Markkinointi - kuinka saada Bitcoin "suuren yleisön tietoon" - ja tyrimättä?

Bitcoin yleistyy pikku hiljaa. Perinteinen media tekee juttuja aiheesta silloin tällöin, ja Bitcoineja hyväksyvien firmojen määrä kasvaa hitaasti mutta kasvaa kuitenkin. Eli: kun vain odotellaan, niin Bitcoinista tulee suosittu. Jossain vaiheessa, kun tietty prosentti kansasta käyttää Bitcoinia, sen käyttö lisääntyy räjähdysmäisesti. Näin käy kaikkien toimivien tekniikoiden kanssa, kännykästä pesukoneeseen.

Mutta silti en malta olla pohtimatta paria kysymystä:

[ul][li]Kuinka Bitcoinin voittokulkua voisi jouduttaa?[/li]
[li]Kuinka Bitcoinin voittokulkua ei pidä tyriä?[/li][/ul]

Jälkimmäinen on mielestäni tärkeämpi. Ja minulla ja rpietila:lla on kokemusta tästä jälkimmäisestä: sijoitushopean välityspalvelu starttasi mukavasti, ja pääsimme otsikoihinkin, mutta: homma karkasi lapasesta ja nykytilanne on - kuten yksi osakas sen tiivisti - sellainen, että “firmaa ei yksinkertaisesti kehtaa mainostaa kenellekään tutulle”. Jos ette ole ennen kuulleet firmasta, laittakaa Googleen “silverbank” ja tiedätte mitä tarkoitan. Itsekin pysyisin firmasta kaukana, jos en olisi ollut perustamassa sitä ;D.

Silverbankin kanssa suurin ongelma starttivaiheessa oli ihmisten vakuuttaminen siitä, että kyseessä ei ole kusetus. Ja kaikki mikä sai sen haiskahtamaan arveluttavalta, ei ainakaan helpottanut markkinointia. Bitcoin taas on nyt siinä vaiheessa, että se on testattu ja ei-kusetukseksi havaittu. Enää pitää vain saada tieto leviämään.

Paras juttu tähän mennessä (markkinoinnin kannalta) on se, että Wordpress alkoi hyväksymään Bitcoin-maksuja. Kaikki assosiaatiot Silverbankiin, Zeitgeistiin, superfoodeihin tai muuhun suuren-yleisön-mielestä-arveluttavaan ovat takapakkia.

Mitä konkreettisia toimenpiteitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

Se ainakin jouduttaisi voittokulkua, jos verottajalta tulisi kunnon päätös asiasta. Nyt odotellaan, vatvotaan ja koitetaan lypsää yrittäjiltä rahaa myymällä (luit oikein) ennakkopäätöksiä.

Jonain päivänä Bitcoin on toivottavasti “rahaa” samalla tavalla kuin Paypal ja muut.

Tämä on mielenkintoinen ketju, joka herättää toivottavasti paljon keskustelua. Tätä voisi kuvailla eräänlaiseksi Bitcoin-yhteisön toimintasuunnitelmaksi vuodelle 2013.

Se täytyy todeta, että kyse on enemmänkin siitä, kuinka olla tyrimättä Bitcoinin voittokulkua Suomessa. Bitcoin on globaali ilmiö, ja sen laajempi voittokulku ei kauheasti riipu siitä mitä Suomessa tapahtuu Bitcoinin osalta. Tietenkin kaikkia meitä se koskettaa eniten miten Bitcoin kasvaa täällä, ja sen takia se onkin melko olennaista.

Minun mielestäni kriittistä on saada Bitcoinille lisää asiallista medianäkyvyyttä. Siitä on loppupeleissä ollut vasta muutama hyvä artikkeli Suomessa koko aikana, ja se on todella vähän. Bitcoinin medianäkyvyys on ollut kansainvälisissä uutismedioissa paljon suurempaa kuin Suomessa, ja artikkeleita on ollut laidasta laitaan. Maailmalta löytyy peräti säännöllinen Bitcoin-blogaaja merkittävältä uutissivustolta (http://www.forbes.com/sites/jonmatonis/).

Ei Suomessa ole mitään paikkaa, jossa on säännöllisesti syväluotaavia artikkeleita Bitcoinista, paitsi Bittiraha.fi, joka taas on kasvustaan huolimatta kaukana suuren yleisön tietoisuudesta. Bitcoin tarvitsee mielestäni lisää näkyvyyttä sellaisiin medioihin, joita ihmiset oikeasti käyttävät.

