Muuttaminen alhaisemman pääomaverotuksen perässä ulkomaille

Moi,

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa asiasta? Verottajan sivulta löytyy kahdenlaista tietoa. Toisaalta puolenvuoden viettäminen maassa pitäisi siirtää henkilön verotus tähän toiseen maahan. Toisaalta puhutaan vuodesta ja seuraavasta kolmesta vuodesta, jotta verotus siirtyisi. Onko kukaan muuttanut ja miten onnistui?

Mihin näillä laeilla edes tähdätään ja voiko valtio todella vaatia maksamaan veroja Suomeen vaikka rahojen alkuperällä ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa. Jos ihmisten pitäisi todella odotella vuosikausia verotuksen siirtymistä niin miten kansainvälinen verokilpailu olisi edes mahdollista.

1 tykkäys

Kokemusta löytyy toiseen EU-maahan muutosta ja verotuksen siirrosta sinne. Asia on tosiaan niin ainakin EU-alueella, että verovelvollisuus on ja verot maksetaan siihen maahan, jossa asuu virallisesti yli 6kk vuodesta. Asia on näin vain jälkikäteen tarkasteltuna, koska muuttovuonna jolloin tuo yli 6kk muuttomaassa tulee täyteen, on verot maksettava molempiin maihin, jolloin syntyy kaksinkertainen verotus.

On hyvä huomioida että ei riitä, että pelkästään asustelee toisessa maassa, vaan sen täytyy olla virallista asumista, jotta asumisen voi todistaa Suomen verottajalle leimatuin todistuksin. Vain tällöin mainitsemastasi suomalaisesta kummallisesta “kolmen vuoden säännöstä” voidaan poiketa, eli saada rajoitettu verovelvollisuus Suomeen. Tuo kolmen vuoden sääntö ei taida olla EU-tasolla katseltuna oikein päivänvalon kestävä juttu.

Kaikki maailman ihmisethän ovat verovelvollisia Suomeen. Kyse on vain siitä, onko täysimääräisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Jälkimmäisessä tapauksessa on käytännössä vapautettu Suomen veroista, paitsi joistakin kuten esim. suomalaisten yritysten maksamien osinkojen veroista tiettyyn prosenttiosuuteen asti.

Jotta rajoitetun verovelvollisuuden Suomeen saa, niin käytännössä muuttomaasta on saatava virallinen oleskelulupa tm. joka käy todisteena Suomen verottajalle. Myös iso tukku muita papereita vaaditaan, kuten muuttomaan veroviranomaiselta haettu leimattu todistus verotuksellisesta asuinpaikasta maassa, jonka saa vasta verotusvuotta seuraavana vuonna verotuksen vahvistuttua. Muun muassa tästä syystä ekalle vuodelle tulee aina tuplaverotus, kun verovelvollisuus on vielä molempiin maihin. Oikeasti ei tietenkään pitäisi olla Suomeen, mutta kun sitä ei vielä pysty todistamaan.

Muitakin lappusia Suomen verottajaa varten tarvitaan paljon, mutta en valitettavasti muista tarkemmin. Suomen verottajalle voi soittaa ja kysyä asiaa, niin sieltä se selviää. Tosin kannattaa huomioida, että joka virkailijalta saa eri vastaukset, joten kannattaa kysyä ainakin kolmelta eri virkailijalta ja toimittaa kaikki heidän kaikkien mainitsemat todistukset.

Kuten todettu, verotuksen saa oikaistua vasta muuttovuotta seuraavana vuonna. Vaikka yhdeltä vuodelta joutuukin maksamaan verot tuplana, niin myöhemmin Suomesta voi hakea ja mahdollisesti saadakin jälkikäteen turhaan maksetut verot takaisin, tosin isolla viiveellä koska niiden maksamiseen ei tuntunut olevan kiirettä, vaan tulivat muistaakseni silloin kun veronpalautukset yleisesti maksetaan.

Kokonaisuutena ei mikään mahdoton homma, mutta aikaa, hermoja ja vaivaa tuo vaatii todella paljon, mikä on varmasti Suomen verottajan tarkoitus kolmen vuoden sääntöineen. Rahaakin on varattava tuplaverotusta varten, mutta lopulta voi tietenkin palkita, etenkin jos muuttaa EU:n ulkopuolelle.

3 tykkäystä

Kannattaa lueskella Portugalin non-habitual resident ohjelmasta.

1 tykkäys