Miksi EKP ei jaa 1000 miljardia suoraan ihmisille ?


#1

EKP on aloittanut ohjelman jolla se jakaa jälleen kerran 1000 miljardia euroa tyhjästä luomaansa rahaa pankeille ja instituutioille.
1000 miljardin jakaminen tarkoittaa samaa kuin 100 miljoonalle köyhimmälle lyötäisiin 10 000 € kouraan…jos saataisiin vielä ylikansallinen direktiivi ettei tuota summaa saa laskea mukaan mihinkään vero- tai tukisysteemeihin niin siitä olisi satavarmasti enemmän hyötyä kuin nykykäytännöstä. Nythän nuo rahat valuvat pääasiassa kiinteistöjen ja osakkeiden hintoihin.
Joka toinen aikuinen saisi kivan summan tuhlattavaksi ja talouden rattaat kunnolla rasvaa, pientä inflaatiotakin voisi oikeasti syntyä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/hurja+ehdotus+vaikutusvaltaisessa+lehdessa+keskuspankkien+pitaisi+alkaa+jakaa+kateista+ihmisille/a2262619

Muodollisesti tuo summa voisi olla velkaa 0,01 % vuotuisella korolla, maksettava kerralla takaisin 50 vuoden kuluttua.


#2

Ehkä tuo 10000e ei menisi kaikilla kokonaan tuhlattavaksi… osa varmaan lyhentäisi velkojaan -> pankille ?


#3

Tuo on hyvä pointti…lainojen lyhennys ei laita talouteen liikettä. Yleisesti ottaen on kuitenkin niin, että mitä köyhempi sitä varmemmin rahat menevät kulutukseen.
Laajemmin ottaen kulutukseen kasvuun perustuva talous on tietenkin kestämättömällä pohjalla, mutta nyt eletään tässä systeemissä ja sen mukaan mennään.


#4

Oletetaan tilanne, että itselläsi olisi maaginen sampo, jolla voisi luoda rahaa/kultaa/mitävaan tyhjästä. Luotko sitä itsellesi ja kavereillesi, vai tasapuolisesti kaikille?


#5

Bittimikon ajatuksen voisi yleistää teoriaksi: tasaisesti satunnaiselle ryhmälle jaettu omaisuus siirtyy ajan kuluessa < 1 % eliitin haltuun. Tämä ilmiö tapahtuu kaikissa systeemeissä oli kyseessä sitten fiat tai krypto. Ilmiö toimii vielä tehokkaammin, jos omaisuus jaetaan ryhmän köyhimmille. Monet kryptovaluutat simuloivat tätä hyvin. Rahaa ei kannata jakaa köyhimmille, jos sen voi jakaa pankeille ja instituutioille suoraan ja lopputulos on sama. Kangasbrosin ajatus on varmaan kuitenkin se todellinen syy.


#6

Mielenkiintoinen avaus.
Minä olen sitä mieltä, että kasvu itsessään ei ole mikään itseisarvo, sen tyrehtyminen ei haittaa suoranaisesti mitään, eikä sitä pitäisi elvyttää väkisin ellei se itsestään sitä tee. Ongelma, jota pitäisi kuitenkin lieventää on se, että laskusuhdanteesta kärsivät lähinnä köyhät, ja siihen katliisan ehdotus olisi hyvä lääke (tai huume). Köyhät saisivat lisättyä hyvinvointiaan, mikä lieneekin rahan tärkeimpiä käyttötarkoituksia. Samalla yhteiskuntien ongelmat vähenisivät orgaanisesti, mikä auttaisi osaltaan huomaamattomasti elvyttämään taloutta.
Sitä, että varallisuus kertyy pienen eliitin haltuun, ei varmaan voida estää tukien erilaisilla kohdentamisilla, vaan kenties verotuksen progressiolla kuten Suomessa.


#7

Tässä muuten Lontoossa tehty kokeilu, jolla kodittomille annettiin vastikkeetonta rahaa. Tutkijat yllättyivät, että raha hyödytti köyhiä paljon enemmän kuin sama summa annettuna viranomaisille kodittomien ajattelemista varten.

http://www.washingtonpost.com/opinions/free-money-might-be-the-best-way-to-end-poverty/2013/12/29/679c8344-5ec8-11e3-95c2-13623eb2b0e1_story.html