”.
Näin tämän tajuaa lisäkseni moni muu ja säästymme ehkä monelta itkulta.

Kiitos kovasti.

[quote=“ake38, post:12, topic:1076”]Olen tehnyt “vain” niin että oma identifier numero (alias), salasana ja BTC tilinumero on tulostettu paperille.
Tämä fyysinen kopio tiedoista (eli paperituloste) sijaitsee toisessa rakennuksessa.

Onko tämä riittävä tapa?[/quote]

Mitä jos talo palaa. Itsellä on varallisuus hajautettu useampaan paperilompakkoon, jotka on pilkottu osiin N-of-M metodilla.

Edit.
Hienoa että kaverisi sai coinit talteen.

[quote=“ake38, post:12, topic:1076”]Nyt kävi kaverilla ihan uskomaton tuuri. Identifier numero oli jäänyt talteen toisen koneen selaimen puskuriin. Asia tuli esille ihan vahingossa.
Sai bitcoinit talteen siirrettyä toiselle tilille.

Tuntui olevan ilon hetki !!! Olipa aivan mahtava säkä.

Nyt tulee eittämättä mieleen, onkohan oma varmuuskopiointini riittävä?
Monella muulla varmaan ihan sama tilanne.

Olen tehnyt “vain” niin että oma identifier numero (alias), salasana ja BTC tilinumero on tulostettu paperille.
Tämä fyysinen kopio tiedoista (eli paperituloste) sijaitsee toisessa rakennuksessa.

Onko tämä riittävä tapa?

Luulen että suurin osa käyttäjistä kopioi vain näin.

Jos tämä kannattaa tehdä muutoinkin, kertoisitko ihan “palikkakielellä”.
Näin tämän tajuaa lisäkseni moni muu ja säästymme ehkä monelta itkulta.

Kiitos kovasti.[/quote]

Mukava kuulla, että bitcoinit löytyi!

Tämä varmuuskopiointimenetelmä ei kuitenkaan ole lähellekään riittävä. Noiden asioiden varmuuskopiointi ei hyödytä yhtään mitään jos kyseinen palvelu (blockchain.info) on pois päältä tai häviää kokonaan maan päältä. Varmuuskopioimalla yksityisavaimesi (mieluiten salattuna versiona) ja salasanasi mieluiten muutamaan eri paikkaan, olet varmuuskopioinut riittävän hyvin.

Identifier on asia, jolla on merkitystä vain jos tarvitsee kirjautua sisään blockchain.infon palveluun. Bitcoinien pelastamiseksi tämä on ensinnäkin tarpeeton tieto, ja siinä tapauksessa että blockchain.info ei ole enää olemassa tai käytettävissä, myös täysin turha tieto. Identifier on hyvä pitää toki tallessa koska se helpottaa bitcoinien pelastamista tietyissä tilanteissa, mutta se ei ole kriittinen asia. Tietoa omasta Bitcoin-osoitteestasi et missään tilanteessa tarvitse mihinkään, mutta se on toki hyvä pistää talteen sitä varten että voit vastaanottaa sinne bitcoineja ja seurata mitä osoitteessa tapahtuu.

Blockchain.infon lompakosta toiminto tuon yksityisavaimen varmuuskopiointiin on “export private key” ja siitä voi ottaa talteen joko salatun (encrypted) tai salaamattoman (plain) version. Jos aiot säilyttää salasanaa samassa paikassa kuin sitä avainta, on samantekevää otatko sen talteen salattuna vai salaamattomana. Jos säilytät niitä asioita eri paikoissa (suositeltavaa), kannattaa ottaa kopio vain siitä salatusta versiosta. Jos liität sähköpostiosoitteen Blockchainin tiliin, tulee sinne automaattisesti salattuja varmuuskopioita lompakostasi.

Hei!

Kiitos valtavasti saadusta palautteesta.

Nyt minulle selvisi että olen ollut hakoteillä ja tekemäni varmuuskopio on ollut vääränlainen. Ongelmatapauksessa hyödytön.
Uskon että samanlaisia tapauksia on Suomessa tuhansia.