Toinen asia on saada Suomeen huomattavasti lisää bitcoinit hyväksyviä kauppoja. Joko paljon pieniä tai sitten joku vähän isompi kala. Tähän Bittiraha.fi aikoo tietenkin panostaa vuonna 2013, itseasiassa meidän prioriteettilistalla on Suomen osalta selvänä ykkösenä Bitcoin-maksutavan laajentaminen Suomessa. Me ei olla toistaiseksi edes lähdetty kunnolla myymään Bitcoinia tässä mielessä, vaan kaikki asiakkaat ovat lähestyneet meitä. Itseasiassa yksi mielenkiintoinen verkkokauppa Suomessa on ottanut bitcoinit käyttöön äskettäin, se julkistetaan kohta.

Yksi pointti mitä ei tule unohtaa, kun puhutaan suuresta yleisöstä, on Bitcoinin käyttöönoton helppous. Me kaikki tiedetään miten helppoa Bitcoinin käyttö on, kun siihen on päässyt sisään, mutta se sisään pääseminen on tällä hetkellä pullonkaula. Bitcoinien ostaminen ja Bitcoin-lompakon käyttöönotto ei ole vielä niin helppoa kuin sen pitäisi olla. Tätä helpottaakseen meillä on tulossa keväällä uusi mobiilimaksutapa bitcoinien ostoon, johon integroidaan Easywalletin luonti. Aiomme myös tehdä siitä lyhyen demovideon, ja teemme lyhyitä demovideoita myös nykyisistä palveluistamme ja Bitcoinin käyttämisestä.

Se täytyy lopuksi todeta, että joihinkin näistä asioista me tarvitaan apua. Bittirahan tiimillä ei riitä kädet tekemään kaikkea, meillä on kokoajan liikaa hommia. Toisaalta meillä ei myöskään ole liikaa rahaa, joka on myös rajoittava tekijä. Etsimme rahoitusta tällä hetkellä, ja siihen panostamme melko paljon alkuvuodesta.

Pystymme tällä hetkellä kyllä maksamaan pieniä freelancer-palkkioita joistain jutuista eli voimme tarjota bitcoin-bountyjä ja yrittää työllistää tätä yhteisöä sitä kautta. Eli jos kiinnostuneita tekijöitä löytyy, ja palkkiovaatimus on kohtuullinen, kertokaa meille. Teemme alkuvuonna tänne projektit-osioon bountyketjuja tarvittaviin töihin liittyen.

Bitcoin on open-source teknologiaa kuten esim. linux, markkinoinnillisesti vähän haastavampi tapaus kuin yksittäinen yritys. Yritystä kuitenkin pystyy jotenkin kontrolloimaan, kun taas bitcoinien tapauksessa kukaan ei pysty estämään sitä että miten yksittäiset ihmiset bitcoinia markkinoivat tai käyttävät. Ja eipä kukaan yksittäinen ihminen ole sen “oikeutetumpi” bitcoinia edustamaan kuin kukaan toinenkaan.

Esim. nyt vaikka hakkeroinnit. Veikkaan että jos tekee tilaston eri bitcoin-webbilompsista ja siitä, miten usein niitä on hakkeroitu, niin valtaosaa ei-anonyymin ylläpitäjän nettipalveluista ei olla hakkeroitu vakavalla tavalla. Mutta en luonnollisestikkaan itse nyt jaksa alkaa tuollaista tilastoa väsäämään :slight_smile:

Eikä ole mitään “bitcoin-firmaa”, on vain firmoja jotka tarjoavat palveluita bitcoinin ympärillä. Esim. vaikka silverbankille kävi huonosti, niin hopean kurssiin tai menestykseen se tuskin vaikuttaa millään tavalla :slight_smile:

Itse olen nyt ollut tekemässä bitcoin-palveluita jo pitemmän aikaa täysipäiväisesti, ja suhtaudun bitcoinien (ja omien palveluideni) tulevaisuuteen optimistisesti. En usko mihinkään nopeaan “new world orderiin” tai mullistukseen, enkä sellaista itse tavoittelekkaan tai hypetä. Tavoite on tarjota hyviä palveluita niille, jotka bitcoineja haluavat käyttää, ja myös saada firma kannattavaksi ja kasvamaan. Esim. jo nykyinen käyttäjäkunta on riittävä siihen, että pystyn tekemään näitä hommia lifestyle-pohjalta - tosin kiinnostus voi lopahtaa, jos bitcoinien/kryptovaluuttojen käyttäjäkunta ei rupea viimeistään parin vuoden päästä kasvamaan.

