“Tällä hetkellä joka tunti louhitaan noin 160 bitcoinin edestä. Jos sähkö maksaa 0,15 dollaria eli 0,13 euroa niin yhden bitcoinin tuottaminen maksaa pelkästään sähkölaskuna 609 dollaria, kun bitcoinin kurssi on tällä hetkellä 376 dollaria.”
Siksi Fuusioenergia (tulevaisuudessa) tai Ydinvoima on kustannustehokasta, nythän oli uutisissa siirtomaksuista. Hyvä, kun tulee nämä 5G yhteydet, radiorajapinta kantaa paljon enemmän dataa ja toivottavasti energiaa voidaan ajaa ilmateitse tulevaisuudessa. Itse olen kovin innoissani näistä 24 bitcoin satelliitista, jotka laukaistaan kiertoradalle.
Kaikki harrastajathan sen kai tietää että Bitcoinin louhinta on tuhlausta ja kirjanpidon voisi hoitaa muulla tavalla täysin luotettavasti mikäli tahtoa löytyisi.
Itse olen leikkinyt ajatuksella, että git versionhallintaohjelmisto olisi mahdollista laajentaa p2p verkoksi, joka lähdekoodin versiohallinnan yhteydessä kirjaa myös ylimääräistä dataa mukaan merkintöihinsä. Git käyttää luontaisesti Directed Acyclic Graph nimistä datarakennetta, joka pienillä lisärajoitteilla toimisi konsensus mekanismiksikin.
Se olisi vähän erilainen Proof of Work. Konsensuksen toteutuminen olisi ehkä hitaampaa todeta, mutta sillä saisi helposti aikaan tilanteen, missä historian kirjoittaminen uudelleen vaatisi kaikkien olemassa olevien git repositorioiden uudelleenkirjoittamisen.
Näiden “mielikuvituksen käyttäjien” kanssa on kyllä tullut väännettyä ihan alkuajoista lähtien. Jostain syystä monet koko asiaa tuntemattomat näkevät koko bitcoinin täysin turhana virityksenä, koska “tottakai olisi mahdollista tehdä paljon parempi järjestelmä joka ei kuitenkaan vaatisi mainausta”. Mutta tämä heitetään yleensä ilman kummempaa tietämystä. Oikeasti tuskin tajutaan keskitetyn MySQL-kannan ja bitcoinin eroa.
PoS on sinällään ihan hyvä konsepti, mutta siinä kyllä riskit ja ominaisuudet on erilaisia verrattuna PoW:iin.
Jos on tosiaan ajatus jostain paremmasta systeemistä, niin siitä vaan kehittämään sitä. Bitcoinin käyttöperusteet eivät kuitenkaan (yleensä) ole irrationaalisia, vaan se on vakaa toimiva järjestelmä jonka ominaisuudet on hyvin tiedossa. En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi kuluttajat eivät siirtyisi johonkin parempaan ja tehokkaampaan järjestelmään, jos sellainen samoilla ominaisuuksilla olisi mahdollista.
Mites ihan git-repon aikaleimaaminen vaikka bitcoinin blockchainiin? Historian uudelleenkirjoitus estetty silläkin, jos jotain kiinnostaa historian oikeellisuus niin sitten vaan säilyttää kopion aikaleimattavista git-repoista, ja stamppaa ne säännöllisesti blockchainiin. Stamppaajia voi olla useita, ja jos ne toimivat samalla tavalla voidaan verrata stamppaajia keskenään.
Ainoa vaan tuossa, etten oikein tiedä tapauksia mistä tuosta olisi käytännön hyötyä - ei ole koskaan tullut tilannetta vastaan, jossa olisi kiistelty esim. git-repon peukaloimisesta tms.
Sen sijaan finanssialalla ns. append-only -tietokannata ovat hyödyllisiä, aikaleimaus olisi niissäkin hyödyllistä. Mutta käsittääkseni blockchain ei siinä mitään vallankumousta tuo, ehkä kuitenkin helpottaa joitain juttuja.
Niin siiis, ajatus ei ole aikaleimata git-repoja lohkoketjuun vaan rakentaa lohkoketjun tavoin toimiva rakenne git-repoista. Kyllä, ei vain yhdestä vaan kaikista niistä yhdessä. Käytännössä siis viittaisivat myös toisiinsa tuon tuloksena.
Näitä tosiaan on jo valmiiksi kehitetty. Proof of Stakestakin varmaan toistakymmentä merkittävästi toisistaan erilaista versiota ja lisäksi paljon joissa pieniä eroja. Marginaali vaihtoehdoista mieleen muistui vielä Huntercoin peli jota pelaamalla ratkottiin algoritmeja, sekä mainaus muodot jossa samalla ratkotaan matemaattisia ongelmia muihin tarkoituksiin (ainakin Primecoin, ensimmäisen Peercoinin PoS kehittäjän sivuprojekti).
Bitcoinin mainaus systeemiä ei varmaankaan haluta muuttaa siitä syystä että ei haluta rikkoa toimivaa systeemiä, mutta aika näyttää, itse veikkaan että lohkopalkkioiden pienentyminen ja loppuminen aikanaan viimeistään pakottaa muuttamaan systeemiä.
Käyttäjien näkökulmasta monia ei varmaan kiinnosta mitä systeemin taustalla on ja kyseessä on isoin ja suosituin järjestelmä tällä saralla. Vertaa ~99% ihmisistä ei kiinnosta missä hikipajalla hänen vaatteensa on tehty tai kuka sen karkkipaperin maasta siivoaa hänen heitettyään sen siihen.
