Muuttaminen alhaisemman pääomaverotuksen perässä ulkomaille

Moi,

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa asiasta? Verottajan sivulta löytyy kahdenlaista tietoa. Toisaalta puolenvuoden viettäminen maassa pitäisi siirtää henkilön verotus tähän toiseen maahan. Toisaalta puhutaan vuodesta ja seuraavasta kolmesta vuodesta, jotta verotus siirtyisi. Onko kukaan muuttanut ja miten onnistui?

Mihin näillä laeilla edes tähdätään ja voiko valtio todella vaatia maksamaan veroja Suomeen vaikka rahojen alkuperällä ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa. Jos ihmisten pitäisi todella odotella vuosikausia verotuksen siirtymistä niin miten kansainvälinen verokilpailu olisi edes mahdollista.

1 tykkäys

Kokemusta löytyy toiseen EU-maahan muutosta ja verotuksen siirrosta sinne. Asia on tosiaan niin ainakin EU-alueella, että verovelvollisuus on ja verot maksetaan siihen maahan, jossa asuu virallisesti yli 6kk vuodesta. Asia on näin vain jälkikäteen tarkasteltuna, koska muuttovuonna jolloin tuo yli 6kk muuttomaassa tulee täyteen, on verot maksettava molempiin maihin, jolloin syntyy kaksinkertainen verotus.

On hyvä huomioida että ei riitä, että pelkästään asustelee toisessa maassa, vaan sen täytyy olla virallista asumista, jotta asumisen voi todistaa Suomen verottajalle leimatuin todistuksin. Vain tällöin mainitsemastasi suomalaisesta kummallisesta “kolmen vuoden säännöstä” voidaan poiketa, eli saada rajoitettu verovelvollisuus Suomeen. Tuo kolmen vuoden sääntö ei taida olla EU-tasolla katseltuna oikein päivänvalon kestävä juttu.

Kaikki maailman ihmisethän ovat verovelvollisia Suomeen. Kyse on vain siitä, onko täysimääräisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Jälkimmäisessä tapauksessa on käytännössä vapautettu Suomen veroista, paitsi joistakin kuten esim. suomalaisten yritysten maksamien osinkojen veroista tiettyyn prosenttiosuuteen asti.

Jotta rajoitetun verovelvollisuuden Suomeen saa, niin käytännössä muuttomaasta on saatava virallinen oleskelulupa tm. joka käy todisteena Suomen verottajalle. Myös iso tukku muita papereita vaaditaan, kuten muuttomaan veroviranomaiselta haettu leimattu todistus verotuksellisesta asuinpaikasta maassa, jonka saa vasta verotusvuotta seuraavana vuonna verotuksen vahvistuttua. Muun muassa tästä syystä ekalle vuodelle tulee aina tuplaverotus, kun verovelvollisuus on vielä molempiin maihin. Oikeasti ei tietenkään pitäisi olla Suomeen, mutta kun sitä ei vielä pysty todistamaan.

Muitakin lappusia Suomen verottajaa varten tarvitaan paljon, mutta en valitettavasti muista tarkemmin. Suomen verottajalle voi soittaa ja kysyä asiaa, niin sieltä se selviää. Tosin kannattaa huomioida, että joka virkailijalta saa eri vastaukset, joten kannattaa kysyä ainakin kolmelta eri virkailijalta ja toimittaa kaikki heidän kaikkien mainitsemat todistukset.

Kuten todettu, verotuksen saa oikaistua vasta muuttovuotta seuraavana vuonna. Vaikka yhdeltä vuodelta joutuukin maksamaan verot tuplana, niin myöhemmin Suomesta voi hakea ja mahdollisesti saadakin jälkikäteen turhaan maksetut verot takaisin, tosin isolla viiveellä koska niiden maksamiseen ei tuntunut olevan kiirettä, vaan tulivat muistaakseni silloin kun veronpalautukset yleisesti maksetaan.

Kokonaisuutena ei mikään mahdoton homma, mutta aikaa, hermoja ja vaivaa tuo vaatii todella paljon, mikä on varmasti Suomen verottajan tarkoitus kolmen vuoden sääntöineen. Rahaakin on varattava tuplaverotusta varten, mutta lopulta voi tietenkin palkita, etenkin jos muuttaa EU:n ulkopuolelle.

3 tykkäystä

Kannattaa lueskella Portugalin non-habitual resident ohjelmasta.

1 tykkäys

Ei ole kokemusta, mutta tuohon tuplaverotukseen liittyen, niin Suomessa on, en tiedä millä nimellä, mutta kaksoisverotukselta välttymisen periaate.

Samasta asiasta ei veroteta kahteen kertaan. Asia erikseen tietysti jos et pysty sitä todistamaan.

Mutta ideana että jos Suomessa jonkin vero olisi vaikka 30 prosenttia, ja sitten toisessa maassa sinua on verotettu jo 20 prosenttia tästä, niin et joudu enää maksamaan suomeen tätä 30 prosenttia, vaan ainoastaan 30-20 = 10 prosenttia tästä asiasta veroa.

Eli tuo tuplaverotus tuossa aiemmassa vastauksessa viitannee tähän, että joudut molempiin maihin veroja maksamaan, mutta et kuitenkaan joudu kahta kertaa veroja maksamaan, eli et joudu äsken antamassani esimerkissä maksamaan 20 prosenttia veroa toiseen maahan, ja 30 prosenttia Suomeen, vaan yhteensä tämän 30 prosenttia ainoastaan.

Näin sen siis ainakin pitäisi mennä, meneekö käytännössä on sitten taas toinen juttu.

Hi,

Here is a short answer:

  • If on the moment of officially moving out of Finland, you can show no clear remaining tie to Finland, you become rajoitetusti verovelvollinen immediately. This you can find text about this in regulation. Otherwise the 3 year goes into effect (which one might get out of later).
  • At that moment taxation year will be split. You might have to report the complete year - this I don’t know.
  • Some EU countries like Germany and Malta do not charge capital gains tax on assets held for longer than a year. There is some sort of caveat to this - basically if the assets are considered proceeds of active trading or holding. If the later - then no cap. gains.
  • Now the elephant in the room is, e.g. if one do moves e.g. to Germany, do Germany consider the one year holding rule to start from the moment one moved there or from when held assets were bought.