Eli grindaamista vaan, keskittyy asiallisen tiedon levittämiseen ja hyvien palvelujen tekemiseen, niin kyllä ihmiset pikkuhiljaa rupeaa bitcoinit löytämään :slight_smile:

Hyvä teksti kangasbros. Vaikka itsekin toivon Bitcoinille nopeaa kasvua, olen varautunut pitkäjänteiseen kehitykseen. Kuten Linja-aho alkuperäisessä viestissään mainitsi, jos Bitcoin jatkaa kasvamistaan, ennen pitkää se kasvu räjähtää. Tietyn pisteen saavuttaessaan se tekee nopeassa ajassa hyppäyksen early adoptereiden leikkikalusta mainstreamiin. Jos Bitcoin vaan toimii eikä mitään äärimmäistä katastrofia synny, on tässä lähinnä kyse siitä kuinka kauan siinä kestää.

Tietysti kilpailijoita voi tulla, jotka vähentävät Bitcoinin hohtoa, mutta se on kehitystä sekin. Ei kannata jumittautua tiettyyn kryptovaluuttaan täysin, tärkeämpää on ajatella koko kryptorahailmiötä ja ymmärtää se, että riippumatta siitä mitä Bitcoinille käy, kryptorahat tulevat mullistamaan ennen pitkää kaiken.

Mielestäni tuo suuren yleisön tietoon saattaminen tarvitsisi sellaisia “killerisovelluksia”, kuten silkkitie on. En siis tarkoita tuolla laittomuutta, vaan sitä että bitcoin antaisi insentiiviä palvelun käyttäjälle (alempi hinta), tai jopa niin että palvelu olisi mahdoton ilman bitcoinia. Tavan kauppa jos lisää maksuvaihtoehdoksi bitcoinin, niin se ei taida perusjantteria paljon hetkauttaa. Lisäähän se aina tietoisuutta ja jokunen voi innostua bitcoinista ja aloittaa käyttämään sitä. Loput jatkavat kortilla maksamista, onhan se tuttua ja turvallista, eikä siitä heille kuluja koidu. Lisäksi jos coineja ei jo ole, niin vaihtokulujahan siitä tulee. Näinhän se useammissa palveluissa tällä hetkellä on, ettei tavan ihmisen kannata käyttää bitcoinia.

En osaa sanoa, onko tuo sitten realistista että siirrettäisiin bitcoinin käytöstä säästyvät kulut osittain kuluttajalle. Useinhan käytössä on joku rahanvälityspalvelu kuten BitPay, joka vie osansa välistä. Jääkö tuossa sitten vielä enemmän käteen kuin kortilla maksettaessa, en tiedä.

Noista killerisovelluksista, bitcoin sopii esimerkiksi eri virtuaalihyödykkeiden/valuuttojen väliseen kauppaan mainiosti, mutta toistaiseksi ei ole ottanut tuulta alleen tuo homma ainakaan. Pokeri olisi varmaan toinen. Nämä voisivat läpi lyödessään aiheuttaa kovaakin kasvua.

Mistä tuli mieleeni: suomessahan bitcoineille löytyy markkinarakoa aika huonosti. Vaikka persut nuriseekin euroista, on finanssijärjestelmämme kuitenkin varsin stabiili ja toimiva. Siksi itse suuntaankin katseeni omien palveluideni kehittämisessä kehittyville markkinoille, joissa nälkää bitcoinien kaltaisille innovaatioille on ihan eri tavalla kuin täällä.

Toki uskon siihen, että länsimaissakin bitcoinien ympärille voi kehitellä uudentyyppisiä innovaatioita ja palveluja, mutta ne ovat vielä aika pitkässä kuusessa. Softan kehittäminen on hidasta ja pitkäjänteistä työtä, asiat eivät tapahdu kovin nopeasti. Uskon kyllä että tulemme seuraavan parin - kolmen vuoden päästä näkemään innovatiivisia bitcoin/kryptovaluutta startuppeja kuin sieniä sateella, jotka kehittelevät kaikenlaista hienoa.

Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla vallitsevat rahasysteemit ja valuutat ovat niin huonosti toimivia, että bitcoinin ei tarvitse tarjota paljonkaan parempaa niin ihmiset ottavat ne kyllä innokkaasti käyttöön. Näin siis itse veikkaisin :slight_smile:

Yksi jokaisen tehtävissä oleva helppo tapa tuoda Bitcoin ihmisten tietouteen on aina ostaessa/tilatessa yms jotain uutta kysyä ensiksi kauppiaalta tai palveluntarjoajalta käyvätkö heille Bitcoinit maksuvälineeksi. Itse olen näin aina tehnyt ja saanut yllättävän positiivista palautetta. Osa kauppiaista on tiennyt mikä Bitcoin on ja myös sanonut, että ottasivat sen käyttöön jos heidän verkkokauppansa tukisi Bitcoin-maksuja.

Olin jokunen aika sitten yhteydessä valmiskaupan puoleen (yksi suurimpia valmisverkkokauppoja tarjoava yritys) ja tiedustelin heiltä Bitcoin -maksutavasta. Tiesivät mikä Bitcoin on ja ottivat idean vuoden 2013 kehityslistalle. Saa nähdä mitä tapahtuu :stuck_out_tongue:

[quote=“Ekohippi, post:8, topic:462”]Yksi jokaisen tehtävissä oleva helppo tapa tuoda Bitcoin ihmisten tietouteen on aina ostaessa/tilatessa yms jotain uutta kysyä ensiksi kauppiaalta tai palveluntarjoajalta käyvätkö heille Bitcoinit maksuvälineeksi. Itse olen näin aina tehnyt ja saanut yllättävän positiivista palautetta. Osa kauppiaista on tiennyt mikä Bitcoin on ja myös sanonut, että ottasivat sen käyttöön jos heidän verkkokauppansa tukisi Bitcoin-maksuja.

Olin jokunen aika sitten yhteydessä valmiskaupan puoleen (yksi suurimpia valmisverkkokauppoja tarjoava yritys) ja tiedustelin heiltä Bitcoin -maksutavasta. Tiesivät mikä Bitcoin on ja ottivat idean vuoden 2013 kehityslistalle. Saa nähdä mitä tapahtuu :P[/quote]

Tälle postaukselle annan kyllä 10 pistettä ja papukaijamerkin. Tuo on helpointa, ja parasta, mitä Bitcoinin leviämiseksi voi tehdä. Itsekin pyrin viestittämään käyttämilleni kaupoille, erityisesti verkkokaupoille, että maksaisin mielummin bitcoineilla. Olen myös lähettänyt Wikipedialle viestiä parikin kertaa, jotta he hyväksyisivät bitcoin-lahjoitukset.

Totta. Ainakin Suomessa korttimaksut toimivat suhteellisen helposti ja ihmiset ovat niihin niin tottuneita, että eivät välttämättä näe välitöntä tarvetta Bitcoineille omassa maksamisessaan.
Aina juhlapyhien aikaan olevat mahdottomat viivästyksen, korttijärjestelmien toimimattomuus tai tuplaveloitukset saavat ihmiset toivottavasti miettimään myös muitakin vaihtoehtoja, esim. Bitcoinit.

Oi, loistava ketju jäänyt yhden päivän ilmiöksi. Sanottakoon nyt ensimmäistä kertaa tällä foorumilla, että $20 ja 15€ on sitten molemmat ylitetty :slight_smile: Siihen oikeastaan tiivistyy mielestäni palvelujen kehittämisen suuri ongelma:

Deflaatio. En virallisesti pidä sitä minään ongelmana taloudelle, mutta tällainen ääritapaus mitä on eletty 2011 syksystä lähtien (rahan arvo nousee noin 15% kuukaudessa) tekee kyllä investoinneista kannattamattomia. Siellä bittirahassa tehdään kovaa ja hyvää työtä bitcoinien arvonnousun eteen, mutta melkein saman saa jos vaan ostaa ja pitää niitä. Minulla on sellainen haisu, että bitcoin-Suomi ei nykyisellään halua maksaa palveluista niin paljon että niitä kannattaisi tuottaa.