En usko. Itse luulen että bitcoin tulee säilymään hyvin samankaltaisena hyvin pitkään. Huomaa jo nykyisestä keskustelusta, että mitään dramaattisia muutoksia käyttäjät/firmat eivät hyväksy.
Tämä on kyllä totta. Markkinat eivät välitä paljoakaan eettisyydestä, järjestelmän kokonaiskustannuksesta jne. Mutta välittömiä kustannus/arvo suhteita itselleen markkinat evaluoivat itse hyvin. Vaikka olisi kuinka kouluttamaton ihminen, osaa yleensä vertailla hintoja ja tehdä välittömiä päätöksiä.
Jos miettii rahajärjestelmiä, niin luulisi että pitkässä juoksussa ihmiset miettivät järjestelmän kustannuksia ja hyötyjä itselleen. Jos PoS-kolikot tekevät rahansiirrot helpommiksi, halvemmiksi ja luotettavammiksi, niin en näe syytä miksi PoW-kolikot säilyttäisivät asemansa. En kuitenkaan itse ole hirveästi miettinyt PoS-kolikoiden ominaisuuksia, joten en osaa sanoa mihin esim. niiden luotettava toiminta perustuu. PoW:ssa kolikon turvallisuusmalli on kohtuullisen helppo ymmärtää - jokaisen blokin takana on laskentaa määrä X, ja jos haluat kumota blokin niin tarvitset enemmän laskentatehoa. Proof of stakessa taas ymmärtääkseni holdaajat voivat luoda blokkeja. Hieman vaikeampi ymmärtää, millaisia riskejä tuohon taas liittyy.
PoW ja PoS ovat siinä mielessä erilaisia, että PoW perustuu todisteeseen siitä, että on oikeasti käytetty resursseja, kun taas PoS perustuu kryptograafisiin identiteetteihin ja oletukseen, että riittävän iso osa näistä identiteeteistä pysyy luotettavana. PoW siis perustuu hyvinkin konkreettiseen asiaan ja PoS perustuu asiaan, joka on enemmän tai vähemmän käsienheiluttelua.
Jos käytetyistä identiteeteistä saadaan jotenkin niin arvokkaita ja tietoturvallisia, että voidaan olettaa valtaosan säilyvän vain ja ainoastaan yhden ihmisen käytössä koko tämän ihmisen eliniän ajan, niin nämä lähestymistavat alkaisivat olla samalla viivalla. Nykyään ei kuitenkaan ole tällainen tilanne vielä. Veikkaisin, että ehkä 10 vuoden päästä.
Nykyisissä PoS systeemeissä esim. NXT:ssä historiaa katsotaan muistaakseni vain viikko taaksepäin, mutta kuinka luotettavaa se sitten on, niin en sano muuta kuin että ongelmia ei tähän mennessä ole ollut. Muutenkin ongelma PoS systeemin väärinkäytöstä on kai lähinnä teoreettinen.
Miettikääpä sitten jos siirtokuluista ei saa tarpeeksi rahaa lohkopalkkioiden loputtua tai käyneeksi liian pieniksi ja louhintarautaa lojuu varastoissa käyttämättömänä, niin mikä riski on PoW systeemin väärinkäyttöön. Toisin sanoen Bitcoinin kurssin pitäisi nousta todella paljon, tai siirtokulujen noustava huomattavasti, mistä taas ei käyttäjät tykkää.
Jos tuosta tulee oikeasti ongelma, niin PoW ja PoS yhdistelmä on myös mahdollinen. Siihen on olemassa ihan toimivan oloisia malleja. Plus, ei sitä tiedä vaikka olis jotain parempaakin keksitty siihen mennessä jo.
Kuulepas Hannu. Louhinnan vaikeusaste säätyy globaalin louhintatehon mukaan, mikä varmistaa sen, ettei vanhentuneella raudalla louhiminen ole kannattavaa kuin hyvin pienen hetken, jos hinta jostakin syystä raketoisi nykyisestä ylöspäin.
Viime kuukausien btc-arvonnousu on osaltaan aiheuttanut sen, että niinkin tuore laite kuin Antminer S5 on nopeasti muuttumassa täysin kannattamattomaksi, koska jengi on rohkaistunut investoimaan kaikkein viimeisimpään rautaan ja pumpannut samalla vaikeusastetta nopeasti kohti taivasta.
Siis kyllä ymmärrän tuon vaikeusasteen ASIC louhinnassa. Seuraan aktiivisesti pörssejä, altcoinien arvo saattaa heittää ihan hiton paljon. Sijoittaminen kannattaa tai niiden louhinta esim omatekoisella altcoin rigillä on kannattavaa (ETH, LTC, DOGE). Uusista näyttiksistä saa paljon tehoja irti. Tuommoisiin jotkut harrastajat upottaa 10 000 dollariakin, ehkä jopa enemmänkin!
Avalon A6 on esim yksi tehokas markkinoilla oleva ASIC laite.
No hyvä. Itseltänikin löytyy vielä yksi Antminer S1 kaapista ja saa aika ihmeellinen skenaario sattua eteen, että sitä kannattaisi enää ikinä kytkeä verkkoon, kun uunituore kymmenen kertaa energiatehokkaampi rautakin meinaa nykymenolla käydä kannattamattomaksi ensi kesänä kun blokkipalkkio puolittuu.