Onko BitCoinien siirto lompakosta toiseen aina kaikkialla maksullista?

Hei!

Olen aloittelija BitCoinin kanssa ja vasta toissapäivänä kävin avaamassa BitCoin lompakon. Itse asiassa kolme, yksi nettisivulla Coinmotion, yhden kännykälle (BreadWallet) ja yhden tietokoneelle (Exodus) aivan vain opettelumielessä.

Kun siirsin rahaa pankista Coinmotioniin, meni siirtomaksua n. 2 eur joka on ihan fine. Kuitenkin kun siirrän rahaa lompakosta toiseen, aina menee Coinmotionin kautta kuluja joka on nykyisellä BitCoinin kurssilla suhteellisen suuri, lähes kaksi euroa. Onko tosiaan niin että teki minkä tahansa transaktion BitCoineissa, pitää aina maksaa vähintään lähes 2 euroa että rahaa siirtää lompakosta toiseen, vai teenkö jotain väärin?

Käytännössä jos siirrän lompakosta toiseen edes takaisin saan tyhjäksi kummatkin lompakot ja kaikki rahat vain katoavat siirtomaksuihin? Toki en niin tee, mutta näin ajatuksen tasolla?

EDIT: Siis kun viittaan “2 EUR” tarkoitan 0.0005 BTC:tä, koska tietenkin euromääräinen arvo muuttuu kurssin muutosten myötä.

Palveluiden sisällä siirrot ovat usein ilmaisia. Esim. LocalBitcoins.com lompakoista voi siirtää toiseen ilman siirtokuluja, koska ne eivät mene blockchainiin.

Sen sijaan jos siirtelee palveluista toiseen, niin siirtokuluja on aina, ja ne ovat tosiaan viimeaikoina olleet kovassa nousussa kasvaneen kurssin ja käytön myötä. Teoreettista ylärajaa siirtokuluille ei ole, niinkuin ei ole bitcoinin kurssillekkaan…

Tosin, potentiaalisesti palveluiden välilläkin siirtokulut voivat laskea, jos palvelut rupeavat tekemään ns. settlausta keskenään, siten että siirrot eivät mene blockchainin kautta. Tähän kuitenkin menee luultavasti tovi, että palvelut rupeavat tekemään tällaista. Jos kulut lähtevät kunnolla nousuun, niin kannustimet siihen rupeavat kyllä olemaan kohdillaan.

Ok, kiitos tiedosta! Nykyisillä siirtokustannuksilla BitCoinin ainoaksi käytöksi itselläni jää siis sinne bittirahalompakkoon jättäminen ja seuraaminen mitä kurssille tapahtuu, koska mihinkään tavalliseen rahaliikenteeseen nykyiset suhteettoman korkeat siirtomaksut eivät sovellu. Harmillista että BitCoinista ei ole nykyisellään ns. normaalin rahan vaihtoehdoksi oikeassa elämässä :confused:

Bitcoineilla maksamiseen kannattaa käyttää erillistä “käyttölompakkoa”, ja pitää esimerkiksi sitä Coinmotion-tiliä vaihto/säilytystilinä. Useimmissa lompakoissa kun voi itse määrittää siirron prioriteettitason, jolloin kulussa voi säästää jos siirrolla ei ole kiire, ja vastaavasti maksaa enemmän jos siirrolla on kiire. Tuo Coinmotionin veloittama kulu on suunniteltu niin, että ne siirrot lähtevät aina kiireellisinä, eli menevät nopeasti perille. Ehkä tulevaisuudessa kehitetään siihenkin jotain valinnanvaraa (olen siis Coinmotionin ylläpitäjiä).

Bitcoiniin on tulossa parannuksia tulevaisuudessa, mitkä saattavat mullistaa bitcoineilla maksamisen täysin. Yksi tälläinen on salamaverkko, jonka käyttö Bitcoinin yhteydessä on mahdollista uuden SegWit-päivityksen aktivoitumisen jälkeen (mikä tapahtuu ensi viikolla). Voi kuitenkin kestää tovi ennen kuin salamaverkko on aktiivikäytössä. Toimiva prototyyppi siitä kuitenkin on jo olemassa ja ihan toimivia lompakoitakin, ja sitä kehitetään hyvin aktiivisesti. Ennen pitkää se voi mahdollistaa sen että pieniä siirtoja voi tehdä välittömästi ja hyvin edullisesti.

Nyt lyhyemmälläkin tähtäimellä SegWit tulee alentamaan siirtojen kustannuksia noin 30 %, tosin käyttö kun on jatkuvasti kasvussa, ei siitä yksinään tule olemaan suurta hyötyä pitkän päälle.

freewallet.org on lupaavan tuntunen wallettisysteemi androidille.