Poikkeuksena oikeasti rohkeat yrittäjät kuten kangasbros. Easywalletin 12% säilytyspalkkio tuo hyviä tuottoja. Ja kehitettävät palvelut on sellaisia joille on oikeaa kysyntää ja joissa bitcoin on läpimurtotekijä.

Onhan se nyt vähän kivempaa maksaa nettikaupassa bitcoinilla mutta oikeesti -

Tässä kannattaa silti muistaa, että suurin osa ihmisistä ei ajattele sijoittajan tapaan. Jos keskiverto ihminen on ostanut bitcoineja ja huomaa, että kurssi on noussut esim 50% siitä kun hän niitä osti, niin reaktio hyvin todennäköisesti on tyyliin “hei! nyt saan tavaraa 50% alennuksella!” ja ryntää ostamaan.

Jälkiviisalla ajattelulla ei kovin pitkälle pötkitä. Bitcoinien arvonnousu ei ole taattua, eikä se tapahdu itsestään. Se on riippuvainen Bitcoin-talouden kehityksestä. Lisäksi kurssi voi kuplia ja tulla ryminällä alas, kuten on nähty monesti aiemminkin. Tälläkin hetkellä olemme varmasti vähintään suuren kuplan alkuvaiheissa, tai vaihtoehtoisesti pienemmän kuplan loppuvaiheilla.

On mielestäni ihan järjetöntä ottaa mielivaltainen ajankohta Bitcoinin historiassa (vaikkapa syksy 2011) ja perustaa argumentti siihen miten silloin tehty investointi olisi pärjännyt verrattuna siihen jos se olisi sijoitettu jotenkin muuten. Se on historiallista kehitystä, eikä todellakaan takaa tulevaisuuden osalta mitään.

Bitcoin on vahvassa kasvussa monella tasolla, ja sen deflatoriset tendenssit ovat tällä hetkellä vahvimmillaan. Ajan myötä Bitcoinin kasvuprosentti pienenee jolloin deflaatio vähenee. Tietysti myös kuplien puhkeaminen tulee taas antamaan erilaista näkökulmaa tähänkin asiaan.

Bitcoin-talous on kasvanut rajusti näistä tendensseistä huolimatta, kaikilla tasoilla. Jos kurssi vaan nousisi taatusti ja varmasti 15% joka kuukausi, sitten tilanne olisi tietysti hyvin erilainen, ja myös ymmärtäisin tämän argumentin. Asia kun vaan ei niin ole, joten en ymmärrä sitä.

No sitten minun uskoni bitcoiniin on lujempi.

Venäjälle/venäläisille pitäisi päästä tekemään BTC -bisnestä. Tällä en tarkoita rahanpesua tms. vaan rehellistä toimintaa, jossa saisi siivun isojen merkkinoiden kakusta.

Nyt kannattaa ottaa Kyproksen tapahtumista kaikki irti. Kypros on malliesimerkki siitä, kuinka pankeissa olevat rahat eivät itse asiassa ole käyttäjän hallussa, toisin kuin bitcoinit. Jos tällaisia tapahtumia tulee lisää, niin bitcoinien tulevaisuus on valoisa 8)

http://eroaeurosta.fi/

Venäjäkin on hyvä kohde, lähinnä sen takia että siellä taitaa olla kaikenlainen pankki-infrastruktuuri kehittymätöntä.

Lisäksi Venäjällä kaivataan vahvaa mutta riippumatonta valuuttaa. Amerikan pelko ja Kyprostyyppiset Euroratkaisut ruokkivat kysyntää.

Eipä ne Jenkeissäkään enää kerro kuinka paljon ovat seteleitä painaneet :stuck_out_tongue:

Muuten mitäpä vaikka kertoisivatkin? Eikö se ole aika lailla mahdoton tietää, paljonko niitä nyt tarkalleen ottaen on kierrossa? Ja kun väärentäjätkin ovat nykyään kuulemma huippuosaavia… :slight_smile:

Tarkoitin että lopettivat kertomasta jo vuosia sitten kun painokoneita alettiin kunnolla laulattamaan.
Liikkellä olevat eurosetelit sen sijaan tiedetään tarkalleen ja se on julkista tietoa.
Väärennökset ovat toki oma lukunsa.