Nyt tein näin ja lienee oikein?

Ollessasi blockchain.info ohjelmassa sisäänkirjautuneena, otan oikeasta alareunasta Backup -otsikon alta komennon “Paper”.
Tämä toiminto tulostaa pdf -muotoisen paperilompakon.

Tulostin paperille tämän “paperilompakon” ja lisäsin tähän käsin salasanan, joka ei siihen tulostu.

Tulosteen ylimmällä rivillä jonon oikeassa reunassa näkyy identifier numero.
Toiseksi alimmalla rivillä BTC tilinumero (osoite).
Alimmalla rivillä pelastuksessa välttämätön yksityisavain (Private Key).

Nyt tulosteessa on kaikki mitä tilille pääsyyn tarvitaan ja pelastukseen jos esim. vaikka blockchain.info palvelu lakkaa olemasta.

Paperin vein pankin tallekokeroon.

Voinkohan nyt olla turvallisella mielellä ?

Nyt vaikuttaa siltä, että olet varmuuskopioinut kaikki tarpeelliset tiedot. Eli voit olla turvallisin mielin.

Blockchain palvelun salasana? Bitcoinit on ilmeisesti turvassa vaikka unohtaisit tämän, kunhan private-key on tallessa. Mutta hyvä se on silti kirjoittaa.

[quote=“ake38, post:15, topic:1076”]Tulosteen ylimmällä rivillä jonon oikeassa reunassa näkyy identifier numero.
Toiseksi alimmalla rivillä BTC tilinumero (osoite).
Alimmalla rivillä pelastuksessa välttämätön yksityisavain (Private Key).[/quote]

Mulla on kanssa blockchainissa lompakko. Tein vastaavan backupin tulostamalla paperilompakon jo ottaessani blockchainin käyttöön. Muistaakseni tuo identifier ei siihen tulostunut, vaan sain sen emailiin ja tulostin sieltä.

Paperilompakon vein kahteen eri paikkaan varmuuden vuoksi, eikä kumpikaan ole pankissa kun en niihin luota. Kun private-key on myös blockchain-palvelussa, sen kai voi joku sieltä teoriassa varastaa, tämän vuoksi siellä ei ehkä kannata pitää suuria summia.

Näin ei ole asia. Useimmat Blockchainin varmuuskopiot ovat nimenomaan yksityisavaimen salattuja versioita. Salasanaa ei siis parane unohtaa, tai bitcoinit voivat olla menetettyjä. Blockchainin lompakosta voi tosin exportata myös salaamattoman yksityisavaimen, silloin salasanalla ei ole väliä.

ake38:n menetelmässä ei ole mitään merkitystä onko varmuuskopio salattu vai salaamaton, koska salasanaa säilytetään samassa paikassa.

Mitä jos pankkilokeroon murtaudutaan? Tai jos valtio kansallistaa sen sisällön? Voitko olla varma että tulostintasi ei ole hakkeroitu? Oliko satunnaisluku ihan oikeasti sattumanvaraisesti generoitu?

Mikään ei ole varmaa, mutta ihan kohtuullisilta turvatoimesi vaikuttavat.

Näin ei ole asia. Useimmat Blockchainin varmuuskopiot ovat nimenomaan yksityisavaimen salattuja versioita. Salasanaa ei siis parane unohtaa, tai bitcoinit voivat olla menetettyjä. Blockchainin lompakosta voi tosin exportata myös salaamattoman yksityisavaimen, silloin salasanalla ei ole väliä.[/quote]

Nyt menee oudoksi.

Loin lompakon blockchainiin ja palvelu loi sinne minulle yhden bitcoin-osoitteen ja siihen liittyvän yksityisavaimen. Tulostin ne paperille jolle tulostui samalla myös linkki juuri minun lompakkooni. Kirjoitin tälle paperille vielä itse valitsemani salasanan.

Tämä yksityisavain ei siis ole todellinen salaamaton yksityisavain? Ja jos ei ole niin voiko sen salaamattoman importata kohdasta bacup ja paper?

Mihin aikaan muuten tänä viikonloppuna bittiraha käsittelee saapuneita tilauksia?